Információk, érdekességek

Demencia kórkép szemvizsgálat alapján?

2012. április 01.

A szem hátsó felének vizsgálata betekintést nyújthat az illető agyának egészségébe is - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC.

A tanulmány, amelyet részletesen a Neurology című szakfolyóiratban ismertettek, a retina károsodása és a szellemi hanyatlás között talált összefüggést.

A vizsgálatokba 511, 65 évnél idősebb nőt vontak be, akiknek az egészségét tíz éven át követték nyomon. Közülük 39-nél alakult ki retinopátia, a szem ideghártyájának károsodása, amely gyakori szövődménye a diabétesznek és a magas vérnyomásnak.


Húsz év börtön gyógyszerhamisításért

2012. március 29.

Az amerikai szenátus által elfogadott törvényjavaslat a hatályos maximum tíz évről húsz évre emelné a hamis gyógyszerek importjának és terjesztésének büntethetőségét.

A The Wall Street Journal egészségügyi blogja szerint jelentősen szigorodik a hamis gyógyszerek terjesztésének büntethetősége az Egyesült Államokban, ha hatályba lép az a törvényjavaslat, amelyet az amerikai szenátus március elején megszavazott. A hatályos amerikai törvények szerint a hamis és illegális gyógyszerek importálásának és terjesztésének vádja maximum tíz év szabadságvesztéssel és 2 millió dollár összegű pénzbüntetéssel szankcionálható. A szenátus által elfogadott törvényjavaslat azonban a szankciókat a duplájára emeli: 4 millió dolláros pénzbüntetéssel és 20 év börtönbüntetéssel sújtaná a gyógyszerhamisítókat.


Hamis rákgyógyszerek - Kanadába is vezetnek szálak

2012. március 20.

Brit, svájci, dán értékesítők után most kanadai kereskedők neve is felmerült abban az ügyben, amelynek során az Egyesült Államokban felbukkant hamis rákgyógyszerek eredetét vizsgálják. A készítmények vélhetően Törökországból származnak, és egyiptomi közvetítőn keresztül jutottak Európába.


Kutyákkal szagoltatják ki a tüdőrákot

2012. március 20.

A négylábúak a kontroll szagmintákból 99 százalékos biztonsággal szűrik ki a tüdőrákos beteg leheletének mintáját.


Hínár és szélenergia: kettő az egyben

2012. március 19.

A holland Ecofys egy új, kísérleti tengeri szélerőművet és hínár farmot hozott létre. Ez a kettő-az-egyben projekt komoly lökést adhat a bioüzemanyag iparnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...223