Információk, érdekességek

Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere

2017. november 08.

Jelentősebb fennakadás nélkül elindult az elektronikus egészségügy rendszere - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata november 1-jétől vált kötelezővé minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató számára.

A közlemény szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kontakt centerében megerősített szolgálat működött annak érdekében, hogy az EESZT országos kiterjesztésének első, éles napján segítsék a szolgáltatókat az esetleges problémák megoldásában. A kontakt centerbe nem érkezett olyan jelzés, hogy lenne olyan csatlakozásra kötelezett háziorvosi szolgálat vagy gyógyszertár, ahol ne lenne legalább két elektronikus-személyigazolvány (eSzig) kártyaolvasó. A járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények számára - az igényelt mennyiségben - ennél minden esetben jóval több kártyaolvasót szállítottak ki - írta az államtitkárság

Kiemelték, hogy az ÁEEK munkatársai a következő napokban is folyamatosan segítik a csatlakozók munkáját. Emellett a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. call centerét is hívhatják az intézmények.

Az államtitkárság közleménye szerint az EESZT megindításának első napján több mint 4,6 millió "eseményt" rögzítettek az egészségügyi szolgáltatók, és több mint 181 ezer e-receptet küldtek be a rendszerbe. November 1-jéig összesen 9744 szolgáltató indította el az intézményi csatlakozást, közülük több mint 7500-an már aktívan dolgoztak a térben - közölték.


E-recept – Ezeket kell tudnunk róla (2.rész)

2017. október 31.

November 1-jétől kényelmesebb lesz a receptfelírási és a gyógyszerkiváltási folyamat. De mint mindenhez, még a kényelemhez is hozzá kell szoknunk. Ehhez a hozzászokáshoz bő egy évünk van. Ezalatt párhuzamosan működik a beteg számára eddig megszokott papírrecept és a „láthatatlan” elektronikus recept (e-recept). Folytatjuk az e-recept körüli kérdezz-felelekünket...

6. Az eddigi gyakorlatban 1-2-3 hónapra kaptam gyógyszerreceptet, ez továbbra is lehetséges lesz?

Igen, a gyógyszerrendelés és -kiadás jelenlegi szabályozásának megfelelően az orvosoknak lehetőségük van egy vényen több hónapi gyógyszermennyiség felírására is. Ha a beteg kéri, a felírandó mennyiséget havi adagokra, több vényre is bonthatja az orvos.

Ezt könnyíti meg az orvosnál az e-recept ismétlődő vényírás funkciója. Az 50 000 Ftfogyasztói árnál drágább gyógyszereknél kötelező a külön vény kiállítása, és itt a kiválthatósági dátumok előre beállításra kerülnek.

7. Van, aki nem tud bemenni a rendelőbe vényt íratni, mert dolgozik a rendelési időben, így telefonon, illetve beadott levélben kéri gyógyszerei felírását vagy a beutalóját. Ezután is működhet ez így?

A jogszabályok most is, mint eddig is, a beteg személyes jelenlétét írják elő a vényíráshoz. Az e-recept bevezetése a gyógyszerfelírási renden nem változtat.


Kapócs Zsóka: „Zokogtam, amikor megtudtam, hogy terhes vagyok”

2017. október 22.

Kapócs Zsóka hat évi várakozás után, jövő tavasszal végre magához ölelheti kisbabáját. A színésznő számára a kicsi egészsége a legfontosabb, ezért nagyon odafigyel magára. Emellett azonban továbbra is azt csinálja, ami éppen jólesik számára, és a tempón sem lassított még.

Hosszú évek után elérkezett a pillanat, és Kapócs Zsóka is átélheti a babavárás örömét. A színésznő jövő tavaszra várja első gyermekét. Amellett, hogy gondolatai mostanság leginkább a baba körül forognak, a hobbijával foglalkozik és új lakását csinosítgatja. Napi rutinján még nem változtatott drasztikusan, megpróbálja megtalálni az egyensúlyt a várandósság és a hétköznapi teendők között.

Mint minden leendő édesanyának, Zsókának is rendkívül fontos, hogy magzatát biztonságban tudja, így mindent elkövet azért, hogy a pici egészségesen fejlődhessen. Biológiai szempontból nagyobb kockázatot jelent, ha valaki 35 éves kor felett szül, ilyenkor a kromoszóma rendellenességek kialakulása is nagyobb valószínűséggel előfordulhat. Kapócs Zsóka ezért minden olyan vizsgálatra elmegy, ami ilyenkor ajánlott.

„Amikor megtudtam, hogy babát várok, nagyon sírtam, persze örömömben.” – kezdte Zsóka. Mostanában jellemző rám, hogy kicsit engedékenyebb vagyok magammal, pedig azt hittem, nagyon szigorú leszek. Azért persze ésszel eszem, például próbálok fehérjedúsan táplálkozni. A sportolás egyelőre nem esik túl jól, de ez idővel majd biztosan változni fog. Nem mondanám magam túl aggódósnak, de arra például nagyon odafigyelek, hogy minden olyan vizsgálatra elmenjek, ami a modern tudománynak köszönhetően rendelkezésre áll. Ilyen például a Down-szindróma kiszűrésére is alkalmazott PrenaTest, amelyet nemrég végeztek el, és szerencsére mindent rendben találtak. Ez egy kockázatmentesen, már egy egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető vizsgálat. Odafigyelek magamra az élet más területén is, de emellett mindig azt csinálom, ami jólesik, mert úgy gondolom, a szervezet tökéletesen jelzi, hogy mi a legjobb neki. A kezdeti nagy fáradtság már elmúlt, a napi programom még nem igazán változott meg, egyelőre nem engedtem túl sokat a tempóból. Rengeteg dolgom van: hobbiból koszorúkat gyártok, nemsokára elkészül az új lakás is, és a kisbaba körül is nagyon sok már most a teendő. Néha úgy érzem, nem is fogok mindennel végezni a szülésig.” – tette hozzá nevetve az újdonsült kismama.


Almacukor - Magyar világszám a legújabb természetes édesítőszer

2017. október 06.

Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig kellemes ízélményt nyújt.  

 

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőt, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni: miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra” – monda Antalicz Miklós, a az almacukrot gyártó Dia-Wellness Kft. tulajdonosa.

Így kezdődött az almacukor története, ami azért is forradalmi, mert az eddigi egyetlen olyan édesítőszer, aminek nincsen utó- vagy mellékíze és az édesíteni kívánt dolgoknak sem módosítja az ízvilágát. 

Orvosi díj viseli Szent-Györgyi Albert nevét - Jubileum: 80 éves a magyar Nobel-díj

2017. szeptember 29.

Idén 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert - máig egyetlen magyar tudósként - hazai kutatásaiért kapott természettudományos Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a "Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány" a professzor tudományos eredményeinek felsorolása mellett úgy tiszteleg a C-vitamin felfedezőjének önzetlen humanitása előtt, hogy hagyományteremtő céllal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.  

 

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat munkájuk elismeréseként vehetik át olyan orvosok, akik cselekedeteikkel megmentették a betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét egyaránt. Azok válnak igazán érdemessé a díjra, akik szakmai felkészültségük mellett tudományos igényességükkel, odaadásukkal és humanitárius szemléletükkel kiemelkednek az orvostársadalomból. Példaképek, akik nem csupán egy-egy betegség tüneteinek kezelésével foglalkoznak professzionális módon, hanem mindent megtesznek a páciens teljes gyógyulásáért, és életminőségének érezhető javulásáért.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat a köszönet megtestesítője. Több, mint egy-egy páciens közvetlen köszönetnyilvánítása. Egy hosszú, kitartó kézfogás, amikor elég csupán az orvos szemébe nézni, és ő szavak nélkül is érzi, mennyire hálásak vagyunk a tudásáért, a tapasztalatáért, a hozzáállásáért, az emberségéért.
 
A „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” 2017. szeptember 21. és 2018. január 16. között elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton várja a jelöléseket, és az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket, majd 2018. február 11. és március 30. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...142