Információk, érdekességek

Díjazzák a magyar bölcsődék és a kisgyermeknevelők munkáját

2020. november 16.

Idén is szavazhatnak a szülők az év legjobb intézményére és munkahelyi közösségére

Egy szülő számára megnyugtató, ha a csemetéje a bölcsődében teljes biztonságban, szakértő pedagógusok kezei között, a kis játszópajtások körében tölti a vidám és boldog hétköznapjait. Úgy érzi, megtalálta a gyermeke számára tökéletes közösséget és meghálálná azt az odafigyelést, amit a csemetéje a kisgyermeknevelőktől kap? Most megköszönheti Az Év Bölcsődéje díjra való jelöléssel.

Gyakorta a kényszer szüli a helyzetet, hogy a munkájuk miatt elfoglalt szülők – akik nem számíthatnak állandó nagyszülői segítségre – bölcsődébe íratják a csemetéjüket. Persze olyan is előfordul, hogy a csöppség szociális fejlődése felgyorsul és igényli a vele egykorúak társaságát. Bárhogy is legyen, a felelősség és a döntés meghozatala mindenképp nehéz, hiszen a megfelelő intézmény, így az ott dolgozó kisgyermeknevelők kiválasztása is kulcsfontosságú.

„A Gyermek akkor érzi jól magát a bölcsődében, ha érzelmileg és fizikailag is biztonságban tudhatja magát a csoportjában, ennek a kulcsa pedig a kisgyermeknevelőkhöz való kötődés kialakulása. Ha bízik a nevelőkben, megtanulja, hogy számíthat rájuk és a kisebb-nagyobb problémáival, kéréseivel mer hozzájuk fordulni. Az érzelmi biztonság teremti meg az alapot a további bölcsődei fejlődéshez, tanuláshoz” – nyilatkozta a témában Vida Ágnes gyermekpszichológus.

A profi szakemberek nemcsak a kicsik fejlődésében játszanak szerepet, hanem erősítik a szülők bölcsődébe vetett bizalmát is.


Medencéről kötélpályára váltott az olimpiai bajnok vízilabdázó

2020. november 13.

Kiss Gergely beteg gyerekeknek ad bátorságot


A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó figyelme a Bátor Tábor kedvéért terelődött a magasba. Az alapítvány Lépd meg! – égig érő bátorság kampányának nagyköveteként támogatja a súlyosan beteg gyerekeknek sok éve erőt és önbizalmat adó Bátorkodópálya újjáépítését. 


Boldog integetés a mászófal tetejéről, még egy bátor lépés a kötélpályán, diadalkiáltás a 9 méter magas óriáshintán. A Bátorkodópálya a hatvani tábor szíve-lelke, ahol a beteg gyerekek és családjaik a magasság mellett a félelmeiket is legyőzhetik.
 

Kiss Gergely előtt nem csak a sikerek, de az erőn túli kitartás és a még egy lépéssel tovább lendítő akarat ereje sem ismeretlenek. „Élsportolóként jól tudom, milyen küzdeni és megmérettetni magam. Küzdelemről szólnak a súlyosan beteg gyerekek mindennapjai is, de ők az egészségükért vállalnak emberfeletti harcot. Itt van ez a fantasztikus hely, a Bátor Tábor, ahol a sorstársaikkal együtt élvezhetik, hogy újra önfeledt gyerekek lehetnek. Édesapaként kötelességemnek érzem, hogy odafigyeljek ezekre a hősökre és én is hozzátegyek még egy lépést az új Bátorkodópálya felépítéséhez. Nagyon szeretném, ha az adománygyűjtő kampány során közösen elérnénk, hogy a táborban újra égig érjen a bátorság.”


Bencze Ilona: Szépkorúak

2020. november 13.

Nem azért adtam az írásomnak a fenti címet, mert kedvelem az időskor helyett ezt a jelzőt. Sőt. Kifejezetten nem. Van benne valami finomkodás, kedveskedés, tapintatoskodás, de közben burkolt lesajnálás. Nyilván a „szép kort megélt” mondásból származtatják, és aki kitalálta, nem bántó szándékkal tette, az is valószínű, hogy ő maga „csúnya korú” volt, tehát fiatal.

Egy kedves anekdota jut eszembe, amit Királyhegyi Pálnak, a kiváló humorú írónak tulajdonítanak. Egy fontoskodó fiatalember – talán ő is kedveskedésből – mondta Pali bácsinak: „Azért az időskornak is megvannak a maga szépségei.” Mire ő: „Igazán? Na, egyet mondj!” Akár igaz, akár nem, tapasztalatból fakadó bölcsesség, bár kissé sarkított, szarkasztikus humorú megállapítás. Magam sem gondoltam, hogy egyszer csak bekerülök egy olyan csoportba, akiket veszélyeztetett korú vagy krónikus beteg és hasonló, nem éppen hízelgő jelzőkkel illetnek, mert hirtelen mindenki azzá lett 65 év fölött, aki az életkoránál fogva magas vérnyomással, magasabb vércukorszinttel, vagy „neadjúristen” keringési rendellenességgel stb. diagnosztizálható. Nincs cizellálás, pedig micsoda különbség a 65 vagy a 85.

Annyira naiv azért nem voltam, hogy higgyek az örök fiatalság meséjében, de azt reméltem, hogy tisztes időskort megérve nem kevés eredménnyel, tudással, tapasztalattal a tarsolyomban megbecsült tagja leszek szűkebb és tágabb világomnak kor- és sorstársaimmal együtt. Persze világjárvány nélkül, ami egy soha, de legalábbis száz éve nem látott szituáció. Már egy ideje aggasztja a világot az a tény, hogy az életkor felső határa kitolódott, egyre nagyobb teher lett az idős korosztály számtalan szempontból.

Ezzel a nem éppen humánus szemlélettel már fiatalkoromban is találkoztam, legalábbis én 36 évesen annak gondoltam magamat. Akkor szembesültem először azzal a kijelentéssel, hogy „35 év fölött már nincs nő, csak öregaszszony”. Szerintem akkortájt szökkent szárba igazán nőiességem, erőm és képességeim teljében váratlanul ért, de szerencsére nem küldött padlóra, csak elgondolkodtatott, még akkor is, ha nem általános véleménynek kezeltem, hanem egyesek túldimenzionált fiatalos hevületének.

Ahogy teltek az évek, egyre többször hallottam 50-es hölgyektől, hogy nem találnak munkát, mert túl korosak. Már bolti elárusító vagy ügyintéző is csak huszonéves lehetett az új trend szerint, képzettség, tapasztalat, tudás nélkül akár, de miniszoknyában, sortban, testre cuppantott nadrágokban valóban jobban mutattak, mint az 50-60 évesek, ez tény. És a plázák butikjaiban a „tilos leülni” 8-10-12 órán keresztül elvárásnak is jobban megfeleltek, nyelveket beszéltek, az is vitathatatlan. De ennyi.


Százezer antigénteszt beszerzését indítja el a fővárosi önkormányzat

2020. november 10.

Intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért – közölte a főpolgármester szerdán online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

A tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést.

Tudatta, hogy a pedagógusok teszteléséhez adománygyűjtést is indítanak, mert a fővárosi önkormányzat az elmúlt időszakban sok bevételtől esett el, így anyagi helyzete “drámai”. Az adománygyűjtésről a www.koronavirus.budapest.hu honlapon lehet tájékozódni.

Karácsony Gergely a kedden bejelentett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: az éjszakai kijárási korlátozás hozzájárulhat a járvány terjedésének fékezéséhez, az ingyenes parkolás viszont káoszt fog okozni, növeli a belvárosi forgalmat és tovább rontja a levegő minőségét, ami pedig segíti a járvány terjedését.


Az anyaság egy életre szól, vallják az Anyatigrisek

2020. november 06.

A gyermek születése csak az első megpróbáltatás… Az anyaság egy életre szól. - A Liliom Produkció jóvoltából végre hazánkban is látható a világhírű musical, Sue Fabisch legendás darabja! Az eredeti angol nyelvű előadást tíz éve játsszák töretlen sikerrel a világ minden táján. A produkciót Danics Dóra, Veres Mónika Nika, Jónás Andi és Király Linda főszereplésével a női témákat eddig is nagy sikerrel színpadra állító - Tallós Rita rendezi. Az Anyatigrisek című koncertszínházi előadást november 15-től láthatja a nagyközönség Budapesten, a MOM Kulturális Központban.  

Az Anyatigrisek tabuk nélkül, rengeteg humorral mutatja meg, hogy valójában mit is jelent szülőnek lenni. Nem számít, hogy fekete öves anyuka vagy tapasztalatlan kismama vagy, a másfél órás zenés komédia garantáltan mindenkit jókedvre derít majd.
Kell ennél több a közönségnek?

Amy-nek, a mindenórás kismamának babaváró bulit rendeznek a barátnői. Barbara az érzelmileg túlfűtött főállású háziasszony, Brooke a munkamániás, folyton stresszes ügyvédnő és Tina az elvált, megfelelés-kényszeres anyuka együtt látják el jótanácsokkal a várandós házigazdát, akinek igencsak naiv elképzelései vannak az anyaságról.
A három nőnek hála, már nem sokáig…

Az eredeti angol nyelvű előadást, amely eddig négy kontinensen aratott töretlen sikert, tíz éve játsszák folyamatos teltházzal a világ minden táján. A Liliom Produkció jóvoltából a magyar közönség is végre megismerheti a világhírű musicalt, méghozzá koncertszínházi formában. Fergeteges érzelmi hullámvasút, amelynek minden pillanata élmény!

A koncertszínházi előadásban olyan zenei traktusok hangzanak fel híres musicalekből, amelyek mindenkinek ismerősen csengenek majd….és ez nem véletlen….

Az Anyatigrisek a Liliom Produkció első saját darabja, amellyel bemutatkozik a magyar közönségnek. Tallós Rita, ízig-vérig boulevard rendező. Több nagysikerű előadásával már bizonyította, hogy kitűnő érzékkel választja ki, miből lesz sikerprodukció. Leghíresebb rendezése a Menopauza, a mai napig folyamatos teltházzal fut a Játékszínben. Az Anyatigrisekkel a Liliom Produkció női színháza indul el.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...185