Információk, érdekességek

Elenyészhet az AIDS-vakcina hatása

2010. február 21.

Ez volt az elsõ alkalom, hogy egy oltóanyaggal sikerült csökkenteni a halálos vírusfertõzés kockázatát.

 

 

Egy kísérleti AIDS-vakcina - amely mintegy 16 ezer thai önkéntes körében a fertõzések közel harmadát megelõzte - vélhetõen csak átmenetileg védte a pácienseket, hatása körülbelül egy év alatt elenyészik - közölték csütörtökön amerikai kutatók. Nelson Michael, a tanulmányt támogató amerikai hadsereg Walter Reed kutatóintézetének munkatársa egy San Franciscóban megrendezett, retrovírusokról és fertõzésekrõl szóló konferencián ismertette a fejleményeket.


Nem védenek a bõrráktól a fájdalomcsillapítók

2010. február 20.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben egyes fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy az ibuprofen nem védenek a bõrráktól.

 

 

Egy nemrég elvégzett tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy az úgynevezett nem szteroid típusú gyulladáscsökkentõ gyógyszerek (NSAID) beszedése megakadályozná a bazalióma, a bõr sejtjeibõl kiinduló rosszindulatú daganat kialakulását vagy fejlõdését.


Eredetiségellenõrzõ program indulhat a német patikákban

2010. február 15.

Németország lehet a negyedik európai ország, ahol a hamis gyógyszerek kiszûrését is segítõ projekt megvalósul.

 

 

A betegbiztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó Aegate a német gyógyszerészeti szövetségekkel együttmûködve hamarosan megkezdi gyógyszereredetiség-ellenõrzõ programjának tesztelését, és a rendszer alkalmazásának értékelését. Ha a teszt sikeres, Németország lehet a negyedik európai ország, ahol a hamis gyógyszerek kiszûrését is segítõ projekt megvalósul.


Állatoknál hatásos a chikungunya-láz elleni vakcina

2010. február 02.

Száz százalékos védelmet nyújtott egy kísérleti vakcina a szúnyogok által terjesztett chikungunyavírussal szemben fõemlõsöknél és egereknél.

 

 

Ezzel remény ébredt a humán alkalmazás sikerére - állapították meg amerikai kutatók a Nature Medicine címû szaklap online kiadásában csütörtökön közölt tanulmányukban. Jelenleg sem vakcina, sem gyógymód nincs a chikungunyalázra, amellyel emberek milliói fertõzõdnek meg Afrikában és Ázsiában: a betegség fejfájással, magas lázzal és ízületi fájdalommal jár, bizonyos esetekben halállal végzõdik. A fertõzõ vírus szúnyogcsípéssel terjed.


Ígéretes kezelés a hepatitisz-C ellen

2010. január 23.

Világszerte 170 millió, hepatitisz-C-vel fertõzött ember él.

 

 

Amerikai kutatók új gyógyszercsoportot azonosítottak, amely laboratóriumi kísérletekben sikeresen gátolta a hepatitisz-C vírusának sokszorozódását - közölték a Science Translational Medicine címû szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmányban.
Jeffrey Glenn, a Stanford Egyetem munkatársa elmondta, hogy a vírus szaporodásához kulcsfontosságú fehérjét azonosítottak, valamint több kisebb molekulát, amelyek képesek a sokszorozódás gátlására.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...555657...79