Információk, érdekességek

Németországban a betegeknek is van hozzáfűznivalójuk a homeopátia körüli vitákhoz!

2018. október 09.

Az Ärzte Zeitung online felületén augusztus végén megjelent cikk szerint a németek 80%-a fontosnak érzi, hogy maga dönthessen betegség esetén az alkalmazott terápiáról és gyógyszerekről. A betegek 89%-a szeretne információt kapni arról, mi történik vele, milyen kezelést kap. A megkérdezettek 64%-a úgy gondolja, fontos, hogy háziorvosa természetes terápiákat és homeopátiát is javasoljon. Az adatok a Kantar homeopátia és a komplementer gyógymódok témájában folytatott reprezentatív kutatásából származnak.  

A válaszadók 66%-a szeretné, ha szabad választási lehetősége lenne a konvencionális, illetve a természetes terápiák és a homeopátia között.

Az integratív medicinát, azaz a fenti módszerek kombinált alkalmazását ideális megoldásnak tartja a németek 75%-a.

A hagyományos, természetes gyógymódok és a homeopátiás gyógyszerek betiltását keményen ellenzi a válaszadók 72%-a.


Emancipált orvoslás és gyógyszerészet

2018. szeptember 19.

Egészen a múlt század végéig a medicina egyáltalán nem vette figyelembe a nemek közötti különbségeket - napjainkra azonban egyértelművé vált, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A nők és a férfiak közötti különbségek mindenki számára nyilvánvalók. Meglepő módon azonban, egészen az 1980-es évekig, ezek a különbségek nem jelentek meg az orvoslásban és a gyógyszerészetben. Az emberi test működését egy 70 kilogrammos férfi alapján írták le, és bármilyen kórkép esetén erre az „ideális” férfire szabottan született meg az a terápiás ajánlás, amit aztán a férfiakon túl a nőknél is alkalmaztak.Az elmúlt évtizedekben számos olyan kutatási és vizsgálati eredmény látott napvilágot, amelyeknek köszönhetően ma már egyértelmű, hogy a nők és a férfiak szervezete sok tekintetben különböző.

A két nemnél mások a tipikus betegségek, valamint a kórképek eltérő gyakorisággal és súlyossággal lépnek fel.

Ma már tudjuk, hogy a nőknél a gyulladásos reakciók hevesebb lefutásúak, mint a férfiaknál; a nők gyakrabban szenvednek allergiás megbetegedésekben is, illetve bizonyos autoimmun kórképek (pl. rheumatoid arthritis) előfordulási gyakorisága is nagyobb náluk. A gyengébb nem javára mondható, hogy epidemiológiai tanulmányok alapján a nők súlyos fertőzéseket jobb eséllyel élnek túl, mint a férfiak. Emellett a nőknél sokkal gyakrabban diagnosztizálnak migrént vagy depressziót, mint a férfiaknál; ellenben a köszvény vagy az autizmus inkább a férfiak betegsége. Megszületett tehát a nemre szabott orvoslás tudománya, az úgynevezett gendermedicina.


Itt a nyár, más dózisra lehet szükségük a pajzsmirigybetegeknek

2018. június 27.

Végre elérkezett a nyár, a meleg idő, a napsütés és ezzel együtt egy sor olyan változtatni való is, melyre gyakran nem is gondol az ember. A nyári hőség ugyanis befolyásolja a szervezetünk működését is, többek között a pajzsmirigyfunkciókat, így az alulműködésére használt terápia módosítására lehet szükség, máskülönben túlműködésbe csaphat át a probléma. A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Télen, nyáron pajzsmirigy

A pajzsmirigy hormonjai, a T3, T4 szinte mindenre hatással vannak a szervezetben, kezdve az anyagcserétől, a szexuális funkciókon és a növekedésen keresztül egészen az agyi működésig. A pajzsmirigy problémái jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: vagy túlműködéssel vagy alulműködéssel állunk szemben (a golyván, gyulladáson és a göbökön kívül, melyek szintén okozhatják ezeket a zavarokat).

  • Pajzsmirigy alulműködés esetén a betegnek általában élete végéig gyógyszert kell szednie, mellyel az orvosok képesek pótolni a szervezetből hiányzó hormonmennyiséget. Fontos, hogy megfelelő dózisban alkalmazza az illető az adott készítményt, máskülönben továbbra sem lesz elegendő hormon a szervezetben, de akár túlkezelés is jelentkezhet, ha túl sokat vesz be a páciens.

Az évszakok váltakozása természetesen hatással van a szervezet működésére is. Ez nem is lehet kérdés, hiszen nyáron sokaknál pl. alacsonyabbá válik a vérnyomás, illetve más lesz az anyagcsere is.

Ennek oka többek között az a tény, hogy a testünk a hideg és a meleg időben másképpen viselkedik jó néhány részletben. Ilyenek a pajzsmirigy funkciók is. Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.


Gyógyszeres körömlakkok

2018. május 23.

Tűzpiros, ultramarin, magenta… ma már a szivárvány összes színében kaphatók körömlakkok. A körmöket azonban nem csak esztétikai célból lehet lakkozni! Vannak patikai körömlakkok is – jellemzően diszkrét, színtelen kivitelben.

Elsősorban gyermekeknél alkalmazhatók azok a kellemetlen ízű körömlakkok, amelyek a körömrágás rossz szokásáról való leszoktatásban segíthetnek. Ezek a száradást követően színtelen és a körmön észrevétlen maradó lakkok keserű ízű anyagokat, esetleg paprikakivonatot tartalmaznak, ami miatt elmegy a kisebb vagy nagyobb gyermekek kedve a köröm rágásától.

Gombásodás kezelésére

A gyógyszeres körömlakkok alkalmazásának a legfőbb oka a kéz- vagy lábujjkörmök gombás megbetegedése. A gombás fertőzések ritkán gyógyulnak meg gyógyszeres kezelés nélkül, a körömlakkos terápia 6-9 hónapig is tarthat, és ez alatt az idő alatt heti 1-7 alkalommal kell az érintett körmö(ke)t lakkozni.

A körmök betegségeinek a kezelése nagy kihívás, ugyanis a vastag körmök sok esetben a hatóanyagok számára is nehezen átjárhatók. Ezt az akadályt segíthet leküzdeni a köröm hidratáltságának növelése (pl. a kezelést megelőzően vízben áztatás), de egyszerűen kivitelezhető megoldás a köröm lereszelése, lekaparása is, ennek során szintén csökkenthető a köröm vastagsága, így a hatóanyag jobban hozzáférhet a gombás körömrészekhez.


Jönnek a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek

2018. május 01.

Európa egyik legszerteágazóbb, legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatai rögzítik jövő évtől abba az EU-s adatbázisba, melynek célja, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését. A gyógyszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjét ­­érinti az az új uniós rendelkezés.

A gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalmazása és kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz, a hamisított gyógyszerek esetében fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezet be. A gyógyszeres dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is.

A rendelet pontosan meghatározza azt, hogy kinek és hogyan kell ellenőriznie a gyógyszerek eredetiségét. Ez tulajdonképpen egy „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd, a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...59