Információk, érdekességek

Mit veszünk a szívünkre?

2005. december 13.

A napokban jelent meg egy vezetõ kardiológiai folyóiratban (European Heart Journal) az a közlemény, amely szerint a zaj nemcsak a hallószervünket teszi tönkre. 
Német kutatók négy éven keresztül kérdezõsködtek Berlin harminc kórházának betegei között. 2100 szívrohamon átesett és 2000 általános és baleseti sebészeti, 70 évesnél fiatalabb páciens töltötte ki a zajterhelésüket firtató kérdõíveket, amelyeken az egyéb kockázati tényezõket (dohányzás, cukorbetegség, családi terheltség, szociokulturális viszonyok) is figyelembe vették. A megkérdezettektõl kapott adatokat a berlini zajtérképpel és munkahelyi zajterhelési mérések eredményeivel vetették össze. A maga nemében egyedülálló vizsgálat markáns statisztikai adatokkal támasztotta alá a régi feltételezést, miszerint a szív- és érrendszeri betegségek tömegessé válásában komoly szerepe van a civilizációs életmód zajártalmainak.

Idegen testek a légcsõben, a hörgõben

2005. december 13.

A légutakba került idegen anyagok lehetnek gáznemûek, folyékonyak vagy szilárdak, és igen súlyos megbetegedéseket idézhetnek elõ. E helyütt - mert eltávolításuk a légutakból gégészeti feladat - a szilárd halmazállapotú idegen testekkel foglalkozunk.
Idegen testek félrenyelése, tehát a szájban levõ játékdarabka, növényi mag, étel, tû stb. légutakba kerülése, heveny, azonnali heves tüneteket okoz: ellilulást, köhögéses rohamot, fulladásérzést.

A bõrünk bánja

2005. december 12.

Nálunk Magyarországon elterjedt szõrtelenítési eljárásnak számít a gyantázás, amit régebben csak szakképzett kozmetikus végezhetett, ugyanis csak õ juthatott hozzá a gyantához. Ma már a drogériák polcain is találkozhatunk szõrtelenítõ gyantákkal.

Negyedmillióért keltek el a képek

2005. december 10.

2005. november 28-án a Magyar Rákellenes Liga az Országos Onkológia Intézetben jótékonysági árverést szervezett. Az aukción a 2004-ben nagy sikerrel zárult "Élet-Képek: Ecsettel az emlõrák ellen" képzõmûvészeti pályázat és a hozzá kapcsolódó 24 órás festõmaratonra beérkezett pályamûvek legjobbjai kerültek kalapács alá.


A légzés nem a miénk... (avagy, a dohányzásról másként)

2005. december 09.

 Latinul lélegezni spirare, a szellem pedig spiritus. Ebbõl is látszik, hogy a két dolog szorosan összefügg egymással: a belégzés – a befogadással. Az indiai tanokból tudjuk azt is, hogy a lélegzet a tulajdonképpeni életerõ hordozója, a hinduk ezt pránának nevezik. A bibliai teremtéstörténet szerint Isten a földbõl formált lénybõl, az isteni lehelet bejuttatásával teremtett emberi „élõlényt”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...147148149...163