Információk, érdekességek

Karácsonyi étkezés

2005. december 21.

A karácsony a keresztények szent ünnepe. A szokásokban és hiedelmekben az évkezdethez, a téli napfordulóhoz és Jézus születéséhez fûzõdõ hagyományok egyaránt megtalálhatóak. Az ünnepekben a keresztény étkezési kultúra számos eleme fellelhetõ. A karácsonyt megelõzõ idõszak az advent, a készülõdés ideje, amit általában a böjtösebb, szegényesebb ételek jellemeznek. Ez a böjt szenteste ér véget. A karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartoznak a bõséges lakomák is, amelyek elemeiben fellehetõk a régi nemzeti hagyományok csakúgy, mint a nemzetek szokásainak keveredése, illetve a hagyományos mellett a modern - korszerû konyhatechnológia is. Az ünnepek alatt mindenki próbálja a legfinomabb menükkel elkápráztatni szeretteit, barátait, hiszen az étkezés a családi, valamint a társadalmi élet egyik szerves alkotója.

Nagy agy, kis here

2005. december 21.

 Egy új tanulmány szerint, minél nagyobb a hím denevérek agya, annál kisebbek a heréik. A kutatók úgy vélik, a fordított aránynak az a magyarázata, hogy mindkét szerv növekedéséhez és mûködéséhez sok energia szükséges, ezért a fajok igyekeznek megtalálni az optimális egyensúlyt.


A 334 denevérfajt felölelõ elemzés eredménye szerint azokban a fajokban, ahol a nõstények több hímmel is párzanak, a hímeknek nagyobb heréjük alakult ki az evolúció folyamán, de viszonylag kicsi az agyuk.


Szerelem az elsõ mosogatásig

2005. december 20.

Találkozol a nagy Õ-vel és lecsap rád a szerelem. Eleinte minden szép és jó, aztán jönnek a hétköznapok. Kiszámíthatod, mit hoz a jövõ, ha párodra vonatkoztatva fölteszed alábbi kérdéseinket.

Pirulák rosszkor, nagy mennyiségben

2005. december 19.

Az orvos által felírt gyógyszerek felét rosszkor és nem megfelelõ adagokban szedik be a betegek - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése. Emiatt becslések szerint csak hazánkban évente 80 ezer beteg kényszerül kórházi kezelésre.


Mit veszünk a szívünkre?

2005. december 13.

A napokban jelent meg egy vezetõ kardiológiai folyóiratban (European Heart Journal) az a közlemény, amely szerint a zaj nemcsak a hallószervünket teszi tönkre. 
Német kutatók négy éven keresztül kérdezõsködtek Berlin harminc kórházának betegei között. 2100 szívrohamon átesett és 2000 általános és baleseti sebészeti, 70 évesnél fiatalabb páciens töltötte ki a zajterhelésüket firtató kérdõíveket, amelyeken az egyéb kockázati tényezõket (dohányzás, cukorbetegség, családi terheltség, szociokulturális viszonyok) is figyelembe vették. A megkérdezettektõl kapott adatokat a berlini zajtérképpel és munkahelyi zajterhelési mérések eredményeivel vetették össze. A maga nemében egyedülálló vizsgálat markáns statisztikai adatokkal támasztotta alá a régi feltételezést, miszerint a szív- és érrendszeri betegségek tömegessé válásában komoly szerepe van a civilizációs életmód zajártalmainak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...146147148...162