Információk, érdekességek

Anorexia: gyakoribb és átmenetibb, mint gondoltuk

2007. augusztus 16.

Az anorexia nervosa egy félelmetes hírû betegség, még a szakértõk is azt hangoztatják, hogy az anorexia gyakran végzetesen krónikus betegség, mely magas halálozási aránnyal jár. A Helsinki Egyetem kutatói szerint azonban ezek a kijelentések merõben túlzóak.


A finn kutatók az eddigi legnagyobb nemzetközi kutatás során megállapították, hogy az anorexia nervosa korántsem annyira félelmetes betegség, mint ahogy azt a híradásokból hallani lehet. Az anorexia gyakori, gyakran súlyos, de meglepõen átmeneti betegség. A megbetegedett nõk 70 százaléka harminc éves kora elõtt kigyógyul belõle.


Hozzánk is jutott dioxinos élelmiszer-adalék

2007. augusztus 11.

E-412 - Guargumi/-enyv/-gyanta


Szerep: Hordozóanyagok, Stabilizálószerek, Térfogatnövelõk,  Tömegnövelõk


Hatás: allergén

A mérgezõ guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különbözõ káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévõ guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény Egyéb kísérõanyagait is. Allergiát okozó anyag.

 

Magyarországon is találtak abból az indiai élelmiszeradalék-szállítmányból, amely az engedélyezettnél több dioxint tartalmaz. A fertõzött guarguminra egy pékségben bukkantak csütörtökön, az üzem azonban még nem használta fel az alapanyagot.


A tetoválást nem egyszerû eltávolítani

2007. július 30.

A tetoválást nem egyszerû eltávolítaniSzakértõk szerint azoknak, akik azt fontolgatják, hogy tetoválást csináltatnak maguknak, érdemes meggondolniuk, hogy milyen költségekkel és kellemetlenséggel jár késõbb az eltávolítása.


"Öt tetovált emberbõl közel egy idõvel el akarja távolítani tetoválását" - állítja Dr. Jeffrey Orringer bõrgyógyász, a Michigan Egyetem munkatársa. "A leggyakoribb ok, ha valaki egy személy nevét akarja eltávolítani, aki már nem játszik szerepet az életében" - nyilatkozta Orringer.


Miért veszélyes a kutyaürülék?

2007. július 26.

Miért veszélyes a kutyaürülék?2 millió kutya = 600 tonna ürülék naponta = több millió élõsködõ pete környezetünkben nap mint nap.


A kutyák ürüléke milliónyi olyan élõsködõt (parazitát) tartalmaz, mely az emberre is veszélyes fertõzéseket terjeszt. Az ilyen, állatról emberre terjedõ megbetegedések a parazitás zoonózisok közé tartoznak.

 

A 3 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák majdnem 100%-a fertõzött orsóféreggel. Egy hazai felmérés szerint 3 kezeletlen kutyából legalább 1 ürülékében kimutathatók a féregpeték.


Többgenerációs véradás

2007. július 02.

Többgenerációs véradásAz Országos Vérellátó Szolgálat idén a fiatalok és a családok megszólítását tûzte ki célul, mert fontos a példamutatás. A huszonévesek bevonása a véradásba garanciát jelent az elöregedõ társadalomnak az elkövetkezendõ évtizedek alatt.


Véradó fesztivál – avagy zenés véradás

 

Nyáron visszaesik a véradási aktivitás, melyet a nyári szabadságok eltöltése, a felsõoktatásban tanuló diákok vakációja magyaráz. Az erõteljes turistaforgalom és a kánikula miatt azonban gyakoribbá válnak a balesetek, illetve a sok vért igénylõ mûtétek, amelyek ekkor sem állnak le. Sõt, sokan éppen a nyári szabadságra idõzítik a tervezhetõ mûtéteket. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy nyáron is az egészségügy rendelkezésére álljon a szükséges vérmennyiség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...130131132...162