Információk, érdekességek

Kérdezze meg gyógyszerészét!

2007. november 12.

Miben van segítségünkre a patikus? 


Ha ön belép egy gyógyszertárba, biztos lehet abban, hogy szakemberek foglalkoznak önnel. A kívülállónak úgy tûnhet, hogy "csak" leveszik a polcról a kért terméket. A gyógyszer viszont egy különleges áru, melyhez mindig hozzátartozik a szakmai információ. Gyógyszervásárláskor ezt az információt viszont csak a gyógyszertárban tudja ön szakembertõl megkérdezni.


A gyógyszer értéke


A gyógyszer értékét nem csupán az alapanyag és a befektetett munka matematikai összege adja, hanem a használati értéke, tehát az a tulajdonsága, hogy alkalmas az emberi szükségletek kielégítésére. (Miként egy festmény értéke sem a vászon, a festékek és a festõ munkájának az összege.)


A gyógyszer értéke tartalmazza azt a szellemi értéket, kutatást, ami a kifejlesztéséhez szükséges volt. Ma 10 ezer molekulából 800-900 millió dollár ráfordítással kb. 10-12 év alatt fejlesztenek ki egyetlen gyógyszert.


Nõ a cukorbeteg gyermekek száma

2007. november 06.

Az idei nyár folyamán a MACOSZ és tagszervezetei egyaránt szerveztek táborokat, illetve a legkisebb (8 év alatti) gyermekeknek és családtagjaiknak idén elõször szervezték meg országosan a "Törp program" elnevezésû családi edukációs hétvégét.


Az õsz pedig a szakmai konferenciáké: október 26-27-én a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) és a Magyar Diabetes Társaság (MDT) Gyermekdiabetes Szekciójának XXIV. Gyermekdiabetes Tudományos Konferenciája volt Kõszegen, november 7-én pedig a diabétesz krónikus szövõdményeirõl tartanak továbbképzést. Nem véletlen azonban, hogy egyre több a rendezvény: a diabéteszes gyermekek is egyre többen vannak hazánkban. Világszerte jellemzõ tendencia a gyermekkori cukorbetegség terjedése. A magyarországi diabéteszes gyermekek száma folyamatosan nõ, igaz, az európai átlagnál valamivel kisebb mértékben.


Indul az Egészségtudatos Utazásért Program

2007. október 28.

Az Egészségtudatos Utazásért Program idén õsszel széles körû tájékoztató kampányt indít, amelynek célja az egzotikus, trópusi országokba utazók egészségügyi felvilágosítása. A program keretében szeretnék felhívni a figyelmet az egyes régiók egészségügyi veszélyeire, illetve szeretnék mindenkit rábírni arra, hogy az utazás elõtt legalább egy hónappal forduljanak háziorvosukhoz, vagy látogassanak el valamelyik közeli oltóközpontba és kérjenek szaktanácsot a célországban elõforduló betegségekrõl és azok megelõzési módjairól.

Sárguló falevelek, õszi séták, gombaszedés...

2007. október 24.

Sárguló falevelek, õszi séták, gombaszedésAz étrendünket gazdagító gombás ételek mindig is a konyhák remekmûvei közé tartoztak. Az erdei sétáink alkalmával begyûjtött vagy a piacok bejárata elõtt vásárolt ellenõrizetlen gombákból készített fejedelmi lakomákból, ha nem vigyázunk, utolsó vacsora is lehet...


Miért romlik meg olyan gyorsan a gomba?


A gombáknak nagyon magas a víz- és fehérjetartalmuk. Ez kitûnõ táptalaj a méreganyag-termelõ baktériumok számára. Ez a magyarázata annak, hogy a belõlük készített ételek aránylag gyorsan megromlanak. Ebben az esetben nem gombamérgezésrõl, hanem egyszerû ételmérgezésrõl van szó.


Nagyon fontos tehát, hogy mindig friss gombát használjunk fel, abból készített ételt ne tároljuk meleg, langyos helyen és ne tegyük el másnapra még hûtve sem.


A Hepatitis B okozta májgyulladás

2007. október 03.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egyik legkomolyabb, az egész világot érintõ betegségnek tartja a hepatitis B fertõzést. A WHO becslései szerint mintegy kétmilliárd embert fertõzött meg a hepatitis B vírus.


Ez a szám pedig óriási, fõképpen, ha tekintetbe vesszük, hogy a rettegett HIV/AIDS fertõzés 40 millió embert érint.


Több mint 300 millió betegnél már krónikussá vált a hepatitis B fertõzés, s náluk sokkal nagyobb az esélye a májrák és a májzsugor kialakulásának.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...128129130...163