Információk, érdekességek

Megtévesztő reklámok: kincs, ami nincs?

2020. november 07.

Fotó: pixabay.com

Mikor valamilyen egészségügyi problémára keresünk megoldást, sokszor fordulunk az internethez, hiszen nagyon sok információ és készítmény érhető el ezen a felületen. Fontos azonban kiemelni, hogy az, hogy valami az interneten megtalálható, még nem jelent garanciát arra, hogy igaz is. Éppen ezért fontos ismerni néhány általános csapdát.

Gyakran találkozunk az alábbi kijelentésekkel, amelyek esetén érdemes elkezdeni kételkedni:
• „Csodaszer”
• „Eddig csak egy titokzatos törzs vagy népcsoport használta”
• „Szabadalmaztatott”
• „100%-ban természetes”
• „Gyors és biztos hatás”
• „Mellékhatása nincsen”
• „Leghatékonyabb a piacon”

Ha valamitől hatást várunk el, annak általában lesz mellékhatása is. Ezekhez annyit érdemes hozzáfűzni, hogy engedélyezett gyógyszerek esetén sem igazán beszélhetünk biztos hatásról, hiszen egyéni tényezők is befolyásolják, hogy egy szer hatásos-e, vagy nem. Ahhoz pedig, hogy kijelentsük, hogy valami a leghatékonyabb a piacon, összehasonlító klinikai vizsgálatok kellenek, amelyek megléte ilyen termékek esetén igen kétséges. Ha pedig ilyen nem történt, akkor mi alapján született a kijelentés? Illetve az, hogy valami szabadalmaztatott eljárással készült, vagy hogy 100%-ban természetes, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy hatásos vagy biztonságos.

A hangzatos kijelentések általában csak arra szolgálnak, hogy éreztessék a potenciális vevővel, milyen kivételes kincsre bukkant. Előfordul, hogy a körömgombától a szívbetegségig nagyon sok betegség esetén ajánlják ugyanannak a terméknek a használatát.

Ilyenkor kritikus szemmel kell végigolvasni a felsorolást, mivel „mindent gyógyító szer” nem létezik, ahhoz túlságosan összetett az emberi szervezet. tipp ha egy terméket meg szeretnénk vásárolni, fontos tudni, hogy mik az összetevők. ha ez nem derül ki a leírásból, akkor érdemes más készítményt keresni.


A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

2020. november 04.

A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

Fotó: pixabay.comA Lelki Egészség Világnapja fontos dátum a szakma és a betegek számára egyaránt.
Dr. Németh Attila, az OPAI alapító főigazgatója, a Szakmai Kollégium Pszichoterápiás Tagozat elnöke elmondta, hogy a mentál higiéne az 50-es, 60-as években még Tiltott kategóriába tartozott hazánkban, a 70-es években került a Tűrt, és a 80-as évektől kezdve a Támogatott kategóriába. A három „T” már a múlté, elfogadottá vált a pszichoterápia, új, hatékony gyógyszerek kerültek forgalomba, megjelentek a képalkotók a klinikumban és a kutatásban, azonban a népesség lelki egészségét nehéz mérni, illetve megítélni. Nincs ugyanis jó indikátorunk.

Az alkoholfogyasztás és a májzsugorban meghaltak száma tíz év alatt kismértékben csökkent. Az egy főre jutó alkoholfogyasztást illetően az Európai Unión belül Magyarország a középmezőnyben van. További nehézséget jelent a drogbetegek és a játékszenvedélyesek kezelése. A pszichiátriai ellátás egyik legerősebb indikátora az öngyilkosságok számának alakulása. Ismert, hogy ennek hátterében leggyakrabb kezeletlen vagy elégtelenül kezelt depresszió áll, főleg a bipoláris II. affektív zavarban szenvedők veszélyeztetettek, és nagy jelentősége van a társult addikcióknak, a személyiségzavaroknak és az impulzuskontroll-zavaroknak is. Ezen a területen azonban nagy előrelépés történt.

2011-től kezdődően ütemes csökkenést tapasztaltak, és a legutóbbi adatok alapján ez a szám több mint egyharmadával mérséklődött az elmúlt 10 évben. Ez nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmény. A 100.000 lakosra jutó 15,8 befejezett öngyilkossági értékkel lekerültünk az Európai Unió dobogójáról, de van még mit javítani. Az eredményre mégis büszkék lehetünk. 


A temetőtüzek megelőzhetők, ha ezt a 6 hatékony szabályt betartod!

2020. október 31.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.  

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz. Volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Tavaly ilyenkor a miskolci, csengeri, dévaványai, hernádnémeti, jászkiséri, kengyeli, nagykőrösi, rózsaszentmártoni, tiszaroffi és zagyvaszántói temetőben csaptak fel a lángok.

Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbiakra érdemes figyelni:

 • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak!
   
 • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg a szabadban!
   
 • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni!
   
 • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
   
 • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!
   
 • Ha azt szeretnénk, hogy távollétünkben is égjen az emlékezés lángja, akkor néhány száz forintért vásárolható eső- és szélálló LED mécsest helyezzünk a sírra, ám mivel ez környezetszennyező, vásároljunk olyat, amely napelemes, és esetleg többször is felhasználható.

  A hagyományos ceruzaelemmel működő mécseseket akár több éven át is használhatjuk, de az elemeket soha ne dobjuk a zöld hulladék közé, kizárólag a kijelölt elemgyűjtőkbe, mert fohozottan környezetszennyezők! 

Telefon etikett - mobil illemtan mindenkinek

2020. október 19.

A telefon minden munkahelyen megtalálható. Jellemzője, hogy időnként csörög, sípol, jelez és ilyenkor beszélni kell bele. "De mit mondjak és hogyan mondjam?" Ennek is van illemtana, és ez az, amit az iksolában nem tanítanak meg. Azonban most megtudhatod, jól tudod-e?  

A céges és a magánéleti telefonására is ugyanazok az elvek vonatkoznak. Mindig a hívó fél mutatkozik be elsőként - ez még akkor is illendő, ha tudod, hogy benne vagy az illető névjegyzékében (kivétel, ha naponta beszéltek) és a nexusnak megfelelően a napszak szerint illendő köszönni.

 1. Minden telefonálás köszönéssel és bemutatkozással kezdődik!
 2. Beszélj érthetően, ne hadarj és ne felejtsd el a hanghordozás, a hangsúly is közvetít!
 3. Tanulj meg betűzni (milyen betűhöz milyen nevet társíts), hogy a nehezen érthető, idegen szavakat le tudd diktálni! 
 4. Kérdezd meg, tud-e várni, akit várakoztatni kell!
 5. A megszakadt beszélgetést a hívónak kell újrakezdeményezni!
 6. A beszélgetést befejezni a hívónak illik!
 7. Telefonon keresni valakit munkaidőben, vagy reggel 9 órától este 9 óráig lehet!
 8. Ne csapd le, ha téves számot hívtál, vagy félrenyomtad, inkább kérj elnézést és kérdezz rá a telefonszámra, ha bizonytalan vagy!
 9. Fogd rövidre mondanivalóját, a telefonálási idő is pénz!
 10. Mindig úgy telefonálj, hogy ne zavard a környezetedet!

Generációkutató: a fiatalok relativizálják a veszélyt

2020. október 08.

A fotó illusztráció: pixabay.com

 

Jelenleg a fiatalok relativizálják a veszélyt, míg tavasszal az idősebb generáció törődött kevésbé a járványügyi ajánlásokkal – mondta Steigervald Krisztián generációkutató.

A statisztikák szerint a vírus leginkább a 45 évnél fiatalabbak körében terjed jelenleg. Ez is bizonyítja, hogy a fiataloknak sokkal jobban kellene figyelniük a maszkviselésre – hangsúlyozta.

A témára érzékenyeket már elérte a maszkviselésről szóló kommunikáció, óriásplakátok és sztárkampányok formájában. Összességében az emberek tavaszhoz képest sokkal kevésbé tartják be a távolságtartásra és a fokozott higiéniára vonatkozó szabályokat – értékelt Steigervald Krisztián.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...147