Információk, érdekességek

Koronavírus: hogyan védhetem meg a gyermekem?

2020. március 19.

Az eddigi adatok alapján a koronavírus fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben rendszerint gyorsan terjednek a fertőzések. Dr. Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük.

Fotó: gettyimages.comIdősek és krónikus betegek fokozott veszélyben

A koronavírus terjedésével az adatok szinte napról napra változnak. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) február 24-én megjelent közlése szerint – a Kínai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján – az igazolt fertőzések halálozási aránya 2,3%. A 9 év alattiak körében egyáltalán nem fordult elő haláleset a koronavírus fertőzés következtében. A 80 év feletti korosztály esetében azonban magas a halálozási arány: 14,8%. Emellett a krónikus betegséggel – szív- és érrendszeri betegség, diabétesz, krónikus légúti betegség és magasvérnyomás betegség – élők esetében is fokozott a kockázat.  

A gyerekek, ha meg is fertőződnek, enyhébb tünetekkel átvészelik a betegséget

A JAMA adatai szerint a Kínában történt fertőzések mindössze 1%-a érintette az 1 és 9 év közötti gyermekeket, és szintén 1% a 10 és 19 év közötti korosztályt. A gyermekek körében világszerte alacsony a fertőzöttek száma, s ha ki is mutatható náluk a koronavírus fertőzés, rendszerint enyhe tünetekkel átvészelik a betegséget. A kutatók szerint ennek oka a gyerekek és a felnőttek immunrendszere közti különbség lehet, vagyis a fiatalabb korosztály esetében a veleszületett immunválasz erősebb, így sokkal könnyebben győzik le a fertőzést. 

A magzat nem fertőződik meg

A The Lancet folyóiratban közölt kutatás alapján a fertőzés a magzatot nem veszélyezteti. A vizsgálatban 9, az utolsó trimeszterben lévő kismamát figyeltek meg. Mindegyik várandós hölgy esetében laboratóriumi vizsgálattal igazolták a koronavírus fertőzést. Egyikőjüknél sem alakult ki súlyos tüdőgyulladás a fertőzés következtében. A kismamák egészséges újszülöttnek adtak életet. A piciket császármetszéssel segítették világra, az 1 perces Apgar-értékeik 8-9/10, az 5 perces 9-10/10. Az újszülötteknél elvégzett koronavírus tesztek eredménye negatív lett.


Nincs itt a világvége

2020. március 19.

Bár az ellendrukkerek, az alvajárók, az álhírek igyekeznek fenntartani a félelmünket, ma már ez sem működik. A félelem ugyanis a fejekben születik, kinek-kinek a saját elméjében, és csak mi magunk tudunk változtatni a helyzeten. Ez az egyik, de nem az egyetlen fontos tanítása a Földön kialakult helyzetnek.  

A világvége abban az értelemben persze éppen zajlik, hogy vége az egymás elleni gyűlölködésnek, a politikai és vallási szélsőségeknek, az anyagi javak habzsolásának, az Anyaföld javaival való visszaélésnek. Jó, hogy vége van. Mindannyian érezzük, hogy az eddig élt világ tarthatatlan. Mindenki úgy reagál erre a folyamatra, ahogy arra képes. Vannak, akik magukba szállnak, belső munkát végeznek, és vannak, akik kivetítik a félelmeiket, hárítanak, igyekeznek külső körülményekre, emberekre, helyzetekre tolni a felelősséget. Erre sajnos nincsen mód. A változást ugyanis csak belül kezdhetjük meg, a kedvünkért sem a másik ember, sem a helyzet, sem a rendszer nem változik meg. Mindannyiunké a felelősség, mindenkié 100%, egy fikarcnyival sem kevesebb.

A megváltás nem egy szérumban van. Nem egy új találmányban, nem egy új felfedezésben. A felfedezés régi. Csak nem veszünk róla tudomást. Most a félelmek szembesítenek vele, mert ez a legérzékenyebb pontja az egész emberiségnek.

Micsoda lehetőség az újjászületésre! Az otthon maradással kapjuk a segítséget a belső munkához. Lehet halkabbra fogni a hangunkat, visszanyelni a szükségtelen ítéleteinket, lehet meditálni vagy imádkozni, lehet több időt fordítani a szeretteinkre, a személyes találkozás helyett kihasználni a kínálkozó számos más lehetőséget. Lehet észszerűbben élni, az anyagi világot a maga helyére tenni, a munka helyett küldetést találni, és tenni, tenni, tenni a jót.

Elcsendesedik a világ. Ez önmagában áldás. Ha kimész az utcára, mintha vasárnap lenne. Abból is a békés, böjti, visszafogott fajta. Mintha az egész falu a templomban lenne…

Most aztán tényleg van miért hálát adni! Lehetne sötét, fagyos tél – de nekünk itt most megadatik, hogy éppen tavasz van, a madarak énekére ébredhetünk, csodálhatjuk a nyiladozó természetet, gyönyörködhetünk a fák bomló virágaiban, a színes tavaszi kertek pompájában. Ráadás a napsütés, ami önmagában is fertőtlenít, az enyhe szél, ami tisztítja a levegőt. Hagyjuk a háborgást, a negatív és lázító véleményeket, megjegyzéseket másra!


Félni vagy megijedni? Védekezni!

2020. március 18.

Az összefoglaló igyekszik válaszokat adni a 2019-es esztendő végén Kínában megjelent új koronavírussal és a továbbra is szigorodó intézkedéseket igénylő járvánnyal kapcsolatban feltett kérdésekre.

Fotó: gettyimages.comA 2019 decembere óta megbetegedéseket okozó és járványt kiváltó 2019-es új koronavírust az angol „2019 Novel Coronavirus” elnevezés alapján 2019-nCoV-nek rövidítik. Az új típusú tüdőgyulladást okozó vírusbetegség pedig COVID-19 névre keresztelték. A vírus egy újonnan felbukkant zoonózis, amelyről beigazolódott, hogy képes emberről emberre terjedni. 2019 decemberében regisztrálták az első, addig ismeretlen kórokozóra visszavezethető eseteket. Valószínűleg egy újonnan létrejött genetikai állománnyal rendelkező kórokozóról van szó, amely nagy genetikai hasonlóságot mutat más, korábban már járványokat okozó koronavírusokkal.

A koronavírus-járvány terjedése miatt 2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet. A járvány megfékezése komoly kihívást jelent globalizált világunk számára. A nemzetközi migráció útján a betegség 2020. március 4-én hivatalosan is elérte hazánkat.

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus az influenzavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, vagyis a fertőzés elkerülése érdekében a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Mint minden cseppfertőzéssel terjedő kórokozó, az új koronavírus-fertőzés is bekövetkezhet a kórokozóval érintkező tárgyak, eszközök útján is. Egyelőre nem írtak le olyan esetet, amikor interkontinentális csomagküldés útján, Kínán kívül fertőződött volna meg valaki.

Hogyan lehet védekezni ellene?

A szükséges alapvető higiéné megtartásán túl további preventív eszközök, úgymint
• szájmaszk,
• kézfertőtlenítő folyadékok, gélek alkalmazásával, valamint
• a zsúfolt közösségi terek kerülésével, és
• a járványügyi hatóság rendelkezéseinek betartásával tovább csökkenthető a fertőződés veszélye.

Szájmaszk

Az FFP2 vagy az FFP3 képes a vírusrészecskék kiszűrésére is. Betegellátást végző egészségügyi szakemberek számára az ilyen típusú maszkok megfelelő alkalmazása biztosít védelmet.

Felületek és tárgyak fertőtlenítésére – az általános mosószeres-meleg vizes lemosáson túl – a 0,1%-os nátrium-hipoklorit-oldat, illetve 70%-os alkohol javasolt.


Veszélyes közelről tévét nézni?

2020. március 11.

Alighanem a legtöbb kisgyermekes szülő találkozott már azzal a problémával, hogy gyermeke hajlamos közvetlenül a kijelző előtt állva nézni a televíziót. Ilyen esetekben természetesen azonnal el is hangzik a rutinszerű intelem: “Ne nézd olyan közelről a tévét, mert elromlik a szemed!” De vajon tényleg reális ez a kockázat?

Fotó: gettyimages.comA válasz igazából, hogy is-is. Egyrészt ugyanis a múlt század közepén piacra dobott tévékészülékek sok esetben erős röntgensugárzást bocsátottak ki, ami a közelebb ülő nézőkre valóban veszélyt jelentett. Különösen nagy mértékben lépte át az egészségügyi határértéket a 60-as években a General Electric egyik hibás terméke, amelyet a gyártó rövid időn belül vissza is hívott. Természetesen ez a probléma a ma használatos eszközöknél már nem áll fenn. Ettől függetlenül az óvatosság változatlanul megmaradt a köztudatban, ami viszont egyáltalán nem baj, hiszen segít kivédeni egyéb ártalmakat.

Káros alkalmazkodás

Az emberi szem számára nem természetes, hogy folyamatosan közelre kell néznie, hiszen ehhez alkalmazkodnia kell, ami hosszú távon akár tartós rövidlátáshoz is vezethet, vagy fokozhatja a már meglévő betegséget” – mutatott rá dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa. A szakember kifejtette, közellátáskor a szem sugárizmai összehúzódnak, ellazítva ezáltal a lencsefüggesztő rostocskákat. Akárcsak egyéb izmok esetében, például sportoláskor, ha a sugárizmok túl sokat vannak ebben a megerőltető helyzetben, akkor kialakulhat egy alkalmazkodási görcs, amely súlyosbítja a rövidlátást.

Miért rossz a kék fény?

A különböző kijelzők, így például a televíziók, monitorok, táblagépek és okostelefonok további veszélyeket is jelentenek gyermekekre és felnőttekre egyaránt. Érdemes például lefekvés előtt két-három órával már kerülni az ilyen készülékek használatát, mivel az általuk kibocsátott mesterséges kék fény alvászavarokat idézhet elő azáltal, hogy csökkenti a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős melatonin termelődését.

“A kék fény az erek összeszűkítése révén rontja az ideghártya vérkeringését is, ami szintén okozhat problémát. Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a makuladegenerációval összefüggésben álló ultraibolya sugárzást a szaruhártya és a lencse nagyjából 90 százalékban képes megszűrni, a hullámhossz tekintetében ehhez közelálló kék fény viszont szinte teljes egészében az ideghártyán összpontosul. Egyelőre még nem tisztázott pontosan az orvostudomány előtt, hogy milyen következményei lehetnek ennek, de elképzelhető, hogy káros folyamatokat generál” – mondta el a szemész.

Mivel a kijelzőkre figyelve kevesebbet pislogunk a kelleténél, könnyen kialakulhat szemszárazság is. A kellemetlen panasz rendszerint felnőtteket érint, de gyerekeknél is előfordulhat. Veszélyt jelent, hogy ahogyan a kiszáradt bőr berepedezik, úgy a szaruhártyán, kötőhártyán is létrejöhetnek mikrosérülések, amelyekben a kórokozók könnyen megtelepszenek, ennek pedig gyulladás a következménye. Már önmagában a szemszárazság diszkomfortérzést okoz, míg a hámsérülés nagyobb problémához is vezethet.


Inluenza: Nem csökkent a megbetegedések száma

2020. március 07.

Fotó: 123rf.com

 

A múlt héten 38 900 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, a megelőző heti 37 200 után – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett jelentésében.

A betegek többsége (40,3 százaléka) február 17-23. között is 0-14 éves gyermek, 32 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21 százaléka, 6,8 százaléka a 60 éven felüliek közül került ki.

A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírust igazolták a beküldött minták többségében.

Az ország mind a 19 megyéjében és a budapesti kórházakban is részleges vagy teljes látogatási tilalmak vannak érvényben. A teljes lista megtekinthető a htps://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/latogatas_2020 címen.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...140