Információk, érdekességek

A kórház bejelentés nélküli elhagyása

2019. március 26.

Nem egyértelmű, mi a teendő akkor, ha egy ellátásra szoruló, nem pszichiátriai beteg önkényesen elhagyja az intézményt, emiatt törvényben kell szabályozni a betegek jogkorlátozásának feltételeit a jogállami követelmények teljesüléséért – mondta Székely László, az alapvető jogok biztosa.

A fotók illusztráció: pixabay.comA vizsgálatot egy panaszlevél miatt indította a hivatal. A panaszos élettársát fejsérüléssel szállították be a Dél-pesti Centrumkórház Merényi Gusztáv telephelyének traumatológiai osztályára, ahonnan eltűnt, később pedig egy másik településen holtan találtak rá.

A panaszos a levélben sérelmezi, nem értesítették élettársa távozásáról, arról, hogy miért engedték el az élettársát ilyen súlyos sérüléssel, illetve a rendőrség miért nem vette fel vele a kapcsolatot az eltűnést követően. Szerinte a kórház nem végezte el az élettársa akkori állapotának súlyosságát meghatározó szükséges vizsgálatokat, amelyek alapján megfelelő ellátásban részesíthették volna – tették hozzá.

Az ombudsman vizsgálatából kiderült, a beteg koponyaűri vérzése – életveszélyes sérülésként – kórházi megfigyelést igényelt, az illető azonban a kórházból bejelentés nélkül távozott. A kezelőorvos a távozás észlelése után értesítette a rendőrséget, és arra kérte, hogy szállítsák vissza a beteget a kórházba.

A kezelőorvosnak erre nem volt jogi lehetősége, de a kérés összhangban volt az állam objektív életvédelmi kötelezettségével, ezért az ombudsman a felhatalmazás nélküli eljárás kapcsán nem állapított meg alapjogi visszásságot. A kapitányság járőrei kivonultak a kórházba, de az irányadó belső módszertani útmutató alapján nem rendelték el az eltűnt beteg körözését.


Járj el a szűrővizsgálatokra! 40 felett évente kellene

2019. március 20.

A legfontosabb, amit önmagunkért tehetünk, hogy rendszeresen járunk szűrővizsgálatra!

Szomorú statisztika: Magyarországon és a világon is a tüdőrák a vezető halálok a daganatos megbetegedések között, az 5 éves túlélés aránya 15-17%. Dr. Gálffy Gabriella tüdőgyógyász, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet kutatási és oktatási igazgatója, az Onkológiai és járóbeteg Centrum vezetője számol be tapasztalatairól.

„A hazai statisztikákat tekintve évek óta évente 8-10.000 új tüdőrákos megbetegedés fordul elő, azaz ennyi beteg kerül az ellátórendszerbe. Arról nincs adat, hogy hány olyan beteg van, akik nem kerülnek diagnosztizálásra. Az elmúlt pár év adatai alapján a férfiak tüdőrákos megbetegedésének száma stagnál, vagy enyhén csökken, viszont megfigyelhető, hogy a nők körében némi emelkedés tapasztalható” – tudtuk meg Dr. Gálffy Gabriellától.

A tüdőrák kialakulásáért elsődlegesen a dohányzás a felelős, beleértve a passzív dohányzás okozta eseteket is, de számos megbetegedést a környezeti ártalmak okoznak, valamint a genetikai hajlam. A környezeti hatások közül különösen veszélyesek az autók által kibocsájtott káros anyagok, a szálló por, a munkahelyi ártalmak. A tüdőrák esetében a legfőbb rizikócsoportot a 50 év feletti korosztály jelenti, esetükben nagyon fontos lenne az évenkénti, rendszeres szűrővizsgálat. De 40 év felett mindenkinek javasolt évente részt vennie tüdőszűrésen, függetlenül attól, hogy dohányzik-e vagy sem. Évente egy alkalommal lehetőség van ingyenes tüdőszűrésre a tüdőgondozókban. Az utóbbi évek azt igazolták, hogy a tüdőrák szűrésére a mellkasröntgen felvételnél jóval érzékenyebb és pontosabb módszer az alacsony dózisú CT vizsgálattal való szűrés.


Legújabb ajánlások a hipertónia kezelésére

2019. március 12.

Első alkalommal ismertetik széles szakmai közönség előtt a Magyar Hypertonia Társaság napokban megjelent új ajánlásait a magas vérnyomás kezelésére  Debrecenben, a 16. alkalommal megrendezett országos hipertónia napon – mondta Páll Dénes professzor, a tudományos tanácskozás elnöke.

A Debreceni Egyetem (DE) aulájában megtartott, Hipertónia, diabétesz, kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés című tanácskozás kapcsán elmondta: a magas vérnyomás és társbetegségei, a cukor- és szívbetegségek, illetve az érelmeszesedéssel kapcsolatos megbetegedések kezelésének legújabb lehetőségeit ismertetik a szakemberek abban a reményben, hogy a résztvevő háziorvosok, belgyógyászok, gyógyszerészek “holnaptól kicsit másként, finomabbra hangoltan végzik a munkájukat”.
A társaság legújabb ajánlásai egyértelművé teszik, hogy a magas vérnyomás kezelésében kombinációs eljárást kell alkalmazni, amelyet már a kezelés megkezdésekor fontos elindítani.

A professzor szerint ebben jelentős előrelépést jelent, hogy több olyan készítmény áll rendelkezésre, amelyben egy tablettában 2-3 hatóanyag van. Ez azért fontos, mert olyan betegség esetén, amelyre évtizedeken keresztül kell gyógyszert szedni, a betegek együttműködőbbek, ha kevesebb tablettát kell bevenniük.

Magyarországon a felnőtt lakosság 44 százaléka, mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Mintegy 1,5 millióról mondható el, hogy minden rendben van, ismert és jól kezelt a vérnyomása. További egy-egymillió embernél vagy nem ismert az egyébként fennálló betegség, vagy ismert, de a kezelésekkel nem sikerült elérni a megcélzott vérnyomásértéket.


Nyugtatók, amelyektől „függővé” lehet válni

2019. március 07.

Golgotavirág (Fotó: pixabay.com)Ideges nyugtalanság, szorongás és az ezzel összefüggő alvászavarok esetén sok beteg benzodiazepinekhez nyúl(na), nem számolva azzal, hogy ezeknek a gyógyszereknek a szedésekor – a drogokhoz hasonlóan – testi és lelki függőség alakulhat ki.

Magánéleti, munkahelyi, anyagi vagy egyéb válsághelyzetekben az emberek jelentős része „szintetikus szerekbe menekül”. Nyugtató, szorongásoldó gyógyszert íratnak fel az orvossal, olyat, amilyet korábban valamelyik családtagjuk, szomszédjuk szedett, és ami olyan erősen hatott, hogy a problémák ellenére is lehetővé tette az el- és átalvást.

Az általában alkalmazott, úgynevezett benzodiazepinekkel (pl. alprazolám, diazepám, klórdiazepoxid hatóanyagok) szemben az egyik legfőbb probléma a mellékhatásuk. Szedésük másnapra átnyúló kábultságot okoz, és az ember úgy ébred, mintha másnapos lenne, ami kihat a koncentrációs képességére, így a munkavégzésére és az autóvezetői, gépkezelői képességeire is. A benzodiazepinek szedése alatt megnő az elesések és a különféle balesetek, csonttörések gyakorisága – különösen időskorban. Emellett a szellemi leépülés gyorsulásával is összefüggésbe hozták a tartós szedésüket.

A benzodiazepin típusú nyugtatók, szorongásoldók maximum 4 hetes alkalmazásra szánt gyógyszerek. Ennek ellenére Európa-szerte milliók szedik hosszú távon ezeket a vényköteles patikaszereket, egyfajta függőséget kialakítva velük szemben. Amilyen könnyű rászokni a benzodiazepinekre, olyan nehéz leszokni róluk!


Kiszolgáltatott fogyasztók megtévesztéséért büntettek

2019. február 21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a legmagasabb, összesen 49 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabta ki a Pro-Valetudo Kft.-re, a PVO Retails Hungary Kft.-re és a Monus Global Kft.-re kiszolgáltatott fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. 

A GVH közleménye szerint a vállalkozások képviselői olyan protéziseket és gyógycipőket kínáltak mozgáskorlátozottaknak és végtaghiánnyal élőknek, amire nem feltétlen volt szükségük, esetenként nem is tudták azokat használni. Az érintetteket pszichés nyomásgyakorlással, kiszolgáltatottságukat kihasználva késztették a gyógyászati segédeszközök megrendelésére – írta a versenyhivatal.

Súlyosbító körülményként értékelte a GVH azt is, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat társadalombiztosítási közpénzek szükségtelen kifizetésével járt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel együttműködve a versenyhatóság megállapította, hogy a közgyógyellátás terhére térítésmentesen járó eszközöket a megbüntetett cégek ingyenes szolgáltatásként és ajándékként kínálták, ráadásul a termékek minőségét és alkalmazhatóságát nem biztosították megfelelően. A vizsgálat kifogásolta a panaszkezelést és az eszközökre járó garanciák teljesítését is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...134