Információk, érdekességek

A tévé a boldogtalanok ópiuma

2008. december 10.

Rövid távú örömöt nyújt a televíziózás, távlatilag inkább rosszkedvvel jár.

 

 

A magukat „nagyon boldognak" nevezõ emberek inkább olvasnak vagy társaságba járnak, sõt szavazni vagy templomba is õk mennek gyakrabban - derül ki a Marylandi Egyetem idõmérleg-vizsgálataiból. A szociológusok úgy találták: a boldogtalanok mintegy 20 százalékkal több idõt töltenek a képernyõk elõtt. Az amerikaiak a szabadidejük mintegy felét töltik el így. A mostani gazdasági válsággal, közte az elbocsátásokkal vagy részmunkaidõre történõ „alulfoglalkoztatással" is van összefüggés.


Az internet növeli a képzelt betegek számát

2008. december 05.

A betegségek részletes leírása a képzelt betegek egész generációját termelte ki.

 

 

Az internet terjedésével egyre nõ a képzelt betegek és a fóbiákkal küzdõk száma - ez derült ki mintegy mellékesen egy felmérésbõl, amelyet egészen más célból végeztek. A BBC brit mûsorszóró orosz nyelvû honlapján megjelent hír szerint a Microsoft a keresõgépek továbbfejlesztése céljából végzett felmérést saját munkatársai körében, és ebbõl a kutatásból derült ki, hogy a különbözõ betegségekrõl szóló honlapok hozzáférhetõsége és a kórok részletes leírása a képzelt betegek egész generációját termelte ki: ezek az emberek a betegségekrõl olvasva máris keresni kezdik magukon a tüneteket.


Alkoholizmus: gyógyszerrel gyógyítható?

2008. november 30.

A francia orvostársadalom vitákat folytat egy könyv kapcsán, mely szerint gyógyszerrel gyógyítható az alkoholizmus.

 

 

A „Le Dernier Verre" (Az utolsó pohár) címû könyvben Olivier Ameisen vall arról, hogy hogyan szabadult meg az ital utáni vágyakozástól a baclofen adagolásával. A gyógyszert már csaknem 70 éve használják, elsõsorban fájdalmas, kontrollálhatatlan izomrángások kezelésére szklerózis multiplex és más ideggyógyászati megbetegedések esetében. Az orvostársadalom véleménye erõsen megoszlik Ameisen könyvét illetõen. Egyesek azzal vádolják Ameisent, hogy egy erõs gyógyszer szedésére bátorít, míg mások értékelik, hogy végre szoba hozta a baklofent, mely körül az érdeklõdés egyre nõ, és diszkréten használják is.


A nikotinfüggõség gyökereit kutatják

2008. november 12.

Ez a kutatás hozzájárulhat a nikotinfüggõség elleni küzdelem új útjainak feltárásához.

 

 

Francia kutatók meghatározták egy olyan bakteriális fehérjeanyag térbeli atomstruktúráját, amely közel áll annak a receptornak a felépítéséhez, amelyen keresztül a nikotin kifejti a hatását az agyban.


Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

2008. október 23.

A gyorsan, teltségig étkezõ emberek háromszor nagyobb valószínûséggel szednek túlsúlyt magukra.

 

 

Ezt állítják japán kutatók a British Medical Journal címû brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában. A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történõ, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...383940...45