Információk, érdekességek

"A pénz a mi kokainunk" 1. rész

2007. november 21.

rulettEljött az idõ, amikor Péternek tilos volt belépnie a játékkaszinóba - és ezt sikerült is betartania. Kényszeres játékos volt ugyanis korábban, "elkapta a gépszíj": játékszenvedélye lépésrõl lépésre romba döntötte az életét. De volt ereje megálljt parancsolni magának, és néhány éve kilépett az ördögi körbõl. Azóta õ igyekszik segíteni másokon. Péter és a hozzá hasonlók tudják: egy szerencsétlen alkalom elég ahhoz, hogy megbillenjen az egyensúly. Ami kezdetben gyermeteg játék, az lassanként tiltott szórakozássá válik. Vannak, akik úgy esnek a játékszenvedély csapdájába, hogy nem tudnak kikerülni belõle... Péter a szerencsések közül való, túljutott rajta: az õ példáján igyekszünk két részben bemutatni ennek a szenvedélynek az "anatómiáját".

Önkéntes rabságban

2007. október 01.

A dohányzással kapcsolatos statisztikák ijesztõek. A világon jelenleg mintegy 1,1 milliárd ember dohányzik, s naponta kb. 82 000-99 000 újabb ember vesz kézbe cigarettát.


Így a dohányzás évente 4 millió embert öl meg.


Minden tizedik halálesetnek a dohányzás az oka, és 2030-ra az áldozatok száma évenként 10 millióra emelkedik. Ennyit a riasztó számokról...


A csábító csokoládé

2007. augusztus 29.

A csábító csokoládéAz édes íz szeretete velünk született tulajdonság. A cukor ételeinket ízletessé, étrendünket változatossá teheti.

 

Az édességeknek évszázados kulturális hagyományai vannak, a desszertek és a csokoládé ajándékozása a szeretet, a hála és a jutalmazás kifejezésének elfogadott formája.

 

Az édesipari termékek közül az egyik legnagyobb múltra visszatekintõ és legkedveltebb édesség a csokoládé.


A dohányzás és a fogamzásgátló tabletta

2007. július 31.

A dohányzás és a fogamzásgátló tablettaMagyarországon a 15-18 év közötti fiatal lányok 1/4-e, a 18 év feletti nõk 1/3-a dohányzik. Ezen felül a dohányzó nõk majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. A fogamzásgátló tabletta szedése sok nõnél ugyanúgy a mindennapokhoz tartozik, mint a reggeli kávé, nem is foglalkoznak vele többet, úgy kezelik, mint egy egyszerû gyógyszert. A fiatal lányok még annyira sem törõdnek a fogamzásgátló tabletta szedésével, mint idõsebb nembeli egyedeik. Kortól függetlenül a nõk nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a fogamzásgátló és az egyidejû nikotinbevitel megnöveli a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem is beszélve a kóros májfunkciókról.

A dohányzás és a mentális betegségek

2007. július 22.

A dohányzás és a mentális megbetegedések közötti összefüggést vizsgálta évekig tartó nagyszabású felmérés során a Harvard Medical School egy kutatócsoportja. Az Egyesült Államokban hosszú ideje tartó felvilágosító kampány, és a korlátozó rendelkezések következtében egyre kevesebben dohányoznak. A dohányzók közel fele azonban mentális betegségben szenved, állapította meg a vizsgálat.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...343536...37