Információk, érdekességek

Hogyan szabaduljunk meg függőségeinktől?

2022. március 16.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk problémás viselkedésünkön, legyen az bármilyen fajta függőség, első lépésben fontos, hogy hárításunkat, tagadásunkat megszüntessük. Ez általában nehezebb, mint amilyen könnyűnek hangzik, de az alábbi tanácsok sokat segíthetnek az elkötelezettséged fenntartásában és a pozitív életvitel kialakításában.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Azaz be kell látnunk, hogy

  • problémáink gyökere és minden baj okozója függőségünk
  • sóvárgásunk leküzdése nem könnyű dolog
  • kicsúszott a kezünkből a kontroll
  • nem mi irányítjuk az életünket, hanem függőségünk irányít minket

Ha felismerjük hárításainkat, hogy hogyan próbáljuk elnyomni magunkban a valóságot és tudatosítjuk azokat, akkor elindulunk a változás útján. Környezetünk segítségével, könnyen megtudhatjuk, hogy milyen hárításokat használunk, és ha már felismerjük (pl. racionalizálás, bagatellizálás, projekció stb.) azokat, elkezdünk ellenállni nekik, úgy, hogy észrevesszük, mikor használjuk vagy megkérjük környezetünket, figyelmeztessen mindig minket azokra.  A következő lépés, hogy

  • elkezdünk információkat gyűjteni saját helyzetünkről pl. az interneten utánaolvasunk a szenvedélybetegségeknek, ezzel tovább fokozzuk a tudatosságunkat
  • olyan filmeket nézünk, melyek a saját helyzetünkről szólnak, ezzel még érzékenyebbé tesszük magunkat
  • mérleget készítünk, mi szól mellette és ellene, ezáltal segítünk magunknak döntésük meghozatalában.

Ha idáig eljutottunk, az azt jelenti, hogy meghoztuk a döntésünket legyen az akár az, hogy

  • csökkentjük a használatot (kevesebbet iszunk, drogozunk, vásárolunk, dolgozunk, eszünk stb.), ezáltal nálunk lesz a kontroll vagy
  • teljesen felhagyunk a használattal.

Amikor döntöttünk, már rá is léptünk a változás útjára. Ezt onnan ismerjük fel, hogy a dolgok elkezdenek körülöttünk megváltozni. Lehet, hogy nagy kríziseken és kényelmetlen beszélgetéseken is túlestünk már, de ez mindenképpen jelzi az elköteleződésünket, önmagunk újraértékelését, és megmutatja a pozitív változásba vetett hitünket is. A függőségünk, problémás viselkedésünk megszüntetését még sikeresebbé tehetjük a következő eszközökkel:

  • ki kell tűzni egy határidőt (egy kezdő időpontot, amelyet köthetünk cselekvéshez is pl. mikortól nem használjuk többet a szert, vagy kezdjük el csökkenteni )
  • nyilvánosságra kell hozni (azaz minél több embernek elmondani, hogy mit tervezünk)
  • cselekvési terveket készíteni minden lehetőségre
  • önérvényesítés azaz asszertivitás
  • önjutalmazás
  • testedzés
  • relaxácó

Ártalmas mennyiségű alkoholt iszinak otthon több millióan

2022. március 03.

Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.

Fotó: gettyimages.comAz egészségügyi fejlesztésekkel és az egészségügyi ellátások terén tapasztalható egyenlőtlenségekkel foglalkozó hatóság (Office for Health Improvement and Disparities – OHID) adatai szerint megnövekedett azok száma, akik már veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztanak – írja a The Guardian.

Bár az adatok Angliára vonatkoznak, a jelenség Nagy-Britannia egész területén megfigyelhető.

Julia Sinclair, a brit pszichiáterek kollégiumának elnöke szerint a növekedésért részben az a felelős, hogy az emberek a koronavírus-járvány alatt otthon kezdtek inni, az iszogatás pedig ezért órákkal tovább tart, mint ha egy pubban töltenék az időt.

A YouGov brit közvéleménykutató cég felmérései szerint Anglia felnőtt lakosságának 18,1 százaléka növekvő vagy magas kockázatot jelentő mennyiségű alkoholt ivott a 2021 októberéig tartó három hónapban.

Ez jóval magasabb érték, mint a a járvány előtti időből származó 2020. februári adat: akkor 12,4 százalékra, azaz 6 millió emberre volt ez érvényes. 2019 októberében 11,9 százalék, mintegy 5 millió ember ivott ennyit.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egy felnőttnek hetente legfeljebb 14 egységnyi alkohol fogyasztását javasolja.

Sinclair szerint a legutóbbi adatok alapján kétszer annyi férfi iszik veszélyes mennyiségű alkoholt, mint nő. Emellett azt is sugallják a felmérések, hogy sokan még mindig küzdenek a pandémia okozta bizonytalanságérzettel és szorongással, míg másoknak szokásává vált az alkoholfogyasztás.

Sokan még nem jutottak el arra a szintre, hogy észrevegyék, problémájuk van. Az otthoni ivás órákon át eltarthat, és az emberek nem tartják számon, mennyit ittak, “hiszen az italok nem egységben érkeznek”. Sinclair kiemelte: a páciensek sokkal súlyosabb állapotban kerülnek kórházba, sokan a delirium tremens, azaz súlyos alkoholmegvonásos tünetegyüttes állapotában érkeznek és az intenzív osztályra kerülnek. “Több embert láttam ilyen állapotban a járvány alatt a kórházunkban, mint az azt megelőző hat évben összesen” – fogalmazott Sinclair.


Kutatás derítette fel a generációs kapcsolatot a dohányzás és a testzsír között

2022. február 27.

Fotó: gettyimages.com

Egy úttörő kutatás generációs kapcsolatot talált a dohányzás és a testzsír között. Azoknak a nőknek, akiknek nagyapja fiatalon kezdett dohányozni, általában több a testzsírjuk – derült ki a Kilencvenes évek gyermekei (Children of the 90s) című harmincéves projekt új tanulmányából, amelyet a The Guardian ismertetett.

Egy korábbi kutatás már megállapította, hogy ha egy apa még a pubertáskor előtt kezdett el rendszeresen dohányozni, akkor a fiainak a vártnál több testzsírja volt. A lányainál azonban ezt az összefüggést nem tudták igazolni.

Az új kutatás szerzői azonban pontosan kimutatták a magasabb testzsírt azoknál a nőknél, akiknek a nagyapja vagy dédapja 13 éves kora előtt kezdett el dohányozni. A fiú unokáknál vagy dédunokáknál viszont nem találtak ilyen kapcsolatot.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a bizonyos káros anyagoknak való kitettség olyan változásokhoz vezethet, amelyek generációkon keresztül öröklődhetnek, bár a szerzők elismerték, hogy ennek megerősítéséhez és a folyamat megértéséhez további kutatásokra van szükség.

A Bristoli Egyetem kutatói, a tanulmány szerzői a generációk közötti adatok részletessége és mélysége miatt tudták megtalálni a lehetséges kapcsolatot. A Kilencvenes évek gyermekei kutatás 1991-ben kezdődött. Jean Golding professzor, a 30 évet átfogó projekt alapítója és a legújabb jelentés vezető szerzője elismerően szólt a 14 ezer állapotos nőről, akik annak idején beleegyeztek a vizsgálatban való részvételbe, és megemlékezett gyermekeikről és unokáikról is.

A harmincéves kutatás az eltelt idő alatt több áttörő felfedezést hozott. Húsz éve jöttek rá, hogy azoknak a nőknek, akik a terhesség alatt – akár csak kéthetente egyszer – olajos halat fogyasztanak, a gyermekeik élesebb látásúak lesznek. Egy 2013-as tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a terhesség alatti jódhiány káros hatással lehet a gyermekek szellemi fejlődésére. A kutatók erre úgy jöttek rá, hogy a tanulmányban a résztvevők terhességének korai szakaszából származó vizeletminták és részletes feljegyzések álltak rendelkezésre arról, hogy a várandós anyák mit ettek.

A projektnek köszönhető az a felfedezés is, hogy a 2-es típusú cukorbetegségre való genetikai hajlam korai jelei már nyolcéves gyermekeknél is kimutathatók. A kutatók kapcsolatot találtak a mogyoróallergia és a mogyoróolajat tartalmazó bőrkrémek között is. A harmincéves projekt azt is lehetővé tette, hogy a résztvevők BCG-oltáshegeinek vizsgálatával megtudják, hogyan gyógyulnak a sebek.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált legújabb tanulmányhoz a kutatók a nagyapák és dédapák dohányzási szokásaira vonatkozó adatokat vizsgálták. A nagymamák és dédnagymamák közül olyan kevesen dohányoztak, hogy ezt nem lehetett felhasználni a kutatáshoz.


Az alkohol a korábban véltnél gyakrabban okozhat rákot

2022. február 14.

Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát – állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

Fotó: gettyimages.comAz alkoholfogyasztás a rákbetegség számos fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz – írja a The Guardian.

A tanulmány szerint ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték.

A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is. A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti – állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.

Mitrou azt javasolja azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a WCRF rákmegelőzési útmutatásait. Ezek szerint ajánlatos az alkoholfogyasztás limitálása, az egészséges testsúly megőrzése, a fizikai aktivitás és a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.

Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak.

Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus – vélik a tudósok.


Így csökkentheted a csokoládé iránti vágyat!

2022. január 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha legközelebb rátör valakire a csokoládé iránti vágy, ám szeretne ellenállni a kísértésnek, induljon el egy rövid, de intenzív gyaloglásra - idézte brit kutatók javaslatát a LiveScience című ismeretterjesztő portál.  

Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek, mint akkor, ha pihenten látnak neki - állapították meg tanulmányukban az Exeteri Egyetem munkatársai.
Adrian Taylor és csoportja 78 csokoládérajongó önkéntest vont be kísérletébe. A résztvevőket - akik két napig megtartóztatták magukat szenvedélyüktől - négy csoportba osztották.

Az első két csoport 15 percen át erőteljesen gyalogolt a futópadon, majd az egyik tagjai könnyű feladatokat kaptak, a másik csoporté pedig nehezebb, nagyobb igénybevételt jelentő munkát végeztek. A harmadik és a negyedik csoport tagjai gyaloglás helyett pihentek, majd az egyik tagjai ugyanazokat a könnyű, a másiké pedig a nehéz feladatokat kapták.

Munka közben valamennyi résztvevő keze ügyében ott volt egy tál csokoládé, ebből csipegethettek. A kutatók megállapították, hogy azok, akik korábban gyalogoltak, átlagosan 15 gramm csokit ettek meg, míg azok, akik nem gyalogoltak, ennek közel kétszeresét, átlagosan 28 grammot. Kiderült az is, hogy a munkafeladat nehézségi foka nem befolyásolta, hogy mennyi csokoládét evett valaki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...45