Információk, érdekességek

Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyereked! – Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

2016. augusztus 23.

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak.

Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. 2016 nyarán jelent meg Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete, mely nemcsak egy szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

Itt a nyár, eljött a vakáció. Berci, a Nyár, nagyi, net főhősének nővére karatetáborba megy, legjobb barátja pedig, Ákos a Balatonhoz utazik. És Berci? Neki mindegy is, hogyan alakul a nyár: ha tud játszani, skype-olni, vagy meglátogatni a virtuális háziállatát, akkor ő köszöni szépen, megvan. Ám Berci szülei időpazarlásnak tartanak minden egyes képernyők előtt eltöltött másodpercet, ezért úgy döntenek, a nagymamájánál tölti a nyarat az apja tabletje nélkül. A fiú tehát egy végtelenül unalmas vakáció rémét látja maga előtt. Nagyobbat nem is tévedhetne.

Berci nagymamája elképesztően vagány: tud internetezni, szerinte is király dolog a számítógép, ráadásul van egy szupermodern tabletje, amin engedi is játszani a fiút. Ugyanakkor eléri, hogy Berci hasznosítsa a tudását. Trükkösen ráveszi, hogy ne csak a saját szórakozására használja a gépet: Berci megtanítja a szomszéd nénit skype-olni, hogy láthassa a lányát és újszülött unokáját. A netről válogatott receptekből szakácskönyvet állít össze anyukájának, elmeséli a nagyinak, hogy mi az a trollkodás és rájön, hogy az mennyire nem jófej dolog. A könyv egy rövid kitérő erejéig még abba is enged bepillantást, hogy milyen félelmekkel járhatnak a zombis játékok, és mi az a sztori, amit a szülő elfelejt elmesélni a saját gyerekkorából.


A folytonos mobilnézegetés a legidegesítőbb

2016. augusztus 22.

Nem számít, nők vagyunk-e vagy férfiak: egyaránt az idegeinkre megy, ahogy néhány ember a mobilját használja – illetve képtelen normálisan használni azt. A Microsoft Facebook-on készített felmérése rámutatott, hogy az okostelefon-használók többségét nem zavarják saját mobilozási szokásaik – de a férfiak és a nők is azokat az embereket találják a legidegesítőbbnek, akik folyton nézegetik a mobiltelefonjukat. 

Természetesen van számos más frusztráló dolog is azok között, amiket a mobilunkkal művelhetünk. A következő lista a megkérdezettek által legidegesítőbbnek tekintett öt tevékenységet sorolja fel: 

1.A telefon folyton nézegetése
2.Hangos telefonálás
3.A telefon használata olyan esetekben is, amikor ez nem lenne illendő
4.A telefon használata négyszemközti beszélgetés közben
5.Az autóforgalom akadályozása mobilozás miatt


A fogakat is károsítja a dohányzás

2016. július 18.

Senki sem lepődik meg azon, ha a dohányzás és a tüdőrák összefüggései kerülnek szóba. Az ellenben kevésbé közismert tény, hogy a dohány a fogakat is károsítja.A dohányosoknak háromszoros esélyük van a fogínygyulladásra, ami – későn felismerve - akár a fogak elvesztésével is járhat.

A dohányosoknak jobban sorvad az ínyük

Pedig így van – áll Dr. Kurt Gerritz tanulmányában. A Német Fogorvosok Egyesületének tagja szerint a dohányosokat nagyobb eséllyel éri utol a parodontitis (a fogágy betegsége). Ennek következménye, hogy a fogak meglazulnak, elmozdulhatnak, sőt, a tapadásveszteség miatt könnyebben ki is eshetnek.

Aki naponta tíz vagy annál több szál cigarettát elszív, számíthat rá, hogy a parodontitis veszélye jelentősen nő – állítja Gerritz doktor. Elméletét az a 13 000 adat is megerősíti, melyet egy USA-ban végzett felmérés során gyűjtöttek össze. Eszerint aki csak fél doboz cigarettát is elszív egy nap, háromszor nagyobb eséllyel lesz kénytelen szembenézni a fogágy gyulladásos megbetegedésével, mint nemdohányzó társai. Napi másfél doboz cigaretta elfogyasztásával ez a veszély hatszorosára nő – áll a Journal of Periodontology nevű szaklapban megjelent tanulmányban.


Visszaesés figyelmeztető jelei

2016. június 15.

Visszaesés figyelmeztető jelei Bizonyára sok családban ahol előfordul a szenvedélybetegség rengeteg problémát okoz, a függő személy leállási kísérletei és azok kudarcai. Gyakran fordulnak hozzám ilyenkor, hogy mit lehet tenni, mégis miért nem tudja tartani az absztinenciát mikor már hetek/hónapok vannak a háta mögött? Hogyan tudnának segíteni ilyenkor a függő hozzátartozón? Mi lenne a helyes reakció, úgy hogy közben egy folyamatos csalódottságot élnek meg a szenvedélybeteg kudarcos józansági kísérletei miatt?

Ahhoz, hogy eljussunk oda, mit-hogyan érdemes tennünk első körben érdemes megismerkednünk a visszaesés fogalmával és a jeleivel.

A visszaesés nem csupán azt jelenti,hogy újból elkezdi fogyasztani a függőségét okozó szert (pl . újból alkoholt iszik) vagy akár viselkedési addikció esetében újra előkerülnek a kényszeres függő viselkedési formák (pl. pornó nézés, számítógépezés, munka stb). Ennél sokkal többet jelent, azt hogy a kiegyensúlyozott életvitel kialakításához szükséges képességek elsajátításában (testi-pszichés-szociális területek) rendellenes működések lépnek fel, amely aztán majd szerfogyasztásban is megnyilvánul. A hangsúly tehát a folyamaton van, azt hogy már valaki mondjuk újból iszik, megelőzte egy több hetes vagy akár hónapos fentebb említett zavar. 

Azok akik saját maguk erejéből állnak le, nem járnak/tak semmilyen önsegítő csoportba, vagy egyéni/csoportos terápiába, vagy nem olvastak utána a függőségnek mint betegség , náluk gyakrabban előfordul, hogy nem is ismerik fel ezeket a visszaesési jeleket. 


Dohányzik? – nehezebben jön a baba és gyorsabban a klimax

2016. január 09.

DohányzikA dohányzás negatív hatásairól hosszú listát lehetne összeállítani. Talán kevésbé ismert, de a női termékenység csökkenése is részben a cigarettázás számlájára írható. Még inkább elgondolkodtató az, hogy vizsgálatokkal igazolt módon nem csak az aktív, de a passzív dohányzás is vezethet ahhoz, hogy problémás lesz a megtermékenyülés, a beágyazódás és a terhesség fennmaradása. Emellett, a dohányzást korán elkezdő nők mintegy két évvel hamarabb klimaxolni kezdenek, mint a nemdohányzó kortársaik.

Ezt műveli a dohányfüst a méhben

A dohányfüst mintegy 4000 komponense a belélegzést követően bejut a véráramba, onnan pedig eléri az összes szervet, köztük a petefészkeket is, ahol a petesejtek fejlődését, a follikulusok érését és a hormonháztartást egyaránt megzavarhatja. A dohányfüst hatására nehézségekbe ütközhet a megtermékenyített petesejt méh irányába vezető vándorlása, és a méhfalba való beágyazódás is. A megtapadást követően is okozhat bajokat a dohányzás, ugyanis a dohányzó kismamáknál gyakoribbak a várandósság alatti vérzések. Összességében, a dohányfüst belélegzése több ponton is veszélyezteti a terhesség létrejöttét és fennmaradását.

Aki füstöl, nehezebben lesz terhes

Egy, a dohányzás szervezetre kifejtett hatásaival foglalkozó nemzetközi folyóirat (Tabaco Control) számokkal írta le azt, hogy milyen mértékben rontja a dohányzás a fogamzóképességet. A megtermékenyülés zavara mintegy 14 %-kal gyakoribb a régebb óta aktívan dohányzó nőknél, mint azoknál, akik sohasem cigarettáztak. Az összefüggés igazolható, minél több cigarettát szívott el valaki naponta, annál nagyobb valószínűséggel kell nehézségekkel szembesülnie, ha gyermeket szeretne.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...33