Információk, érdekességek

A napbarnított bőr utáni beteges vágyról

2017. január 02.

Vannak, akik kórosan lesoványodnak, miközben ők szinte betegesen kövérnek tartják magukat. Ez az anorexia. Ehhez hasonlítható a tanorexia – ami egy kevésbé ismert, újabb keletű, ugyanakkor szintén veszélyes függőség. A tanorexia nem más, mint a napbarnított bőr utáni beteges vágy. 

szoláriumA tanorexiások kórosan sápadtnak, ijesztően fehérnek látják magukat, és ennek megszüntetéséért mindent megtesznek. Elsőként egy texasi orvos írta le 2004-ben a tanorexiát, aminek az elnevezése is sokat mond: az angol „tan” (jelentése: napbarnított, napbarnaság), illetve a görög „orexis” (jelentése: vágy) szavakból tevődik össze. A gyakori szoláriumlátogatásaik miatt szoláriumfüggőknek is nevezhetjük a tanorexiásokat.

Mikortól baj már a napfény és a barnaság utáni vágy?

Egyes embereknél egészséges tevékenységek is olyan mértéket ölthetnek, hogy az már kórosnak tekinthető. Erre hozható példaként a tanorexia. A napbarnított bőr utáni vágy természetes, ellenben a „szénné szoláriumozott” bőr már egyenesen kóros elváltozásként értékelhető. Hasonló ez az ortorexiához, ami az egészséges étkezéshez való, a mindennapi tevékenységekben is akadályozó, rögeszmés ragaszkodás. Az egészséges táplálkozás elve mindenki számára követendő – de nem olyan extrém mértékben, ami már a szociális kapcsolatokban is zavarhoz vezethet (pl. csak otthon hajlandó valaki enni, szigorúan megválogatott alapanyagokból, bizonyos szabályok szerint elkészített ételeket, állandó beszédtémája a diétája).


Alkohol az ünnepek alatt

2016. december 30.

Az ünnepek alatt is ügyeljen az alkoholfogyasztására, hiszen akár komoly betegséget is okozhat, ha túlzásokba esik! 

Az ünnepek, főleg az év végiek sokszor nem csak a családról és a jó ételekről, hanem a finom italokról is szólnak. Az alkoholt azonban óvatosan kell kezelni, hiszen nagyobb mennyiségben nem csak az ítélőképességet, hanem a májat és az ereket is tönkre teheti.

Ráadásul, míg a szervi problémák jellegzetes tünetekkel járnak, addig a vérnyomás emelkedés sokszor teljesen tünetmentes, így a gondra már csak akkor derül fény, amikor valamelyik, sokszor súlyos szövődménye – mint a stroke, vagy a szívinfarktus – jelentkezik. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája van segítségünkre.

A magas vérnyomás és az alkohol

A magas vérnyomás betegség egyike azoknak a kóroknak, amik, bár áldozataik száma igen magas, mégsem kapnak akkora figyelmet, mint kellene. Az a kór a csendes gyilkos, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen van jelen az életünkben, és a gondra csak akkor derül fény, amikor a következtében stroke, trombózis, vagy szívinfarktus alakul ki.


Ne gyújts rá!

2016. december 02.

Minden év novemberének harmadik csütörtökén – tartják a Ne gyújts rá! világnapot, melynek célja amellett, hogy felhívja a dohányzás veszélyeire a figyelmet, az, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá.

Kiemelt kormányzati célkitűzés, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon, az egészségben eltöltött évek száma növekedjen. Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, éppen ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás. Ennek érdekében a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be.

Szigorodó szabályzás

  • 2012-től fő szabály szerint tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben a dohányzás, 2013-tól pedig a dohánytermékek túlnyomó része csak képekkel és illusztrációkkal kombinált egészségvédelmi figyelmeztetésekkel ellátott csomagolással hozható forgalomba.
  • 2013 decemberétől számos tüdőgondozóban dohányzás leszokást támogató csoportos tanácsadás valósult meg, továbbá az egészségfejlesztési irodák egyik kiemelt feladata is a dohányzás megelőzése és a leszokás támogatása.
  • 2016. augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra.

Az elektronikus cigaretta és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök egyre népszerűbbek, azonban fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár.


Energiaital-fogyasztás: hol legyen a limit?

2016. október 26.

A szülők nagy része tiltja, és a pokolba kívánja, a gyermek pedig mégis issza… és ki tudja, hogy naponta mennyit. Ezek az energiaitalok, amik az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közöttiek 31%-a, míg a 18 és 24 év közötti korosztály 34 %-a fogyaszt rendszeresen energiaitalt. Miért is?

A fogyasztók mintegy fele a fáradtság elnyomására, az ébrenlét fokozására, a koncentrációs képesség és a teljesítmény javítása céljából él az energiaitalokkal. Sokan pedig szimplán a buli kedvéért.

A szakemberek – a szervezetet érő káros hatásokra tekintettel – energiaitalból a napi maximumot két adagban adják meg. Két palacknál több fogyasztása ugyanis már jelentősen emeli a szívet és az érrendszert érintő betegségek kockázatát, különösen akkor, ha alkoholt is isznak mellettük –,  ami sajnos nem ritka jelenség.

Koffein és egyéb stimulánsok az energiaitalokban

Egy nemzetközi kardiológiai folyóiratban megjelent közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiaitalok akoffein mellett egyéb, növényi eredetű stimulánsokat is tartalmazhatnak, illetve jelentősebb mennyiségű cukor is lehet bennük. Az energiaitalok koffein-tartalmának a lebontásához, és így a koffein által jelentett élénkítő hatás megszűnéséhez átlagosan 12 órára van szüksége a szervezetnek.


Így kezeld, ha számítógépfüggő a gyereked! – Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

2016. augusztus 23.

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a számítógépnek, az internetnek milyen veszélyei vannak, pláne a gyerekekre nézve. Anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying, zaklatás, függőség – gyakran a szülők sem tudják, merre szörföznek a gyerekek a világhálón és mire bukkanhatnak.

Számukra is fontos, hogy tisztában legyenek a net jelentette veszélyekkel, és tudatos, felvilágosult felhasználót neveljenek a gyerekükből. 2016 nyarán jelent meg Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net című kötete, mely nemcsak egy szórakoztató olvasmány, hanem egy fontos, minden szülő számára kikerülhetetlen kérdéssel foglalkozik: a számítógépezéssel.

Itt a nyár, eljött a vakáció. Berci, a Nyár, nagyi, net főhősének nővére karatetáborba megy, legjobb barátja pedig, Ákos a Balatonhoz utazik. És Berci? Neki mindegy is, hogyan alakul a nyár: ha tud játszani, skype-olni, vagy meglátogatni a virtuális háziállatát, akkor ő köszöni szépen, megvan. Ám Berci szülei időpazarlásnak tartanak minden egyes képernyők előtt eltöltött másodpercet, ezért úgy döntenek, a nagymamájánál tölti a nyarat az apja tabletje nélkül. A fiú tehát egy végtelenül unalmas vakáció rémét látja maga előtt. Nagyobbat nem is tévedhetne.

Berci nagymamája elképesztően vagány: tud internetezni, szerinte is király dolog a számítógép, ráadásul van egy szupermodern tabletje, amin engedi is játszani a fiút. Ugyanakkor eléri, hogy Berci hasznosítsa a tudását. Trükkösen ráveszi, hogy ne csak a saját szórakozására használja a gépet: Berci megtanítja a szomszéd nénit skype-olni, hogy láthassa a lányát és újszülött unokáját. A netről válogatott receptekből szakácskönyvet állít össze anyukájának, elmeséli a nagyinak, hogy mi az a trollkodás és rájön, hogy az mennyire nem jófej dolog. A könyv egy rövid kitérő erejéig még abba is enged bepillantást, hogy milyen félelmekkel járhatnak a zombis játékok, és mi az a sztori, amit a szülő elfelejt elmesélni a saját gyerekkorából.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...33