Információk, érdekességek

Az ünnepi készülődés közben a gyógyszerekről se feledkezzünk meg!

2014. december 21.

Egymást követően 5 egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, a karácsonyi bevásárlás során azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ünnepnapokban gondot okozhat, ha éppen akkor fogy el a rendszeresen szedett gyógyszer, a lázcsillapító vagy a hasmenéses tüneteket enyhítő készítmény. Ezért az ÁNTSZ azt javasolja, hogy ebből a szempontból is mindenki készüljön fel a következő napokban. Idejében keresse fel háziorvosát, ha rendszeresen szedett gyógyszere kifogyóban van, mivel az ünnepnapokon ezek beszerzése is nehézségekbe ütközhet. 

A legfontosabb, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók, így a például a vérnyomás- és koleszterincsökkentő szereket szedők, inzulinkezelésre szorulók a szükséges készítményeket háziorvosukkal még időben felírassák, és orvosi vényeiket kiváltsák.

Mi legyen a házi patikában?

Ugyancsak célszerű áttekinteni a „házi patikát”. Legyenek otthon megfázásos tüneteket enyhítő, láz- és köhögéscsillapító szerek. Jó, ha van kéznél gyomor- és bélpanaszokra (pl. hasmenés, székrekedés) szolgáló készítmény. Itt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy karácsonykor is tanúsítsunk önmérsékletet az evésben és az alkoholfogyasztásban is. Ha rendszeres diétát írt elő az orvos, azt tartsuk meg, számos kellemetlen tünetet tudunk mindezzel elkerülni.


Beletörhet a fogunk a karácsonyba – fogtörő karácsonyi ételek

2014. december 19.

A karácsonyi ünnepek alatt megnő a fogsérülések száma. Legyünk elővigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ám ha megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél előbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja Dr. Czinkóczky Béla az fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője. 

A három vezető fogtörö karácsonyi étel

  1. Czinkóczky Béla tapasztalatai alapján a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a meggymag áll, ami a sok fogsérülésért felelős. A páciensek beszámolói alapján a leggyakrabban a sütemények töltelékében bújik meg észrevétlenül a meggymag.
  2. A második legtöbb gondot a töltött káposzta töltelékébe keveredett csontdarab okozza. Emellett más darált húsokból készült étellel, fasírtokkal, töltött húsokkal is érdemes óvatosnak lenni.
  3. A leggyakoribb karácsonyi fogtörő a diós bejgli. Az ünnepi menü elmaradhatatlan része kellemetlen meglepetést tartogathat a töltelékbe keveredett dióhéjjal, ami a legtöbb sérülésért felelős.

Karácsonyi nagytakarítás - ízületkímélő módon

2014. december 14.

Karácsonyi nagytakarításA házimunka nem csupán fárasztó, de az ízületeket is rendkívül megterheli. Fokozottan így van ez az év végi nagytakarításkor. Akinek porckopása vagy ízületi fájdalmai vannak, különösen megterhelőnek érezheti a decemberi teendőket. Szomorú tény, hogy attól még, hogy fáj a térdünk vagy a hátunk, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus tipp a karácsony előtti takarításhoz. 

A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

Jó tudni

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz.


Halottak napja: ne féljünk gyászolni!

2014. november 01.

halottak napja A halottak napja és a mindenszentek ünnepe az emlékezésé, ilyenkor az emberek kimennek a temetőbe és gyertyát gyújtanak.

A szomorúság, a félelem, az elkeseredés és a pislákoló gyertyák jellemzik a halottak napját Európában és hazánkban egyaránt. Más kontinenseken a halállal való szembenézés és a megemlékezés eltérő módon zajlik: a családok ünnepként tekintenek erre az időszakra, másképpen megfogalmazva karneváli hangulat uralkodik egyes kultúrákban. Az előző mondatom, most sok olvasóban megrökönyödést válthat ki. Érdemes végiggondolnunk, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk a halálhoz, hogyan reagáltunk egy szerettünk elvesztésekor, továbbá a halottak napja mennyire szakítja fel a be nem forrt sebeket.

Bármely kultúra szokásairól legyen szó, a közös pont a félelem és a tisztelet.

A halottak napja vallástól függetlenül, az emberek életében tagadhatatlanul ott van. Gyakori jelenség, hogy az, aki nem vallásos, ő maga is gyertyát gyújt otthon. A vallás szerepe viszont igen nagy, abban a tekintetben, hogy az ember hogyan fogja fel a halál tényét.

A reinkarnációban hívők azt vallják, hogy az élet része, ennek megfelelően a halálkultuszhoz való viszonyulás sokkal könnyebb, vidámabb. Amikor azt mondom, hogy vidámság, karneváli hangulat, akkor azt is mondom, hogy e mögött a félelemleplezése áll, ahogyan nálunk is, amikor szomorkodunk a halottak napján.


Egy nyuszi 10 évig is élhet! - Gondolja meg mit ajándékoz Húsvétra!

2014. április 21.

Édes, aranyos az élő kis nyuszi és a kis csibe, de mi lesz velük az ünnep után? Az ajándékba vásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcaira, de az idill hamar elmúlik. 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület (és a többi állatvédő szervezet is) az ünnepek utáni időszakban szembesül a tömegesen feleslegessé váló állatok kapcsán kialakuló állati nagy problémával. A baj megelőzésével és a környezettudatos vásárlói szokások megismertetésével tehetünk az állatok védelméért! Ugye Ön sem szeretne szenvedésre ítélni apró bolyhos kis élőlényeket. Ne vásároljon meggondolatlanul élő állatot ajándékba, ezzel sok állati szenvedést előzhet meg!

Húsvét jegyében gyakran felelőtlenül vásárolnak az emberek élő állatot ajándékba

Az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján aranyosan rohangált a szőnyegen, az ünnep után már csak unott teherként ficánkolhat. Gondot okozhat a családnak a mindennapokban az állat táplálása mellett a lakást piszkító szőrzet, és a kéretlenül keletkező ürülék is. Az élő állat szőre vagy tolla a megajándékozottból akár még allergiás tüneteket is kiválthat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...59