Információk, érdekességek

A biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

2015. február 10.

tamponhasználat A tamponhasználat kapcsán számos nézet – és annak ellentéte is – él a köztudatban. Hogy valaki használ-e tampont a menstruáció idején, azt mindenki maga dönti el, ám néhány alapvető higiénés szabály betartását nem szabad szem elől tévesztenünk.

 Első: a kézmosás!

A tamponhasználat egyik legfontosabb szabálya a felhelyezés, csere előtti alapos kézmosás. A nyilvános vagy közös használatú mellékhelységek esetében azt gondolhatjuk, elegendő, ha nem érintkezünk a WC ülőkével, azonban ez közel sem nevezhető elegendő körültekintésnek.

Gyakran pont azokra a részletekre nem ügyelünk, amelyek tényleges fertőzésveszéllyel fenyegetnek. A mosdóhelyiségek kiemelten szennyezett pontjai ugyanis a kilincsek és a mosdókagylók. Ha kihagyjuk a körültekintő kézmosást vagy annak valamely lépését, a kézre kerülő baktériumok (jellemzően Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia coli vagy Shigella) közül a még életképesek könnyen a szájba vagy a szembe kerülhetnek. Nyilvánvaló, hogy a tamponcsere ilyen helyen a higiéniai szempontok fokozott betartását követeli meg, hiszen ezek a kórokozók a nyálkahártyára kerülve l különböző fertőzéseket idézhetnek elő. Ezért a tampon felhelyezése előtt és után is mindig alaposan kezet kell mosni és a felhelyezés előtt a lehető legkisebb felületen érdemes megérinteni a már kicsomagolt tampont!


Fáj a lába a magassarkúban? – Ez lehet az oka!

2015. január 26.

Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek. A kellemetlen tünet hátterében gyakran az Achilles-ín problémája áll, mely szerencsére könnyen kezelhető. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától többet is megtudhat a problémáról. 

Ín: hosszú és sérülékeny

Az Achilles-ín a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, lábujjra állásban vesz részt – tehát a járásban, futásban, ugrásban játszik fő szerepet. Mivel ennyire sokat használjuk, esetleg túlerőltetjük, igencsak gyakran sérül. Bár leginkább azoknál okoz problémát, akik rendszeresen sportolnak – pl. futnak –, ám előfordulhat, hogy a magassarkú cipők miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindezeken kívül okozhatja egy egyszerű rossz mozdulat is, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.


„Segítség! Baj van a körmömmel!” - 2.rész

2015. január 22.

köröm

Száraz, töredező, barázdált, netán sárgás a körme? Nézzük meg, mi lehet az ok! 

Száraz köröm

Dehidratált, töredezik, könnyen porlad. Általában a helytelen táplálkozás, vagy a tisztítószerekkel való gyakori érintkezés következménye.

Lágy, elvékonyodott köröm

Könnyen hajlik és beszakad. Gyakran a szervezet vitamin- és ásványi anyag hiányára vezethető vissza, de az is okozhatja, hogy a kezünk túl sokat van vízben.

Törékeny köröm

Egyes végei gyakran kettéválnak, és letörnek.  Oka lehet a szervezet tápanyaghiánya, de vegyi hatás is.


„Segítség! Baj van a körmömmel!” - 1.rész

2015. január 21.

Körömvédelem

Akár erős, és mégis sérülékeny, akár töredezésre, elvékonyodásra hajlamos, vagy más hibája van, körmünk állapotán gondos ápolással könnyen segíthetünk. Csak kellő figyelmet kell fordítanunk rá, és ismernünk kell a körömproblémák megoldási módjait. Jó tanácsok a hatékony törődéshez, a szép körmök megtartásához. 

1.  Körömvédelem

  • Sokan nem tartják be, de egyik fontos szabály: mindig viseljünk gumikesztyűt a házimunkához. Hiszen a tisztítószerek, oldószerek és egyéb, otthon használatos vegyszerek nagymértékben gyengítik a körmöt. Emellett kertészkedéskor se feledkezzünk meg a védőkesztyűről, mert ültetéskor, gyomláláskor is rontunk körmünk állapotán. Fokozottan ügyeljünk a körmünkre barkácsolás közben is, mert az ilyenkor gyakran előforduló nyomó hatás, szorítás, ütés könnyen körömsérülést okozhat.

Így érdemes testápolót és arckrémeket választani

2015. január 20.

Téli hidegben mindenki tapasztalhatja, hogy a bőre a szokásosnál szárazabb, sok esetben vörös, viszkető ekcémás foltok jelentkeznek kézfejen, arcon, nyak területén. Ilyenkor a legfontosabb a megfelelő bőrápoló kozmetikumok megválasztása. 

Évszaknak megfelelő bőrápolás

Nyári melegben a bőr elegendő faggyút termel, de télen ez sokszor kevés a bőr egyensúlyának megőrzéséhez. Hideg, szeles időben ezért a normál bőr is igényelhet zsírozó testápolót, így a bőr kiszáradása, és az ekcéma kialakulása megelőzhető. A zsírosabb kenőcsök vagy a könnyen felszívódó hidratáló krémek állaga az összetevők arányától függ – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A következőkben részletesen ismertetjük a kozmetikumok legfontosabb összetevőit. A felsorolásból megtudhatjuk azt is, hogy a termékeken feltüntetett listán milyen néven találjuk az egyes alapanyagokat, amelyek segítségével bőrünk számára szükséges védelmet biztosíthatjuk a téli hidegben is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...787980...111