Információk, érdekességek

A nők elégedettsége arányos a hajuk hosszával

2015. április 18.

Minden második nő elégedetlen a hajával.

Minden második nő elégedetlen a hajával. Az elégedettség arányos például a hajhosszal. A legtöbben barna, félhosszú frizurára vágynak. Annak ellenére, hogy a többség úgy véli a férfiaknak a hosszú, szőke, hullámos haj tetszik. Pedig nem is - derül ki a Lafferton Fodrászat 1500 magyar nő körében végzett felméréséből. 

Ha választhatnának a legtöbben barna hajat szeretnének (42 százalék). Szőke a megkérdezett nők 36 százaléka szeretne lenni, vörös 16, fekete pedig mindössze 4 százalék. A nők többsége (81 százalék) meg is valósítja a vágyát és olyan színű frizurát visel, amilyet szeretne.

A rosszul megválasztott hajszín buktatói

“A hajfestés sok elrontott frizuráért felelős, ezért nem árt előtte pár dolgot figyelembe venni. Az új hajszínnek illeszkednie kell egyéniségünkhöz, harmonizálnia kell ruhatárunkkal és ékszereinkkel. Új hajszínünket viselnünk kell a munkahelyen is, így jól gondoljuk meg a drasztikus változtatásokat. Ha először akarjuk hajunk színét megváltoztatni, forduljunk szakértő fodrászhoz” – javasolja Lafferton Annamária, elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász.


Sötét foltok és barna csík – Fokozott pigmentáció a terhesség alatt

2015. április 11.

Linea nigraA terhesség kilenc hónapja számos változással jár együtt: előbb-utóbb a bőrön is látható jelei lesznek a várandósságnak.

Amellett, hogy a kismamák arca sugárzik a boldogságtól, a homlokon, a halántékon, az orrháton, a szemek környékén és a dekoltázs területén nagyobb kiterjedésű sárgás, sárgásbarna foltok jelenhetnek meg, ezek a májfoltok, amit terhességi maszknak is neveznek. A kismamák mintegy háromnegyedét érintő problémáról van szó, ami bár zavaró, kezelésre nem szorul. Annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon, a babavárás hónapjai alatt ajánlott kerülni az intenzív napozást és tiltólistán van a szolárium, mivel UV-fény hatására az előbbi barnás elszíneződések intenzívebbekké válhatnak. Napon tartózkodás esetén gondolni kell a megfelelő fényvédelemre, magas fényvédő faktorral rendelkező készítményt kell használni! A szülést követően általában a májfoltok maguktól eltűnnek. Ha ez mégsem következne be, léteznek különféle, hámlasztáson vagy kémiai reakción alapuló halványító kezelések,- a megfelelő megoldás kiválasztását célszerű bőrgyógyász szakemberre bízni.


Vigyázzunk az anyajegyeinkre!

2015. április 11.

Anyajegyek. Van, akin egy sincs, van, akinek az egész testét beborítják ezek a különböző színű, felszínű és formájú jóindulatú elváltozások. Az anyajegyek egy része már születésünkkor megtalálható rajtunk, de többségük később alakul ki. Vannak olyan betegségek is, amelyek pigmentált elváltozások megjelenésével járnak. Hogy milyen típusai vannak az anyajegyeknek, illetve mire kell figyelnünk azokkal kapcsolatban, dr. Tihanyi Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

„Az anyajegyek kialakulását a pigmenttermelő sejtek működési zavara okozhatja, amelyek általában a bőrtől eltérő színű, jóindulatú elváltozásokat eredményeznek.

Az anyajegyeknek többféle osztályozása lehetséges.Eredetük szerint alapvetően két típusuk van: a veleszületett és a szerzett anyajegyek. Számukat részben genetikai tényezők, részben az elszenvedett UV sugárzás befolyásolja. Ebből a szempontból a gyermekkori napégéseknek különösen nagy a jelentősége!

Fotózzuk le!

Akin sok anyajegy található, annak célszerű fotón rögzíteni azt, hogy hol, hány darab és milyen pigmentszerkezetű az anyajegye. Ha bármilyen elváltozást, vagy vérzést tapasztalunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz. Felnőtt korban az évenkénti szűrővizsgálat akkor is javasolt, ha nincsen semmilyen panaszunk” – mondta dr. Tihanyi Lilla.


Így ápold a bőrödet babavárás alatt

2015. április 09.

várandósság A várandósság időszakában az átalakult hormonháztartás miatt a bőr minősége is megváltozik. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának segítségével a leggyakrabban felmerülő kérdéseket vesszük sorra.

Festhetem-e a hajam várandósság alatt?

A kismamák bőrének ápolása fokozott gondosságot, figyelmet igényel. A bőrre jutó krémek, kozmetikai szerek hatóanyagai felszívódás után a véráramba kerülhetnek, ezért nem javasolt hajfestés, dauerolás sem az első trimeszter alatt. A hormonális változások következtében a hajtextúra is megváltozhat, így nem ritka, hogy a korábban használt festék egészen más árnyalatot ad. Amennyiben mégis alkalmazásuk mellett döntünk, érdemes természetes alapú hajfestéket választanunk, s először kis felületen ellenőrizni a végső eredményt. A haj a fokozott faggyútermelődés miatt zsírosabbá válhat, így gyakoribb hajmosás szükséges, amihez kímélő sampont válasszunk.


A melatonin, a titokzatos "harmadik szem"

2015. március 27.

Amikor még nem volt naptár és óra, az emberek a természethez igazodtak az alvást és ébrenlétet illetően. Ha lement a nap, ez álmosságot idézett elő, és az emberek nyugovóra tértek. Ezt az egyszerűnek tűnő beidegződést azonban a szervezet bonyolult mechanizmusa irányítja: az álmosságérzetet a melatonin nevű hormon idézi elő, melyet az agyban lévő tobozmirigy termel.

A szem pupillája szabályozza a szembe jutó fény erősségét. A fény mennyiségének csökkenése - a sötétedés - bonyolult "üzenetközvetítésen keresztül" elindítja a melatonintermelést, amely álmossághoz, majd alváshoz vezet.

A tobozmirigy nem csak az emberek, hanem az állatok viselkedését is szabályozza. Tavasszal a nappalok megnyúlnak, ezt a tobozmirigy érzékeli és, például a madarakat, vándorlásra készteti. Ősszel, amikor több melatonin termelődik szervezetükben, ez kihat az állatok szőrnövekedésére, azaz meleg bundát növesztenek a tél átvészelésére. Ugyancsak növeli a zsírraktárak feltöltődését és a téli álomra való felkészülést, amit szintén a tobozmirigy által termelt hormon generál. Tavasszal szintén a tobozmirigy ébreszti fel álmukból az állatokat azáltal, hogy fokozza anyagcseréjüket. Ilyenkor levedlik téli bundájukat és tavaszi szőrzettel cserélik fel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...767778...111