Információk, érdekességek

Kapcsoljon ki!

2007. március 22.

Az ember napjának a legnagyobb részét a munkahelyén tölti. A munkavégzés típusa és a munkahelyi légkör nagymértékben befolyásolja testi-lelki egészségünket. Nem mindenki képes kikapcsolni, csak azért, mert piros betûs ünnep közeleg; így a várva várt szabadság sem okoz mindenkinek igazi felüdülést. Hiába az akár a többnapos munkaszünet, ha az ember nem képes igazán kipihenni magát...


A pszichológusok és orvosok már régen rájöttek: minden attól függ, mennyire képes valaki "kikapcsolni", "ellazulni"... Sokan sajnos nem tudnak a mindennapok gondjaitól megszabadulni. Hiába töltik szabadidejüket a legidillibb környezetben, ha a hétköznapi problémák, munkahelyi teendõk nem hagyják nyugodni õket.


Amikor kevés a nap 24 órája...

2007. március 15.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak idõhiányról, túlterheltségrõl.

 

Különösen igaz ez, ha egy nõnek a munka és a család frontján is naponta helyt kell állnia. Hiszen a családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták (mintha otthon nem azt tenné) - mégpedig teljes munkaidõben. Részmunkát pedig csak ritkán lehetséges vállalni, egyfelõl anyagi okokból, másfelõl a munkáltató csak elvétve ajánlja fel. 

"Állandó rohanás az életem"


Hogyan tehetõk aktívabbá az emberek?

2006. december 16.

A testmozgás fontosságát a legtöbb egészséggel foglalkozó szervezet hirdeti, azonban sokszor nehéz olyan aktivitási formát kitalálni, amelyet valóban szívesen végeznek az emberek. A brit Egészségügyi Szolgálat nemrégiben napvilágot látott tanulmányában olyan 'sportok' támogatása is felmerült, mint például az utcai tánc vagy a tangó.


A mérsékelt testmozgásról egyre több tanulmány igazolja, hogy lényegében az összes szervre kedvezõ hatással van - azonban az is közismert, hogy az emberek sokkal kevesebbet mozognak a kelleténél. Nem meglepõ tehát a brit társadalombiztosítás elsõre talán meghökkentõ elképzelése, amely például az utcai táncot vagy akár a tánciskolákat is támogatná az egészségmegõrzés érdekében. (Ezen felül további érdekes sportok, mint például az ugróasztalozás vagy akár a közösen szervezett séta támogatása is felmerült).


Fájdalomcsökkentés relaxációval

2006. december 11.

A legújabb amerikai kutatások szerint talán elkerülhetõ lesz a biopszia mûtétek fájdalmassága, ha a pácienseket megnyugtatják a beavatkozás elõtt.


A chicagói Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a szakértõk eredményeikrõl, melyek szerint van esély arra, hogy csökkentsék a rákos sejtek mintavételéhez szükséges operáció kellemetlenségeit.


A tudósok 236 mellrák biopszián átesõ nõt vizsgáltak meg. Az eljárás során, sebészeti úton egy kis szövetdarabot távolítanak el a test valamely szövetébõl mikroszkópos vizsgálat céljára. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás célja annak megállapítása, hogy jelen van-e rákos elváltozás. Minden asszony érzéstelenítéssel esett át a mûtéten, de ezt háromféle módon végezték.


Tippek fáradtság ellen

2006. november 26.

Sokan vagyunk, akik számára ismerõs az érzés, mely rendszerint a délutáni órákban, fõként az ebéd utáni idõszakban tör ránk. Az érzés, melytõl szemeink elnehezülnek, minden mozdulat, minden gondolat egyre fárasztóbbá válik. Jól esne egy röpke pihenõ, egy gyors szundítás, vagy valami más, csak túléljük a nap hátralévõ részét.


Mivel az ebéd utáni alvás csak kevesek kiváltsága, így most nézzük a „valamit”, ami segíthet felfrissülést nyernünk, s tartalék energiáinkat mozgósítanunk.


Mielõtt azonban bárkit is napi több liter kávé, vagy szelet csokoládé elfogyasztására ösztönöznénk, itt kell megemlítenünk, hogy ezek eredményessége csupán rövidtávú, s mi tartós megoldást szeretnénk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...727374...76