Információk, érdekességek

Endometriózis és jógaterápia

2016. április 10.

Miért súlyt a mostani 30-as generációra az endometriózis, ismertebb nevén a csokoládéciszta? Miért küzd minden 10. nő ma Magyarországon ezzel a rejtélyes betegséggel? Segítséget jelenthet-e a jóga, képes-e természetes gyógyírt jelenteni a már évek óta krónikus női betegségekkel küzdő nők számára?

Téged is érinthet!

Ez a rejtélyes betegség leginkább napjainkban minden tizedik nőt érint, miközben a lakosság jelentős része még ma sem ismeri. Elsősorban a fogamzásképes nőknél jelentkezik, a diagnózis nehéz, hiszen a fogamzásgátló tabletták gyakran elfedik a tüneteket. Emellett fájdalmas, görcsös menstruáció esetén sem szoktunk arra gyanakodni, hogy komolyabb probléma állhat a fájdalom hátterében, hiszen hányan hoztuk otthonról, hogy ez amolyan „női kereszt”, melyet ki jobban, ki nehezebben, de minden hónapban visel. Pedig az endometriózis tipikus tünetéről beszélünk. 

Még kevesebben tudják azt, hogy endometriózis ritkábban ugyan, de a kor előrehaladtával is megjelenhet, így azoknak a nőknek is érdemes odafigyelniük a tünetekre és a prevencióra, akiknél korábban nem jelentkezett a csokoládéciszta.


Hogyan hat Rád a tavasz? 5 tipp a tavaszi megújulás jegyében

2016. április 08.

A tavasz közeledtével a madárcsicsergés, a jóleső napsütés, a természet ébredése a lelkünket is megtöltik energiával. Ebben az időszakban kísérletezőbbek, és nyitottabbak vagyunk, valamint nagyobb kedvet érzünk új élmények megélésére, újszerű tapasztalatok befogadására. A tavasz tehát jó lehetőséget kínál arra, hogy feltöltsük magunkat, és újult erővel vágjunk neki az előttünk álló hónapoknak. Lássunk most néhány tippet ahhoz, hogy biztosan jól induljon ez az időszak!

1. Töltsd fel magad energiával!

A tavaszi fáradtság nem véletlen. A borongós hónapok után a szervezetnek nagy szüksége van a pihenésre, és a feltöltődésre. Fontos tehát, hogy eleget aludjunk, minél több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, és amikor csak tehetjük szabad levegőn legyünk – lehetőleg a természet közelében. 
A szabad ég alatt végezhető testmozgásformák is kincset érnek! Bátran vegyük tehát elő a futócipőt, vagy túrabakancsot, a biciklit, vagy a görkorcsolyát, és meg se álljunk az első parkig, vagy kirándulóhelyig.


2016-os wellness-szótár – Mi micsoda a 2016-os wellness-trendek világában?

2016. március 22.

Mi a különbség wellness és spa között? Nap mint nap találkozunk a különböző idegen kifejezésekkel, de pontosan mit is takarhatnak? 

AromaterápiaMagyarországon is egyre többen választják a prevenciós pihenést, ahol a kikapcsolódás mellett az egészségmegőrzés és a terápiás kezelés is hangsúlyos szerephez jut. Nézzük meg az ehhez kapcsolódó fogalmak jelentéseit.

Aromaterápia

Az aromaterápia az illóolajok tudománya. Már a múlt század elején felfigyeltek rá, hogy az illóolajok hatékonyan alkalmazhatók különböző betegségek gyógyítására. Az olajok képesek felszívódni bőrön keresztül, így hatékonyan kezelik többek között a gyulladásokat, stresszt, bőrpanaszokat, fejfájást, migrént vagy szorongást, ezenkívül erősíthetik az immunrendszert, segíthetnek leküzdeni a náthát, javíthatják a koncentrációt, és fokozhatják a szexuális vágyat.

Balneoterápia

A balneoterápia a termálvizek gyógyító hatásait hasznosítja. Magában foglalja a gyógyvizes kezeléseket, gyógytornát, szénsavas fürdőket, iszapkezeléseket, inhalálást és a különböző ivókúrákat is. Számos panaszra gyógyírt jelenthet az emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségektől a szív- és keringési betegségekig.


Változó kor, változó haj

2016. március 11.

A hajhullás a menopauza időszakához közeledve tapasztalhatóan felerősödik. Egyre több hajszál jelenik meg hajmosás után a lefolyóban, illetve a lakás különböző pontjain. Ezzel egy időben a hajszál elvékonyodása és fénytelenné válása is érzékelhető lesz. A hajszál belsejében található velőállomány (medulla) -jellemzően- víztartalma jelentősen lecsökken, a hajszálak vége eltöredezik, így még a hajhossz is rövidül.

A tükörbe nézve már látszik a fejbőr, és sajnos azt a mondatot kénytelenek vagyunk megfogalmazni magunknak, hogy „kopaszodom”. Amellett hogy fizikailag lecsökken a haj mennyisége, nagyon fontosnak tartom megemlíteni, az állapottal járó önbizalom csökkenést. Sok esetben ez fontosabb tényezővé válik idővel, mint maga a fizikai külső vagy belső ok. Egy nőnek, a haja elvesztése egyenlő az önbecsülésének az elvesztésével. Vendégeink túlnyomó többsége olyan mértékű terhet kap az állapottól, amely meghatározó mértékben kihathat akár a családi életére, akár a munkájára, így ebből adódóan akár az egész élete megváltozhat, vagy tönkremehet. Ebben semmi túlzás nincs, aki ilyen állapotban volt, az összeszorult gyomorral bólogat most, e sorokat olvasva, viszont van, aki megkönnyebbült mosollyal, csak visszaemlékszik az akkori állapotára.


SAJÁT IDŐ, ÉN IDŐ, MAGAMRA SZÁNT IDŐ - Neked melyik tetszik?

2016. február 24.

Az 5 szeretetnyelv tréningeken azt tapasztaltam, hogy érdemes különválasztani és egy új kategóriában foglalkozni az általam így megalkotott 6. szeretetnyelvvel a "saját idővel", vagy ahogy kezd elterjedni a köztudatban "én idővel".

Egy párkapcsolat akkor van egyensúlyban, ha egy egyenlő szárú háromszögként gondolunk rá, ahol a sarkokban Én, Te, és Mi helyezkednek el. Ha bármelyik eltűnik, akkor elbillen a fókusz és megszűnik az egyensúly. Például a szerelem kezdetén gyakori hogy a pároknál csak a mi létezik és teljesen megfeledkeznek saját magukról és igényeikről. Amikor valakire azt mondjuk, hogy társfüggő például, ott hosszú ideig a Mi és a Te létezik számára, teljesen elveszítve a kapcsolatban önmagát. Előfordul olyan is, ez például a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedőkre jellemző, hogy csak az Én létezik számára és a Mi csakis abban az esetben foglalkoztatja, ha az kedvére való, a Te teljesen eltűnik ebben a felállásban. A példák is mutatják, hogy nagyon fontos figyelni egy párkapcsolatban a kapcsolati egyensúlyra, megtalálni a 3 én állapot között a jó dinamikát, balanszt. 

Amikor kisgyerekes párok jönnek el a tréningjeimre, a leggyakoribb panaszok egyike a nincs egyáltalán időm magamra, nem tudok egy percet sem egyedül tölteni, nincs időm a testemre, a barátaimra stb. A sok kötelezettség és tennivalók mellett elfeledkeznek a párok feltöltődni, nem csak együtt töltött minőségi idővel, hanem saját maguknak sem adnak időd. A leggyakoribb hogy az anyáknak nem marad idejük saját magukra, míg gyakori konfliktust okoz, hogy eközben a férjek ügyesen megoldják a saját magukra szánt időt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...686970...110