Információk, érdekességek

A nevetés az egyik legjobb gyógyszer

2007. április 30.

A nevetés nem az ember monopóliuma, állítja Sylvia Cardoso, aki magatartás-biológiai kutatásokat végez Brazíliában. A majmok vigyorgása, a kutyák játék közben látható jellegzetes arckifejezése szoros rokonságban van egy bonyolult mentális, testi jelenséggel: a nevetéssel. Persze amikor az ember mosolyog, kuncog, hahotázik, esetleg ironikusan elhúzza a száját, az mindig tartalmaz valami társadalmi többletet is – mondja a kutató.

 

Ez az egyik leggyakoribb változás az arckifejezésen: a semleges mimikát a nevetés valamelyik fokozatára módosítja az ember anélkül, hogy különösebben gondolkozna rajta és tudatossá válna a folyamat. A nevetésre csak az esetek 10-20 százalékában ad magyarázatot, hogy valaki elõzõleg valami humorosat látott, hallott vagy olvasott. Legtöbbször arról van szó, hogy ezzel az arckifejezéssel üzenetet küld az ember a másiknak. Ennek szándéka egészen különbözõ – jelezheti például azt, hogy élvezi azt a helyzetet, amiben van, esetleg örül az illetõ jelenlétének, magára akarja vonni a figyelmét, és így tovább. A nevetésnek biológiai, érzelmi, gondolkodásbeli és társadalmi összetevõi vannak, de mindennek a mélyén az agyban fellelhetõ különleges képlet – a boldogság, az élvezet és az öröm központjának – átmeneti izgalma rejlik. Nevetéskor ezen a bizonyos agyterületen kimutatható a fokozott ingerületátvitel. Az embernek feltehetõen az állatvilágból örökölt képessége, hogy a félelmet a jó közérzet és a nevetés kiváltásával próbálja eluzni.


Variációk fürdõruhára

2007. április 28.

A nyári készülõdés egyik fontos eleme a fürdõruha beszerzés. Persze ha jó még és divatos is a tavalyi, nem kell minden évben gyötrõdni a vásárlással. Aki viszont unja a régit – netán kihízta –, az most vegye nyakába a várost, nem kis feladat elõtt áll.

 

A választék szinte kimeríthetetlen, az árak is legalább olyan széles palettán szóródnak, mint a fazonok és színek. Spagettipántos, merevítõs, szivacsbetétes, övvel díszített, sort fazonú, enyhén felvágott, és ki tudja, meddig lehetne még sorolni a variációkat. A választék bõséges, és ma már nádszálvékonynak sem kell lenni ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára legelõnyösebbet.


Hogyan oldhatjuk mindennapi feszültségeinket?

2007. április 22.

A túlzott mértékû és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig lehet, de a stresszt igenis kezelni kell!

A fárasztó munkától rosszul alszunk

2007. április 18.

A munkával járó stressz, illetve a hosszú munkaidõ az alkalmazásban levõk nagy részénél alvászavarokat okoz - mutatta ki egy újonnan végzett kutatás.


A Travelodge nevû hotelhálózat felmérésébõl kiderült: 1700 felnõttbõl csupán 3 százalék alszik éjszaka az ajánlott mennyiségnek megfelelõ 8 órát, emellett 10-bõl egy válaszadó általában szabadságot vesz ki álmatlan éjszakái után.

 

Háromból egy dolgozó állította: minimum két napba kerül a rossz éjszakát kihevernie, illetve az alkalmazásban levõk fele panaszkodott bizonytalanságról, önbizalomhiányról a munkahelyen, sokuk szerint munkahelyi hatékonyságra is kihatással van a fáradtság, amely a néhány óra alvás következménye. Mások lehangoltságról és depresszióról is beszéltek.


Fény a lakásban

2007. április 04.

A világítás nagymértékben hozzájárul egy-egy helyiség hangulatához, és nem utolsó sorban az ott tartózkodók hangulatát is befolyásolja. Arról az igen fontos szempontról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fény minõsége a munkavégzést is nagy mértékben befolyásolja, és hogy mindenfajta munkavégzés jó - és speciális - megvilágítást igényel. Éppen ezért a lakberendezés egyik legfontosabb része a világítótestek elhelyezése. 

Amikor mesterséges fényforrással látjuk el otthonunkat, lehetõségeinket nagymértékben behatárolja a már meglévõ hálózat - választásainkat ugyanis ehhez kell igazítanunk. Az elektromos rendszerek korlátainak ellenére számos lehetõség nyílik a mesterséges világítás minõségének javítására. Az izzók és egyéb tartozékok technikai fejlõdése sokféle variációs lehetõséget kínál. Ehhez hasznos ismerni a legújabb formációkat, hogy kreatívan valósíthassuk meg a számunkra legmegfelelõbb megoldást. A legjobb megoldás természetesen esztétikai megjelenítésében is az: illeszkedik a lakás karakteréhez és berendezési tárgyaihoz. A fény az egyik legfontosabb stílusteremtõ - vagy romboló - eszköz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...686970...73