Információk, érdekességek

Hogy be tudjon indulni a reggel

2017. május 26.

Egy átaludt éjszaka után gyakran feszült izmainknak, ízületeinknek fokozatos feloldódásra, lazításra, megmozgatásra van szüksége ahhoz, hogy frissen kezdjük a napot. Íme néhány egyszerű gyakorlat testünk „felébresztésére” ebben a tekintetben is. 

A fej és a nyak átmozgatása

- Az ágy szélén ülve, vagy mellette állva egyenes háttal, lélegezzünk lassan és mélyen háromszor; a belégzést orron keresztül, a kilégzést szájon át végezve.
- Erőlködés nélkül, lassan mozgassuk a nyakat előre-hátra (ötször).

Váll-, könyök- és csuklókörzés

- Álló helyzetben, egyenes háttal, a test mellett lazán leengedett karokkal körözzünk mindkét vállal, nagy köröket leírva, kellő időt hagyva rá. (Ötször az egyik irányban, majd ismételve szintén ötször a másik irányban).
- Ezután tegyük az ujjainkat mindkét vállunkra, majd emeljük fel a könyököt vállmagasságban, és végezzünk könyökkörzést (mindkét irányban ötször egymás után).
- Fejezzük be a gyakorlatot csuklókörzéssel ötször az egyik, majd ötször a másik irányban.


Hogyan szabaduljunk meg a narancsbőrtől?

2017. május 18.

Már most huszonfokok vannak, rövidesen nyár, strandidő. Fürdőruha...a narancsbőrödre gondolva valószínű, felhördülsz, és visszavágyod a téli hideget. De nincs veszve semmi, van még időd. Coco Chanel szavaival élve: "Nincs ronda nő csak lusta". Most valószínűleg felhördülsz, hogy ez nem igaz narancsbőr esetén, mert a genetika alapvetően meghatározza, hogy hajlamos vagy-e narancsbőrre. Ez igaz, viszont biztosan ismered azt a kutatást, amit külön nevelődő, egypetéjű ikerpároknál végeztek- a kutatási eredmények szerint 30% genetika, 70% külső hatások határoznak meg bennünket. Ennek fényében pedig nem reménytelen a helyzet, ugye? 

 

A cellulit kifejezést egy francia táplálkozás-szakértő vezette be, amely kifejezés nem összekeverendő a cellulitisz szóval, mivel a cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladása, míg a cellulit a bőrben lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környezetükből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb ún.”gömböcskéket” alakítanak ki. Ez a nedvesség ödémát okoz, amik egymással találkozva csomókká alakulnak, a rostok szerkezetét megszakítják, így a bőr felülete egyenetlenné válik,- narancshéjra hasonlító küllemet vesz fel. Innen a narancsbőr kifejezés.  Elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkezik, és fokozatosan alakul ki. 

A cellulit fokozatai:
0. fokozat:a bőr ráncolásával még nem váltható ki, álló és fekvő helyzetben a comb és a far bőre sima. 
1. fokozat: a bőrfelszín sima, de széthúzva már egyenetlen a felszín. 
2 fokozat:felállva látható az egyenetlenség,fekve még nem.
3. fokozat:állva és ülve is látható - sokszor ruhán keresztül is. 

Fáj a vádlija, hideg, száraz a bőre? – Ez lehet az érszűkület jele is

2017. április 30.

érszűkület

Előfordul, hogy sokáig nem okoz panaszt, de járáskor rendszeresen jelentkező vádlifájdalom esetén érdemes megvizsgáltatni, nem érszűkület áll-e a háttérben. Dr. Kósa Éva, a Kardioközpont angiológusa a betegség további tüneteiről és a kezeletlen betegség következményeiről beszélt. 

Az érszűkület tünetei az egyes fázisokban

Az érszűkület leggyakrabban az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falában létrejövő meszes lerakódások, majd szűkületek következtében kialakuló betegség, melynek következtében az érintett szövetek oxigénellátása csökken. A betegség más szerveket, például a hasi ereket vagy a vesét is érintheti, illetve fennállása esetén a szív és az agy ereinek érintettségére is számítani lehet. Ez fordítva is igaz, így korábbi szív-vagy agyi infarktus elszenvedése után, valamint dohányzókban, cukorbetegekben, magas vérnyomás és vérzsírok fennállásakor vagy családi halmozódás esetén különös figyelmet kell szentelni az érszűkületnek.  

Az alsó végtagokat érintő érszűkületnek négy, egyre súlyosabb fokot jelző stádiuma van:


Vidám fogyás - ugróköteles programmal mínusz 3 centi 1 hónap alatt!

2017. április 17.

Légy az ugrókötél mestere, és fogyj vidáman! Gyermekkorod kedvenc játéka most a gyarapodó zsírpárnák elleni harc legjobb fegyvere lehet, ráadásul az egész család csatlakozhat a vidám ugráláshoz!  

4 dolog amire ügyelned kell: 

1. Megfelelő ugrókötél hosszúság - Ha a kötél túl rövid vagy túl hosszú, a vele való gyakorlatozáskor nem optimális mozgást, hanem korrigáló mozgást végzünk, és nem érjük el a kívánt hatást. Ha a kötél túl hosszúnak bizonyul, akkor a kezünkre tekerhetjük a lelógó hosszúságot, vagy egyszerűen megcsomózhatjuk a fogantyú alatt annyiszor, ahányszor az optimális hossz eléréséhez szükséges. Ha a kötél esetleg túl rövid, keressünk egy hosszabbat!

Így derítsd ki, megfelelő-e a kötél hossza: 
Vedd egyik kezedba a kötél mindkét végét. Tedd karod oldalsó középtartásba, mintha egy T betű lennél. Eközben lépj rá azzal a lábaddal a kötél végére, amelyikkel a kötél két végét tartod. Ha a kötél megfeszül, a hossza kifogástalan. Addig változtasd a kötél hosszát, míg el nem éri az ideális hosszt. (A számlálós-digitális fajta ugrókötél nem csomózható!)

 


Tükröm-tükröm, mondd meg nékem…

2017. április 08.

Évszázadok óta születnek elméletek a szépségről, szépségideálokról. Mindig vannak divatos "arcok", alakok, fazonok, színek, Mona Lisák, Bridget Bardot-k és Kardashian-ok. A probléma ott kezdődik, ha az éppen aktuális frizura trend nem áll jól, és egy kicsit sem hasonlítunk a jelenlegi szépségikonra. Ezek szerint nem vagyunk szépek?

 

Az általánosságban vett szépségideálok az idők során állandóan változtak (még szerencse), amit kisebb történelmi kitekintővel is igazolni tudunk.   

Az ókorban a szépséget sok esetben összekötötték az arányossággal, a formákkal, istennők esetében a termékenységgel is. Platón szépségfogalma az „ideákban” rejlik.  Az isteni szépség lecsapódik a test szépségében. Arisztotelész szerint a szépre való törekvés dicséretre méltó, éppen ezért kellemes is. Elnagyolva, a középkorban a szépség fogalma összefonódott Isten fogalmával. A női szépség főként Éva és Mária ábrázolásokban manifesztálódott. A reneszánsz korában a nők és a nőiség, kecsesség ábrázolása az eddigieknél talán jóval nagyobb teret kapott, gyönyörűen példázzák ezt a Da Vinci madonnái, Botticelli Vénusza, stb. Később született a híres filozófus, Kant mára már szállóigévé vált gondolata, hogy „szép az, ami érdek nélkül tetszik". A 20. század eleji plakátokról visszaköszönő légies, expresszív nőalakokat váltották a femme fatale-k, az „önálló városi nők”. A női szépségeszmény képe a II. Világháború után kicsit „lágyult”. Ki ne ismerné az 50-es évek buja nőideálját, Marilyn Monroe-t, akit a búgóhangú Elvisszel együtt Andy Warhol a 60-as években egész egyszerűen a fogyasztói társadalom görbe tükrévé változtatott. A 70-es évek küszöbén kezdődött „mozgalmak” a szépséget a szabadság, a testiség és az emberi jogok elfogadásában látták. A 80-as években a napbarnított sportosság, a 90-es években a kócos r’n’r, a 2000-es években az extra soványság voltak a szépség mércéi. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...575859...111