Információk, érdekességek

Alvásproblémákkal küzdenek a több mûszakban dolgozók?

2007. augusztus 12.

Azoknak az embereknek, akik váltómûszakban dolgoznak, szignifikánsabb alacsonyabb a szerotonin szintjük. A szerotonin egy központi idegrendszeri hormon és ingerületátvivõ anyag, amely fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában.


A SLEEP folyóiratban augusztus 1-én megjelent tanulmány - amelynek szerzõje Carlos J. Pirola, az argentínai Buenos Aires Egyetem munkatársa - egy 683 fõs vizsgálat eredményeit ismerteti. A résztvevõk mind magukat európai származásúnak valló férfiak voltak, akik közül 437 nappali és 246 váltómûszakban dolgozó volt. A nappali és az éjszakai idõszak reggel 6 órakor illetve este 6 órakor kezdõdött. A vizsgálat alarr senki sem változtatta meg a munkarendjét. Az eredmények szerint a szerotonin tartalom nagymértékben eltért a nappali és váltómûszakos munkások között, a nappal dolgozóknál szignifikánsan magasabb volt.


A nõk és a stressz

2007. augusztus 03.

A nõk és a stresszSokan egy perc alatt feladnák eddigi életüket a munkájukkal együtt, ha kiderülne, hogy most nyertek a lottón. Mindezt annak reményében, hogy így nyugodtabb lesz az életük.


Azonban ez nincs feltétlenül így. Akinek sok bosszúságot és stresszt okoz a munkája, két dolgot tehet: tart egy alapon önvizsgálatot, hogy valóban álmai munkáját végzi-e, illetve alaposan megnézi a munkahelyét, hogy tényleg azt nyújtja-e, amit õ egy ideális munkahelytõl elvár.


Ez után még mindig elképzelhetõ, hogy arra jut valaki, hogy õ háziasszonyként fog kiteljesedni - ám ne gondoljuk, hogy ezzel csökkentjük az életünkben jelen lévõ stresszt. Friss pszichológiai kutatások kimutatták ugyanis, hogy egy negatív esemény hatására a nem dolgozó nõknél négyszer nagyobb eséllyel alakul ki depresszió, mint dolgozó nõtársaiknál. Persze ez nem szabályszerû, és nagyban adott személyen múlik, ki mit él meg stresszként.


K Á N I K U L A

2007. július 26.

K Á N I K U L AA közelmúlt rendkívül meleg idõjárása nemcsak Európában, hanem a világ távolabbi tájain, így az Egyesült Államokban is súlyos gondokat okozott. Onnan érkezett a tragikus hír: a hatalmas ország egyes vidékein elhunytak futballisták, akik szélsõséges melegben, a szabadban tartottak edzést. Az utólagos szakértõi vizsgálat kimutatta, hogy a halálokok között az élen szerepelt a kánikula. Ha nálunk szerencsére nem is történt ilyen szomorú esemény, az amerikai eset figyelmeztetõ jelként szolgálhat a sportolók, a szabadban nehéz fizikai munkát végzõk, de az átlagember számára is: a hõségnek az emberi szervezetre gyakorolt, negatív hatásait komolyan kell venni. Mindenkinek fontos, hogy idõben megtegye a szükséges ellenlépéseket - miközben a megelõzés módja sem mellékes!

A kialvatlanság depressziót okozhat

2007. július 16.

A kialvatlanság depressziót okozhatA krónikus álmatlanság szorongásos rendellenességet, vagy akár depressziót is okozhat, derül ki egy norvég kutatás eredményeibõl.


A vizsgálat


A Sleep folyóiratban közzétett kutatás során a krónikus álmatlanság fogalmát, mint az egy hónapnál hosszabb ideje fennálló elalvási nehézséget, vagy az éjszaka folyamán a tartós alvás akadályozottságát vizsgálták.


A nagy csobbanás

2007. július 10.

Mire megérkezik az igazi, forró nyár, igyekszünk formába hozni magunkat. Nem véletlenül, hiszen a kánikula a legszemérmesebbekrõl is lecsalogatja a nehéz, kötött pulóvert. Nem mindegy tehát, hogy mit (és hány kilót…) mutatunk meg magunkból nyaralótársainknak.

 

Némi leleménynyel és kitartással napok alatt sokat javíthatunk a helyzeten, mégpedig a lehetõ legkellemesebb módon: hûs vízbe csobbanva. Természetes vizeink és a wellnessközpontok számtalan lehetõséget nyújtanak arra, hogy testünket ráncba szedjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...102103104...111