Információk, érdekességek

Anyajegyszûrés számítógéppel?

2009. október 05.

Az anyajegyszûrés jelentõségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dõlhet el a bõrön lévõ pigmentált elváltozások sorsa.

 

 

A tapasztalt bõrgyógyász ugyanis el tudja dönteni, magában hordozza-e egy anyajegy a bõrrák kockázatát vagy sem. A vizsgálatra kétféle módszer is rendelkezésre áll, ezek tulajdonságairól beszélt dr. Vincze Ildikó, a Dermatica Bõrgyógyászat és Kozmetika szakorvosa.


A verés nyomot hagy a gyerek intelligenciáján

2009. október 01.

A gyermek szellemi fejlõdését is veszélyezteti az a szülõ, aki bántalmazza, veri csemetéjét.

 

 

A New Hampshire-i egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a verést elszenvedett gyerekeknek még évekkel késõbb is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosuk, mint erõszak nélkül felnövõ társaiknak. Minél gyakrabban vernek egy gyereket, annál lassabban fejlõdik szellemileg - hangsúlyozta a kutatás vezetõje, Murray Straus.


Testi és lelki kihívás a gyógyíthatatlan betegség

2009. szeptember 22.

Az SM ugyan még gyógyíthatatlan, a rehabilitáció és a sorstársközösségek élhetõbbé tehetik a betegségben töltött éveket.

 

 

A rehabilitáció állt a középpontban a sclerosis multiplexes (SM) betegek országos találkozóján Gyulán. Az ország különbözõ részeibõl több száz beteg utazott Békés megyébe, emellett Szerbiából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett seregszemlére. Elhangzott: az egészségügyi intézmények nagyon kevés helyen vannak felkészülve kimondottan az SM betegek rehabilitációjára.


A barnaság kopik, az anyajegy változik

2009. szeptember 12.

Serdülõkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bõrön, illetve a meglévõk sötétednek.

 

 

A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédõ készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. A napozási szezon elõtti kontroll után az õszi hónapokban is hasznos (ismét) részt venni egy anyajegy-szûrésen, hiszen a bõrön lévõ pigmentált részek változhatnak a fény hatására.


A szív is lehet túlsúlyos

2009. szeptember 10.

A drasztikus fogyás nemcsak a testsúlyt csökkenti, hanem a szív bal kamrájának az átmérõjét is.

 

 

A nagy elhízás erélyes kezelésének fontos eredménye, hogy a szív túlsúlya is kedvezõen alakul, az erek állapota pedig javul. A jelenlegi, legkorszerûbb vizsgálati módszerekkel kapott eredményeket az egyik legkorszerûbb szívgyógyászati folyóirat, a Journal of American College of Cardiology közölte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...220