Információk, érdekességek

Természetes védelmünk: Izzadás

2006. július 26.

Az izzadás az ember hőháztartásában játszik fontos szerepet. Melegben vagy a fizikai terhelés során fokozódik az izzadságmirigyek tevékenysége. Izzadás nélkül az ember nem tudná elviselni a földi klímát. Kevesen tudják azonban, hogy az állandó kóros izzadás hormonális betegségre vagy cukorbetegségre is utalhat, önmagában pedig szakorvos segítségével gyógyítható.

 

Az izzadás okai lehetnek: hideg vagy meleg, testi megerőltetés, alkohol, kávé, tea, dohányzás, erős fűszerek, stressz, félelem, erős érzelmek


A magas testtömegindex nem feltétlenül jelent elhízást

2006. július 23.

Az orvosok által az elhízás mértékének meghatározására leggyakrabban a testtömeg-indexet (BMI) alkalmazzák. Egy egereken végzett amerikai kutatás felvetette, hogy nem feltétlenül biztos, hogy akinek magas a BMI értéke, az elhízott is.

 

A testtömeg-index (angolul: body mass index, BMI) a testtömeg kilogrammban mért értékének és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa, normál értéke 20 és 25 között van. (Újabban az alsó határt 18,5-ben húzzák meg.)


Az egyedüllét szívproblémákat okoz

2006. július 22.

A szívbetegségek legfőbb okai az egyedüllét és az idős kor - állapították meg a dán kutatók.

 

A magányosan élők körében a legmagasabb a szívbetegségek előfordulási aránya - állapították meg a dániai Aarhusben az Egyetemi Kórház kutatói többéves vizsgálataik után. A tesztelést az orvosok azért indították, mert a bevétel és végzettség és a szívproblémák közötti összefüggéseket akarták megvilágítani.


Megterhelő változékonyság

2006. július 16.

A meteorológusok szerint nem meglepő változékony időjárás nemcsak a meghiúsult hosszú hétvégék miatt jelent kellemetlenséget, hanem a szervezetet is megterheli. A test nehezen alkalmazkodik a hirtelen változásokhoz, az egymást gyorsan követő frontokhoz. Ajánlott ezért figyelemmel követni az orvosmeteorológiai előrejelzéseket, különösen azoknak, akik vérnyomásproblémákkal küszködnek.

Hangmasszázs

2006. július 09.

A hangok hatása az emberi lélekre évezredek óta közismert, és azt is régóta elismerik orvosok, természetgyógyászok, laikusok egyaránt, hogy a tudat és a lelkiállapot közrejátszik az egészség megőrzésében, illetve a betegség leküzdésében. Még ha személyesen nem is ismerkedett meg valaki a zene gyógyító erejével, az összefüggés tagadhatatlan: a hangok, a zenei harmóniák képesek a szervezet segítésére a betegségek, a kórokozók vagy a lelki problémák leküzdésében.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...159