Információk, érdekességek

Már fiatalon porckopás miatt fáj a térde?

2019. június 04.

Sok negyvenes páciens késlekedik térdproblémái kezeltetésével, mert nem hiszi el, hogy ebben a korban érintheti őt a porckopás. Holott a szinte népbetegségnek számító osteoarthritis egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ennek okaira és a kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comNem csak az életkor a porckopás rizikófaktora

Sokan azért is vélhetik úgy, hogy a porckopás főként az idősebbek érinti, mert jellemzően a hatvanasok fordulnak orvoshoz ezzel a problémával. E téren azonban jelentős változások zajlottak le az elmúlt évtizedekben az amerikai IMS Institute for Healthcare Informatics szerint, amely a receptfelírásokból következtetett az osteoarthritis előfordulására.

Ugyanis míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopás diagnózisát a 72 éves átlagéletkorú páciensek kapták meg, addig mára az átlagéletkor 56 évre csökkent. Az újonnan diagnosztizált esetek több, mint 50 %-át a 45-64 közti páciensek teszik ki, vagyis egyre fiatalabb korban kell szembenézni a fájdalmas folyamattal.

De mi lehet ennek az oka, mi minden hajlamosíthat a porckopásra?
Alkati tényezőket
Úgynevezett biomechanikai tényezők miatt is előfordulhat, hogy az adott porcfelszín abnormális terhelést kap.

Túlsúly és elhízás
Nagyon fontos, hogy túlsúly esetén igyekezzünk megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezzel jelentősen tehermentesíthetjük az ízületeket.

Bizonyos sportok, korábbi sérülés
A futók, kerékpárosok, hegymászók, triatlonisták viszonylag korán megtapasztalhatják a porckopás jeleit, mert gyakran extrém terhelésnek teszik ki az ízületeiket. A korábbi térdsérülés pedig önálló rizikófaktornak számít.

Mozgásszegény életmód
Bebizonyosodott, hogy mind a túlzott erőltetés, mind a fizikai inaktivitás hozzájárul a porckopáshoz, ezért meg kell találni az optimális mennyiségű és minőségű mozgást. A torna – ideális lehet a vízben végzett mozgás – kitűnő az enyhébb ízületi fájdalmak kezelésében. A már kialakult porckopás kezelésében is kiemelt szerepű a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, amely segít megerősíteni az ízületek körüli izmokat, ezen kívül hasznos lehet az úszás, a kerékpározás.


Törődöm a lábfejemmel...

2019. május 30.

Az egész testsúly rajta nyugszik, előre hajt, amikor járunk, futunk, ugrunk, netán táncolunk…  Amellett a lábfejnek minden felülethez alkalmazkodnia kell. A talajjal való érintkezéskor pedig az ütődést a talp enyhíti. Érdemes hát törődni a lábfejünkkel: megfelelően ápolni, tornáztatni, hogy izmos, rugalmas legyen. Íme 4 jó tanács hozzá.

Fotó: 123rf.comA rugalmasság megtartása

– Mozgatás, tornáztatás:Minden este, mezítláb görgessünk egy teniszlabdát előre-hátra és oldalt a talp egész felületén. Először lágyan, majd erősebben rányomva a talpat.

– Nyújtás, hajlítás:Hajlítsuk a lábujjainkat, a kezünkkel segítve, lehetőleg mindennapos „edzésként” Először a nagyujjat hajlítsuk a külső oldal felé is, majd a középső három ujjat előre-hátra, végül a kisujjat, mely szintén hajlítható a külső oldalra. Minden ujjnál ismételjük 5-ször a hajlítást, 10-10 másodpercig.

Izmosítás, erősítés: A lehető leggyakrabban szakítsunk időt az alábbi, néhány izmosító gyakorlatra, természetesen mezítláb végezve.

– Álló helyzetben tegyük át a testsúlyt a jobb lábra. Emeljük fel, és fogjuk meg a bal térdet, miközben tartsuk az egyensúlyunkat 30-60 másodpercig. Ismételjük a gyakorlatot 2-szer, mindkét oldalon. Ha szükséges, fal mellett időnként megtámaszkodva is végezhetjük a gyakorlatot.

– Szintén álló helyzetben, maximálisan nyissuk szét, egymás után, a lábujjakat. Majd emeljük fel a nagylábujjat, míg a többi ujj a talajon marad. Ezután tartsuk a talajon a nagylábujjat, és emeljük fel a többi ujjat egyszerre, amennyire tudjuk. Ismételjük 10-szer az egyes fázisokat, 5-10 másodpercig tartva az adott pozíciót.

– Térdelő helyzetben (ha szükséges, puha párnát használva), csípőre tett kézzel, támaszkodjunk a fordított lábujjakra, és üljünk rá a sarkunkra Eközben végezzünk kilégzést, majd emelkedjünk fel. Ismételjük 5-ször a gyakorlatot. Ezután maradjunk a sarkunkon ülve 30-60 másodpercig.


Törés és rándulás – kísértetiesen hasonló tünetek

2019. május 27.

Csak legyintünk, ha egy óvatlan pillanatban bokaficamot szenvedünk. Azt gondoljuk, hogy a pihentetés, a jegelés majd megoldást jelent. Az ortopéd szakorvos szerint azonban egy bokarándulás után sokkal nagyobb is lehet a baj, hiszen idővel porcelhalás is kialakulhat.

 

Fotó: 123rf.comA bokaficam, vagy rándulás gyakori probléma, sokan találkoznak vele életük során, hiszen elég egy rossz mozdulat, figyelmetlenség és már maga alá is fordul ez a testrész. Senki nem gondol azonban arra, hogy felkeressen a baleset után egy szakorvost, lehetőség szerint ortopéd-traumatológust, aki ki tudná zárni egy súlyosabb sérülés lehetőségét.

„Bokaficam, bokarándulás esetén leggyakrabban egy vérömleny keletkezik a külboka táján, amely szöveti sérülést jelez. Mindez lehet a külboka-szalag rendszerében, lehetséges az ízületi tok bevérzése miatt, de előfordulhat mélyebbi szakaszon, a csontállományban. Bokaficam során a bokaszalag magával ránthatja a nála gyengébb csontot, és jelentős erő hatására bokatörést is lehet szenvedni” – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus szakorvosa.

A porc károsodása is nagy baj

A bokarándulás és a bokatörés tünetei nagyon hasonlóak, hiszen mindkettőnél tapasztalható duzzanat, vérömleny megjelenése, mozgáskorlátozottság, a bőr lilás elszíneződése.

A sérülés pillanatában nem lehet megállapítani történt-e porcsérülés, a röntgenfelvétel elengedhetetlen, amellyel ki lehet zárni egy esetleges törést. Az ortopéd szakorvos szerint fontos, hogy ez megtörténjen, hiszen csonttörés nélkül is kialakulhat súlyos károsodás a bokában: az ugró csont porcának megsérülése esetén porcelhalás is kialakulhat, ez pedig hosszabb távon a mozgás beszűkülését is okozhatja.


Világszerte nőtt az öngyilkosságok száma

2019. május 25.

Meghaladta a 800 ezret az öngyilkosságok száma 2016-ban, ám a világ népességének növekedése miatt arányuk mintegy egyharmaddal csökkent 1990 óta a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint.

 

Fotó: 123rf.comGlobálisan 6,7 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 1990 és 2016 között – állapították meg a tanulmány szerzői, akik ugyanakkor kimutatták azt is, hogy figyelembe véve a világ népességének jelentős növekedését az öngyilkosok globális halálozási aránya 33 százalékkal csökkent ugyanezen periódusban.

A szakemberek azt is feltárták, hogy a férfiak körében a nőkhöz képest magasabb az öngyilkosságok száma, ennek oka, hogy ők több nélkülözéstől szenvednek mind társadalmi, mind gazdasági tekintetben.

A nemzetközi kutatócsoport az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az betegségek globális terheiről 1990 óta rendszeresen készített tanulmányok adatait használták fel elemzésükhöz, amelyben kimutatták az öngyilkosságok számát 1990 és 2016 között globálisan és regionálisan, korcsoportokra és nemekre bontva, a jövedelem, végzettség és termékenység kombinált mutatója, a szociodemográfiai index figyelembe vételével.

A vizsgált 27 évben az öngyilkosság volt a vezető halálok az ázsiai-csendes-óceániai térség fejlett államaiban, és a tíz vezető halálok egyik Kelet-Európában, Közép-Európában, Ausztráliában és térségében, valamint Észak-Amerikában.

Globálisan több férfi (100 ezer közül 15,6) lett öngyilkos, mint nő (100 ezer közül hét). A csökkenés mértéke a férfiak esetében az adott időszakban csupán 24 százalék, míg a nők esetében 49 százalék volt. A szegény országokban viszont az öngyilkosságot elkövető nők aránya volt magasabb.


Fáj a válla, a nyaka, a könyöke? A légkondi is okozhatja

2019. május 07.

Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekről beszélt.

Fotó: 123rf.comA lappangó gyulladás lobbanhat be

A légkondival felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Van előnye a rendszernek, hiszen kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás és mindig ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer. Aki éppen a kiáramló levegő útjában ül, hosszútávon éppen ezért bizonyos tüneteket észlelhet. Ilyen lehet például a kimerültség, a depresszió, és a testi problémák, mint a torokfájás és a fejfájás, a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése és az ízületi problémák.

A lappangó ízületi gyulladást ugyanis fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. Vagyis a légkondicionáló azoknál képes belobbantani az ízületi, reumatikus betegségeket, akik egyébként is hajlamosak erre.

Hogyan kerülhetjük el a légkondi okozta problémákat?

  • Kerüljük a nagy hőmérséklet-különbségeket: a kinti levegőnél legfeljebb 6-8 fokkal legyen hűvösebb a légkondicionált helyiség.
  • Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt. Otthon már a klímaberendezések felszerelésekor úgy tervezzük meg, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen. A munkahelyen ez nyilván nehezebb, csak a munkaállomás elhelyezésével lehet próbálkozni.
  • Ha lehet ki- és bekapcsolni a légkondit, a hűtést próbáljuk meg arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk az adott helyiségben. Ha már elértük a kívánt hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a hűtést.
  • Lehetőleg ne tartózkodjunk tartósan légkondicionált helyiségben. Ha ez elkerülhetetlen (például munkahelyen), legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket. 

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...163