Információk, érdekességek

Üzen a gerinc!

2018. szeptember 20.

A gerincbántalmaknak nemcsak fizikai, hanem komoly mentális és pszichés aspektusai vannak. A gerincproblémák holisztikus szemléletű megközelítése első lépcsőfoka lehet a gyógyulásnak.

A gerincproblémák számtalan formában hívják fel figyelmünket magukra olyankor, amikor makacsul ragaszkodunk az életvitelünkben olyasvalamihez, ami nem jelent jó irányt. Úgy is mondhatjuk, tanulási folyamatra próbálják felhívni figyelmünket: arra, hogy lassítani kellene, újratervezni az életünket, újraalapozni azt, hiszen a gerincünk a testünk vázának az alapját képezi. Ha az intő jeleket figyelmen kívül hagyjuk, nem foglalkozunk vele, közömbösek leszünk, miközben mellé társul a kőkemény makacsságunk is, ennek végeredménye a „testi” roppanás, a gerincbántalom lesz.

Ha anatómiai szempontok alapján szemléljük a gerincünket, akkor megérthetjük annak természetét, aminek a felépítése csigolyáról csigolyára történik.  Ugyanígy lépcsőfokról lépcsőfokra kell haladnunk a kezelésben, állapotjavításban is, pszichés, mentális, szellemi aspektusból egyaránt.

Gerincsérvet nem azért kapunk, mert genetikailag előre meghatározott, hogy márpedig nekünk gerincsérvben kell szenvedni, megöregedni. Mi magunk választottunk és döntöttünk úgy, hogy szenvedni fogunk! Minden ember érzékszervekkel van ellátva, aminek egyetlenegy célja van, hogy érezzük, hol van a határ. Feszegethetjük a határokat, csakhogy ha nem vagyunk beérve, felkészülve arra, ami ott vár ránk, akkor bizony beleroskadunk.


5 belső erőt fejlesztő mozgástípus

2018. szeptember 20.

Testünk a lelkünk temploma, ezért figyelnünk kell arra, hogy fenntartsuk külső-belső harmóniánkat. Ennek az egyensúlynak az egyik alappillére a mozgás. Íme, 5 olyan mozgásforma, amely oldja a stresszt, növeli az önbizalmat, fejleszti az állóképességet és a koncentrációt.  

A futás minden izmot megmozgat, ciklikussága révén feszültségoldó hatása közismert. Futás közben az agyban endorfin szabadul fel, amely boldogságérzetet vált ki, és jobban odafigyelünk belső folyamatainkra is. Magával ragadó érzés pl. egy szép őszi táj ölelésében futni, vagy vízparton, ahol az érzékszerveink tapasztalatai által még inkább kiegészül az élmény. Azonban fontos a megfelelő bemelegítés-nyújtás, és egy jó futócipőt sem árt beszerezni.

A tánc segít kibontakoztatni a női-férfi energiákat, javítja a tartást és növeli az önbizalmat. Olyan komplex önkifejezési eszköz, amely érzelmeket és gondolatokat is közvetít, ennek eredményeként megtanít bánni a testeddel. Egy óra tánccal megnyugszunk és energiával töltődünk fel, hatására oldódnak a különböző lelki blokkok. Tánc közben életre kelnek az érzékeink, valamint folyamatosan fejlődik testtudatunk. Páratlan élménykombinációt nyújt, miközben finoman erősödik az izomzatunk.

A Hold hatása a testünkre, lelkünkre, életünkre

2018. szeptember 19.

A hold jelképezi életünkben a változást, a befogadást, a lágyságot, a nőiességet. Igen nagy hatással van a tengerekre és a szárazföldekre is. Képes akár 10 méterrel is megemelni a tengerek szintjét, és még a földet is fel tudja gyűrni,ha nem is oly nagy mértékben, mint a vizeket.  

Tanít arra, hogy mindennek lehet örülni. Újholdkor semmit nem látni belőle, utána elkezd növekedni, majd teljesen kikerekedik, és a telihold után elkezd fogyni. Az élet ciklikusosságára hívja fel a figyelmet. 

Régen sokkal jobban figyelembe vették ezeket a ciklusokat, manapság újra felfedezik, és használják a gyógyításban, a mezőgazdaságban,a háztartásban, szépségápolásban és az emberi kapcsolatokban.

Az ősi időkben tudták az orvosok, hogy műtétet teliholdnál nem szabad végezni.

Minden olyan anyag, amit be szeretnénk építeni, vinni a szervezetünkbe növekvő hold idején hatékonyabban megtehető, és minden méregtelenítő folyamat hatékonyabb fogyó hold esetén.

Az asztrológiai jegyek és a testrészek kapcsolata is ismeretes, például, ha valakinek a holdja a kosban van, érdemes figyelnie a fejére, lehet, hogy hajlamosabb fejfájásra, de ugyanez érezhető akkor is, ha a hold éppen akkor a kos jegyben jár, azoknál is akiknek nem a kos a hold jegye.


Az auralátás iskolája

2018. szeptember 10.

Mindenki vágyik arra, hogy legyen valamilyen "természetfeletti" képessége. Legtöbben szeretnénk egy olyan képesség birtokában lenni, amivel lehet látni a többi ember energetikai állapotát. Az auralátás képessége bárki által megtanulható. Most közreadunk néhány módszert!  

Mi jellemzi az emberi aurát?
  • Folyamatos mozgásban, átalakulásban van.
  • Mérete, sűrűsége és színe energiaállapotunktól függően változik.
  • Színéből érzelmi-indulati állapotunkra lehet következtetni.
  • Információkat tárol, például hajlamainkról és betegségeinkről.
  • Egymásba áthatoló rétegekből áll, amelyeknek speciális jelentése van.

Az auralátás gyakorlatai

Ez a gyakorlat saját energiaterünk megpillantását segíti. Félhomályos szobában nyújtsa előre karjait és tartsa kezét körülbelül ötven centiméterre arcától! Az ujjak egymás felé nézzenek, a háttér egy fehér fal legyen! Laza tekintettel, fókuszálatlan nézéssel "bámuljon, vagy bambuljon" szétterpesztett ujjai közé, figyelje az ujjai közötti teret! Lassan közelítse-távolítsa ujjait, mozgassa kezeit fel-le. Mit lát az ujjak közötti térben, az ujjak között?

Rajzolja le, amit megpillantott! (A legtöbb ember világos szálacskák felvillanását, egyfajta fényszövedéket lát az ujjak között.)


Lelki okok a bőrproblémák hátterében

2018. szeptember 06.

A tartós stressz, a szorongás, a levertség, a pánik vagy a depresszió gyengítik az immunrendszert, ez pedig fokozza a bőrproblémák kialakulásának kockázatát is.

Csalánkiütés, pikkelysömör, ekcéma, akne, rosacea, herpesz: bőrbetegségek, melyek tünetei súlyosbodhatnak, ha valamilyen külső környezeti tényező miatt kibillenünk lelki egyensúlyunkból. Dr. Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta, a tartós stressz, a szorongás, a levertség, a pánik vagy a depresszió gyengítik az immunrendszert, ezért fogékonyabbá válunk a bőrproblémák kialakulására is. A páciens többnyire úgy kerül pszichológushoz, pszichiáterhez, hogy a hagyományos bőrgyógyászati kezelések nem bizonyulnak kellően hatékonynak – fűzte hozzá Dr. Hoyer Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének főiskolai docense.

A stressz nemcsak lelki, hanem fizikai panaszokat is előidézhet, az általa kiváltott tünetek pedig a gyomorpanaszok, szorító mellkas vagy a magas vérnyomás mellett a bőrön is jelentkezhetnek – nyilatkozta Dr. Sárdy Miklós. Magyarázatként hozzátette: stressz hatására aktiválódik a hormon- és idegrendszer, ami túlzott mértékű és tartós, krónikus stresszhatás esetén kóros irányba tereli az immunrendszer működését.

A pszichoszomatikus szemléletmód meghonosodása az orvoslásban már hosszú évtizedek óta megtörtént, ám arra, hogy pszichés faktorok a különféle bőrön jelentkező kórképek hátterében is állhatnak, az orvosok csak az elmúlt 10-20 évben kezdtek komolyabb figyelmet fordítani. A legtöbb bőrbetegség, például a csalánkiütés, az ekcéma, a pikkelysömör –  de ide sorolható a herpesz is –  a tudomány mai állása szerint nem pszichoszomatikus gyökerű, de a panaszok stresszes élethelyzeteket követően súlyosbodhatnak. Dr. Sárdy Miklós a saját praxisában is tapasztalt már olyat, hogy egy teljesen szomatikus eredetű autoimmun bőrbetegség a páciens hosszas, problémás válása után hirtelen minimális aktivitásúvá vált. Hozzátette: gyakran találkozik olyan esetekkel is, amikor egy korábban lappangó bőrbetegség csak felnőtt korban, stresszes időszakban lángol föl, a többi között a felnőttkori akne is sokszor összefüggésbe hozható a páciens mentális állapotával, a fokozott szorongás ugyanis elősegíti annak kialakulását.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...155