Információk, érdekességek

HÁLÁS VAGYOK! Szoktad ezt érezni?

2021. január 30.

A hálaadáshoz meg kell érni! Nem kell hozzá iskola, nagy tudás, elég, ha érzed a gondviselést! Íme az első 3 lépés, kezdj már ma a hálaadáshoz!  

Amikor igényt kezdünk formálni arra, hogy a világból a nekünk járó szeletet kihasítsuk, általában nem adunk hálát. Egyszerűen természetesnek vesszük, hogy az a bizonyos dolog, akár a víz, meg a levegő, alanyi jogunkon nekünk JÁR. Önnön csodásságunk elég hozzá, hogy az a bizonyos dolog legyen, ha megvan, mellé írunk egy pipát és lépünk is tovább.

Ahogy egyre fejlődünk, egyre mélyül a megértésünk, egyre többször érezzük a gondviselés kegyeit magunkon, gyakran megértjük, hogy a hálaadás fontos része életünknek. 

 1. Járj nyitott szívvel! Aki nyitott szívvel tud járni-kelni a világban, az sokkal több jót tapasztal, s még több jót tud adni másoknak. Mi is a nyitott szív? A képesség arra, hogy szívből megérts, ne alkoss negatív ítéleteket, tételezz fel jót a másikról. 

  Példa: Autós jobbról előzgetve, csapongva nyomul a kocsisorban. A sofőr átkozódik, azt kívánja, bárcsak fának csapódna a szemtelen bunkó, akkor majd megtudná, milyen veszélyes ez! A sofőr mellett ülő, akinek nyitott a szíve, azt mondja, bárcsak odaérne ahová így siet szegény, hiszen az életét senki nem kockáztatja, ha nincs rá nyomós ok. 
  Pár méterrel később látják, ahogy a kórház előtt görnyed egy nagy pocakos kismama és integet az előzgető autósnak, aki vadul villog válaszul. 
   
 2. Vedd észre a jót! Aki hálát ad esténként, az úgy jár-kel a világban, hogy észre tudja venni a jót. Látja a betonkockák közt életre törő apró kis gyomnövény erejét. Látja a mindenhol túlélő városi galambok vidám kolóniáját. Látja az évszakokat maga körül, érti miért van akkor és ott, amikor és ahol lennie kell. Aki így él, annak minden és mindenki a mestere, mert az igazi mester a szíve közepében lakik. 
   
 3. Járj el olyan társaságba, ahol megértenek! Ha a közösséged, amiben nap mint nap élsz, nem érti, nem látja, nem tudja felfogni azt az utat amin jársz, az nem az ő hibájuk. Egyszerűen nem hibáztathatod a lépccső alján felfelé kapaszkodót azért, mert nem látja a panorámát, ami a lépcső tetejéről kitárulkozik a szemed előtt, ahogy a repülőgép pilótája sem szólhat le téged, mert nem látod a vetések és falvak térképkockáit egészben. A társaságod nagyon fontos. Akik ismerik, értik és tudják, hogy a hálaadásnak mekkora szerepe van, hogy a találkozások mennyire meghatározók az ember életében, azok azt is értik, hogy gyakran kell olyan emberek társaságát keresni, akik megértenek téged. Akikkel az utad azonos szakaszán jársz. A velük való együttlét segít téged, hogy tovább segíts azoknak akik felnéznek rád és tovább léphess azon az úton, amin az előtted járók mennek, akikre te nézel fel tisztelettel. 

Mit üzennek a rémálmok?

2021. január 25.

A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód.

Felnőttek, gyerekek egyaránt találkoznak rémálmokkal

Gyermekkorban igen gyakori a rémálom, főként, ha a gyermek életében valamilyen fontos változás történik. Az óvodába, iskolába kerülés, kistestvér születése, családi konfliktus, a szülők válása mind olyan élethelyzet, mely a gyermek számára fokozott stresszel jár. Ilyen helyzetekben a rémálmok akár hasznosak is lehetnek, mivel általuk a gyermek képes csökkenteni a ki nem mondott, ki nem tombolt feszültségeket. A rémálom azonban korántsem csak a gyermekkor velejárója. A felnőttek megközelítőleg 8 százaléka riad fel éjszakánként rendszeresen rossz álmok miatt. Azon túl, hogy ilyen körülmények közt az alvás sem pihentető, a rémálmok a nappali hangulatot is befolyásolják, hatásukra idegesebbek, lehangoltabbak lehetünk.

Rémálom segít feldolgozni a napközben kapott érzelmi hatásokat

Talán nincs is, aki életében legalább egyszer ne küzdött volna rémálmokkal. A zuhanás, vagy épp menekülés képkockái után valódi felüdülés az ébredés, amikor a fejünkben zajló nyomasztó film véget ér. Az álmok jelentését sokan, sok féle módon próbálták már értelmezni. Akár szimbolikus üzenetet hordoznak magukban, akár nem, megfigyelhető, hogy stresszes, nyomasztó élethelyzetekben a rémálmok száma is megnő – mondta el dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. Az összefüggés felnőtt korban is hasonló lehet a gyermekeknél tapasztalt jelenséghez, hiszen alvás közben dolgozzuk fel a nap folyamán bennünket érő érzelmi hatások és értelemmel bíró információk jelentős részét is. Rémálmok ezért gyakran jelentkeznek például poszttraumás stressz szindróma tüneteként, vagyis valamilyen komoly megrázkódtatás, stressz hatás következtében.


Hipnózis és terápiás hatása

2021. január 25.

Hiszünk vagy kételkedünk benne, a hipnózis kérdése ritkán hagy bárkit is közömbösen. Bár a szakvélemények nem egyöntetűek, hogy tisztábban lássunk, íme 12 olyan terület, ahol a módosult tudatállapot terápiás hatása az arra érzékeny személyeknél megmutatkozik.

Fotó: gettyimages.com1.  Alkalmazás a krónikus fájdalmak kezelésében

Krónikus fájdalom esetén elsősorban fájdalomcsillapítókat adnak, de bizonyos idő után úgy érzékelhető, hogy a gyógyszerek egyre kevésbé hatnak, viszont a mellékhatások erősödnek. Ami teret hagy a hipnózis alkalmazása lehetőségének.

A hipnózis nem invazív (a testbe pl. a bőrön át behatoló) technika, a hozzászokás kockázata és mellékhatások nélkül.  Egyik fontos terület, ahol bizonyította hatékonyságát, a krónikus fájdalmak kezelése. 

A fájdalom fiziológiai oka ismert: az Idegsejtek impulzusokat küldenek az agynak, a gerincvelőn keresztül. Csak az agyban tudatosul bennünk a fájdalom, ehhez adódik a fájdalom érzelmi dimenzió is, mely eltérő egyéb érzelmektől. A hipnózis a tudatra és a fájdalom érzelmi összetevőjére hat, és nem magára a fájdalomra. Módosítja az érzeteket: csökkenti (vagy megszünteti) a kellemetlen, és fokozza a kellemes érzeteket.

2. Hatásos a dohányzásról való leszokás elősegítésében

Egyes felmérések szerint közel 80%-os a cigaretta elhagyásának tartóssága, egy évvel a dohányzás abbahagyása után, hipnoterápia alkalmazása esetén. Ez sokkal jobb arány, mint bármely más, leszokást segítő módszernél. De figyelem: ahhoz, hogy a módszer működjön, gyakorlott szakemberre van szükség és átfogó terápiára.  Egy komoly kezelés segít a páciensnek felkészülni a dohányzásról való lemondásra, ami nem könnyű, mert függőségről van szó, amellett a cigaretta sokszor nagyon jó „baráttá” is válik a dohányzó szemében. 

Gyakran megtanítják a leszokni vágyónak az önhipnózis technikáját, hogy jobban kezelje a nehézségeket, pl. egy konfliktus esetén, amelyen máskor úgy enyhített, hogy rágyújtott egy cigarettára. A hipnózis módszere mindenkinél működik?  Nem de minden dohányos tehet egy kísérletet. A legtöbben félnek a dohányzás abbahagyásától, mert úgy gondolják, szenvedni fognak a cigaretta hiányától, és evéssel vagy alkohollal fogják pótolni.  – tapasztalják a szakemberek, de segíthetnek a hipnoterapeuták.

3. Helyettesítheti az érzéstelenítést

A hipnózis részlegesen vagy teljesen helyettesítheti egyes operációknál az általános érzéstelenítést. Ilyen pl. kolonoszkópia esetén, vagy pajzsmirigy műtétnél helyi érzéstelenítéssel kombinálva. Ennek számos előnye van: a beavatkozás kényelmesebb (kisebb az aggodalom, nincs injekciózás, stb.), az általános érzéstelenítés mellékhatásainak (pl. hányinger, operáció utáni hányás.) csökkentése vagy elkerülése; rövidebb kórházi tartózkodás stb. Mindamellett maga a hipnózis 50%-kal csökkentheti a páciens által érzett fájdalom szintjét.


Fülzsír: hasznos vagy ártalmas?

2021. január 15.

Fotó: gettyimages.com

Annak ellenére, hogy alkalmanként zavaró lehet, a fülzsír képződése a hallószervünk egészséges működésének a szerves része.

A hallójáratban természetes módon termelődik a viaszosolajos állagú fülzsír, amelyet szakszóval cerumennek neveznek. Ennek a világossárgától a sötétbarna színűig terjedő színárnyalatú anyagnak jelentős funkciói vannak: többek között véd a por- és koszszemcsék bejutásától és a mikroorganizmusoktól, megakadályozza, hogy a víz irritálja a hallójárat falát. Optimális esetben a feleslegben lévő fülzsír magától távozik, „kicsordogál” a fülből, és a külső fülből könnyen eltávolítható/lemosható.

A fülzsírral kapcsolatosan felmerülő leggyakoribb probléma az, hogy a fülzsír nem távozik a hallójáratból, hanem ott egyfajta „dugóként” felhalmozódik. Miért is baj ez? A fülzsírdugó többé-kevésbé elzárja a hallójáratot, hirtelen fellépő, átmeneti hallásvesztéshez vezethet, fülcsengést, fülzúgást okozhat, fülfájással járhat. Nem ritka, hogy az extrém mennyiségű, ki nem ürült fülzsír gyulladásos, fertőzéses, fájdalommal járó folyamatokba torkollik, akár lázat, kellemetlen szagú váladékképződést okozhat.

Fülpiszkáló, fülhallgató, hallókészülék is felelős lehet a fülzsírdugóért

A kellemetlenség forrása az, ha a feleslegben lévő fülzsír nem kifelé, hanem befelé nyomul a hallójáratban. Miért is? Gyakran azért, mert valaki a fültisztító pálcikával a kialakult fülzsírdugót benyomja a dobhártya irányába. Megjegyzendő, hogy a fültisztító pálcikákat, bármennyire csábító is, tilos a dobhártyáig tolni.

Egyrészt mélyre tolva fülsérüléseket, vérzést okozhatnak, másrészt pedig csak a külső fül tisztítására, az oda kifolyt fülzsír eltávolítására szolgálnak. A „fülpiszkálókon” túl egyéb fülbe dugott tárgyak is okozhatnak bajt. Megeshet, hogy a fülbe helyezett fülhallgatók vagy a hallókészülékek használata vezet fülzsír – dugóhoz. Továbbá az életkor előrehaladtával is nő a fülzsírral kapcsolatos problémák gyakorisága. Sok esetben az idős emberek csak akkor szembesülnek a bajjal, ha hallásvesztést tapasztalnak.


Mi lehet a talpfájás mögött?

2021. január 14.

Fotó: pixabay.com

A talpfájás oka elég gyakran a talpcsontok „szétcsúszása”, a láb harántboltozatának ellapulása. Talpbetét mindig, műtét néha szükséges, akkor, ha egyéb módon már nem javítható az állapot.

A talpbetéttel, talptornával már nem korrigálható, terhelési és cipőviselési panaszokat okozó talpi harántboltozat-süllyedés kezelése műtéti. A beavatkozás során a lesüllyedt (leggyakrabban a II–IV.-es) lábközépcsontok fejecsének felemelése és rövidítése történik. Általában az úgynevezett Helal- vagy ma már a módosított Weil-műtétet alkalmazzuk ilyenkor.

A Weil-műtétnél a lábközépcsontot egy ék alakú csontdarab eltávolítása után tetszőlegesen emelhetjük, rövidíthetjük és forgathatjuk, ezáltal az optimális helyzet elérésével megszüntethetők a talpi bőrkeményedések, a terhelési talpi fájdalom és a cipőviselési panaszok. A belső rögzítésre tűződrótot vagy csavart használunk, a műtét után általában egyhetes otthoni pihenés javasolt, az operált láb kíméletes, fokozatos terhelése mellett. A beavatkozás típusától függően 2–4 hétig speciális rögzítőpapucsban történő terheléssel a kényelmes mozgás megengedett. Ezután, a műtétet követő 4–8 hétig már egy kényelmes cipő biztosítja, hogy a beteg a korábbi, megszokott tevékenységeit folytathassa. A műtét úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozás keretén belül történik, ami azt jelenti, hogy a beteg 24 órán belül, még az operáció napján otthonába távozhat.

A beavatkozást legtöbbször altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. A zavartalan ébredést követően a fájdalom nagyon csekély, de szükség esetén enyhe fájdalomcsillapítók hatására ez is minimálisra csökkenthető. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a még csak kezdetinek ítélt talpi deformitás esetén is érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost, ugyanis a kezdődő elváltozásnál egy speciálisan kialakított talpbetéttel is kellő eredmény érhető el.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...178