Információk, érdekességek

Mozgással a fájdalom ellen!

2017. október 17.

A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalom miatt nem sportolunk rendszeresen, holott a megfelelő, rendszeres mozgás a testi és lelki egészség kulcsa! - állítják a szakemberek. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szeniormozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt! 

Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80%-a él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel.  A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatóak. A betegségek szintentartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt jóval kevesebbet mozgunk a kelleténél.  A rendszeres mozgásra nem csak fizikailag, hanem szellemileg is szükségünk van. A rendszeres, megfelelő testmozgás ugyanis elősegíti az idegpályák „olajozását”, a koncentráció fejleszti az orientációs készséget.

Fájdalomcsillapítás az első!

Ezzel kapcsolatban Juhász Eszter gyógytornász elmondta: „Első lépés minden esetben a fájdalomcsillapítás! A szenior korosztály általában 8-10 tablettát szed naponta kisebb-nagyobb egészségügyi problémáira, és ez jelentősen megterheli a szervezetet. A mozgásszervi fájdalmakat éppen ezért érdemes külsőleg használatos gélekkel, krémekkel csillapítani, amelyek akár 12 órán keresztül megszüntetik a fájdalmat. Az idősek többsége sajnos még mindig úgy véli, hogy a klasszikus gyógyszerek hatékonyabbak a mozgásszervi fájdalmak ellen is, mint a helyileg használt egyéb készítmények. Ezért az edukáció ezen a téren nagyon fontos!”


Levált vagy csak kopik? A porcproblémák kezelhetők!

2017. október 01.

A térd fájdalma kialakulhat lassan, évek alatt és akár egy rossz mozdulat következményeképpen is. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a porcleválás és porckopás közti különbségekre hívta fel a figyelmet.

Miért válhat le?

A köznyelven porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez bekövetkezhet egy hirtelen, rossz mozdulat következtében, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Ugyanakkor sokszor a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk.

Bizonyos tünetek alapján gyanakodhatunk a porcleválásra, leginkább térd instabilitása, a mozgással együtt járó fájdalom és a térdízület mozgáskorlátozottsága esetén. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.


Egy 30 másodperces gyakorlat, ami a hosszú élet titka. Tanuld meg te is és teljesen újjászületsz!

2017. szeptember 08.

Egy szovjet mérnöknél, Alexander Mikulinnál, 50 éves korában súlyos szívproblémát diagnosztizáltak és majdnem minden mozgástól, fizikai munkától eltiltották az orvosai. Az ő nevéhez kötődik a vibrogimnasztika feltalálása, amelynek mindennapos gyakorlásával évtizedekkel is meghosszabíthatjuk az életünket. Kevesen tudják, hogy ezt az ősrégi csikung gyakorlatokból állította össze.  

 

Alexandernek akkor csak pár évet jósoltak az orvosai, de ő elhatározta, hogy megmenti az életét. Tanulmányozta az emberi test működését és arra jött rá, hogy minden probléma gyökere kapcsolódik a nagy vénákhoz (megfelelő vérkeringés), hisz a vér az, ami nemcsak a táplálékot juttatja el a szervekhez és sejtekhez, de a méreganyagokat is ez szállítja el a kiválasztó szervekhez, hogy kiürüljenek a szervezetünkből és ne tegyék tönkre a testünket.


 
Egy sor olyan gyakorlatot állított össze, amelynek segítségével nemcsak a vénáink, de a szívünk egészségét is megőrizhetjük. Csupán napi 30 másodpercet kell erre a gyakorlatra szánni, hogy máris érezzük a bámulatos hatását. Nemcsak a vérkeringésre van mérhetetlen jó hatása, de a stresszt is könnyedén lepergethetjük magunkról  másodpercek alatt a segítségével!

Mutasd a körmöd és megmondom ki vagy!

2017. szeptember 04.

Ez a kis tájékoztatás nem csak magunkról ad hasznos információkat, hanem a férfiaknak is, hogy eligazodjanak a nők világában. Csak ránézel a kezére a hölgynek és tudni fogod kivel is állsz szemben.  

 

A köröm hangsúlyozása azt jelenti, hogy megmutatom Ki vagyok. Az hogy mennyire és hogyan adunk ennek jelentőséget, az finom vonalak mentén mozog és függ a köröm méretétől, formájától, a színektől és nem utolsó sorban a körömre festett mintától és attól, hogy műkörömről vagy saját valódi ékszerről van-e szó. Az ápolt intelligens és finom hölgyek kezén általában saját köröm van. Szép, lágy, lekerekített formára igazítva és harmonikus egységet alkot az ujjakkal és a kezekkel. Ha esetleg nincs szép formájú és erős saját köröm a birtokukban az ilyen hölgyeknek, akkor nagyritkán előfordulhat, hogy műkörmöshöz fordulnak. Azonban biztos, hogy ők csak olyan formát és mintát készíttetnek, ami hasonló a természetes megjelenéshez és csak nagyon beavatott számára tűnik fel, hogy nem igazi körömről van szó.

A műköröm  
A műköröm nagyon divatossá vált, azonban csak óvatosan vele! Amint egy kicsit megsérül, azonnal ki kell javíttatni, mert ha nem korrigáljuk az apró hibákat, repedéseket, akkor sajnos a gombák nagyon hamar elszaporodhatnak a köröm alatt. Ha leesik, és egyik körmünkön van miközben a másikon már nincs, az nagyon csúnya és az ápolatlanság, igénytelenség látszatát kelti. Na, de nézzük, miért viselünk műkörmöt és mi jellemző különböző körmök viselőire?


A körömrágásról

2017. augusztus 30.

Ezen pszichés tünetképződést az iskoláskor problémái közé szokták sorolni, de ez ennél korábban, akár 4 éves korban is jelentkezhet. 

A cumizáshoz és az ujjszopáshoz hasonlóan önnyugtató cselekedet, nehéz róla leszokni, nem ritka, hogy a felnőttkorra is áthúzódó rossz szokássá válik. Vajon miért folyamodik a gyerek éppen a köröm rágásához? Talán azért, mert a szájkörnyék különlegesen érzékeny erogén zóna. A szopás, a rágcsálás, az evés során már csecsemőkorban megtapasztalja a száj körüli manipulálás örömszerző, önkielégítő, sőt agresszivitást levezető élményét. Az ujjszopós gyerekek 5-6 éves korban ezt a kisbabás örömszerzést gyakran a szintén önnyugtató, de elfogadhatóbb körömrágásra cserélik fel.

Vajon miért történik?

Szorongást válthat ki:

 • a félelemérzés (állattól, személytől, mesealaktól, haláltól, szeretetmegvonástól),
 • bármilyen szokatlan, nagy izgalmat okozó esemény (betegség, baleset, film, mese, tévéműsor) látványa.
 • Körömrágó lehet a korához képest túlfoglalkoztatott
 • vagy túlfékezett (mozgásban, tevékenységben gátolt),
 • a sokat bírált, és emiatt bűntudattal, önértékelési zavarral és az elhagyatottság érzésével küzdő gyerek.
 • A körömrágás kifejezhet valamilyen belső küzdelmet, megfelelni vágyást,
 • de a lelki feszültség mögött meghúzódhat féltékenység, rivalizálás a testvérekkel vagy az osztálytársakkal,
 • és gyakran az elfojtott agresszivitás jele is lehet (saját magában téve kárt).
 • A körömrágás jelezheti a környezettel való konfliktust is.
 • Olyan gyereknél észlelhető, akit környezete nagyon szigorúan kezel,
 • akit túlságos követelményekkel árasztanak el,
 • és ennek a gyerek képtelen megfelelni, de nem is áll módjában ellenkezni.
 • A környezetben valaki (szülő, oktató stb.) állandóan parancsolgat, vagy csak tiltja a normális gyermeki aktivitást,
 • nem tűri azt, hogy a gyereknek negatív érzései vagy csúnya gondolatai legyenek,
 • nem engedi az indulatok, az akarat kinyilvánítását.
 • Nyugodtságot, fegyelmet, rendet, alkalmazkodást, felnőttes viselkedést követel valaki a gyerektől.
 • Gyakran a gyerek környezetéből csak egyvalakinek szól a tünet, ilyenkor a gyerek csak az adott személy jelenlétében rágja a körmét (csak az iskolában, csak az apa hazajövetele után stb.).

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...145