Információk, érdekességek

Felerősödtek a mentális betegségek a vírus miatt

2020. június 02.

Fotó: 123rf.com

 

Felerősödtek a mentális betegségek, a depresszió tünetei, és a függőség is fokozódott a koronavírus-járvány miatt – közölte Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus.

A pszichológus ezt a járvány miatti bizonytalansággal és az elszigeteltséggel járó feszültséggel magyarázta. A bizonytalanság szerinte annak ellenére is megmarad, hogy lecsengőben van a járvány, hiszen az emberek tartanak a második hullámtól, és attól, hogy addig tart a járvány, amíg nem lesz vakcina a vírus ellen.


10 módszer az idősödés ellen

2020. május 25.

Nem éveink száma a fontos, hanem az, hogyan éljük meg őket… Sokféle természetes módszerrel elérhető, hogy az évek múlásával korunkhoz képest kiválóan tartsuk magunkat, minél tovább fiatalosak maradjunk. Kihasználva „jó energiáinkat”, hozzuk ki hát magunkból a legtöbbet, táplálkozzunk egészségesen, váltsunk életmódot, mozogjunk rendszeresen… A siker érdekében vegyük fontolóra anti-aging, vagyis a biológiai öregedést késleltető programunk egyes pontjait.

 

Fotó: gettyimages.comAmit ma megteszünk fiatalosságunk megtartása érdekében, tíz, húsz, harminc éven át érezteti hatását – mondják az anti-aging törekvések hívei.  Ennek szellemében fontos figyelmeztetni és figyelni is értékes egészség-tőkénkre már a gyermekkortól kezdve. Azzal a céllal, hogy ne kezdjünk el hibákat elkövetni a korosodás tüneteit „elősegítve”, és azt folytatni egész életünkben.  

De soha nem késő változtatni életvitelünkön, táplálkozásunkon, javítani bőrünk állapotán – minden visszafordítható. Csak tudatosítani kell magunkban, hogy a mindennapi kis lépések megtétele is javíthat életminőségünkön, általános egészségi állapotunkon, tartásunkon, ha sikerül testünk egészével törődnünk.  

Az öregedés nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi folyamat is. Életenergiánk megőrzése többek közt egyik fontos kulcsa az idősödés késleltetésének, annak, hogy a lehető leghosszabb ideig maradjunk fiatalosak. Az energiával való feltöltődés lehetővé teszi, hogy folyamatosan „karbantartsuk” magunkat. Amellett, amikor életenergiánk csökken, immunrendszerünk is gyengül, ami számos baj forrása lehet, és többek közt siettetheti az idősödést. A kihívás abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a testben és lélekben megnyilvánuló jóllét terén. De melyek lehetnek azok a további kulcsok hozzá, melyek révén minél tovább tudjuk „jól tartani” magunkat?

A fiatalosság hosszú távú megőrzésének 10 titka

Figyelni táplálkozásunkra, javítani az alvás minőségén, rendszeresen sportolni, kikapcsolódni, több időt fordítani magunkra… Megannyi kulcs lehet fiatalosságunk megtartásához, életenergiánk megőrzéséhez – minél hosszabb időre szólóan. Íme 10 megszívlelendő jó tanács hozzá. 

1. Az életöröm megőrzése

Ne hagyjuk, hogy negatív gondolataink eluralkodjanak rajtunk a mindennapokban. Fontos, hogy profitáljunk az öröm és a boldogság pillanataiból. Töltsünk több időt szeretteinkkel, barátainkkal, amellett ajánlott, hogy pl. tegyünk minél több szívességet másoknak, ha az elégedettséget okoz. Fontos még, hogy ne feledkezzünk bele a ma gondjaiba, hanem törődjünk többet a holnappal.

2. Az ülő életmód káros hatásainak ellenszere a rendszeres nyújtózás

Órákig ülünk egy helyben munkánk folytán, és rendszeresen kezd fájni a hátunk, elmerevedni a nyakunk? Tegyünk ellene, és végezzünk minél sűrűbben nyújtó gyakorlatokat. Álljunk fel az íróasztal, munkaasztal mellől, és helyezkedjünk el terpeszállásban, majd emeljük fel mindkét karunkat. Ezután engedjük le őket, lassan, előre hajolva, a két comb között a talaj irányában. Fejünket is hajtsuk előre, a nyakat jól megmozgatva. Ismételjük a gyakorlatot, és közben kiáltsunk egyet. Furcsa, de hatékony módja lehet a monotonitás megszakításának, és a hosszan tartó ülés miatt jelentkező bajok enyhítésével együtt a stressz elűzésének, a feszültség oldásának.


Hogyan hat a betegség a kicsik lelkére?

2020. május 16.

A kismamák rémálma, ha nincs elég tej. De az is okozhat problémát, ha sok van belőle?

Fotó: 123rf.comAz is előfordulhat, hogy az édesanyának sok teje termelődik. Ilyenkor nyugtalanabb lehet a szoptatás, mert a pici nem boldogul a hirtelen nagy mennyiségű tejjel, ami a szájába lövell. A baba úgy próbál „védekezni”, hogy el-elengedi a bimbót, dühösen szív, esetleg félrenyel, vagy kifolyik a tej a száján. A küzdelmes szoptatás közben a szájába zúduló tej mellé rengeteg levegőt is nyel, ami miatt a hasfájás is kínozhatja. 

Szülésznői javaslatok:
• szoptasson háton fekvő testhelyzetben,
• fejjen szoptatás előtt addig, amíg nem hagy alább a tejspriccelés,
• egy melléből szoptasson egyszerre,
• hűtse a mellét szoptatás után,
• büfiztesse szoptatás közben is a babát.

Az anyatej minden cseppje aranyat ér, ezért a lefejt tejet későbbi felhasználásra tegyék el mélyhűtőbe.

Az anyatej szakszerű tárolása és felolvasztása

Az alábbiak betartását kérem és javaslom az édesanyáknak:
Fejés előtt a kezét meleg vízzel és szappannal, vagy bőrbarát fertőtlenítővel alaposan mossa meg.
• A mellét, ha szükséges, langyos vízzel öblítse le.
Az anyatejet steril anyatejtároló zacskóba vagy légmentesen záródó üvegben tárolja hűtőszekrényben vagy fagyasztóban. A zacskó választásánál figyeljen, hogy az vastag anyagú és biztonságos záródású legyen, nehogy a kincset érő anyatej kifolyjon.
Soha ne tárolja a lefejt tejet a hűtőszekrény ajtajában, mert ott a hőmérséklet gyakran változó.
Meleg tejet soha ne öntsön a már lehűtöttre!
Mélyhűtőbe helyezés előtt ne gyűjtse 24 óránál tovább hűtőszekrényben a tejet.
• A lefejt tejet olyan adagokban fagyassza, melyet egyszerre etet meg a babával
A lehető leglassabban olvassza ki.
Felolvasztásra ne használjon mikrohullámú készüléket vagy forrásban lévő vizet.
Az anyatej felolvasztható hideg vagy kéz meleg víz alatt vagy üvegmelegítőben is (max. 37 °C).
• Felolvasztás után, felbontás és felmelegítés nélkül az anyatej 24 órán át tárolható hűtőszekrényben.
• Felbontás után 12 órán belül fel kell használni.
A tárolt anyatej is rétegeződik, felhasználás előtt óvatosan rázza össze.
• Soha ne fagyassza újra az anyatejet!
• A megmelegített maradékot mindig öntse ki!


Életvezetési tanácsok: félek az egyedülléttől...

2020. május 13.

Fotó: gettyimages.comVálás, házastárs elvesztése, a családi fészket elhagyó gyerekek… Ha olykor nem is gondolunk rá, egyik napról a másikra mindnyájan egyedül maradhatunk. De hogyan lehet megvalósítani, hogy ne szenvedjünk a magánytól, hanem azt derűs nyugalommal éljük meg? Néhány pszichológiai és életvezetési jó tanács segítségül.

 

Szembenézés önmagunkkal

A félelem attól, hogy szembenézzünk önmagunkkal, aggodalom a ránk váró üresség felmerülésekor, vagy rettegés az elhagyatástól, az ismeretlentől… azaz az egyedüllét elutasítása különböző okokra vezethető vissza. Ilyen például, ha elképzelhetetlennek tartjuk a bizonytalan jövőt: a „nem lennék képes egyedül élni, inkább elviselem a (házas)társam hibáit” kijelentések oda vezethetnek, hogy magányosnak érezzük magunkat a párkapcsolatban is. Ez az érzés gyakran párosul az önértékelés hiányával. Nem tartjuk magunkat elég erősnek ahhoz, hogy teljesen egyedül megálljunk a talpunkon, a korábbival azonos szinten éljünk, megfelelően gondoskodjunk magunkról. 

A leginkább érintett személyek azok, akik „érzelmi függők”, akik úgy érzik, hogy csak mások szemén keresztül léteznek. De azok is rettegnek a magánytól, akiknek állandó kontrollra, irányításra van szükségük. Ugyanakkor panaszkodnak az egyedüllétre, de nem szeretik, ha minden előzetes nélkül zavarják őket, gyűlölik a váratlant. A napirend telezsúfolása érdektelen dolgokkal, a mindig bekapcsolva hagyott televízió, a nap 24 órájában elérhetőség és tallózás a közösségi hálón… Az ilyen életvezetés bizonyos fokig ellensúlyozhatja, enyhítheti a magány érzését, de távol áll attól, hogy „szövetségesünkké” tegye az egyedüllétet. Márpedig nem árt tudnunk, hogy amikor a magányt „partnerünknek” választjuk, az egy új szabadság és felszabadultság érzés lehetőségét kínálja, továbbá új távlatokat is nyithat. 


Személyiségfejlesztés - 5 lépcsős gyakorlat

2020. május 09.

Ha úgy érezzük, más mederbe szeretnénk terelni az életünket, nem biztos, hogy csak a körülményeken kell változtatni. Érdemes magunkba nézni egy kicsit, és ha felfedeznénk valami javítanivalót, ne habozzunk!  

A szakemberek szerint lehetséges fő jellemvonásainkat teljesen más irányba terelni és ott is tartani. Ha az ember eljut arra a szintre, mikor ráébred, hogy új útra kellene lépnie, képes meg is tenni.

A közelmúltban is az a hit terjedt el a laikusok és profik világában is, hogy az alapszemélyiség kb. 30 éves korra kialakul, és egy szemernyit sem változik. Sőt, a pszichológia szerint bizonyos jellemvonások genetikai örökségek, melyek ugyebár azt jelentik, hogy egyesek neurotikusnak, simulékonynak, introvertáltnak vagy extrovertáltnak születnek és úgy is maradnak, a környezet vagy a változtatni akarás egyáltalán nem számít.

A kutatások arról tanúskodnak, hogy meg lehet változtatni a személyiségünket és fő jellemvonásainkat, ha valójában szeretnénk. Amerikai kutatások szerint nem csak a személyiség változik az idő előrehaladtával, de bátran kijelentik, hogy felnőttkor során a karakter nagyobb mértékű változáson megy keresztül, mint gyermekkorban. A felnőttkori pozitív irányú változás mindenképpen javít az élet minőségén.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...171