Információk, érdekességek

Természetes megoldások vágyfokozásra

2023. március 16.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, homeopata szakorvos elárulta, a szervezetünk mely területeit kell egyensúlyba hozni, hogy szerelmi életünk harmonikussá váljon, és hogyan lehet természetes módszerekkel feltüzelni a vágyat.

Fotó: iStockA libidó fokozása, a vágykeltés már a füves asszonyok és szerelmi varázslók kínálatában is előkelő helyen szerepelt. Az ősi egyiptomiak még a krokodil péniszéből is hajlandók voltak enni, hogy felpörgessék szexuális kedvüket. Dr. Szuromi András állítja, ennél egyszerűbb megoldások is léteznek ma már a libidó növelésére.

Hormonok szerepe

Hormonjaink közül az oxitocin és a tesztoszteron a nemi vágy két fő karmestere. Az oxitocint szerelemhormonnak is nevezik, amelynek a kötődés elősegítésében van óriási szerepe. Ez az ősi hormon nélkülözhetetlen mindkét nemnél a társas kapcsolatok és a bizalom kialakulásához.

A pornó veszélyes

A nemi vágy természetes ösztön, de az embert nem csak fizikai teste és hormonjai, hanem lelki és szellemi folyamatok is mozgatják. A szellemi és érzelmi oldal szempontjából például fontos a pornó kerülése. A pornó nem a valóság, viszont az intenzív vizuális stimulus miatt a „fogyasztó” a való életet gyakran már nem érzékeli elegendőnek.

Ösztrogénből is készül homeopátiás szer

Hölgyeknél a másik nem iránti érdeklődés a peteérés időszakában a legintenzívebb, amikor az ösztrogén hormon szintje a legmagasabb. Az ösztron hormonból készült homeopátiás szer (folliculinum) alacsony potenciában (5CH) segítheti a megfelelő ösztrogén szint fenntartását akkor is, amikor ez a korral csökkenni kezd.

Férfiasság-fokozók

Férfiaknál a teljesítményfokozás jolly joker szere a tesztoszteronból (testosteronum) készült homeopátiás gyógyszer alacsony potenciája. A férfiasság fizikai problémáira (erekciós problémák) gyakran alkalmazzák a lycopodium alapanyagot.

Afrodiziákumok

Egyes ételek, gyümölcsök is támogatják a nemi vágy felszítását. Afrodiziákumnak tartják a datolyát, friss fügét, a gránátalmát, spárgát, osztrigát és a petrezselymet.


Önbecsülésed forrása Te magad vagy!

2023. február 24.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Túlságosan fontos számunkra, hogy mit gondolnak, mondanak rólunk mások, magunkról alkotott véleményünk is gyakran ettől függ. Tartozni akarunk valakihez, szükségünk van mások szeretetére, tiszteletére, megbecsülésére. És ez tényleg nagyon fontos.  

Harmóniában önmagaddal
Igenis fontos, hogy mit gondolnak rólad a barátaid, szeretett rokonaid, munkatársaid. De nagyjából itt a határ! Ne akarj mindenkinek tetszeni, megfelelni – úgyse tudsz! – csak azoknak, akiket szeretsz, akinek a véleménye fontos a számodra. Hiszen hozzájuk tartozol.

De legalább ennyire fontos, hogy önmagadhoz "tartozz", azaz harmóniában élj önmagaddal. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy szeresd, tiszteld, becsüld azt az egyedüli és kivételes nőt, aki vagy.

A gyermek önbecsülésének forrása a dicséret, a személyét – és nem tevékenységét – ért bírálat viszont rombolja azt. Felnőttséged egyik legfontosabb ismérve, hogy önbecsülésed fenntartásában mennyire vagy kiszolgáltatva mások dicséretének, illetve bírálatának. Ha ismered és elfogadod önmagadat, akkor már megalapoztad önbecsülésedet is.

Az önbecsülésnek több összetevője van: az önbizalom, az öntisztelet és az önszeretet.

Mitől függ az önbizalom?
Önbizalmunk függ korábbi sikereinktől, de legalább ennyire fontos, hogy ne féljünk a kudarctól. Higgy abban, hogy képes vagy tanulni a kudarcból, és a magad javára fordítani azt. Merj dönteni, és higgy abban, hogy – az esetek többségében – képes vagy helyesen dönteni.

De azt is tudatosítanod kell magadban, hogy jogod van tévedni, jogod van hibákat elkövetni, jogod van meggondolni magad! Ha feladod a tévedés jogát, ezzel voltaképpen az önállóságodat adod fel. Hiszen a tévedéstől való félelmedben átengeded a döntést másoknak (Az anekdota szerint egy sikeres embert megkérdeztek, hogy mi sikereinek titka. "Jó döntéseket szoktam hozni" – felelte. "És hogyan tanult meg jól dönteni?" – kérdezte a riporter. "A rossz döntéseimből!" – hangzott a válasz.) Persze alkalmanként dönthetsz úgy is, hogy átengeded a döntést másnak.


Aminosavak: tested építőköveiről közérthetően

2023. február 21.

Fotó: 123rf.com

A testépítés mellett szinte minden sportágban kulcskérdés az izmok építése illetve megtartása, amely a megfelelő tápanyagok folyamatos bevitelével érhető el. Az izmaidat alkotó fehérjék aminosavakból állnak, ezért ezek fogyasztása alapvetően fontos a sportcéljaid elérése szempontjából. A Scitec Nutrition szakértője közérthetően összefoglalta, hogy milyen fontos szerepe van a sportban a legnépszerűbb aminosavaknak.

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az emberi szervezetben előforduló fehérjék 20 féle aminosavból épülnek fel, ezek az úgynevezett fehérjeképző aminosavak. Ezek közül 9 esszenciális aminosav, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, bevitelüket külső forrásból kell biztosítanod.

A fehérjeépítésben betöltött szerepük mellett az aminosavak más fontos biológiai funkciókkal is bírnak. Azért is fontos, hogy a fehérjeépítés megfelelő legyen, mert a fehérjék hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, valamint a csontok normál állapotának fenntartásához és emellett a szervezetünkben lévő számos anyag pl. hormonok alkotórészét képezik.

Az esszenciális aminosavak között van néhány, amelyek szerepe kulcsfontosságú az izomépítésben, és az izomzat megtartásában. A legfontosabb – és talán a legismertebb – ilyen aminosav-hármas, az elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportja, melyek az izomzat esszenciális aminosav tartalmának nagyjából 35%-a. „Ha izmaid nagy terhelésnek vannak kitéve, az izomszövetben kisebb sérülések keletkeznek, melyek megfelelő regenerációja elengedhetetlen az izomzat, – közvetve pedig – a teljesítmény és erőszint fejlődésében. Ezért edzés közben mindenképp érdemes az aminosavakat pótolni, hogy támogassuk ezeket a folyamatokat”, hangsúlyozza Várvölgyi Edina biológus, a Scitec Nutrition táplálkozási szakértője.

Az izomzat építésében másik nagyon fontos összetevő a Glutamin. Az egyik legnépszerűbb és a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló feltételesen esszenciális aminosav előállítására a szervezet ugyan képes, többek között fokozott fizikai terhelés esetén azonban mennyisége csökkenhet és szükség lehet a külső bevitelre.


Miért gyakoribb idősebb korban a horkolás?

2023. február 18.

Fiatalabb korban a horkolás gyakrabban fordul elő férfiak, mint nők körében, ám a menopauza környéki hormonális változások miatt, később az arány kiegyenlítődik. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mi okozhatja még, hogy idősebb korban egyre többen és gyakrabban horkolnak.

Fotó: 123rf.comAz időskori horkolás anatómiája

A szájüreg első kétharmadában található kemény szájpad mögött helyezkedik el a lágyszájpad, a középvonalában pedig lelógó, nyálkahártyával fedett kis nyúlvány, a nyelvcsap. A lágyszájpad gyengesége lehet alkati tulajdonság, de az életkorunk is befolyásolja. A jelenség főként idősebb korban gyakori, mert a kor előre haladtával a torok izomszöveteink tónusa jelentősen csökken.

„Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak és a ki-be áramló levegő a felső légutak laza szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpad és a torok felső részén található garat izmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. A túlzottan laza lágyszájpad tehát alvás közben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz.” 

A lágyszájpad gyengesége mellett gyakori a nyelvcsap duzzanat 

A két jelenség gyakran együtt jár, hiszen a lágyszájpad izmainak gyengesége miatt megnyúlhat a nyelvcsap, de ettől függetlenül egy duzzadt nyelvcsap önmagában is képes horkolást okozni

A nyelvcsap duzzanata jelentkezhet légúti fertőzések következtében, ilyenkor rendszerint erős fájdalommal is jár. A nagyobb nyelvcsap lehet öröklött tulajdonság is, de erős vegyszerek tartós belélegzésekor is megduzzadhat, illetve allergiás reakció részjelensége is lehet. Okozhatja szájszárazság és gyomorsav-túltengés, reflux, és túlzott dohányzás és alkohol fogyasztás következtében is duzzadtnak érezhetjük. 

„A túlságosan nagy nyelvcsap fekvő helyzetben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ez okozza a horkoló hangot. A megnagyobbodott nyelvcsap nehézlégzés, lefekvéskor akár légszomjat is előidézhet, a betegek a kifejezetten kellemetlen tünetek miatt általában nem is halogatják sokáig, hogy orvoshoz forduljanak.”

A horkolás kezeléséhez ilyen esetben műtétre lehet szükség. A sikeres műtét előfeltétele, hogy a horkolást okozó anatómiai elváltozás pontos helyét és mértékét ismerjük. Ehhez szükséges a fül-orr-gégészeti vizsgálat és az alvás endoszkópia elvégzése. A további vizsgálatok menetét ez határozza meg. Az alvásvizsgálat eredményétől függően akár gasztroenterológiai, kardiológiai vagy tüdőgyógyászati konzultációra is szükség lehet


Sorsfordító élmény az első találkozás Istennel

2023. február 14.

Számos különböző karakter és személyiség mesélt arról, milyen változást hozott az életében, hogy személyes kapcsolatot alakított ki Istennel. Betekintést kaphatunk a világszerte nagy hagyományokkal rendelkező cursillo lelkigyakorlatokba.  

Cursillo élmények

“2021-ben ősszel voltam Balatonalmádiban. Nem szívesen járok el egyedül a családomtól, de most valami "hajtott", szerintem Isten hívott magához. Vallásos családban nőttem fel, a cursillón viszont sok felnőttkori megtérővel találkoztam, óriási hitű emberekkel. Én azt az útravalót kaptam, hogy próbáljak jobban bízni Istenben” – mesél az élményeiről Kati. De hasonló szemléletváltásról számol be Kissné Berta Rita is:

“Bárki kérdezett az elmúlt 9 és fél évben, azt válaszoltam, hogy ott fedeztem fel az imádság erejét. Egy vallásos közegben nevelkedett, a saját személyes hitét kereső emberként érkeztem meg 2013 tavaszán Tihanyba, ahonnan három nap múlva olyan útravalóval távoztam, amely megalapozta a hitem további fejlődését” – mondja az asszony, aki amolyan “Isten nélküli keresztény” volt a történtek előtt: gyakorolta a vallást, de nagyon ritkán beszélt Istennel.

“Azon a tavaszon nagyon vágytunk már gyermekáldásra. A cursillóról hazaérve azonnal elkezdtem imádkozni a gyermekért. Néhány hét múlva derült ki, hogy már a cursillo idején is ott volt velem, csak még rejtőzködött. Az azóta eltelt 9,5 évben Isten egyre közelebb húzott magához. Hiszek benne, hogy senki nem tehet meg mindent, de mindenki megtehet valamit. Számomra inkább a mondat eleje fontos, hogy megtaláljam az egyensúlyt a szolgálatban” – mondja.

Fogvatartottként is hitet találtak

Az élete késői pontján tért meg Gubik János nyugdíjas mozdonyvezető is:

“A vonat is csak egyenes pályán tud célba érni, de én ezt sokáig nem tudtam, szaladgáltam az élet vakvágányain. Ma már értem, amit Matyi atya tanított nekem régen: az Isten kegyelme az ingyen áradó szeretet. Még akkor is megbocsát, ha egy időben csak a bisznisszel, a megélhetéssel törődtem, és nem volt bennem lelki tisztaság. Eljött az idő, amikor át kellett dobnom az életem váltóját, és igyekszem Isten szeretetében továbbfutni ezen a vágányon.”

Sándor József Csaba ezzel szemben akkor fordult Isten felé, amikor megtudta, hogy 3 és fél éves börtönbüntetésre ítélték:

“Az első fokú ítélet adta meg az áttörést. Én már Krisztussal a szívemben jöttem a börtönbe. Megtapasztaltam a belső szabadságot, amit kinn soha. Sehol nincs olyan közel Isten az emberi szívhez, mint a börtönben, ahol igazán megtanulhatunk szeretni. Sokkal boldogabb vagyok a börtönben, mert a körülmények nem számítanak” – mondja a férfi, akit gazdasági csalásért ítélnek el, ám ahogy ő fogalmaz, mindenkinek rendeznie kell a számlát.

Ha ma választhatna, hogy tettét megússza felfüggesztettel, akkor is a börtön mellett döntene:

“Azt választanám, hogy börtönbe kerüljek, mert különben elmentem volna az élő isteni kapcsolat mellett. Rengeteg csodát éltem meg benn, igazi önismereti tréning volt az elmúlt 3 és fél év.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...204