Információk, érdekességek

Engedd meg magadnak, hogy rossz legyél!

2020. október 16.

Mindenfélét mondanak különböző lelki tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. űŰHatalmas károkat okozhatnak ezzel. De csak akkor, ha nem szúrod ki idejében!  

Korábbi cikkem a "bemagolt spiritualitásról" szólt. A témát szeretném folytatni, mert több ismerős keresett meg a cikk elolvasása után, és felhívták a figyelmemet néhány olyan fontos témára, ami kimaradt előző írásomból. Valaki azt írta nekem, hogy ő teljesen össze van zavarodva, mert neki mindenfélét mondanak különböző tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. Ő pedig már szinte egy szent lépéseivel járkál a világban, nem találja a helyét, és már semmit sem mer mondani, tenni, mert fél a következményektől.

Sajnos nem ő az egyetlen, akinek teljes káoszt okozott az életében egy-egy segítő.


Egyik ilyen tanítás, miszerint nem szabad ítélkezni, semmit nem szabad tenni, ami egy kicsit is eltér az általuk kiszabott határoktól. Ez a határ persze mindenkinél más.

Bert Hellinger, a családállítás módszerének megalkotója szerint, aki nem vállalja fel a "bűnt" az nem tud boldog életet élni. Ez nem azt jelenti, hogy bűnt kell elkövetni, hanem azt, hogy nyugodtan legyél önmagad. Ha valami mellett döntesz, utána ne ostorozd magad, hogy rosszul tetted, nem kellett volna. De! Akkor éppen azt kellett megtenned. Szerintem mindenki tett olyan dolgot életében, amire nem büszke. Követtünk el hibákat, de amikor ezeket elkövettük, még nem tudtunk másképp cselekedni. Lehet, hogy most is követünk el hasonló hibákat, de itt az anyagi világban emberek vagyunk, és nem szentek. A családállításra látogatók azt is tudják, hogy döntéseinkben milyen hatalmas szerepe van a tudatalatti családi kötődéseinknek. Aki ezt látja és megérti, az többet nem vádol.
Nem kell szent embernek lenni, sőt! Nyugodtan legyél rossz :) Lehetsz mérges, beszélhetsz csúnyán, földhöz csaphatod a kávéscsészédet vagy bármit. Ettől még te spirituális ember maradsz.

Másik kedvenc támadási felülete a „tanítóknak” az ítélkezés.
Bármit mondasz, az ítélkezés. Véleményt sem mondhatsz, mert az is ítélkezés. Így lehet kitérni az elől, hogy elfogadják a másféle véleményedet. És akkor mi van, még ha ítélkezel is? Ha ítélkezni akarsz, akkor ítélkezzél. Aki biztos önmagában, aki a „helyén van”, aki tudja, hogy ő kicsoda, arról nyugodtan ítélkezhetnek, nem fogja érdekelni. Mert ő tudja az igazságot, a többi pedig nem számít. Aki mindent ítélkezésnek él meg, az saját magában nem biztos. Nincs tisztába saját magával, értékeivel. Önértékelési problémái miatt minden ellenkező véleményt ítéletnek, vagy támadásnak vél.


Hogyan kezeld a kiégést?

2020. október 09.

A szakirodalom Burnout szindrómának nevezi azt az állapotot, amikor az ember olyan rossz állapotba kerül (stressz, folyamatos lelki terhelések, mentális vagy fizikai kimerültség miatt), hogy reménytelennek érzi a létét, menet közben elveszíti céljait, álmait, nehéznek érzi a mindennapjait. Mi is ez az állapot és hogyan kezelhető?  

Bárkinél megfigyelhető, aki több területen igyekszik teljesíteni, hogy a lelkes időszakot követheti egy kedvtelen vagy csökkent lelkesedéssel járó időszak. Aki próbálta, tudja, hogy lehet egy ideig maximálisan teljesíteni és megosztani a figyelmünket, de aztán jön a megtorpanás. Természetes, hiszen teljesítőképességünk véges, szembesülnünk kell, hogy nem tudunk egyformán maximálisan teljesíteni mindig mindenhol, mert ilyenkor folyamatos stressz jellemezheti az életünket. Fontos tudni, hogy a kiégés nem egy egyszeri jelenség, ciklikusan ismétlődik az életünkben, ezért ennek megfelelően kell felkészülni rá.

Mi okozza?

Számtalan napi kudarc érhet bennünket, sérelmek, konfliktusok. Munkahelyi elnyomás, agresszió, személyeskedés, intrika, esetleg veszekedés. Ezeken túl további stresszt okoz, ha úgy éljük meg, hogy nincs elég időnk a családunkra, önmagunkra, pihenésünkre. Ha mindezek halmozottan jelentkeznek, akkor a szervezetünk is gyengül, csökken az ellenálló képességünk, esetleg az alvásba menekülünk, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal.

Milyen tünetei lehetnek a kiégésnek?

  1. Alvászavarok,
  2. fáradékonyság,
  3. fejfájás,
  4. migrén,
  5. türelemvesztés, kedvetlenség,
  6. testsúlyváltozás vagy éppen
  7. pszichoszomatikus megbetegedések.

Hogyan ismerhetjük fel önmagunkban vagy a szeretteinkben?

Nagyon sok tünet van, amely felváltva, időnként akár több is jellemző lehet: kiábrándultság, bizonytalanság, reménytelenség, cinizmus, ingerlékenység, önértékelési zavarok, elégedetlenség a feladatainkkal kapcsolatban, emberi kapcsolataink csökkenése (barátok, család elhanyagolása), csökkenő igény szabadidős programokra, szorongás, állandó szomorúság, depressziós tünetek. Esetleg a felelősség folyamatos hárítása, menekülés a problémák, ill. feladatok elől (gyakori betegállomány, kollégák kerülése, állásváltoztatás).


Légzéstípusok és hatásai az emberi testre

2020. október 07.

A légzés lételemünk. Enélkül nem élnénk, mégsem szentelünk neki kellő figyelmet, pedig számos betegség megelőzhető lenne a helyes légzéssel, vagy napi légzőgyakorlatok végzésével. Cikksorozatunk bemutatja, a technikákat és hatásait. Továbbá megismerheted saját légzésed.  

Hasi vagy rekeszizom légzés
Ezzel a légzéssel masszírozzuk a szívet és a tüdőbe a lehető legtöbb levegő áramlik, cserélődik. Olyan területek is mozgásba jönnek, melyeket a mindennapok során nem használsz. Belégzéskor a rekeszizom a hasi szerveket érinti kilégzéskor, pedig a tüdőt és szívet. Természetes módon nyugtat és elmélyíti a légzést, ugyanakkor növeli a tüdőkapacitást. Felsorolunk néhány gyakorlatot, amivel magadévá teheted ezt a légzést, és könnyen ráérezhetsz jótékony mivoltára.

Ülj a sarkadra zárt lábakkal, majd hajolj előre és kulcsold össze a karjaid. Homlokod tedd a felül lévő csukló tövére és lélegezz mélyeket, miközben figyeled a levegő útját. Így könnyen elsajátítható ez a gyógyító légzésfajta.


A magyar nők nem foglalkoznak a változó korral

2020. szeptember 26.

Fotó: gettyimages.com

A magyar nők a szükségesnél kevesebbet gondolnak arra, hogy külön foglalkozzanak a menopauzával és a hormonváltozás okozta tünetekkel. Ma Magyarországon közel egymillió, 48-58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek. A Magyar Menopauza Társaság megválasztott elnöke, Dr. Ács Nándor szerint pedig nagyon fontos lenne, hogy minden változó korban lévő hölgy elmenjen szűrővizsgálatokra, illetve orvoshoz forduljon.

Mi is az a menopauza?

A hölgyek szervezete teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán: a nemi hormonrendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel jár. Az, hogy a tünetek kinél mikor jelentkeznek, teljesen egyénfüggő: léteznek olyan hölgyek, akik még 50-es éveik közepén is termékenyek, míg másokat már a negyedik X táján elérnek a változások.  

A legszembetűnőbb tünet, hogy megváltozik a menstruációs ciklus, azaz gyakoribbá vagy ritkábbá válik, később pedig teljesen megszűnik. Ezt kísérőjelenségként hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr és nemi szervi szárazság, hízékonyság kíséri. Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak, súlyos esetben akár depresszió is felléphet. A változásokkal párhuzamosan lecsökken vagy akár meg is növekedhet a nemi étvágy, gyakori az inkontinencia is.

Mind mondanak a menopauzáról a szakértők?

Dr. Ács Nándor, a Magyar Menopauza Társaság megválasztott elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „Az adatok azt mutatják, hogy évente Magyarországon is több százezer nő jut el életének változó szakaszába, amikor megjelennek nála a menopauza tünetei. A változó korban fellépő kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámokat, a levertséget, kedélyhullámzásokat meghaladóan súlyos betegségek is felléphetnek, a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogén lecsökkent szintje ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett pedig gyakori a csontritkulás is.


Ha a pillanat szépsége megmarad

2020. szeptember 21.

Fotó: pixabay.com

Az élet már csak olyan, hogy a dolgok alakulása, együttállása folytán időről időre nehézségeket hoz elénk.

A napjainkban egyre inkább teret hódító „pozitív pszichológia” számos egyszerű gyakorlattal gazdagította repertoárunkat arra vonatkozóan, hogy megőrizzük az örömképességünket. Ha a megterhelő időszakokban is képesek vagyunk örömöt átélni, és az óhatatlanul megtapasztalt negatív érzelmek mellett a pozitív oldal sem tűnik el az életünkből, akkor ezzel az érzelmi típusú stratégiával a nehéz körülmények közepette is rendben tarthatjuk mentális egészségünket.

A legegyszerűbb módja annak, hogy örömet éljünk át, az, ha gyakoroljuk az „ízlelgetést” (angol kifejezéssel: savoring). Ennek lényege, hogy tudatosan erősítjük a pozitív tapasztalatok intenzitását és hosszát. Egyszerű dolgokban is kereshetünk örömöt: az ablakon beáramló napfényben, az arcunkat simogató szellőben, a kedvenc kávénk vagy teánk illatában. Ezek a dolgok általában akkor is jelen vannak az életünkben, ha stresszes időszakon megyünk keresztül, és alkalmasak arra, hogy elmerülve bennük pozitív érzelmeket ébresszünk.

Tulajdonképpen kiaknázzuk az elménk természetes szépérzékében rejlő lehetőségeket. A szobát elárasztó napfény, a növényeinkkel való bíbelődés akkor is örömet okoz, ha nehézségekkel küzdünk. Akkor is rácsodálkozhatunk egy zenemű szépségére, ha egy hete vesztettük el az állásunkat.

Az ízlelgetés kétféle módon valósulhat meg:
• Minden érzékszervünkkel belemerülünk a jelen pillanat egy szép aspektusába
• Felidézzük egy múltbeli szép pillanat teljes érzékszervi élményét


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...175