Információk, érdekességek

Kedvező hatású a króm - cukorbetegeknél

2006. augusztus 23.

Krómtartalmú kiegészítőt javasolnak a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára az amerikai Pennington Biokémiai Kutatóintézet munkatársai. Megállapításukat egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálatra alapozzák.

 

A vizsgálatba 29, 2-es típusú cukorbeteget vontak be, akiknek közel fele szájon át szedhető vércukorcsökkentő tablettája mellé kis mennyiségű krómot tartalmazó kiegészítőt kapott, míg a másik csoport placebót (hatóanyag nélküli tabletta).


Új módszer az időskori elhízás megítélésére

2006. augusztus 13.

A gyakran már laikusok által is használt mérőszám az elhízásra az ún. testtömegindex (BMI), azaz a testtömeg kilogrammban és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa.

 

Egy brit kutatócsoport szerint azonban a BMI helyett az idősek egészségi állapotának megítélésére egy másik mutatót kellene használni.


Súlyos betegségre is utalhat a rossz lehelet

2006. augusztus 13.

Orvosok szerint a rossz leheletet komolyan kell venni, mert az súlyos betegségek előjele is lehet.

 

A rossz lehelet sokkal komolyabb forrásokra vezethető vissza, mint a hagyma vagy fokhagyma, illetve a kihagyott fogmosás. A bűzös lehelet lehet ínybetegség, száraz száj, vagy egyéb, nem éppen egészséges állapotra utaló jelzés.

 

Sajnos a legegészségesebb embernél is előfordulhat a bűzös lehelet. Walter Bretz kutató szerint, nincs olyan ember a földön, aki virágillatú szájjal ébredne fel reggel.


Nyári jó tanácsok sérülés esetén

2006. augusztus 07.

Júliusban már a nyár kellős közepén vagyunk. Kikapcsolódunk, nyaralunk, utazunk, pihenünk, de tartsuk szem előtt, hogy ezzel együtt nagyobb az esélye a kisebb-nagyobb sérülések keletkezésének. Ne feledjük, hogy a gyógyulási időt, a seb későbbi sorsát az első ellátás alapvetően befolyásolja. Ehhez adunk néhány jó tanácsot a jódtartalmú fertőtlenítőszer használatával.

A legfontosabb annak felismerése és eldöntése, hogy szükséges-e azonnali sürgősségi ellátás vagy elegendő később felkeresni az orvost. A sérülés eredete és mértéke alapján kell mérlegelni (horzsolt, vágott, szúrt, harapott, mély, felszíni, kiterjedt seb).


Végzetes is lehet a rovarok csípése

2006. július 24.

A bőrgyógyász szerint a hártyásszárnyúak szúrásai a legveszélyesebbek.  Pónyai Györgyi bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtan Klinikájának tanársegédje a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy nyáron sok kellemetlenséget okoznak a különféle rovarcsípések, amelyek következményei fajtól és egyéni érzékenységtől függően apró, alig viszkető foltoktól a hólyagos gyulladásig terjedhetnek. A csípés kezelését megkönnyítheti, ha sikerül megőrizni a kiváltó rovart. A hideg borogatás, viszketéscsillapító rázókeverékek, vény nélkül kapható antihisztaminok, gélek vagy kenőcsök gyorsan megszüntetik a kellemetlen érzést. Ha azonban elfertőződnek, akkor antibiotikumot kell szedni, amit csak orvos írhat fel.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...9899100...106