Információk, érdekességek

Ne bagatellizáljuk el a rekedtséget - súlyos problémákat jelezhet

2013. március 15.

Légúti fertőzés következménye is lehet és egy koncert utáni reggelen is normális jelenség. Az elhúzódó rekedtség hátterében azonban komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. 

Banális okok és fertőzések

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad.

  • Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás okozhatja a panaszokat.
  • Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is.
  • Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet – figyelmeztet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.
  • Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés.
  • Rossz szokás, vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

Hideg-meleg terápiával a fájdalom ellen

2013. március 10.

Hideg-meleg terápiaÍnszalagszakadás, húzódás, rándulás, vagy egyszerű izomláz a végtagokban... Mikor kell alkalmazni az ilyen és hasonló bajokra a hideg gyógymódot, vagy ellenkezőleg, mely esetekben hasznos a meleg? Mindkettő jótékony hatású lehet, de természetesen nem azonos módon, és a sérüléstől, fájdalom jellegétől függően. Íme a specialisták néhány jó tanácsa.

Sportolás közben kificamítottuk a bokánkat, izomzúzódást szenvedtünk, megrándult a vállunk... De a fájdalom gyors enyhítése tekintetében kételyeink vannak: a hideg-terápia különböző eszközeit, vagy inkább a meleg gyógymód-formákat alkalmazzuk? Ha igen, nem árt minél több információval ellátni magunkat e téren. Még ha úgy érezzük is, hogy hatásos a meleg-, vagy a hideg-terápia, indikációjuk változó a sérülés, illetve a fájdalom fajtája függvényében. Nem kérdéses, hogy tévedhetünk az alkalmazást illetően, ezzel inkább növelve a fájdalmat, súlyosbítva a bajt.


Mi okozhat D-vitamin-hiányt?

2013. március 04.

Mi okozhat D-vitamin-hiányt?Napsütéses időben akár fél óra szabadban eltöltött idő is elég lehet, hogy napi D-vitamin szükségletünket fedezzük. A téli borongós hónapok alatt azonban gyakran alakul ki hiányállapot, melynek tünete például a gyakori légúti fertőzésekben is megmutatkozhat. 

Kevés napfény

D–vitamin-hiány kialakulhat a csökkent D3-vitamin bevitelből, a helytelen táplálkozásés a nem megfelelő mennyiségű napfénykövetkeztében – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Napfény-hiány nem csak a napfényben szegény országokban alakulhat ki, de afrikai országokban is, ahol a napfénytől védeni kell a testet és ezért az egész testet ruházat fedi.


A D-vitamin-hiány felelős a civilizációs betegségekért?

2013. március 03.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.


C-vitamin: melanoma és mellrák ellen is hatásos!

2013. február 17.

A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat.

A nyilvánosságra hozott kutatási eredmény alapján a C-vitamin-pótlás 98 százalékkal csökkentette a daganatok növekedéséért felelős érképző faktor, az úgynevezett VEGF szintjét. Amennyiben a jelenleg folyó humán vizsgálatok is jó eredményt hoznak, akkor a C-vitamin az egyik alappillére lehet a kemoterápiát egyre inkább felváltó célzott daganatellenes terápiának. Az amerikai kutatóintézetben végzett állatkísérletben sikerült az áttétképződést is hatékonyan gátolni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...99100101...154