Információk, érdekességek

Immunerősítés felsőfokon

2013. november 07.

Immunerősítés Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erősítése érdekében. Az sem mindegy, hogy milyen színűt választunk, számít a tárolás is, ugyanis a sérült vagy megvágott a gyümölcs veszít vitamintartalmából – mondja Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. 

Az őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel.  Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus.


A prosztatavédelem titkai

2013. október 15.

A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Dr. Szűcs László urológus szerint éppen ezért fontos, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, táplálkozással és rendszeres szűréssel.

Idővel gondot okozhat 
A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalhatják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben.


Ronthat a visszerek állapotán a magas sarkú?

2013. október 11.

A visszerek a lábakon nem csak esztétikai gondokat okoznak, de akár fájdalommal is járhatnak. Sokszor megfordul a fejünkben a kérdés, hogy vajon hétköznapi tevékenységeink, esetleg ruháink, kiegészítőink, ronthatnak-e a visszerek állapotán, avagy sem. Jelen esetben egy olyan darabbal foglalkozunk, ami nem hiányozhat egyetlen hölgy ruhatárából sem, ez pedig nem más, mint a magas sarkú cipő. Hogy mennyire van hatással a visszerekre a nők egyik legkedveltebb cipőtípusa, azt dr. Nyiredy Géza főorvos-érsebész mondja el.

Kell a magas sarkú
Ha megkérdezünk egy hölgyet, hogy hajlandó lenne-e lemondani a magas sarkakról, akkor határozott nem lenne a válasz. Ám ha azt kérdeznénk, hogy lemondana-e róla, ha az hatással van a visszereire, akkor már elgondolkodna, de mint ahogyan azt a szakértő elmondja, erre nem lesz szükség.


Immunerősítő echinacea

2013. október 07.

Sokan használnak az enyhébb fertőzések kezelésére vagy megelőzésére gyógynövényeket. Ezek használata tradicionális, vagyis évszázadok tapasztalata áll mögötte, de tudományosan csak mostanában kezdik vizsgálni hatásosságukat. 

Ez echinacearól az tartják, hogy stimulálja az immunrendszert és ez által a nátha, megfázás, influenza tüneteit enyhíti, vagy akár meg is előzheti őket. Sok klinikai vizsgálatot végeztek ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban.Néhány esetben azt találták, hogy a megfázás tüneteit és annak hosszát csökkenti.


Az inzulinrezisztencia cukorbetegséget is okozhat

2013. október 01.

Napjainkban egyre több nőt érint az a szomorú küzdelem, amit a teherbeesésért folytatnak eredménytelenül. Szerencsére ma már tudjuk, hogy a háttérben akár inzulinrezisztencia is állhat, de azzal csak ritkán foglalkozunk, hogy mit is okoz ez a betegség. Hiszen azon túl, hogy a családbővítést megnehezíti, még számos hatása lehet, amiket komolyan kell venni. Ezek megismerésében dr. Koppány Viktória PCOS és inzulinrezisztencia specialista van segítségünkre.

Betegség is okozhatja
Az inzulinrezisztencia hátterében állhat betegség is, ám sajnos sok esetben nem erről van szó. Napjainkban, amikor a mozgásra nincs elég idő, és sok a hizlaló gyorsétel, akkor bizony az inzulinrezisztencia is könnyebben kialakul


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...959697...155