Információk, érdekességek

A szex veszélyei

2007. július 04.

A szex veszélyeiA nyár nemcsak a lazább ruhákat hozza magával. A nyaralás, a felszabadultabb kikapcsolódás sokszor együtt jár a könnyedebb kapcsolatteremtéssel is. Az elõvigyázatosság nagyon fontos, hiszen a veszély nem elhanyagolható: a szexuális úton terjedõ betegségek leginkább a huszonéves korosztályt veszélyeztetik. A Világbank felmérése szerint a 15–44 éves korosztálynál a második legköltségesebb egészségügyi tényezõ a nemi betegségek kezelése. A fiatalok körében végzett kutatások arra mutatnak rá, hogy a legtöbben az AIDS-tõl és a teherbeeséstõl tartanak, a különféle fertõzéseket ugyanakkor nem tartják igazán fenyegetõnek, és az ismereteik is elég szegényesek e témában. Az alábbiakban a legjellemzõbb, hazánkban elõforduló, szexuális úton terjedõ betegségeket mutatjuk be.

Küzdelem az elhízás ellen

2007. július 02.

Az elhízással egyéni szinten sem egyszerû megküzdeni - hatékony közpolitikai intézkedéseket pedig még nehezebb kidolgozni ellene. Pedig a fejlett világ számára is egyre égetõbb, hogy megforduljanak azok a tendenciák, amelyek a jóléttel, úgy tûnik, elválaszthatatlanul együtt járnak. A TESZ Alapítvány szakértõje szerint az elhízás, és a vele összefüggõ számtalan egészségügyi probléma - a cukorbetegségtõl kezdve a szív- és érrendszeri kórokon át a legkülönfélébb emésztõszervi vagy daganatos betegségekig - ugyanis lassan a legnagyobb tehertétellé válik, ami Európa egészségügyére, és nem utolsó sorban gazdaságára nehezedik.

Veszélyes csípések

2007. június 30.

Veszélyes csípésekA szúnyogok, a bolhák, a kullancsok nemcsak minket, hanem házi kedvenceinket is megtámadják, sõt megbetegítik. Ha nem vigyázunk, ez ránk nézve is veszélyes lehet!

 

Melyek a legfontosabb kérdések és a hozzá kapcsolódó tudnivalók?

 

Hány petét képes naponta egyetlen nõstény bolha lerakni?

 

- Egyetlen nõstény bolha akár napi 50 petét is képes lerakni és ezt heteken keresztül megszakítás nélkül folytatni.

 

Igaz-e, hogy a bolhák bélférgeket is terjesztenek?

 

- Igen. Az elkapott, szétrágott és lenyelt bolhák a kutyák szervezetébe juttatják az uborkamag-képû galandféreg fejlõdési alakjait, amelyekbõl a kedvenc állat beleiben kifejlett bélférgek alakulnak ki. A bolhás eb gyakorlatilag bélférges kutyának is számít!


A csontritkulás megelõzhetõ

2007. június 21.

A csontritkulás megelõzhetõAz OBME "Törekedjél, hogy ne törjél!" elnevezésû kampánya során találkozik a téma iránt érdeklõdõkkel, s ismerteti a csontok egészségére vonatkozó prevenciós kampányát.


Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) a csontritkulásos betegek érdekében mûködõ betegszervezet, amely ennek a "néma járványként" emlegetett kórnak, illetve kezelési lehetõségeinek megismertetésén dolgozik.


Testi mesék

2007. június 10.

A nõiség tiszta szimbóluma az illatozó virág. Az intim zóna – ha meg tudjuk óvni tisztaságának belsõ egyensúlyát – méltó marad az üde jelképhez.

 

Nyáron különösen fontos a gondos ápolás, hiszen a nagy kiruccanások alatt többször is kerülhetünk olyan helyzetbe, amely felboríthatja az intim testtájak természetes védelmét – mondta szakértõnk, dr. Cseh Erika szülész-nõgyógyász.

 

Védelmezõ pH-páncél


A kényes egyensúly megteremtésérõl egy jótékony baktérium gondoskodik, mely tejsavat termel. A tejsav finom savköpenyként védelmezi a kórokozókkal szemben a hüvely


falát és a méhszájat. A baktérium azonban rendkívül érzékenyen reagál minden változásra. Ha a tejsavtermelõ baktériumok száma csökken, akkor a hüvely pH-értéke megváltozik, s a megváltozott savas közegben elszaporodhatnak azok a kórokozók, melyek egyébként nem jelentenének veszélyt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...139140141...153