Információk, érdekességek

A nõi csontok védelmében

2007. október 22.

Országos felmérés a csontritkulásban szenvedõk között

A közelgõ Oszteoporózis Világnap alkalmából a Magyar Nõk Szövetsége nyilvánosságra hozta azt a 2007 szeptemberében a Szonda Ipsos reprezentatív felmérését.


Az adatokból egyértelmûen kitûnik egy rendkívüli tény, az érintettek 38%-a egyáltalán nem szedi gyógyszerét annak ellenére, hogy a csontritkulás a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ezért folyamatos kezelést igényel.


Korpásodás: Nem kell beletörõdni

2007. október 09.

A korpásodást, vagyis a hajas fejbõr fokozott hámlását a legtöbb esetben egy bõrgomba okozza, mely minden ember fejbõrén megtalálható. A panaszok akkor kezdõdnek, amikor ez a gomba elszaporodik: egyes becslések szerint minden második embernek okoz problémát a korpás fejbõr. Ez az esetenként másoknak és szembetûnõ jelenség nemcsak kellemetlen érzés, hanem komoly önértékelési problémákat is okozhat. Nem súlyos betegség, mégis mindenképpen foglalkozni kell vele: kezelésére speciális készítmények kaphatók, és az életmód változtatása is sikerhez vezethet.


ÚJABB "ÉRV"-EK... az érszûkület szûrésére

2007. október 02.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszûkület, gyakran a súlyos szívinfarktus vagy szélütés elõrejelzõje is lehet. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentõ szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére.

Csontos kérdések

2007. szeptember 18.

Csontritkulás alatt a csont tömegének olyan mértékû csökkenését értjük, amely a csont szilárdságának gyengülésével fokozott törési hajlamhoz vezet. A folyamat sokáig teljesen tünetmentes, késõbb derék- és háttáji panaszok alakulnak ki, a hát meghajlik, a beteg testmagassága csökken.


Ma Magyarországon közel egymillió olyan ember él, aki csontritkulásban (osteoporosisban) szenved. Az egészségügy számára az egyik legnagyobb kihívás ennek az alattomosan támadó betegségnek a megelõzése, hiszen a tünetek észlelésekor már lehetetlen visszafordítani a folyamatot. Nõknél, a vékonyabb vázrendszer és a menopausa idején fellépõ fokozott hormonális folyamatok miatt (ösztrogén csökkenése) háromszor olyan gyakran fordul elõ ez a betegség, mint a férfiaknál, ezért körükben különösen nagy jelentõsége van a megfelelõ tájékoztatásnak.


Óvakodj a kullancstól! 2.rész

2007. szeptember 11.

A védekezésrõl

 

Magyarországon a Balaton-felvidéken, a Budai-hegységben és az ország erdõs-bokros területein sajnos gyakori a kullancsok elõfordulása. Mivel fejlõdésükhöz árnyékos, nedves helyet igényelnek, az Alföldön ritkábban észlelhetõk. A kullancsokat lakott területeken, játszótereken permetezéssel irtják. A kereskedelemben kapható szerek (spray, kenõcs) is távol tarthatják a kellemetlen vendéget.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...155