Információk, érdekességek

Vesebetegség megelőzése gyermekkkorban - étkezési tippek nyárra

2011. augusztus 20.

A  gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében.


5 tanács - Így előzze meg az érelmeszesedést!

2011. augusztus 17.

ÉrAz érelmeszesedés megelőzéséhez - a közhiedelemmel ellentétben - nem elég pusztán koleszterinszintünkre figyelni! Mivel a koleszterin a sérült érfalra rakódik le, az érelmeszesedés elleni harcban kulcsszerep jut az érfal stabilitásának. Ez a stabilitás egyes módszerekkel nagymértékben növelhető.

Érelmeszesedés esetén az ér falában egy kásás, meszes anyag halmozódik fel. Innen ered a betegség orvosi neve is: atherosclerosis. Az „athera” görögül kását, a „skleros” pedig keményet jelent.


5 gyógymód a kellemetlen izzadságszag ellen

2011. augusztus 08.

izzadásMeleg van, izzadunk. Ez természetes velejárója a hőségnek és a mozgásnak. Nincs is ezzel semmi gond. A verejtékezéssel szervezetünk a túlzott felmelegedés ellen védekezik. De mit lehet tenni a kellemetlen szag ellen?

Miközben a bőrön kiválasztódott verejték elpárolog, felesleges hőtől szabadulunk meg. Nagy baj lenne, ha nem tudnánk megfelelően izzadni (van ilyen betegség!), mert akkor a szervezetünk túlmelegedne, és ez súlyos működési zavarhoz, akár halálhoz is vezetne. Azonban az már egyáltalán nem természetes, hogy ettől bűzölögni kelljen. Akik gyakran utaznak tömegközlekedési eszközökön, tapasztalhatják, hogy sajnos sokan nem fordítanak elég gondot arra, hogy megszabadítsák magukat a kellemetlen szagtól.

 


A gyermekkori hirtelen szívhalál megelőzhető

2011. augusztus 03.

Magyarországon 2010 májusában volt ilyen eset, egy jászberényi 16 éves fiú esett össze testnevelésórán. Victoria Vetter, a philadelphiai The Children’s Hospital kardiológusprofesszora az American Heart Journal című szaklapban egy „pilot" vizsgálatról számolt be (ez egy tervbe vett későbbi vizsgálat próbatanulmányát jelenti). A szerző szerint a hirtelen szívhalált okozó mögöttes szívbetegséget egyszerű EKG-vizsgálattal már előzetesen ki lehet szűrni, ami annál is fontosabb, mivel az Amerikai Szívtársaság érvényben levő irányelvei szerint az EKG csak sportoló/versenyző gyermekeken kötelező.


Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

2011. július 27.

A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakran a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések, vagy allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

Náthától, allergiás náthától a fülgyulladásig

Az elhúzódó megfázások következtében kialakuló fülgyulladás különösen gyermekkorban gyakori panasz. A jelenség oka, hogy gyermekeknél a fülkürt még jóval rövidebb, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban – magyarázza dr. Csokonai Vitéz Lajos fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...108109110...155