Információk, érdekességek

Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget!

2018. szeptember 05.

A napszemüveg szuper kiegészítője lehet a nyári outfitnek, de bármennyire is fontos számunkra, hogy kövessük az aktuális trendet, a napszemüveg-választásnál korántsem csak a divat szempontjainak való megfelelőség az, amit figyelembe kell vennünk. Vásárláskor a szín és a forma is fontos szempont, és még ennél is sokkal mérvadóbb, hogy a napszemüveg megfelelően védjen a káros UV sugaraktól.

A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg használata, ám ez csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV- sugarakat, így csak olyat válasszunk, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását – mondta el dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe, és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, vagyis előbbiek esetében még fontosabb a szem fényvédelme.


Fáj a válla, a nyaka, a könyöke? A légkondi is okozhatja

2018. augusztus 25.

Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat.A kezelési lehetőségekről írásunkban Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos tájékoztatja olvasóinkat.

A légkondival felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Ennek nyilván számos előnye van, például kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, és a rendszer mindig ugyanott fújja a hideg levegőt. Aki éppen a kiáramló levegő útjában ül, hosszútávon éppen ezért bizonyos tüneteket észlelhet.

Ilyen lehet például a kimerültség, a depresszió, és a testi problémák, mint a torokfájás és a fejfájás, a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése és az ízületi problémák. A lappangó ízületi gyulladást ugyanis fellobbanthatja a felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalomhoz vezet. Vagyis a légkondicionáló azoknál képes belobbantani az ízületi, reumatikus betegségeket, akik egyébként is hajlamosak erre.


Bugyi kínok, gatyabajok - strandolj okosan!

2018. augusztus 24.

Vajon a szerelemtől, vagy a strandon rád ragadt gombáktól van az a könnyű, enyhén viszkető bizsergés? Mert ha az utóbbi, akkor bizony a szerelem jónéhány napig tabu terep. A néplavórok kedvelői könnyen pórul járhatnak!  

"…úgy élvezem én a strandot,
Minden annyira szép és jó!"

Énekel a pancsoló kislány, és bizony néha mi is vele énekelünk. Valóban, egy igazi strandon minden csak jó, elfelejtjük gondjainkat, a vízben könnyűnek, fiatalnak érezzük magunkat. Úszni vagy nem úszni – ez nem is kérdés, hiszen már a legkisebbeket is szívesen visszük strandra. Csábít ez a csodás fürdőváros: Budapest. Ez a legegészségesebb sport, minden tagunkat körülöleli, simogatja a víz és a levegő energiája.

Lubickolunk a langy vízben, fejest ugrunk az úszómedencébe és majd a 37 fokos meleg vízben bizseregni kezd kezünk, lábunk… és elkezdünk vakaródzni. Még úgy gondoljuk, hogy a vízhőmérséklet-különbség az oka, aztán, amikor levakartuk már bőrünket, s az száz helyen viszket újra, valami gyanú ébred a fejünkben: lehet, hogy nem a vízhőfok okozta a viszketést?

Fertőtlenítés - mindenhol van, és mégis...

Ma már csak olyan strand működik, ahol fertőtlenített vízcserélő működik. De otthon is fürdünk, fertőtlenítünk, krémmel ápoljuk kiszáradt bőrünket, hogy a viszkető érzést megszüntessük, de a viszketés nem múlik, újabb és újabb helyeken képez piros foltokat rajtunk. Akaratlanul is a legizgalmasabb testrészeket kezdjük vakarni. Mossuk, krémezzük s a csípős részek egyre beljebb tolakszanak testnyílásainkon.


Az amputáció és sok esetben a stroke is megelőzhő az érszűkület kezelésével

2018. augusztus 21.

Ha nem ismerjük fel idejében az érbetegséget, az később az érrendszer bármely részében problémát okozhat, és a beteget fekély, infarktus vagy stroke is fenyegetheti. Az érszűkületes megbetegedések másik, igen komoly következménye a lábszáramputáció. Az időben megkezdett orvosi kezelés és a helyes életmód azonban számos szövődmény rizikóját csökkentheti. Írásunkban Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája hívja fel olvasóink figyelmét az érszűkület időben megkezdett kezelésének kiemelt fontosságára.

A rizikófaktorok jó része életmódunkból fakad. Az érszűkületre hajlamosító fő tényezők a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízottság, a magas vérnyomás, a magas a vérzsír- és húgysavszint, valamint a mozgásszegény életmód. Bár a genetikai hajlamot nem lehet kivédeni, megfelelő életmóddal és rendszeres szűréssel sokat tehetünk a megbetegedés szövődményeinek kivédéséért.

Az érszűkület konkrétan az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falának elmeszesedését és ebből adódó beszűkülését jelenti. Mivel ezek az erek az egész testünket behálózó érrendszer részei, ezért a betegség fennálása esetén más szervek, például a szív vagy agy ereinek érintettségére is számítani lehet. A későn felismert vagy elhanyagolt érszűkület igen súlyos következményekkel járhat, amelyeket megelőzni hatékonyan lehetett volna, kezelésük azonban nehezebb.


Óvatosan a légkondicionálóval!

2018. augusztus 13.

Amikor azt érezzük, hogy a klímaberendezésből kellemetlen szag árad, jó, ha résen vagyunk. A légkondicionálóban elszaporodó kórokozók ugyanis veszélyesek lehetnek egészségünkre: különféle – néha igen súlyos -légzőrendszeri betegségeket okozhatnak.

A nyári melegben egyetlen gombnyomásra kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást vagy éppen az autót, de nincs ez másként  munkahelyi környezetben sem. Sajnos azonban a légkondicionálásnak lehetnek olyan, az egészségre gyakorolt negatív hatásai is, amelyekkel tisztában kell lennie azoknak, akik a kánikulában klímaberendezést használnak. 

A légkondicionálók elterjedésével egyre gyakoribbá váltak az általuk okozott futó és súlyosabb megbetegedések is.  Míg azt sokan tudják, hogy tanácsos mellőzni a légkondicionáló túlzott használatát, illetve hogy nem igazán bölcs dolog a klímából kiáramló hideg levegő útjában tartózkodni – elkerülendő a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat -, sokan tudják. Azt azonban kevesebben, hogy egészségünkre nézve a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt ‘klímafertőzések’ forrása

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. Az ugyanezen kórokozó által okozott legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetcsoporttal, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...102