Információk, érdekességek

Így lehet kullancsmentes a nyarad!

2018. július 25.

Imádjuk a nyarat, a természetet, a szabadban töltött időt, hisz ez a feltöltődés ideje. De tennünk kell azért, hogy erre a csodás időszakra ősszel-télen visszatekintve, csak pozitív dolgok jussanak eszünkbe, vagyis elkerüljük a veszélyeit. Ezek közül is az egyik legkellemetlenebbet, a kullancs csípést.  

A verőfényes nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy elhagyva a város falait, a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, ugyanis haza általában már többen érkeznek, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy ezeket az illegális bérlőket, a kullancsokat kilakoltassuk, illetve beköltözésüket megelőzhessük, Dr. Mátray Árpád homeopata oszt meg velünk pár jótanácsot.

1. Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe!
Mátray Árpád ezt tartja a legelemibb védekezési módnak, ugyanis a nyakunknál, a csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis ruházat ha nem is hermetikusan, de mindenképp elzárja a kis paraziták útját. Bár nem túl esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.


Lábszag ellen: fekete tea

2018. július 17.

Amikor a kellemetlen lábszag egyre csak visszatér, tenni kell ellene! Ez a probléma gyakrabban előfordul a meleg időben. A nyári időszakban tehát – különböző megoldásokat keresve – még jobban kell figyelnünk rá. A rossz szagok megszüntetése érdekében nagymamáink például fekete teás lábfürdőbe áztatták a lábukat. Próbáljuk ki mi is!

A testünk különböző részein található verejtékmirigyek legsűrűbben a talpon lelhetők fel. Így nem meglepő a gyakori lábizzadás, leginkább akkor, ha zárt cipőt viselünk, de melegben sokszor a szandálok sem segítenek. Amikor az izzadság nem tud megfelelő mértékben eltávozni a lábbeliből, illetve a bőrünkről elpárologni, a talpon lévő baktériumok elszaporodnak, és kellemetlen szagot okoznak.

  • A fekete teás lábfürdő csökkenti az izzadást, a termelődő verejték mennyiségét a benne lévő csersav összehúzó képességének köszönhetően. Ez az anyag (szerves sav) úgy mérsékli a verejtékmirigyek működését, hogy összehúzza a bőr pórusait (elzárva a verejtéket kiválasztó csatornákat), illetve elpusztítja a baktériumokat. Ezáltal megakadályozza vagy korlátozza a rossz szagok terjedését.

Szezonális betegségek megelőzése esszenciális olajokkal

2018. július 12.

Hogy melyek ezek a tipikus, szezonális betegségek?
  • Ha nyár, ki ne szeretne sütkérezni a napon? Ha ezt túlzásba vittük, akkor sem kell kétségbe esünk, mert az égési sérülésekre ideális a levendula olaja. A levendula olaja egyébként bármilyen égési sérülésre is ajánlott, mert látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményez. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esetek, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be.  Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé. Az aromaterápia ezt követően az 1980-as évektől kezdve meghódította Franciaországot és Nagy-Britanniát. Népszerűsége azóta egyre csak nő szerte a világon, és persze hazánkban is.
  • Különböző bőrbetegségek, kiütések a bőrön, melyeket  strandokon könnyen elkaphatunk. Erre találták ki a teafa illóolaját. Éljünk vele, kenegessük a fertőzött helyen bőrünket!

Szabad-e futni, kerékpározni fájós térddel?

2018. július 07.

Itt a jó idő, egyre többen pattannak biciklire, húznak futócipőt. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve problémás? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista erre a kérdésre adott választ.

A túl sok és a túl kevés is árthat

A Radiological Society of North America megállapítása szerint sem a passzivitás, sem a túlzásba vitt sport nem használ a térdízületeknek. Sőt, mind a nagyon magas, mind a nagyon alacsony fizikai aktivitás rontja a térdízületek állapotát a középkorú felnőtteknél.

Az Egyesült Államokban minden második, 85 éves korú személynek csontízületi gyulladása van a térdében. Becslések szerint 2030-ra a 18 éven felüli amerikaiak közül 67 millióan kapnak majd porckopásról szóló diagnózist. Hasonlóan a legtöbb krónikus betegséghez, az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás, vagy az egyszerű porckopás sem vezethető vissza egyetlen egyértelmű okra. Kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak.
Éppen ezért vizsgálták meg a University of California kutatói, hogyan járul hozzá a fizikai aktivitás a térdízületek kopásához. A kutatók 250, 45-60 év közti személyt követtek nyomon négy éven keresztül. A résztvevőknél kétévente MRI-vizsgálatokkal ellenőrizték a térd porcainak korai elváltozásait és rendszeres szubjektív riportokat is felvettek a tünetekről. A végeredményben kiderült, hogy nem csak az intenzív sporttevékenységet végzők, például a futók térdízületei voltak jobban megviselve, de a legkevésbé mozgóké is. Ebből arra következtethetünk, hogy van egy olyan optimális edzési szint, ami védi a porcokat.


Fűszerrel a tüdőgyulladás és a candida ellen (Recepttel!)

2018. június 24.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Kitűnően alkalmazható az eltömődött tüdők kitisztításában. Eltávolítja a nyálkás váladékot a szervezetből, amely olyan betegségeknél jelentkezik, mint a köhögés, asztma, hörghurut és mellhártyagyulladás. Specifikus gyógynövénynek számít a gégegyulladás és a torokgyulladás esetében. Tulajdonsága, hogy segít a láz leküzdésében.  

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Megjelenése, termesztése
Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9—12 éves korukban kezdenek virágozni.

Felhasználása
Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges íz árnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele. Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli flos néven hivatalos drog.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...100