Információk, érdekességek

Új utak az egészségmegőrzésben: esszenciális olajok

2020. május 24.

Walter Hagen szavaival élve, szánj kérlek pár percet arra, hogy elolvasod a legújabb cikkemet az illatok gyógyító világáról. Ha pedig van pár órád és szeretnél illatolni tiszta növényi esszenciákat, akkor várlak szeretettel a rendezvényeimen is, melyre a cikk végén lehet jelentkezni.  

„Ne rohanj és ne emészd magad, csak látogatóba jöttél ide, ezért állj meg, és érezd a virágok illatát!”

Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt! Mik is azok az esszenciális olajok? Az esszenciális olajoknak rengeteg változatuk ismert. Olyan természetes vegyületekből állnak, amelyek a növények különböző részeiben fordulnak elő és vízben rosszul keverednek, zsírban jól oldódnak. Maguk a növények termelik ezeket az értékes cseppeket, mivel maguk is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek. Minden éghajlatnak és egyben az évzsakoknak is megvannak a jellemző, saját betegedései

A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű esszenciális olajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak:

  • légúti fertőzések;
  • ízületi problémák;
  • depresszió, álmatlanság, stressz;
  • fejfájás;
  • fogfájás;
  • bőrbetegségek;
  • menstruációs fájdalmak, klimaxos tünetek;
  • emésztési problémák;
  • baktérim okozta fertőzések.

Egész nap ül az édesanyja? Nőhet a szívbetegség rizikója

2020. május 21.

Fotó: gettyimages.com

A koronavírus járvány idején sokan egész nap otthon vannak, szinte végig ülve vagy fekve töltve az időt. Egy új kutatás szerint azonban azoknál az idősebb nőknél, akik minden nap hosszabb időn keresztül ülnek, jelentősen növekszik a szív-érrendszeri betegségek kockázata. Dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmód orvosa, sportorvos az összefüggésekre és a megoldás lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az életkor és a túlsúly is rizikófaktor

Számos kutató és orvos felhívta már a figyelmet az ülő életmód kockázataira, most azonban egy új tanulmány látott napvilágot a Journal of the American Heart Association című szaklapban. A kutatók most ugyanis a menopauzán átesett, túlsúlyos vagy elhízott nők helyzetét vették górcső alá. A vizsgált hölgyek 55 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A szakemberek szerint azért is különösen fontos ez a vizsgálat, mert az idős nők a leggyorsabban növekvő populáció az Egyesült Államokban. Ők azok, akiknél a menopauza után drámaian megnövekszik a kardiometabolikus betegségek rizikója, így többek közt a szív-érrendszeri betegségeké és a 2-es típusú cukorbetegségé. Amerikai adatok szerint háromból egy nő szívbetegség miatt fog meghalni. Mindezeket tekintetbe véve nagyon fontos tisztázni az összefüggéseket, különösen, hogy már eddig is bizonyítékok gyűltek arról, hogy az ülő életmód összefügg a szívbetegségekkel és a halálozási rizikóval – különösen az idősebbeknél.

A friss kutatásban 518, átlagosan 63 éves nőt vizsgáltak, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) átlagosan 31 volt. (Az egészséges normál testsúly 18,5-25 közti BMI-vel jár, túlsúlyról 25-30 közt, elhízásról 30 fölött beszélhetünk.) A hölgyeknél 14 napig monitorozták az ülés és a fizikai aktivitás időtartamát, valamint laborvizsgálatokkal mérték a vércukorszintet.


Megfelelő étkezéssel elkerülhető az érszűkület kialakulása

2020. május 11.

Az érszűkület Magyarországon mintegy négyszázezer embert érint. A betegség a szívinfarktus és a stroke után a leggyakoribb érbetegség és ahhoz, hogy elkerülhessük a kialakulását, nagy segítséget jelenthet, ha megfelelően táplálkozunk. De hogy pontosan mit is együnk, és milyen ételekre helyezzünk hangsúlyt, azt dr. Kósa Éva érszűkület specialista osztja meg velünk.

Fotó: 123rf.com„Bizonyított tény az, hogy az érelmeszesedés kialakulásában az életmódnak és az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van. A megfelelő összetételű ételek fogyasztásával csökkenthető a vér teljes- és az LDL koleszterinszintje (érfal károsításában fő szerepet játszó ún. rossz koleszterin), a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás, melyek az érelmeszesedés fő rizikótényezői.”

Fontosak a zöldségek és a gyümölcsök

Ahhoz, hogy táplálkozásunk hatékonyan egészséges legyen – ez nem titok – megfelelő mennyiségű vitaminokra és mikroelemekre van szükségünk. „A jelenlegi ajánlások szerint étrendünk változatosan tartalmazzon zöldségeket és gyümölcsöket, így például spenótot, sárgarépát, őszibarackot, grapefuitot, és bogyós gyümölcsöket. (Zárójelben megjegyzendő, hogy a már koleszterincsökkentő gyógyszert szedőknél a grapefruit fogyasztása óvatosságot igényel, mivel növeli az izompanaszok kialakulásának előfordulását.)

Kikerülhetetlen a hal is

Természetesen a gabonafélék esetében sem mindegy, hogy milyet fogyasztunk, valamint dr. Kósa Éva a Trombózisközpont érszűkület specialistája rámutat arra is, hogy miért fontos a hal fogyasztása.


Védekezni kell az agyhártyagyulladás ellen

2020. május 07.

A COVID–19-járvány alatt is fontos a gyermekek védelme a jellemzően gyors és rendkívül súlyos lefolyású invazív meningococcus-fertőzés ellen: a szakértők az oltási sorok elkezdését és befejezését egyaránt javasolják.

Fotó: gettyimages.comGyermekgyógyászok a betegség április 24-ei világnapja apropóján elmondták: a csecsemők az átlagosnál 24-szer gyakrabban betegednek meg meningococcus okozta agyhártyagyulladásban és vérmérgezésben, ezért különösen fontos időben védőoltást kapniuk a betegség ellen. Ráadásul a koronavírus okozta megváltozott ellátási környezetben különösen felértékelődik, ha a lázat okozó betegségek közül nagyobb biztonsággal ki lehet zárni olyan súlyos állapotokat, mint az invazív meningococcus-betegség. A betegséget okozó meningococcus-baktériumok B és C típusa ellen különböző védőoltásra van szükség, amelyek nem helyettesíthetik egymást. A hazai esetek többségét évek óta a B típus okozza, a fertőzés 24 óra alatt halálhoz vezethet, a túlélőknél pedig maradandó egészségkárosodással járhat.

Miközben az egész világ a COVID–19 elleni védőoltást várja, még inkább felértékelődnek azok a vakcinák, amelyekkel eredményesen védekezhetünk más súlyos, fertőző betegségek ellen. Ezek közé tartoznak a járványos agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó meningococcus-baktérium egyes típusai elleni védőoltások is. A szakemberek a betegség közelgő, április 24-ei világnapja előtt ismét hangsúlyozták a betegség megelőzésének, azaz az oltási sorok korai elkezdésének és pontos befejezésének fontosságát.

„Érthető okokból a világ most a koronavírusra figyel, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy a többi kórokozó szabadságra ment. Ilyen helyzetben különösen fontos a védőoltások nyújtotta biztonság, már csak azért is, mert senki sem szeretné, hogy a COVID–19 levonulását a védőoltással megelőzhető betegségek járványos elterjedése kövesse. Az infektológusszakma, a védőoltási szaktanácsadók és a gyermekgyógyászok álláspontja egyértelmű: a gyermekkori kötelező és ajánlott oltásokat az ajánlásnak megfelelően el kell kezdeni és be kell fejezni” – foglalta össze a szakma álláspontját dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A meningococcus-baktérium különböző típusai által okozott agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőkre és az 5 év alatti gyermekekre veszélyes. A betegség rendkívül gyors lefolyású, és szélsőséges esetben 24 óra alatt halált okozhat. A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minden tizedik beteg belehal a betegségbe, életét a gondos orvosi ellátás sem tudja megmenteni.


Erős paprikával a fejfájás kezelésében

2020. május 06.

Fotó: 123rf.com

Napjaink egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, amelynek valamely típusában a magyar lakosság közel 50 százaléka érintett. A legismertebb fejfájás, a migrén esetében közel 1.200.000 főre tehető a betegek száma, akiknek akár 21.000.000 rohama lehet évente. A fájdalmak természetes módon történő kezelésére egyre nagyobb igény mutatkozik. Erre kínál megoldást az erős paprikából nyert kapszaicin.

Magyarországon népbetegségnek számít a fejfájás, amelynek valamely típusával közel 5 millió ember küzd naponta. Az elsődleges fejfájások közül legismertebb a migrén, ami a lakosság 6-18%-át érinti. A fejfájások számos gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel kezelhetőek, azonban egyre több esetben mutatkozik igény a fájdalmak természetes hatóanyagokkal történő enyhítésére.

A leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók a mozgató receptorokra hatnak, a gyomron keresztül felszívódva, az emésztőrendszer terhelésével fejtik ki hatásukat, amely hátrányos a gyomorpanaszokkal rendelkező páciensek számára. 1997-ben azonban a fájdalomcsillapítás egy új lehetőségét vetítette előre egy amerikai kutatók által azonosított receptor, amely a pirospaprikából kinyert vegyületre, a kapszaicinre reagál. A piacon később jónéhány kapszaicin tartalmú gyógyászati termék jelent meg, amelyek az érző receptorokra hatva, a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerelve szüntetik meg a fájdalmat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...117