Információk, érdekességek

Gyermekorvos: a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

2020. szeptember 29.

Fotó: 123rf.com

 

Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

 

A gyerekek jellemzően tünetek nélkül esnek át a koronavírus-fertőzésen, de egy-egy jel általában szokott lenni, például bágyadtság, étvágytalanság vagy hasmenés.

 

Gyanú esetén a háziorvost telefonon kell értesíteni, és érdemes egy-két naponta egyeztetni az orvossal a gyermek állapotáról – javasolta. Bense Tamás beszélt arról is, hogy a D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az immunerősítésben, ezért egész évben javasolt a szedése.


A bőr- és szájüregi daganatok és a szürkehályog megelőzése

2020. szeptember 23.

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (a fotók illusztrációk)

A bőr- és szájüregi daganatok, valamint a szürkehályog lesz a témája a Semmelweis Egészségnapok következő, októberi rendezvényének – adta hírül az orvostudományi egyetem.

Akik időben regisztrálnak az online előadásokra, anyajegy- és szájüregi, valamint szemészeti vizsgálatra is jelentkezhetnek.

Az Orvostudomány testközelből című október elsejei programon szó lesz a rendszeres szűrések és az önvizsgálat fontosságáról is. Az adatok szerint ugyanis tíz év alatt legalább másfélszeresére emelkedett a melanomás esetek száma, évente átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon. A legagresszívebb bőrdaganattípus főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban melanoma.

Ezeken kívül több mint ötven online előadáson vehetnek részt az érdeklődők a 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának októberi állomásán.

A Szemészeti Klinika szűrővizsgálatára a Szürkehályog: így adható vissza a látóképesség című előadásának résztvevői korlátozott számban regisztrálhatnak. A rövidlátás egyébként az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti elváltozás, melynek gyakorisága az elmúlt évtizedek során fokozatosan emelkedik. Az elmúlt tíz évben 20 százalékról 25 százalékra nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon. Ebben szerepe van a túlzásba vitt képernyőnézésnek is, főleg a fiataloknál, ráadásul az okostelefonokat és a táblagépeket túl közel tartják.


Esemény utáni tabletta

2020. szeptember 11.

Fotó: pixabay.com

Minden felvilágosítás és kampány ellenére a fiatalok jelentős része hajlamos úgy szexuális kapcsolatot létesíteni, akár csak „egy éjszakásat” is számára alig ismert, alkalmi partnerrel, hogy nem gondol a védekezésre. Nem számol a lehetséges következményekkel, és megfeledkezik arról, hogy akár nem kívánt terhesség is lehet a kapcsolat következménye. Az „anyai szemnek” ezeket is látnia kell, és az információk birtokában dönteni.

Sajnálatos módon sokan úgy vélik, hogy „ha megtörtént, hát megtörtént”, majd az esemény utáni tabletta mindent megold. Ők tévednek. Az esemény utáni tabletták, amelyeket a szexuális aktust követően lehetőleg minél hamarabb (12 órán belül) javasolt bevenni, de gyógyszertől függően 3-5 napon belül mindenképpen, nem nyújtanak 100%-os garanciát arra, hogy nem alakul ki a terhesség. Amenynyiben az implantáció (= beágyazódás) folyamata már megkezdődött, az előírt időn belül elkezdett gyógyszeres kezelés hatástalan lesz, és létrejön a terhesség. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az esemény utáni tabletták bevétele nem mentes a mellékhatásoktól.

Gyakori, hogy néhány órán belül a lányok/nők kihányják a tablettát, még mielőtt a hatása kialakulhatott volna. Ekkor egy új adag bevételére van szükség.
• Minden 10. nő – sőt még több is –, aki esemény utáni készítményt alkalmazott, fejfájással küzd a bevételt követően.
• Hasonlóan gyakori lehet a szédülés, az alhasi fájdalom és a hasmenés is.
• A női szervezet működésébe masszívan beavatkozó tabletta bevételét követően a menstruáció jellege átmenetileg megváltozhat, menstruációtól független vérzés jelentkezhet, a havi vérzés késhet, rendszertelen és pecsételő lehet.
• Sokan panaszkodnak mellfeszülésre és fáradtságérzetre is.


A búzacsírakivonat rákellenes hatása

2020. szeptember 07.

A fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma tumorellenes hatással bír és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését – derül ki abból a magyar kutatók részvételével történt kutatásból, amelynek eredményét a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be a napokban.

Bencze Gyula és munkatársai James D. Watson Nobel-díjas biokémikus közreműködésével az egyesült államokbeli Cold Spring Harbor Laboratóriumban végzett munkájukkal a fermentált búzacsírakivonatnak egy szuperkoncentrált formáját állították elő: eltávolították a kivonatból a tumorellenes hatás szempontjából lényegtelen ballasztanyagokat, így az eredeti koncentrátum csupán néhány százalékát kitevő, szájon át könnyen fogyasztható hatóanyaghoz jutottak.

A szuperkoncentrátumot a különálló rákos sejteken alkalmazva kimutatták, hogy a szer hatására megnő a mitokondriumokból a sejtplazmába jutó citokróm-c mennyisége, ennek következtében pedig beindul a rákos sejtek természetes önmegsemmisítő folyamata.

A tanulmányban leírt vizsgálataik azt is bizonyították, hogy a szuperkoncentrátum úgy állítja helyre a rákos sejtek mitokondriumainak működését, hogy közben az egészséges sejtek anyagcseréjét nem befolyásolja, azaz nincs mérgező mellékhatása.Az összefoglaló szerint Bencze Gyula és munkatársai hét különféle rákos sejten és melanómás egereken vizsgálták a koncentrált kivonat hatását.

A kutatók a rákos sejtekben és az azokkal beoltott állatok tumoraiban egyaránt megnézték, hogyan befolyásolja a kezelés a sejtek fehérjeszintjét. Mint kiderült, a mitokondriumok normális működéséhez szükséges fehérjék szintjének növekedése mellett a sejtosztódásért felelős fehérjék termelődése csökkent. A fehérjeanalízis ugyanazt az eredményt mutatta a különálló rákos sejtekben és a melanómás egerek rákos szöveteiben is, ami azt bizonyítja, hogy a kivonat felszívódik a beteg bélrendszeréből, és a ráksejtek hibás mitokondriumainak működését normalizálva gátolja a ráksejtek szaporodását.


A fiatalkori tudatosság jobb életminőséget eredményez időskorban

2020. szeptember 04.

Fotó: pixabay.com

 

A fiatalkori tudatos élet lehetővé teszi, hogy jobb legyen az életminőség időskorban, ezért már a gyerekeknek tanítani kell, milyen fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás – mondta Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ megbízott igazgatója.

Nagyon fontos, hogy fiatalon mit tesz az ember az egészségéért; a káros szenvedélyeket, például az alkoholfogyasztást, a dohányzást kerülni kell, és fontos a pozitív gondolkodás is.  A tényleges kort nem lehet szabályozni, de abban óriási szerepe van mindenkinek, hogy a szervezete, a mentális és lelki állapota hány éves emberének felel meg.

Időskorban törékeny egyensúlyi állapot van, amelynek a fenntartása az orvostudomány feladata, ezért körültekintőnek kell lenni az idős betegek gyógyszeres kezelésekor.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...121