Információk, érdekességek

Új felfedezés segít megmagyarázni a hallás mechanikáját

2007. szeptember 04.

Úgy tûnik amerikai kutatók egy harminc éves, hallással kapcsolatos vita végére tettek pontot. A szakemberek szerint az emlõsök belsõ fülének speciális sejtjei a hangot sokkal inkább sejttesteik "ugrálásával" semmint szõrszerû csillóik vibrálásával erõsítik fel - állítják a St. Jude Gyermekkórház kutatói.


A felfedezés megmagyarázhatja, miért olyan érzékeny a kutyák, macskák, emberek és más emlõsök hallása és miért képesek különbséget tenni frekvenciák között. A kutatást bemutató közlemény a Nemzeti Tudományos Akadémia Közleményeinek (PNAS) legújabb online számában jelent meg. "A felfedezésünk segít megmagyarázni a hallás mechanikáját és azt, hogy mi mehet tönkre a süketség egyes formáinál" - mondta a cikk egyik szerzõje, Dr. Jian Zuo (Neurobiológiai Fejlõdéstani Tanszék). "Nagyon sok oka lehet a hallás elvesztésének, például a rákos kemoterápia mellékhatásai" - tette hozzá.


39 új betegség tizedeli az emberiséget

2007. szeptember 04.

WHOAz Egészségügyi Világszervezet szerint a szexuális szokások megváltozása, a növekvõ populáció és a mezõgazdaság hiányosságai miatt új, eddig ismeretlen betegségek jelennek meg a Földön.


Az ENSZ egészségügyi szerve szerint az AIDS és további 38 betegség, amelyek még ismeretlenek voltak az elõzõ generációk számára, most a jelenlegi populációt veszélyeztetik. Bár a tudomány fejlõdésével egyre többet tudhatunk meg a betegségekrõl, és ezáltal újabbakat fedezhetünk fel, Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet járványügyi szakértõje szerint az emberi viselkedésben beállt változások okolhatók egyes új betegségek megjelenéséért.


Fogamzásgátló eszközök

2007. augusztus 27.

A Föld lakosságából 398 millióan alkalmaznak fogamzásgátlást. Magyarországon a 2 millió fogamzóképes nõ 70%-a.


A hormontartalmú tabletták csaknem 100%-os biztonságot nyújtanak, de bizonyos esetekben nem alkalmazhatók. Pl.: szív- és érrendszeri megbetegedés, májbetegség, májfunkció-zavar, cukorbetegség, daganatos megbetegedés esetén.


Koleszterin

2007. augusztus 23.

Egészséges étrend segítségével koleszterin-, vércukor- és vérnyomás értékeink a normál határérték alatt tarthatók, így pedig sok betegség kialakulása megelõzhetõ. A zöldségek és gyümölcsök mellett azonban érdemes mással is gazdagítanunk étrendünket, hogy koleszterin értékeink megfelelõek legyenek.


Zabkorpával a "védõ" koleszterinért


Szívünk és ereink védelmében kerüljük a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket. A University of Toronto vizsgálata azonban azt is igazolta, hogy az egészséges étrendjüket rendszeresen zabkorpával kiegészítõ nõk HDL-koleszterinje, vagyis jótékony koleszterin szintje 11 százalékkal nõtt.


Hogyan veszíthetjük el biztosan a szerelmünket? - 10 lépésben - 2.rész

2007. augusztus 21.

Ahhoz, hogy jól mûködjön egy párkapcsolat, nincs szükségünk csodareceptre: sokkal fontosabb a törõdés egymással, a mindenkori figyelem a másik iránt. Vannak viszont elkerülendõ csapdák, melyek hosszú távon biztosan veszélyeztetik, gyengítik a szerelmi-házastársi-élettársi viszony érzelmi színvonalának erõsségét, tartósságát.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...424425426...457