Információk, érdekességek

Számítástechnika és meteorológia

2006. július 13.

Időjárás mindig van, ezért mindig lehet róla beszélni, hol hideg van, hol meleg van, hol sok a csapadék, hol kevés, és ráadásul az átlagidőjárás az olyan, mint az átlagember, nem létezik - mindig rendkívüli az időjárás.

 

A Meteorológiai Intézet kapott egy szuperszámítógépet, meg egy még szuperebb szuperszámítógépet, mert már volt egy. Tudjuk, hogy a meteorológusok használják a legnagyobb számítógépeket, de hát mire jó ez az egész? Egyre jobbak az időjárás-jelentések, és nem lehet arra számítani, hogy úgy sem jön be az, amit mondanak, de azért mégis nagyon sok hibával megy az előrejelzés. Sallai Márta, az előrejelzőknek a vezetője válaszolt ezekre a kérdésekre.


Vágás nélkül

2006. július 11.

Lágyéksérv esetén elfogadott orvosi gyakorlat az operáció, ami nem mindenkinek és nem minden esetben jelent megoldást.

 

Létezik a sérvpanaszoknak egy természetes, műtét nélküli kezelése konzervatív-ortopédiai úton, amelyet ha tökéletesen hajtanak végre, gyakorlatilag teljesen kockázatmentes. A gyógyulási eredmény annál jobb és biztosabb, minél korábban felismerik és kezeltetik a sérvet.


Szegedi hallgatók a legszorgalmasabb véradók

2006. június 27.

A főiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett országos véradóversenyen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói győztek.


Keczer Gabriella, az SZTE szóvivője a Weborvost arról tájékoztatta: a Fiatalok a véradásért elnevezésű országos véradóversenyen első helyezést értek el az egyetem hallgatói, az erről szóló oklevelet a napokban vették át az Országos Vérellátó Szolgálattól (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszttől.


Ma szőke leszek és kékszemű

2006. június 25.

Ha az ókori görögök nem is, Leonardo da Vinci már a XV. században tudta milyen egy kontaktlencse, mivel egyes történészek szerint egyik rajzában ennek optikáját vázolta fel. Az már vita nélkül tudható, hogy az első prototípus az 1880-as évek végén készült, de nem került kereskedelmi forgalomba, a kutatók tovább dolgoztak a tökéletesítésén. 1963-ban egy cseh kutató kifejlesztett egy alapanyagot, melynek licence-éből 1971-ben elkészült az első használható lágylencse.

Ritka betegségek kora

2006. június 21.

Léteznek olyan súlyos, gyakran halálos betegségek, amely Földönkün mindössze néhány tízezer embert érintenek: ők, a genetikailag öröklődő, sejten belüli anyagcserezavar (tárolási betegségek) áldozatai. Ezek a rendellenességek, amelyről ma még az orvosok is keveset tudnak, időben felismerve, majd szakszerűen kezelve azonban részben gyógyíthatóak. Az 1981-ben alakult, ma már Magyarországon is képviselettel rendelkező amerikai Genzyme, biotechnológiai cég ezekért a betegekért küzd. Kutatásaikkal, új gyógyszereikkel forradalmasították a ritka betegségekben szenvedők gyógyítását.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...374375376...384