Információk, érdekességek

Dióval a magas vérnyomás és a szívroham ellen

2008. július 22.

Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát.

 

Csaknem egyidõben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.


Emberi sejtekbõl növesztettek ereket

2008. július 22.

Emberi csontvelõbõl, vérbõl és köldökzsinórból vett sejteket sikerült mûködõ erekké alakítani egerekben.

 

Az úgynevezett elõsejtek (progenitor sejtek) az õssejtekbõl alakulnak ki és megfelelõ hatásra további differenciálódásra képesek. Ezek a progenitor sejtek csoportosultak és alakítottak ki mûködõ véredényeket, melyek bekapcsolódtak a kísérleti egerek keringésébe - jelentették a Harvard orvosi karának kutatói az Amerikai Szív Társaság lapjában, a Circulation Research címû szakfolyóiratban.


Hogy a nyaralás ne hízókúra legyen...

2008. július 21.

...fogadjon meg néhány jó tanácsot!

 

A szervezet számára természetesen a pihenés nem teljes passzivitást kell, hogy jelentsen, hanem aktív pihenést, azaz a megszokottól elétérõ, más fajta elfoglaltságot. A Tegyünk Egészségünk Színvonaláért Alapítvány szakértõje, Erdélyi Alíz összeállításából megtudhatjuk, hogyan alakul szervezetünk energiaigénye a pihenés idején, és hogyan õrizhetjük meg karcsúságunkat a nyaralás alatt is.


Asztmaveszély a pocakban

2008. július 21.

Az egyes mogyorófélékben található allergének a magzatot fogékonyabbá tehetik a késõbbi allergiára.

 

Azoknak a várandós anyáknak, akik minden nap esznek mogyoróféléket, ötven százalékkal nagyobb eséllyel lesz asztmás a gyerekük, mint azoké, akik nem vagy csak ritkán ettek ilyesmit - derül ki egy holland tanulmányból.


Gyomorbajos mexikói múmiák

2008. július 20.

A kórokozó a fekáliával szennyezett étel- és víz fogyasztásával fertõz.

 

Életében gyomorfekélyben szenvedett az a kisfiú és felnõtt férfi, akiknek mumifikálódott földi maradványaira Mexikó északi részén bukkantak - a betegségre a gyomorszövetekben talált Helicobacter pylori DNS-maradványai utalnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...372373374...450