Információk, érdekességek

Mire valók az álmok?

2021. január 24.

Irracionálisak, felkavaróak, mámorítóak vagy akár rémisztőek – álmaink a leggyakrabban meglepnek minket. Hogyan értelmezzük őket, és vajon higgyünk-e bennük? Tudjuk-e, mire szolgálnak? Ha ingadozunk a válaszadásban, bár az álomkutatók véleménye sem egységes, íme néhány megközelítés és vizsgálati eredmény hozzá.

A fotó illusztráció: pixabay.comAz ókorban úgy hitték, hogy az álmok továbbítják az istenek által küldött üzeneteket, melyek felfedik a jövőnket. Évszázadokkal később, Sigmund Freud, a pszichoanalízis megteremtője, 1899-ben az Álomfejtés c. művében az álmot a tudatalatti vágyak kifejeződésének tartotta. Az álmok tanulmányozása ma is szembekerül a feltárás nehézségeivel, és kutatók sokaságát mozgósítja szerte a világon, hogy megpróbálják megmagyarázni „áloméletünk” rejtelmeit.

Hosszú ideig úgy gondolták, hogy csak az alvás paradoxális (REM) szakaszában álmodunk, melynek jellemzője: a gyors szemmozgás és időleges alvási bénulás (izomtónus ideiglenes megszűnése), fokozott agyi aktivitás kíséretében. Ezeket a rövid (10-45 perces) epizódokat, melyek 4- 5-ször ismétlődnek éjjelente (egy 8 órás alvás alatt összesen kb. 2 órán át) azonosították tehát elsőként az álmok megjelenési helyeként. Később azonban az alváskutatók megállapították, hogy a lassú hullámú alvásfázisokban is álmodunk. Így az olyan emberek, akiknek nincs paradoxális alvásuk (agykárosodás miatt vagy bizonyos gyógyszerek szedése következtében), továbbra is álmodnak. 

Amennyiben az emberek eltérő módon alszanak, akkor az álmaik is különböznek. Összetettek, képekben, érzelmekben gazdagok a paradoxális álom alatt, amikor az érzelmi központok nagyon aktívak. Míg egyszerűbbek, konkrétabbak a lassú alvási fázisban, és kevésbé könnyen emlékszünk rájuk: minden másodikra, ha hirtelen felébresztenek minket, míg a REM szakaszban 10-ből 8-szor. Így az agyunk egész éjjel „tartalmat termel.” Mindazonáltal ezekből a „mozdulatlan utazásokból” sokat elfelejtünk.

Mi az álmok szerepe?

Kutatások kimutatták, hogy a hippocampus, a memória kulcsfontosságú területe az agyban erősen aktiválódik a paradoxális alvásszakasz közben. Az alvás bizonyítottan részt vesz a memorizálás folyamatában, de a valóságban inkább a memóriánkban tárolt információk válogatása, elrendezése és különösen elfeledtetése lenne a szerepe. Így „agytisztító” folyamatnak is nevezhető, hogy helyet juttasson a további információknak/emlékeknek, és elkerülhető legyen az idegi hálózatok túlterhelése. Ez az információ-felejtés megmagyarázhatná, hogy miért irracionálisak az álmaink, miután sokszor egymáshoz nem kapcsolódó képeket kevernek össze. Úgy tűnik, hogy az álmoknak az átélt érzelmek szabályozásában is szerepe van, lehetővé téve számunkra az álmodás intenzitásának csökkentését, a hátralépést tőlük és a pszichés egyensúly megőrzését.

Miről álmodunk?

Az 1950-es években amerikai pszichológusok létrehozták az első álombankot (DreamBank) jelentős mennyiségű forrásból és tudományos tanulmányból összeállítva, majd elérhetővé tették a kutatók számára. Ez a máig is hozzáférhető adatbázis több mint 20 000 „álomjelentést” tartalmaz, mely különböző korosztályokból és demográfiai csoportokból származik. Mindent megtalálunk bennük, de talán meglepő, hogy különösen a mindennapi életről és szociális interakcióinkról számolnak be, miközben 90%-ban jelen vagyunk bennük. 

Gyakori álom, mely az előző napra vonatkozik, akkor is, ha ez nem egy „visszajátszott jelenet”, hanem minden összekeveredik benne, és sokszor örült, esztelen vagy akár abszurd. Egyébként, ha az érzékek közül a látás (általában színesben) és a hallás dominál leginkább az álmokban, a szaglás és az ízlelés nagyon ritka (1%). Amellett álmaink „forgatókönyvei” tartalmazhatnak (gyakran torzult) olyan külső ingereket is, mint pl. autók zaja, esőhang stb.


Home office - kényszerültünk a bizalomra, itt az eredmény

2021. január 23.

Otthon dolgozni - eddig küzdeni kellett érte, ma pedig helyzetből adódóan a dolgozók és a cégek kikényszerítették a bizalmat egymás felé, mivel a világjárvány miatt nem volt más esély. Vajon hogy alakítja át a világot a terjedő és ténylegesen működő otthoni munkavégzés? Infografika, amiből kiderül!  

A 2020-as évet sajnos sok ember megszenvedte – nem csoda, hogy a legtöbben csak elfelejtenék.
Nyakunkon egy gazdasági válság, amit ráadásul nem a túlzott hitelfelvétel vagy a deviza árfolyam növekedése okozott, hanem egy világjárvány.
Bár ez az időszak kétségtelenül sok negatívumot tartogatott, van azonban néhány bíztató változás is, amelyek hosszú távon akár előre is lendíthetik a világot.
 
Az egyik ilyen pozitív fejlemény kétségtelenül a home office térnyerése.
A Kávéfolt által elkészített vizuális anyagban a távmunka előnyeit, hátrányait, változásait és állandóságait vehetjük szemügyre, hiszen ők maguk is testközelből érezhetik a mindennapi szokások átalakulását, legyen szó akár a közlekedésügyi változásokról, a modern kommunikációs eszközök térnyeréséről vagy a kávézási trendek alakulásáról.
 
A pandémia előtt ugyanis sok esetben ellenállásba ütközött a dolgozók azon törekvése, amely a távmunka engedélyezésére vonatkozott.
 
Ennek oka legfőképp a bizalmatlanság volt.
A főnökök és menedzserek egyszerűen nem hittek abban, hogy az alkalmazottak ugyanolyan hatékonyan fognak dolgozni akkor is, ha nem érzik a felettesük közvetlen jelenlétét maguk körül.
A COVID-19 viszont rákényszerítette a munkáltatókat, hogy elengedjék ezen félelmeiket, és kötelező jelleggel kipróbálják azt, hogy vajon tényleg csökken-e a produktivitás a dolgozók részéről.
Hogy mi lett az eredmény, az a lentebb található infografikából kiderül, amelyet a Moms and Kids baba-mama magazin juttatott el hozzánk, melyet ezúton is köszönünk nekik!
Lássuk, hogy miként változtatta meg a koronavírus a munkaügyi szokásokat, és vajon mennyire lesz tartós ez az állapot hosszútávon!

A fiatalférfi-szindróma

2021. január 22.

A fotó csak illusztráció: pixabay.com

Ha vizsgakérdésként feltenném azt a kérdést, miért élnek a férfiak rövidebb ideig, attól tartok, kevesen tudnák a jó választ. A legtöbben arra tippelnének, hogy a férfiak kevéssé vigyáznak az egészségükre. Ez részben igaz, de ha ez a férfiakra általában jellemző, kell legyen válasz arra is, hogy miért ilyenek a férfiak.

A válasz evolúciós nézőpontból és kicsit sarkítva így hangzik: a férfi fogyóeszköz, nem arra teremtette az evolúció, hogy sokáig, egészségesen éljen, hanem arra, hogy sikeresen szaporodjon. A hosszú, nyugalmas, egészséges élet és a sikeres szaporodás az evolúció ringjében a férfi esetében egymásnak ellentmondó, egymást kizáró célok.

Tény, hogy az egészségügyi tanácsokat a nők olvassák, a vitaminokat ők szedik és dugdossák a családtagok orra alá. Ők azok, akik igyekeznek egészségesen táplálkozni, és szelektíven gyűjtik a szemetet is. A férfi nagyobb halandósága ma ilyen vonásokban manifesztálódik, de a nők élethosszbeli előnyét már az ókori temetők vizsgálata is alátámasztja, és amióta léteznek a demográfiai nyilvántartások, ez az előny mindig is kimutatható.

Közelebb visz minket a jelenség meg – értéséhez, ha összehasonlítjuk az azonos életmódot élő szerzeteseket és apácákat, s megint azt a meglepő eredményt kapjuk, hogy a szerzetesek rövidebb életűek. Felmerül hát a gyanú, hogy az eltérő élethosszért a férfi nemi hormonok, elsősorban a tesztoszteron a felelős.

Hogyan rövidítik meg az életet a férfi nemi hormonok?
A végleges testmagasságra – azonos táplálkozási viszonyok között – a tesztoszteron döntő hatással van. A nők persze vonzódnak a magas férfiakhoz, de sajnos mondhatni a testmagasság és az élethossz szorzata általában állandó, azaz minél magasabb valaki, statisztikai értelemben annál rövidebb életet él. a magas emberek sikeresebbek, de ezt rövidebb ideig élvezhetik.
Nyilván nem a testmagasságukba halnak bele a férfiak, hiszen a háborúból átlagban a magasabbak térnek vissza. Ez nyilván a testi ügyességgel és bátorsággal áll kapcsolatban, s mindkét tulajdonság a férfi nemi hormonokkal függ össze.
De kell is az ügyesség és a lélekjelenlét, mert a sérülésekből való felgyógyulás esélye fordítottan aránylik a tesztoszteronszinthez.

Hogy itt messze nem véletlen hatásokról van szó, azt mutatja, hogy ha ösztrogéntartalmú krémmel kenegetnek egy sebet, az gyorsabban gyógyul. A férfinél az evolúcióban egyértelműen a szelekció a cél, a nőknél a hosszú élet. Ez a kettősség megmutatkozik a betegségekkel szembeni ellenálló képességben is.

Egy amerikai vizsgálatból kiderült, hogy a férfiak a nőkhöz képest másfélszer gyakrabban halnak meg rákban. Huszonkét ország adataiból ugyanez jön ki. De nem jobb a helyzet a fertőző betegségekkel sem. A férfiak fogékonysága a fertőző betegségekre általában is igaz. Röviden azt mondhatjuk, hogy a férfi nemi hormonok csökkentik az immunválaszt, mivel az sok energiát használ el, s az energia kell másra. De mire? A válasz röviden: a vetélytársakkal folytatott küzdelemre és a nők figyelmének felkeltésére.


Kutyaharapást szőrivel - vajon tényleg gyógyít?

2021. január 13.

A fenti mondásnak vajon van-e valós tapasztalatokon nyugvó alapja, avagy valóban gyógyítható-e a kutyaharapás az állat szőrével? A népi gyógymódok között keresünk a kérdésre választ.  

Természetesen a kutyaharpás veszélyes dolog, hiszek a kutya - és különösen a macska - nyálában lehetnek olyan fertőzést okozó organizmusok, amelyek miatt nem szabad ezeket félvállról venni. Alapos fertőtlenítés után orvoshoz kell vele menni, és tudnunk kell, hogy a kutya be volt-e oltva. Tehát a kérdésre a válasz határozott nem. A mondás azonban nem is ezt jelenti, hogy a kutyaharapást gyógyítsuk meg kutyaszőrrel. Inkább azt, hogy a gyógymód lehet, hogy hasonló dolog, mint ami a bajt okozta. 

Például a másnaposságot egy kupica alkohol, a szerelmi bánatot egy új szerető, az égést az égett felület visszamelegítése orvosolni tudja.

A népi gyógyászatban a bölcs hármas szabály az egészség megőrzésére:

  1. A mértékletesség, amely nem csak a táplálkozásra vonatkozik, hanem egyetemesen az egész életvitelre. Önmegtartóztató, egyszerű élet.
     
  2. A természetesség: bajban a népi orvoslás természetes gyógymódrendszere szerint orvosolták magukat, elsősorban gyógyfüvekkel. 
     
  3. Szellemiség, lelki erő: lelki állapotunk hullámzó, de rajtunk áll, hogy boldogok vagyunk-e. Bármekkora szerencsétlenség ér minket, azon túl lehet jutni, a lényeg, hogy tanuljunk belőle és akrjunk, merjünk boldogok lenni. 

Új év - új ember, csak döntés kérdése! Mágus leszel vagy balfék?

2021. január 01.

Valóban minden ezen múlik? Csak egy döntés? ...hmmm Igen plusz még valami. Vágy a fejlődésre, kitartás és hit, önismeret és tett. Ha ez mind megvan, bármi sikerülhet, amit csak szeretnél.

Hozzáfogsz az újévi fogadalmaknak. Pozitív gondolatokat gyártasz? 
Légy vidám, hiszen minden megvalósulhat, csak akarni kell mondják sok helyen. De valóban elég ennyi? Csak ennyi az egész? Hát bevallom szerintem nem. Kell hozzá önismeret és egy adag kitartás. Nem elég akarni tenni is kell. Ha pozitív gondolatokat akarsz csak úgy magadra erőltetni, attól még nem fog működni, pláne ha a mélyben , a háttérben meghúzódva, valamilyen félelem rejtőzik.

Ha meg akarsz változni, kezd önismerettel. Kezdd el megfigyelni gondolataid, és viselkedésed, érzéseid, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, milyen eseményekre hogy reagálsz, ha ez már ügyesen megy akkor lassan megkezdheted a változást, Mint ősanyáink és ősapáink boszorkány rítusokban vagy a misztica magicában. Mágussá válsz, először önmagad mágusává majd, ezáltal a világ teremtését alakító mágussá.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...390