Információk, érdekességek

Miért szaladnak az évek?

2017. november 26.

Gondolkodtál már azon, vajon miért repülnek úgy az évek? Mi lehet az oka annak, hogy egy bizonyos kor után úgy telik el tíz év, mintha csak egy lett volna? Miért van az, hogy a gyermekkor ezzel szemben hosszúnak tűnik? Hogyan lehet, hogy akkoriban úgy érezzük, mintha a felnőtté válás ideje sosem érkezne el? Vajon mi okozza ezt a fajta kettősséget? Mi köze az időészlelésnek, és az emlékezet működésének egymáshoz? Hogyan befolyásolhatja az aktuális életvezetésünk az idő folyását? Az alábbiakban ezekre keressük a választ.  

 

Elsőként le kell szögeznünk, hogy az időészlelés bizony szubjektív. Egységnyi időt gyorsabban múlónak érzünk, ha számunkra kedves tevékenységgel, vagy személy társaságában töltjük, míg szinte vánszorgónak tetszik, amikor kellemetlen élményeket élünk át. Az időészlelésünk aktuális alakulására tehát befolyással vannak a gondolataink, az érzéseink, azt azonban kevesebben tudják, hogy a lelki folyamataink a múltbéli események előhívása során is kifejtik a hatásukat.

Egy gyermek számára a világ érdekes, felfedezésre váró hely, melyben még minden csupa újdonság és izgalom. Kevesebb a tudása a világról, mint egy felnőttnek, ezért nem állnak rendelkezésére azok a sémák, melyek lehetővé teszik, hogy gyorsan feldolgozza, osztályozza, és rendszerezze az információkat. Ezeket idővel a tapasztalás révén alakítja majd ki. 
Miután a sémák kialakultak, az egyén képessé válik felismerni a hasonlóságokat, az ismétlődéseket, a rutinszerű mintázatait a történéseknek, és viselkedésnek, így a világ megszűnik folyamatosan változni körülötte. Ez egyrészről növeli a biztonságérzetét, másrészről unalmassá teheti a számára az ismerős információk sorát.


A közös játék, mint önismereti kulcs

2017. november 25.

Amikor a felnőttek meghallják a "játék" kifejezést, hajlamosak arra, hogy egy alapjaiban véve céltalan, a gyermeki fantázia világában zajló, mélyebb következtetésekre igényt nem tartó fogalommal azonosítsák azt, vagy az ugrálásnak, rohangálásnak, sikítozásnak a gyakran idegesítő és fárasztó érzetével társult képe villanjon be elsőként a szó hallatán. Kevesen képesek felfedezni a közös játékban azokat az önismereti kulcsokat, melyeket a gyermekek a játék során tükröznek vissza számunkra.  

 

Szülőnek lenni a legteljesebb élmény, a legmélyebb életfeladat. Magában hordozza az élet egyik legnagyobb csodáját, ugyanakkor a folyamatos tanulás, változások, kihívások, valamint a döntés – következmény körforgását is. 

A játék valójában a lelki szabadság, a saját belső változások tudatos megélése. Ha megfigyeljük a gyermekeket, kreatív ám mégis kötetlen foglalkozások közepette, megláthatjuk, hogyan tükrözik le a játékban a hétköznapi történések hatásait, miközben beleszövik minden apró megmozdulásukba személyiségük egyszeri és megismételhetetlen mintáit.

„Anya, játsszunk!” „Apa, játsszunk!” – hangzik végtelen számban a kérés. Ilyenkor egy szülő vagy jókedvűen és teljes odaadással kezd bele egy közös, önfeledt időtöltésbe, vagy olyannyira kimerült az egész napi mókuskerék után, hogy szörnyen nehezére esik részt venni bármilyen aktív tevékenységben. Ekkor szembesülünk azzal, hogy magunkat megerőszakolva, kényszeresen próbálunk eleget tenni „jó szülői” kötelességeinknek, vagy nemet mondunk, és a lelkiismeret-furdalás és önmarcangolás miatt szintén nem tudunk kikapcsolódni a minket körülvevő rohanó világból.


10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

2017. november 24.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.  

 

10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről 

1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértőméhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?

2.) A méhpempő a méhkirálynő kizárólagos tápláléka, aki ennek köszönhetően akár 40-szer tovább él, mint a többi dolgozó méh. Továbbá a királynő - a méhpempő fogyasztásának hatására - egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint a saját testsúlya, vagyis akár 1000-1500 darabot is. 

Ráadásul a méhkirálynő élete első 5 napja alatt – amíg szintén csak méhpempővel táplálkozik – több mint 2000-eresére növeli a súlyát.Mindezeket pedig a méhpempő kivételes energetizáló és táplálótulajdonságainak köszönheti.

Diagnosztikai eljárások – Széklettenyésztés

2017. november 19.

A székletből kevés laboratóriumi vizsgálat történik. A széklettenyésztést a gyomor-bél rendszer alsó részében található, fertőző mikroorganizmusok azonosítására használjuk. 

A szemmel nem látható vér kimutatása a székletben nagy jelentőséggel bír a bélrendszer gyulladásos betegségeinek – daganatos betegségeinek szűrésében.

Mikor rendelnek el széklettenyésztést?

  • Hasmenés, illetve véres vagy nyákos széklet esetén.

Hogyan szükséges székletmintát gyűjteni?

  • A székletet tiszta, száraz edénybe kell gyűjteni, úgy, hogy vizelet ne szennyezze. A székletből a mintát kettős falú gyűjtőedénybe falapoccal vagy a gyűjtőedény műanyag lapátjával kell belehelyezni. Ügyelni kell a mintavételi edény jó lezárására. A mintagyűjtő tartályon a nevet és a mintavétel idejét is fel kell tüntetni.

Te tudtad, hogy a fogkő eltávolítás mit eredményez

2017. november 16.

Az emberek többsége a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a fogkövet bizonyos időközönként el kell távolítani a fogakról. A fogágy betegségek megelőzhetőek lennének, ha a rendszeres szájhigiénia részeként a fogkő leszedésre is időt fordítanánk.  

 

De mi is az a fogkő és hogyan jön létre?
A fogkő kialakulásának első lépcsőfoka, hogy a fogakon dentális plakk keletkezik. A dentális plakk a fogfelszínen létrejövő un. biofilm, ami elsősorban baktériumokat, levált hámsejteket, fehérjéket, szénhidrátot tartalmaz. A plakk ásványi anyagok megkötésére képes, így megkeményedik és fogkő képződéshez vezet. A fogkő érdes felülete pedig a további plakkfelrakódásoknak kedvez. 
 
Mivel a fogkő a fogágy betegségek elsődleges oka, ezért kulcsfontosságú annak eltávolítása. 
Kevesen tudják, de a dentális plakk nemcsak az eredeti fogakon, de az implantátumokon, protéziseken is kialakul. Ahhoz hogy a fogkő kialakulását megakadályozzuk elsődleges a dentális plakk eltávolítása, a napi három alkalommal történő alapos fogtisztítás, fogkefe, fogselyem, fogköz tisztító és szájvíz használatával. A már kialakult fogkő azonban házilag már nem távolítható el, fogorvos feladata. 

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...343