Információk, érdekességek

A Magyar Orvosi Kamara javaslata a koronavírus megfékezésére

2020. március 18.

Fotó: gettyimages.com

A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve ugyanakkor úgy látjuk, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült. 

Az ismert adatok alapján, a kínai Vuhanban a járvány felismerését követően mintegy három héttel, január 23-án, a város lezárásával párhuzamosan bevezetett hasonló intézkedések eredménye mára már jól látható. A járvány lecsengeni látszik. Kína többi tartományában és más ázsiai országokban (pl. Taiwanon, Hongkongban és Szingapúrban) a fertőzés elszabadulását sikerült megakadályozni.

A sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették (un. social distancing). A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 000 új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ.

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.


Szőke hajszál a galléron

2020. március 15.

A féltékenység egyes források szerint betegség. Mások azt tartják róla, hogy az emberi kapcsolatok természetes velejárója. Féltékenynek lenni annyi, mint félni attól, hogy elveszítünk valakit, aki soha nem is volt teljesen a miénk. A szerelmünk tárgyát. Ez a tárgyvesztéses félelem pedig valóban ölthet beteges mértéket. Arra nézvést, hogy kik a féltékenyebbek, a férfiak, vagy a nők, megoszlanak még a nemzetközi kutatásokból származó vélemények is.  

A féltékenység egyes források szerint betegség. Mások azt tartják róla, hogy az emberi kapcsolatok természetes velejárója. Féltékenynek lenni annyi, mint félni attól, hogy elveszítünk valamit, (valakit!) aki soha nem is volt teljesen a miénk. A szerelmünk tárgyát. Ez a tárgyvesztéses félelem pedig valóban ölthet beteges mértéket. Arra nézvést, hogy kik a féltékenyebbek, a férfiak, vagy a nők, megoszlanak még a nemzetközi kutatásokból származó vélemények is.

Az érzelmi biztonság rendül meg

A féltékeny ember elveszti lelki egyensúlyát, mert lelkének azt a - képzelt - felét, amit a párja jelent, veszélyben érzi. Aki pedig lelkileg kibillent, sőt felborult, az nagyon kivetkőzhet magából. A csalás tényét átéli - akár valós, akár nem - és meg akarja torolni a másikon szörnyű tettét. Számtalan módja van annak, hogyan reagálnak erre az emberek. Van aki összeesik, mint s sült hús, valaki bizonyítási kényszerből megtorláshoz folyamodik, lelki terrort vet be, vagy visszacsalja a párját, amitől újból csak a saját maga szenved.

A féltékenység pszichoanalitikus teóriái

A féltékenység szinte minden embernél felléphet, s a lelki egyensúlyt felborítva percek alatt akárkit kivetkőztet addigi önmagából. A pszichoanalitikusok számára azért is érdekes kérdés a féltékenység, mert a konfliktus az ehhez társuló érzelmek (düh, szorongás stb.) egyaránt tudatosak. A lelki betegségeket okozó konfliktusokkal szemben viszont általában tudattalan elfojtással védekezik a személyiség. Ráadásul a féltékenység gyakorta olyan cselekvésekhez és gondolatokhoz vezet (bizonyítékok megszállott keresése, kínzó fantáziálások a megcsalásról), melyek inkább növelik a lelki fájdalmat, semmint csökkentenék - mint a többi lelki védekező mechanizmus.


48 óráig is tarthat az EKG vizsgálat

2020. február 25.

Amikor olyan panaszt szeretne kivizsgálni a kardiológus, amelyhez nem elég a néhány perces EKG vizsgálat, szükség lehet a szív munkájának hosszabb távú megfigyelésére. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy a modern készülékekkel már nem csak a 24 órás, de akár a két napig, vagy tovább tartó Holter EKG monitorozás is megoldható.

Fotó: 123rf.comMire való az EKG vizsgálat?

Az EKG vizsgálat a szív működésével, elektromos tevékenységével kapcsolatos mérhető paramétereket ábrázolja. Az EKG által rajzolt görbékből a szakorvos számára kiderül többek közt, hogyan alakul a szívverések száma, szabályossága, a szívritmus, hogyan működik a szív ingerképzése és ingervezetése, vannak-e veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, elektrofiziológiai eltérések. A 12 elvezetéses nyugalmi EKG tehát pontos képet mutat a szív aktuális állapotáról, segíti a diagnózis felállítását. Amikor azonban például terhelés kapcsán jelentkező panaszokat kell kivizsgálni, nem elégséges a nyugalmi EKG, ami, mint neve is mutatja, nyugalmi helyzetben, fekvő állapotban zajló mérés.

– Sokszor olyan tüneteknek kell utánajárnunk, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szédülés, a túl lassúnak, vagy túl gyorsnak, esetleg szabálytalannak érzett szívverés. Ezek a panaszok természetesen csak igen ritkán jelentkeznek a néhány perces nyugalmi EKG vizsgálat során, tehát hosszabb távon kell megfigyelni a szív működését – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa. – Ekkor lehet szükség a hosszabb távú monitorozásra, vagyis a Holter EKG-ra, ami a legmodernebb készüléknek köszönhetően már nem csupán 24 órás időtávra vehető igénybe.

Holter EKG akár 48 órán túl is

A Holter EKG ideális eszköz akkor, amikor a napi tevékenység és alvás közben is szeretnénk látni a szív működését, illetve akkor is nagyon fontos, ha ritka szívritmuszavaroknak, vagy az aktuálisan alkalmazott gyógyszerek hatásának szeretnénk utánanézni – mondja Müller doktor.

– Azonban gyakran nem jutunk pontos diagnózishoz 24 óra alatt, sokkal hosszabb megfigyelésre és részletesebb adatokra is szükség lehet a bonyolultabb és/vagy nehezebben diagnosztizálható esetekben. Ilyen helyzetben ideálisak az új, hordozható EKG készülékek, amelyek akár 48 óráig, vagy azon túl is viselhetőek. A legújabb fejlesztések igen kis súlyúak, viselésük gyakorlatilag nem okoz kellemetlenséget, a napi teendők zavartalanul elvégezhetők mellettük.


Melyik lesz a te mágikus színed? Keresd ki!

2020. február 23.

Ha ismered a színek hatását, akkor könnyedén kiválaszthatod azt, amelyik jó kedvre derít ezeken a borongós és depresszióra hajló téli napokon. Bizonyos színek energetizálnak, mások segítenek megnyugodni, és vannak olyanok is, amelyek önbizalmat adnak. De melyik is lesz a te mágikus színed?  

Nincs más dolgod, mint kitölteni ezt az egyszerű kis kvízt, hogy megtudd, milyen is jelenlegi hangulatod. Ha kész vagy, akkor válaszd ki, hogy melyik színt kell magadra öltened, esetleg becsempészned a lakásod minél több pontjára, vagy akár munkahelyeden az irodádba.

Írd fel a számot, hogy melyik állítás igaz rád a 13-ból!

 1. Igen alacsony az önbizalmam, lehetnék egy kicsit határozottabb is. Az emberek néha kihasználnak, én pedig döntésképtelennek érzem magam sok helyzetben.  
 2. Hiányzik a szenvedély és az izgalom az életemből.
 3. Olyan lomhának, tunyának érzem magam. Talán többet kellene mozognom.
 4. Sovány vagyok, nem túl jó az étvágyam, és nem eszem sokat.
 5. Szeretnék jókedvű lenni, nyitott és társaságkedvelő vagyok. 
 6. Nehéznek érzem a lelkem, sokszor vagyok csüggedt. 
 7. Sokkal logikusabban, átgondoltabban és komplexebben kellene kezelnem a problémákat. 
 8. Jó lenne több időt eltölteni a természetben.
 9. Szükségem lenne felfrissítő gondolatra, hogy újra hitet és reményt kapjak.
 10. Hajlamos vagyok arra, hogy feszült, merev és ideges legyek.
 11. Magas a vérnyomásom.
 12. Nehezen tudok nyugodt, derült lenni, és néha gondjaim vannak az alvással is.
 13. Túl sokat eszem.


Megvan?


Minden hiba kijavítható!

2020. február 21.

Elő a korrektort, és kész. Fizikailag, virtuálisan és mentálisan. Nincs olyan hiba, ami ne lenne helyrehozható, csak tudni kell, hogy mihez nyúljunk, mi legyen a varázsszó, és ez a varázsszó hogy használható.  

Amiket hibáknak nevezünk, azok csupán lehetőségek arra, hogy javítsunk. Ahogy a szólás mondja: más szemében a szálkát, a magunkéban a gerendát sem látjuk meg. Sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha a sort magunkkal kezdjük. Az első lépés lehet az, hogy felismerjük és belátjuk, mindent mi magunk vonzunk az életünkbe. Van tehát bennünk valami, ami az adott helyzetet vagy személyt az életünkbe hozta. Nincs ebben semmi rossz. Ellenkezőleg. A hibának, hibásnak vélt helyzetek, tettek, viselkedések érzékelhetővé teszik, hogy valamit magunkban kell kijavítanunk, hogy az érzékelésünk megváltozzon.

Feltéve persze, hogy szeretnénk változtatni, hogy el vagyunk szánva a belső munkára, a teljes felelősségvállalásra.

Minden, amit hibának érzékelünk, azok a saját szűrőinken, emlékeinken, tudatalatti programjainkon át hozzánk érkező jelenségek. Ami az egyik embernek hibát jelenthet, az a másiknak ugyancsak fejlődési lehetőséget! Amint képesek vagyunk túllépni a hiábavaló önvádon, kritizáláson, könnyebben bevéshetjük a tudatalattiba, hogy ha legközelebb hasonló helyzet adódik az életünkben, másképp reagáljunk, változtassunk, változzunk.

A tudatalatti (belső gyermek) sokáig emlékszik, napi 24 órán át aktív és éber, akkor is, amikor alszunk. Ezért fontos, hogy dolgozzunk, változtassunk a tudatalatti programjainkon.

Van egy mindenki számára működő, egyszerű, bárhol és bármikor bevethető „korrektor”. Ez a létező legegyszerűbb mantra, amit a hawaii őslakosok évszázadok óta generációról generációra örökítenek, de akár Mooji is előszeretettel ajánlja; ez pedig a hála. Ha törekszünk arra, hogy pillanatról pillanatra ismételjük magunkban, ha alkalmunk adódik, akár hangosan: köszönöm, köszönöm, köszönöm, emelkedik a rezgésünk, a rezgés emelkedésének pedig következménye a belső béke. Ha sikerül helyreállítanunk a békénket, történhet bármi, dolgozhatunk rajta tovább magunkban, hogy fennmaradjon, a legegyszerűbb módon, folyamatos hálaadással.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...379