Információk, érdekességek

Mi a különbség a Pap, a Pszichológus, a Pszichiáter és a Parapszichológus között?

2020. október 25.

Mind a négy a lélekkel foglalkozik? Igen! Mégsem ugyanazért megyünk hozzájuk. De vajon te tudod, mikor kihez fordulj segítségért?  

Tedd próbára a tudásodat!

A négy segítő P – ez most a lélektan négy szakértőjének kezdőbetűje. Pap, pszichológus, pszichiáter és parapszichológus. Mindenki hite és tudása szerint fordul hozzájuk, de nézzük, ki mire is alkalmas.

Pap – lelkész

A lelkész – a nevében benne is van, - a lélekkel foglalkozó segítő személy, az Isten és a lélek közt, titoktartási kötelezettséggel is bíró felhatalmazottja.  A legelső pszichológusnak mai napig a híres szent szerzetest, Aquinoi szent Tamást tartják. A hívők gyónásukkal, hálaadó rítusaikkal és problémáikkal kereshetik fel lelki vezetőjüket, aki teljes titoktartással kezeli megvallott bűneiket. A papok, „szent emberek”, már a kereszténység előtt, illetve a nem keresztény országokban is ezt a feladatot látják el ősidők óta.

Pszichológus

Általában az iskolákban, nevelési tanácsadókban, magánrendeléseken, vagy például munkaerő közvetítő cégeknél találkozhatunk velük. Általában az a feladatuk, hogy a lelki terhekkel küzdő embert – gyereket és felnőttet – segítsék. Ők azok akik segítenek feldolgozni egy traumát, egy balesetet vagy éppen beszélgetéssel, vagy egyéb technikával segítik a pácienseket túljutni a nehézségeken. Mivel ők gyógyszert nem írhatnak fel, ezért súlyosabb betegségekkel pl. skizofrénia, pánikbetegség, alvászavar nem foglalkoznak hosszútávon. 
 
A pszichológusok van, hogy kitöltetnek a pácienssel egy tesztet vagy kérdezgetik és ezek alapján kezdik meg a terápiás folyamatot. A pszichológusok, akikkel az átlagember találkozhat, a társadalmi beilleszkedéssel illetve munkahelyi, iskolai problémákkal foglalkozik leginkább, így nekik az a feladatuk, hogy a pácienst egy egészséges és szociális élethez segítsék. Gyakori, hogy az ezoterikus szemléletet elvetik – de vannak pszichológusok, akik kiválóan beszélik ezt a nyelvet is. Sok irányzat van a pszichológiában, amelyek követői különféle problémákon tudnak hatékonyan segíteni a szorongásoktól a dühkitöréseken át a narcisztikus személyiségzavarig.

Pedagógus vagy? Inspirációk, hatékonyság növelés, 7 pontban

2020. október 18.

Pedagógusnak lenni nem könnyű, a szülők, a gyerekek, a rendelkezések, az adminisztráció és a tengernyi elvárás nyomasztó terhe mellett. Szüksége van az embernek arra, hogy folyamatosan inspirálódjon. Hét idézet, hét kapcsolódó, inspiráló gondolat, és hét konkrét tipp vár, hogy segítsük a munkádat!

“Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél” - Gandhi 

A tanárember néha elfelejti, hogy neki magának is vissza kell ülni az iskolapadba, Sokan érezzük, hogy ha a helyzet megfordul, az már sokkal kevésbé komfortos, hiszen megszoktuk, hogy mi adjuk az információkat és mások veszik azt fel tőlünk. Néha jól tud esni, ha átülünk a másik oldalra, az iskolapadba, és olyan dolgokat tanulunk, amiről esetleg azt gondoljuk, hogy már régesrég tudjuk. Az egyszerű dolgokban rejlő új nézőpontokkal, apró mestertrükkökkel gazdagabban minden percünket gazdagíthatjuk. 
 

Az erős nőtől a fiú megijed, a férfi belelkesedik

2020. október 15.

Nők sokasága marad egyedül, egy vagy több gyerekkel, egy vagy több tönkrement házasság után és gyakran reménytelennek tűnik egy megalapozott, egyenrangú, mellérendelt viszonyokon alapuló kapcsolat megtalálása. Pedig ezek a nők szépek, okosak, dolgoznak, megfelelő egzisztenciával rendelkeznek, 35 fölött, amikor már nem elsődlegesen új gyereket szeretnének, hanem felnevelni a már meglévőket, békében, szeretetben, odaadásban.  

A nagy probléma azonban az, hogy a partnerjelölt az első adandó alkalommal, amikor felelősségvállalásból kerül megmérettetésre felveszi a nyúlcipőt és messze rohan. És ezek után jól meg is magyarázza saját gyávaságát és ezer okkal alátámassza tetteit.

Sok hasonló helyzetben lévő nőt hallgatok meg nap, mint nap... A történet általában hasonló, válás, gyerekelhelyezés, apa nagyjából semmivel nem támogatja gyerekeit, mossa kezeit, hiszen mindenkinek nehéz a lét... Aztán anya beveti magát a munkába, hiszen egyedül 3-4 főt kell eltartania, mikor hazaér tanul, leckét ír, gyerekekkel eltölti az estét, lefekvés után még átnézi a másnapi tennivalókat, összerakja a lakást/házat, esetleg megfőz másnapra és mielőtt elájul a fáradságtól még tanul egy keveset, hogy a már meglévő diplomája mellé valami újat is be tudjon csempészni. Aztán időről időre eszébe jut, hogy önmaga is élőlény, saját vágyakkal, érzelmekkel, szükségletekkel, és körülnéz az ismerősök között, hátha van olyan, akivel jól esne egy-egy könnyed estét eltölteni... Vagy a cyber világban próbál társra lelni, de gyakran már annak is örül, ha a pasi helyesen leír egy összetett mondatot és a „jól nézel ki, szeretnék tőled többet is egy csetnél”-en kívül esetleg azt is megkérdezi, hogy van, milyen napja volt... Érzelmekről beszélni teljesen reménytelen, mert erre villámsprint a válasz...


Fényszögek az asztrológiában

2020. október 10.

Fényszögeknek a bolygók közötti geometriai szögviszonyokat nevezzük az asztrológiában. Ezek a kapcsolatok azon alapulnak, hogy a meghatározott szögek estén a bolygók kölcsönösen hatnak egymásra. Ezeket a szögtávolságokat (0 fok, 60 fok, 90 fok, 120 fok, 180 fok stb.) nevezzük fényszögeknek.

Fő fényszögek:

Konjunkció vagy együttállás (0 fok)

Ez az a fényszögállás, amikor két vagy több bolygó együtt áll, azaz elméletileg 0 fokos szöget zár be. Gyakorlatilag bizonyos távolságra lehetnek egymástól, amin belül még a hatás érvényesül.
A konjunkció az aktivitás szimbóluma, az erők koncentrálódását jelöli, ami egyetlen pontból sugárzik. Harmonikus vagy diszharmonikus hatását az együttálló bolygók jellege határozza meg, vagyis hogy az adott bolygók természete előnyös vagy hátrányos.

Oppozíció vagy szembenállás (180 fok)

Két olyan bolygó alkotja, melyek kb. 180 fokra vannak egymástól. (tehát a horoszkópábrán egymással szemben fekszenek, egymással szemben fekvő jegyekben). A szembenállás mutatja meg, hogy hol nehéz az együttműködés. Rámutat a feszültségre, melyet a két egymásnak ellentmondó bolygó elv ad. Az oppozíció erős tanító aspektus, amelyben arról van szó, mennyire alkalmas önfegyelemre, önismeretre az egyén. Az Én és a Te, az egyén és a külvilág konfliktusait jelöli – az ember mások által ismeri meg önmagát. Ez az aspektus megtanítja az érintettet tisztában lenni környezetével, továbbá mások szokásait tiszteletben tartani és elfogadni. Ha nem sikerül az érintettnek a fényszög követelményeinek eleget tenni, személyes boldogulásának, szerencséjének útjába komoly akadály, gátlás áll.


Dr. Czeizel Endre az Önleltárban: „Tudom, hogy nincs sok időm”

2020. október 09.

2020. szeptember 30-án délelőtt a Czeizel Intézet prenatális központjának kertjében tartották Dr. Czeizel Endre Önleltár című kötetének bemutatóját. Az orvosprofesszor a kötet bevezetőjeként írt számadásából Hirtling István színművész olvasott fel részleteket, az esemény keretében pedig az ikonikus szaktekintély mellszobrát is felavatták, melyet Mikus Áron szobrászművész készített.

Felavatták az orvosprofesszor mellszobrát a Czeizel IntézetbenDr. Czeizel Endre élete utolsó hónapjaiban fontos feladatának tartotta, hogy áttekintse és összeállítsa tudományos közleményeinek jegyzékét. „Mindig is vallotta, hogy a tudományos teljesítménynek is vannak olyan objektív mérőszámai, mint például a sportnak. Mert azontúl, hogy munkatársainak sokszor mondta, hogy New England Journal of Medicine-ben vagy a Lancetban közölni egy munkát olyan, mint amikor a sportoló megnyeri az olimpiát, a citációs index, amely az adott cikkre történő hivatkozások számát jelenti, illetve az impaktfaktor, amely a cikket közlő folyóirat szakmai hitelességét, olvasottságát jelenti, olyan mutatói a tudományos teljesítménynek, ami elvitathatatlanul jelzi munkájának értékét” – árulta el az Önleltár című kötet kapcsán a könyvet kiadó Czeizel Intézet igazgatója, Merhala Zoltán. Az orvosprofesszor nevét viselő egészségügyi intézmény vezetője kiemelte, hogy a szaktekintély több mint 1300 tudományos közleménye, a 2015-ben számolt és azóta is növekvő, több mint 12 000 idézettség és a 671 impaktfaktor magáért beszél, miközben jelenleg a PhD cím megszerzéséhez – szakiránytól függően – 2-5 impaktfaktor az elvárás.      

Az Önleltár című kötetben Dr. Czeizel Endre közleményeinek jegyzékén túl részletezve szerepelnek ezek a mérőszámok. „De, ami talán a legfontosabb számunkra, a hátrahagyottak számára, hogy élete utolsó ilyen jellegű megnyilvánulásaként Czeizel doktor írt egy számadást a kötet bevezetőjeként, amely gondolatait, dilemmáit tartalmazza tudományos munkásságáról” – fejtette ki Merhala Zoltán.

„Megélhettem 80. születésnapom, de azt is tudom, hogy nincs sok időm… Ilyenkor az alkalmazott tudományos kutatást hivatásának tartó emberben felmerül az igény, hogy visszatekintsen életművére, és értékelje azt” – írja Dr. Czeizel Endre az Önleltárban. „Nem tudom, hogy idővel vállalkozik-e valaki életművem tárgyilagos értékelésére. Én szükségét éreztem az önleltár ezen részének elkészítésére, amihez nagy segítséget kaptam a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárától.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...387