Információk, érdekességek

Csak az a sértődés ne lenne - mind boldogabbak lehetnénk

2024. július 05.

Megsértődni, áldozati szerepet vállalni és ezzel szemben: sértegetni is olyan játszmák az életben, melyekkel mindig távolodsz önmagadtól. Ezekkel csak a szenvedés keretei közé száműzöd magad, és miközben azt gondolod, hogy az önbecsülésedet és büszkeségedet védve az erődet mutatod, sajnos épp a gyengeségedről adsz bizonyságot.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mindehhez hozzátársul, hogy kimondani azt, hogy „bocsáss meg” és azt, hogy „megbocsátok” olyan nehezedre eshet, hogy további kilométerekkel veti vissza az életedet.

Nem vagy ezzel egyedül, ha így érzel. Hiszen a „sértődés” egy jó régi találmánya az emberi személyiségnek. Ha élvezed, akkor nincs is gond vele, ha azonban a sértődés, vagy sértettség marcangolóvá válik számodra, akkor jó, ha tudatosabban is rá tudsz nézni a jövőben!

Mi az, hogy sértődés tulajdonképpen?

A sértődés az, amikor falakat húzol magad köré, mert úgy érzed megbántottak, mert úgy érzed, nem úgy kezelnek, ahogyan szeretnéd. A sértődésed során nem akarsz, vagy nem tudsz kommunikálni, nem tudod reálisan látni a szituációt, csak sajátos szűrődön keresztül picit hadban állva az egész világgal, és ha mégis el lehet csípni tőled egy-egy mondatot, azok egyoldalúak, kifejezetten bántóak, visszavágóak, bosszúsak lehetnek.

A sértődés egy csapda… főleg neked: aki ezt „játszod” épp.

Mi áll a sértődés hátterében? Miért érzed jogosnak, és miért sül el végül épp fordítva?

Szinte mindig fordítva sül el a sértődés, és végül az a legboldogtalanabb miatta, aki megsértődött.

Miért sértődsz meg?

Él a fejedben egy kép önmagadról, és él egy elképzelés arról is, hogy az eseményeknek hogyan kellene folynia ahhoz, hogy – szerinted – minden a „maga rendjén”, biztonságosan haladjon.

Csak azt az egyet felejted el, hogy a Te fejedben élő elképzelések a legritkább esetben egyeznek meg azzal, amit a körülötted élők gondolnak, élnek, vagy tartanak helyesnek – ugyanarról a dologról is. Téged is másképp látnak, mint Te magadat. Bárkit is kérdezel meg magadról, mindenki más és más tulajdonságaidat fogja kiemelni, és igazuk lesz! Igazuk lesz azért, mert a saját nézőpontjukból ők úgy látnak téged!

Azért van ez így, mert minden ember a saját érzékelésén, saját képességein és saját megélt tapasztalatain keresztül értékeli az eseményeket és embereket.

Például: lehetsz te nagyon kedves és közvetlen a másik nemmel a nélkül, hogy te ezt flört szándékkal tennéd. Azonban az, aki maga így flörtöl, az biztosan nem puszta kedvességnek fogja „értékelni” a te közeledésednek, hanem egyenesen úgy, hogy Te „nyomulsz”. Ezt szavaival kifejezi feléd, téged pedig bánt

A sértődés hátterében az áll, ha egy-egy tulajdonságodat, eseményt, ami hozzád kapcsolódik, valaki olyannyira másképp akar látni, - a te valós szándékodtól merőben eltérően, - hogy azt már nem tudod elviselni.


Utazás Srí Lankára - élményekben gazdag kalandok és zavartalan pihenés fúziója

2024. július 01.

Srí Lanka, az "Indiai-óceán gyöngyszeme" egy varázslatos hely, ahol a természet és a kultúra harmóniája lenyűgöző élményeket kínál. Az ország híres a változatos tájairól: a festői teaültetvényektől kezdve a dús esőerdőkön át a csodálatos tengerpartokig minden megtalálható itt. Kandy ősi városa, Ella zöldellő dombjai, a Diyaluma vízesés lenyűgöző látványa és Yala vadrezervátuma csak néhány a kihagyhatatlan látnivalók közül.  

Csak kapkodod a levegőt, és arra gondolsz, hogy „erre van most szükségem”? Nos, van egy jó hírünk: a Srí Lanka-i utazás elérhető közelségben van, méghozzá nem is csillagászati összegekért cserében, profi utaztatók tolmácsolásában!

Kultúra és a történelem gazdagsága

A sziget történelmi városai, mint például Galle, gazdag kulturális örökséggel rendelkeznek. A gyarmati építészet, a buddhista templomok és a helyi piacok egyaránt betekintést nyújtanak Srí Lanka sokszínű múltjába és jelenébe. A helyi lakosok vendégszeretete és a tradicionális szokások megismerése még különlegesebbé teszi az itt töltött időt. Galle erődítménye a Világörökség része, ami lenyűgöző kilátást nyújt az óceánra. A Kandy-ben található Szent Fog Temploma a buddhistáknak szent hely, ahol nem mást, mint Buddha fogát őrzik. Anuradhapura ősi városa pedig híres a szent fájáról, amit több mint 2000 évvel ezelőtt ültettek.


Az élet nem könnyű gyönyörűség

2024. június 30.

A „Hálás lehetsz nekem…” kezdetű mondat félelmetes fenyegetés, azt jelenti, hogy tartozol nekem, köteles vagy megfizetni a hamisan jóságba burkolt tetteimet. Akinek ezt az orra alá dörgölik, az komoly lelki munkával tudja csak helyretenni önmagában vagy rendezni a másikkal ezt a helyzetet.

Festmény: Vészabó NoémiEgy ismerősöm mesélte, hogy a családjában lévő jómódú emberek felajánlottak neki segítséget, amit ő gyanútlanul és jó szívvel elfogadott, mert bajban volt. Ezután a „gazdag” családtagok éreztették vele, hogy ő a szegény rokon, és szinte megnyomorították a lelkét. A megdöbbenése után már nem tudott szeretettel gondolni a felajánlott segítségre, hiszen már elvárták tőle a hálát!

Hála vagy elvárás?

Elvárás, ez itt a gond! Pedig a hála csupa pozitív érzést szakít föl bennünk, de abban a pillanatban, amikor kötelezővé teszik, elvárják, éreztetik, akkor egy kínos kötelékké, teherré válik. Hálásnak lenni jó, de az az érzés ragyogással tölti meg a lelket, hiszen hálásak vagyunk a napsütésért, a jó időért, a gyermekeinkért, a napraforgómezők szépségéért, és ezek a csodák nem kérnek cserébe semmit!

Éppen ezért lehet megélni a színtiszta hálát, mert a nap mindenkire egyformán süt, melegít, de nem vár cserébe semmit.

Ettől válik maradéktalanná a hálánk, amit akkor érzünk, ha arcunkat a ragyogás felé fordítva átmelegíti testünket a fény. Ha valakinek szeretettel felajánlok ajándékot, segítséget, bármit, akkor nem várok semmit viszont, hiszen nem azért adok, hogy visszakapjam, mert akkor az már nem szeretettel adott jótétemény. Ha adok valamit, akkor boldogan nyugtázom az élményt: de jó, hogy adhattam, és nem várok cserébe viszonzást.

Aki viszonzást vár, az nem szívből adott!

Szóval a hála csodás érzemény, de csak ritkán nyílik ez a ragyogó virág a lelkünkben, hiszen a tisztaság és makulátlan szeretet táplálja, ill. az önzetlenség.

Márai azt írta, hogy van egy „műszer” a birtokunkban, és azt mindig magunknál hordjuk: lélek a neve. Igen, ennyire egyszerű lenne a megoldás vagy ennyire bonyolult!


Hogy állunk a törékenységgel? Az üveg ma már a legextrémebb helyzetekben is megállja a helyét

2024. június 25.

Négy és fél ezer éve ismeri az emberiség. A régmúlt korokban az üveg státuszszimbólum volt, csak a fáraók, uralkodók, egyházi elöljárók juthattak hozzá. Ma már meg sem tudnánk lenni üveg nélkül. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy az üveg újabb és újabb arcát ismerjük meg. A legújabb technológiai innovációk megmutatták, hogy az üveg nem feltétlenül törékeny, kedvünk szerint lehet hajlítani, akár még vissza is pattan. "Számomra az üveg az ötödik elem", vallja Rákosy Eszter, a Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője.  

Az utóbbi évtizedekben látványos technológiai fejlődés játszódott le az üvegiparban, az üveg mint anyag teljesen újjászületett. Az üveggel szembeni hagyományos fenntartások (törékeny, veszélyes) már nem érvényesek az edzett üveg esetében. A gombamód elszaporodott innovációk forradalmasították azt, ahogyan ezt a sokoldalú anyagot érzékeljük és használjuk. Az üveg a szerény kezdetektől, amikor alapvetően tárolóedények, ékszerek alapanyagaként használták, eljutott a jelenlegi kiemelt státuszáig, és mint a legmodernebb építészet, elektronika és fenntartható innovációk alapvető alkotóeleme, valóban reneszánszát éli.

De hogyan is jutottunk el idáig?

Száz évvel ezelőtt még az üveghez elsősorban ablakokat, palackokat és egyszerű háztartási tárgyakat társítottak. A gyártási technikák fejlődése, például az úsztatott üvegtechnológia azonban lehetővé tette a nagyobb, vékonyabb és egyenletesebb üvegtáblák gyártását. Ez elősegítette az üveg széleskörű használatát az építészetben, ahol az egyre nagyobb méretű ablakokkal és üveghomlokzatokkal vizuálisan lenyűgöző szerkezeteket hoznak létre.

Az edzett és előfeszített üvegek kifejlesztése növelte az üveg biztonságát és tartósságát, így alkalmassá vált olyan alkalmazásokhoz, ahol a robusztusság a legfontosabb, mint például az autóipari szélvédők és a felhőkarcolók külső burkolatai. A hőkezelés hatására olyan fizikai változások jönnek létre az üvegben, melyek javítják az üveg hajlító- és törőszilárdsági jellemzőit, valamint a külső hőmérséklettel szembeni ellenálló képességét.

Emellett a bevonatok és laminátumok terén elért innovációk tovább bővítették az üveg funkcionalitását, olyan tulajdonságokat kínálva, mint az UV-védelem, a hőszigetelés és a hangszigetelés, így növelve az üveg vonzerejét a különböző iparágakban. A Rákosy Glass által kifejlesztett, többszörösen díjazott HELIO Heating fűtő üveg a fűtőbevonatának köszönhetően elektromos áram hatására hőt termel, elsődleges, illetve kiegészítő, komfortérzetet javító fűtési megoldásként, valamint páramentesítésre és hóleolvasztásra is alkalmazható.


Vigyázzunk házi kedvenceinkre is a kánikulában!

2024. június 21.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nyáron nem csak nekünk van melegünk, hanem a háziállatainknak is. Mi tudunk izzadni, és ettől nem hevül fel a testünk, de kedvenceink nem izzadnak, ezért rájuk sokkal nagyobb veszélyt jelent a meleg.  

Ami nagyon fontos, hogy sokkal több ivóvizet tegyünk le nekik, mint általában szoktunk, és legyen a lakásban szellős hely, ahova a kutyus, cicus le tud feküdni. Ilyenkor jobban szeretnek a vackuk helyett a kőre, padlóra feküdni, ezért ha ott szőnyeg van lerakva, akkor azt rakjuk el onnan. Ha mi is otthon vagyunk, akkor időközönként egy nedves ronggyal töröljük át a testüket.

Kisebb állatkáknál, mint amilyenek például a hörcsögök, rakjunk be egy medencét, és figyeljünk oda, hogy nekik se fogyjon el az ivóvizük. Papagájnál is oldjuk meg, hogy meg tudjon fürödni, ha nincs kalitkára rakható fürdő, akkor egy kisebb tál is megfelel erre a célra. lyenkor nekik is több ételt adjunk, ahogy mi is gyakrabban éhezünk meg, úgy ők is többet esznek.

Kutyáknál séta közben ne a napon sétáljunk, vigyünk magunkkal vizet, ha hosszabb sétákra visszük! Erre is van már boltban kapható itató, de egy flakon víz, és egy tál is tökéletesen megfelel erre.

Ha van lehetőségünk rá, akkor vigyük el szabad vízre, de ott is figyeljünk rá, hogy ne legyen sokat a napon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...457