Információk, érdekességek

Karrierváltás: nézzünk szembe önmagunkkal

2018. október 06.

Ahelyett, hogy időnket olyan dolgokra vesztegetnénk, amelyek nem okoznak valódi örömet, ismerjük fel a bennünk lévő potenciált és a saját életünk alakításában játszott szerepünket. Ezután válasszuk ki és valósítsuk meg az értékeinkhez, motivációinkhoz és hitünkhöz legközelebb állót - vallja Kránitz Éva karrier-tanácsadó és coach, akivel karrierváltásról, önmegvalósításról beszélgetett Kertész Dalma.  

- Miért fogalmazódik meg általában az emberekben a váltás gondolata?

- Amikor belső igényeink és külső valósághelyzetünk között már nagy a szakadék - azaz, amiben hiszünk, ami igazán fontos a számunkra, nem tükröződik vissza a körülményeinkben - jó okunk van arra, hogy olyan irányba forduljunk, ami motivációinknak jobban megfelel.

- Tapasztalatai szerint mit várnak az emberek a munkájuktól?

- Nagy egyéni különbségek lehetnek ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Mélyebb rálátásom leginkább azoknak az embereknek a gondolkodásmódjára van, akikkel vezetőfejlesztőként vagy karrierváltás kapcsán dolgozom. Ez egy magasan kvalifikált réteg: szakemberek, vezetők, kisebb mértékben vállalkozók és művészek ők, többnyire 30-50 éves kor között. 2009-ben végeztem egy fókuszcsoportos kutatást ebben a témában, akkor klienseim leginkább megfelelő egzisztenciát, a megszokott életszínvonal biztosítását, (akár külföldi) karrierlehetőségeket, stabilitást, értelmes, motiváló feladatot, fejlődési lehetőséget, valamint - kisebb mértékben - az önmegvalósítás lehetőségét várták el munkájuktól.


Nemet mondás művészete

2018. október 02.

A nemet mondás, a nemet tanulás egy nagyon fontos lépése a személyiség fejlődésnek. Aki erre képes, az azt jelenti, hogy felnőtt módon képes kiállni és képviselni önmagát. Vagyis, ha tudsz nemet mondani egy kérésre, amivel nem értesz egyet vagy, mert nem tudsz azonosulni vele, mert nem a te értékrendszeredet képviseli, akkor tudsz igazán önazonos lenni.  

Az önazonosság azért fontos, mert akkor vagy harmóniában önmagaddal és a cselekedeteiddel. Ez azt jelenti, hogy akkor érzed magam önazonosnak, ha a gondolataid, érzéseid és tetteid egységet képviselnek, összhangban vannak.

Ha mondjuk megkér valamire a párod, szülőd, tanárod, főnököd stb, amivel nem értesz egyet, de megfelelésből, félelemből mégis megteszed amire kér, a következő dolgok történhetnek veled:

1. Beletörődsz. Azt mondod, nem volt erőd ezzel a kéréssel szembeszállni és elfogadod, hogy olyat tettél, amivel nem értettél egyet. Ez ritkán fordul elő, általában szeretnéd azt hinni, hogy valóban el tudod fogadni azt, amit tettél, de az érzéseid ezt gyakran felülírják. Vagyis képekben, gondolatokban előjöhetnek rossz érzések benned, amik nem hagynak nyugodni. Ha ezeket elnyomod magadban, később valamilyen betegségben jelentkezhetnek.


Menni vagy maradni?

2018. október 01.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor és hogyan érdemes váltani. Muszáj örökké változtatni? Vagy üljünk a fenekünkön, és ne ugráljunk. Amerikai kutatások szerint az embernek 2-3 évenként állást, 8-10 évenként szakmát kell váltania. Természeten az amerikai kutatások nem teljesen igazak a magyar valóságra.  

Magyarországon bátortalanabbak vagyunk. Sokszor az a szülői parancs, hogy ne ugrálj. Járt utat a járatlanért el ne hagyj.

A mai felgyorsult világban nem engedhetjük meg magunknak az ücsörgést, mert elszalad mellettünk a világ.

Fiatal korban természetesen könnyebb a változtatás, de nem hiszem, hogy később bele kéne nyugodni a rossz vagy nem kielégítő munkába.

Ma már itthon is jellemző, hogy a fiatalok két három évenként váltanak. Ha nem is ilyen gyakran, de 7-8 évenként szerintem is érdemes új helyeket megismerni. Nem csak azért mert így szokás, hanem a munka már unalmassá, rutinná válik. Eljön a kiégés, telítődés ideje. A váltás nem csak azt jelentheti, hogy új vállalatok keres valaki. Lehetséges, hogy ugyanazon a munkahelyen talál új lehetőséget, új pozíciót.


A kreatív ötlet megvalósításának tényezői

2018. szeptember 23.

Amikor valami nagyon újszerű gondolat vagy ötlet megjelent a tudatunkban az mindig csodálatos érzés. Lehet ez megoldás egy problémára, előremutató konklúzió egy helyzetben, egy művészi alkotás kezdeti lépése, egy új dallam, kép, vagy egy tudományos kérdésre való válasz megjelenése.  

A történelem már sokszor bizonyította, hogy amikor egy, az emberiség számára fontos találmány, tudás, ismeret szükségessé vált, egyszerre akár több kutató tudatában is megjelent, egymástól teljesen függetlenül. S végül azoknak az életében teljesedett ki, akik képesek voltak a racionális elméjükkel megszerzett tudást kiegészíteni az intuitív tudással. Azt követően pedig bátorság kell a világban való megnyilvánulást felvállalni. Ez ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a kreatív pillanat.

Az ember elérhet olyan ismereteket, tényeket, és gondolatokat, amelyek teljesen eltérhetnek az egyéni, személyes emlékeitől és tapasztalataitól. Azt lehet mondani, hogy az ismeretszerzésnek létezik egy olyan formája, amely túl van az érzékszervi benyomásokon és az ahhoz kapcsolódó automatikus értelmezésen. A híres zeneszerző, Schubert azt mondta egyszer a barátainak, hogy az ő munkássága mindössze abból áll, hogy emlékszik olyan dallamokra, amelyekre sem ő, sem más korábban nem gondolt, de ettől még létezik.


Hogyan küzdhetők le a rossz szokásaink?

2018. szeptember 22.

Vannak bizonyos szokásaink, melyeket annak ellenére gyakorlunk, hogy tudjuk, rombolóan hatnak az életvezetésünkre, vagy épp károsak az egészségünkre. Ezek leküzdésében jelenthet segítséget a velünk született kíváncsiság, valamint az a fajta tudatosság, mely az így nyert tapasztalatból fakad. Lássuk, hogyan!  

Minden szokás kialakulása visszavezethető egy egyszerű tanulási folyamatra, melynek során egy bizonyos inger (pl. süti látványa) kivált egy adott viselkedést (pl. süti nassolása), mely viselkedést pozitív megerősítés – jutalom – kísér (pl. jobban érezzük magunkat). Ez az egyszerű inger-válasz jellegű tanulási eredmény aztán nehezen oltható ki. Szokásként még akkor is befolyással lesz a viselkedésünkre, miután felismertük negatív hatásait, és a változtatásra irányuló döntést is meghoztuk.

A nem kívánatos szokások megszüntetésében jelenthet segítséget a természetes kíváncsiság, a felfedezés öröme mint jutalom, valamint az új tapasztalatból fakadó tudatosság.

Gyermekként mindannyian örömünket leljük abban, hogy bekukkanthatunk bizonyos helyekre, megvizsgálhatunk bizonyos tárgyakat, információt gyűjthetünk a bennünket körülvevő világról. Felnőttként a kíváncsiság továbbra is fontos motívum marad, ezért érdemes lehet építeni rá.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...361