Információk, érdekességek

Gyermekkori alvászavar, rémálmok, felriadás – mi állhat a háttérben?

2018. október 22.

Alvászavarok jelentkezése esetén fontos, hogy a szülő az ébrenlét és az alvás közti átmenet megteremtése céljából esténként leüljön gyermeke ágya mellé és beszélgessen vele, meséljen neki, átölelje, fizikailag és lelkileg is megnyugtassa őt. Mindez sokat segíthet abban, hogy az óvodáskorú vagy épp kisiskolás gyermek békésen átaludja az éjszakát, és frissen, kipihenten ébredjen. Amennyiben pedig a probléma súlyosbodna vagy állandósulna, mindenképpen hasznos szakember segítségét kérni…

Komoly és megrázó gondot jelenthet a gyermekkori alvászavar, az éjszakai felriadás, és azok a problémák, melyeket a rossz álmok okoznak. Nem csak a szakorvos és a pszichológus, de az óvónő és a szülő számára is igen fontos, hogy a rossz álmok okozta alvászavarokat meg tudja különböztetni az éjszakai felriadástól. Ehhez három tényezőt kell feltétlenül figyelembe venni.

1. Az ébredés időpontja

Az éjszakai felriadás mindig az alvási idő első harmadában, tehát rendszerint éjfél előtt jelentkezik, míg a rossz álom miatti ébredés éjfél után, általában hajnalban. Az alváskutatók ennek okát abban látják, hogy az éjszakai felriadás mindig az ún. ”mélyalvás” fázisában következik be, ami időben törvényszerűen megelőzi azt a felületesebb alvásszakaszt, amelyben a hallucinatorikus álomképek megjelennek.


Szavazások

Ön szed C-vitamint?

Aktív: 2018. október 01. - 2018. november 16.

Csak ha beteg vagyok.
Minden nap.
Megelőzésként, mikor valamilyen járvány van.
Nem, de más vitamint igen.
Nem szedek vitaminokat.


szavazatok száma: 67
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Gesztenyés keksztekercs

2018. október 22.

Tipikus süti-sütő idő: kora ősz, eső, hűvös! Kell egy kis édesség ezen a hétvégén! De azért olyan legyen, amit minél egyszerűbben, minél gyorsabban elő lehet állítani!  

A régi hagyományok szerint a családban általában csak hétvégente volt édesség. És ha már itt a hétvége, de nem tudjuk mit is süssünk, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk semmi bonyolutba belekezdeni, akkor ez a te kedvenced lesz. A bonyolult alatt olyat értek, ahol mondjuk 3 külön tésztát kell sütni és a krémekkel összeragasztani, majd várni hogy megpuhuljon, nos akkor ez tuti hogy a te recepted lesz. Hamar megvan a tészta és a krém is, csak feltekered elteszed a hűtőbe vagy a fagyasztóba és a minimális 1 óra után kivéve már ehető is.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tészta:

 • 250 g háztartási keksz
 • 150 g margarin
 • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
 • 0,5 dl rum
 • 1 evőkanál kókuszreszelék
 • 1 teáskanál kakaó

A krém:

 • 250 g gesztenyemassza (lejobb ha a naturt veszi az ember)
 • 120 g margarin
 • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
 • 0,5 dl rum
 • 1 teáskanál kókuszreszelék

Derékfájás? Shiatsu!

2018. október 21.

Az ülőmunka, a nehéz tárgyak rendszeres emelgetése, vagy egyszerűen az életkor okozta gerinckopás mellett, okozhatja még a derékfájást a porckorongok kopása, vagy a kismedencei szervek működésének zavarai, mint amilyen például vesebántalom. Ugyancsak oka lehet a deréktáji fájásnak a növekvő pocak, ami ugye csak kismamák esetében természetes velejárója az életnek, minden más esetben érdemes könnyíteni ezen a terhen.  

A napokban egy hölgy keresett fel, deréktáji panaszokkal. Az előzetes beszélgetés során kiderült, hogy a farok csonti csigolyái el vannak ferdülve. Nála ezt egy rossz esés idézte elő, de olykor lehet vele született probléma is. A szalagrendszer eséskor sérülhet, és nála is ez volt a helyzet. Nehéz ülésről, és még nehezebb háton fekvésről számolt be. Idegrendszeri érintettség miatt még a lábaiba is lesugárzott a fájdalom. Hosszú ideje küzdött már ezzel, többféle masszázst is kipróbált, mire végül eljutott a shiatsuhoz.
A kezelés során a shiatsu által kínált, változatos technikákkal lazítottam, oldottam a testben rekedt trauma nyomait, és a kezelés végén könnyedén, és fájdalom nélkül tudott a hátára feküdni.