Információk, érdekességek

Flexitáriánus étrend: kevesebb hús, jobb egészség

2024. november 21.

Miért jó az egészségünknek és a vonalainknak, ha korlátozzuk a húsfogyasztást? Egészséges táplálkozás és fogyás egyszerre? Igen, mindez megvalósítható a flexitáriánus diéta segítségével. Tudjunk meg többet követésének okairól és módjáról, hogy egyensúlyba hozzuk táplálkozásunkat a növényi hatóanyagokban gazdag étrend rendszeres fogyasztásával.

Fotó: pixabay.comA flexibilis (rugalmas) és a vegetáriánus szavakból eredő flexitáriánus diéta korlátozza a húsfogyasztást, anélkül, hogy a vegetarianizmus irányvonalát venné célba. A kevesebb hús középpontban történő szerepeltetése az étrendünkben kettős hatást gyakorol egészségünkre.

Egyrészt csökkentjük vele a húsban megtalálható, gyulladásos elemeket (vas, arachidonsav, leucin…), másrészt – az egyensúly érdekében – növeljük a növényi eredetű táplálékokban megtalálható hatóanyagok (vitaminok, nyomelemek, polifenolok stb.) mennyiségét. Ezáltal számos betegség ellen védjük a szervezetünket, különféle egészségügyi előnyöket biztosítva számára – amennyiben a flexitáriánus diéta szabályait betartva állítjuk össze az étrendünket.

Míg sokak számára nehéz elképzelni egy „igazi” étkezést hús nélkül, a dolgok idővel változnak. Valójában egyre több tanulmány mutat rá az összefüggésre a jelentős mennyiségű húsfogyasztás és a különféle betegségek elősegítésének kockázata között.

Miért együnk kevesebb húst?

– Hogy jó formában maradjunk, megőrizzük vonalainkat

A húsra önmagában szüksége van szervezetünknek. Ami problémát okoz, az a túlzott húsfogyasztás, amely kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményez, mivel növényi tápanyagokban szegény étrendet von maga után. A növényi rostok okozzák pl. egy hírvivő anyag, a propionát (propionsav) bélbaktériumok által történő termelődését, ami hozzájárul a jóllakottság érzés megjelenéséhez, míg a hús csökkenti a propionát termelődését. Egyébként a hús gazdag aminosavakban, amelyek az agyba jutva versenybe lépnek a triptofánnal (fehérjealkotó aminosavval).

Ez utóbbi azonban elengedhetetlen a szerotonin (ingerületátvivő anyag) termeléséhez, ami fékezi az evési vágyat. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a nagy húsevők a leginkább érintettek a túlsúlyossá és az elhízottság problámájában. Hiszen táplálkozásuk általában bővelkedik vörös húsokban, nehéz szószokban, sültekben stb., és zöldségeket esetleg csak szezonálisan választanak hozzájuk köretnek.


Szavazások

Ön szed C-vitamint?

Aktív: 2024. november 04. - 2024. december 08.

Igen.
Csak időszakosan.
Nem.


szavazatok száma: 90
Szavazni 1 órán belül egy gépről csak egy alkalommal lehet.

Szavazok Lezárt szavazások

Immunerősítés: mikor forduljunk étrend-kiegészítőkhöz?

2024. november 21.

C- és D-vitamin, cink, réz… A megfelelő immunfunkciók fenntartásához és javításához szükséges vitaminokról, ásványi anyagokról, nyomelemekről gyakran esik szó napjainkban. Hiszen a kórokozókkal, a fertőző betegségekkel szembeni immunerősítés, a védettség kiemelt jelentőségű a jelenlegi, példátlan járványhelyzetben.  De immunválaszunk optimalizálása érdekében elegendő lehet-e a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás, vagy szükségünk van-e étrend-kiegészítőkre?

Fotó: gettyimages.comÉtrend-kiegészítők és egyéni igények

E kérdés kapcsán felmerül a probléma: vajon elfogyasztott ételeink megfelelnek-e táplálkozási szükségleteinknek? Ha betegség nem áll fenn, ezen szükségletek kielégítése változatos és kiegyensúlyozott étrend követése útján általában lehetséges, amennyiben megfelelő fizikai aktivitás társul hozzá. Étrend-kiegészítő szedése ilyen esetben nem szükséges. A valóság azonban sajnos azt mutatja, hogy ezt a „változatos és kiegyensúlyozott étrendet” sokunk nem követi.

Továbbá még mindig vannak hiányosságok az ilyen étrend helyes meghatározását illetően, ugyanakkor a tápanyag-szükségleteket az átlag alapján értékelik. Márpedig minden embernek különböző táplálkozási igényei vannak többek közt életstílusától, életszakaszától, egészségi állapotától függően.

Így pl. figyelembe kell venni a bél asszimilációs képességét, amely az életkor előrehaladtával változik, és egyes kórképeket is. Számos ilyen tényező miatt elmondható, az egyéni igények kielégítéséhez többnyire nem elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás.  Ilyenkor „lép közbe” a táplálék-kiegészítő…

A tápanyaghiányok azonosítása 

Abban az összefüggésben, hogy a tápanyaghiányok elkerülésére a kiegyensúlyozott étrendé legyen az elsőbbség, az étrend-kiegészítőknek a táplálkozás optimalizálására kell irányulniuk. Az ideális megoldás ezen hiányok azonosítása, majd az annak megfelelő, eseti kiegészítés inkább, mint a „minden egyben”” jellegű vitamin-ásványi anyag keverékek igénybevétele. Az ilyen típusú étrend-kiegészítőkben gyakran nem elégséges az összetevők adagolása, és a társítások kevés szinergiahatást (többleteredményt) mutatnak.

Az immunitást támogató, főbb mikrotápanyagok és az étrend-kiegészítés 

C-vitamin: növeli a fehérvérsejtek számát

Ezt az antioxidáns hatású vitamint sokszor spontán társítjuk a fertőző betegségek – köztük a koronavírus okozta megbetegedés – elleni védekezéshez. Hiszen a C-vitaminnak többek közt kulcsfontosságú „küldetése” van az immunrendszer működtetésében, nevezetesen a kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtek védelmi funkciójának optimalizálásában. C-vitaminban gazdagok pl. a különböző citrusfélék, a sárga paprika, paradicsom, spenót, zöldsaláta, csipkebogyó, karfiol, illetve a káposztafélék…

– Szükséges-e étrend-kiegészítőként szedni?

A C-vitamint a szervezet nem képes előállítani, ezért pótlása a megelőzés terén különösen értékes azon személyek számára, akiknek bizonyos okokból C-vitamin hiánya van. Ők a leggyakrabban kevés friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, vagy dohányoznak, idősek, illetve krónikus gyulladásban szenvednek.


Egészséges növények télen is

2024. november 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A növénykedvelők pontosan tudják, mekkora kihívást okozhatnak a téli hónapok. Azok számára, akik kertes házban élnek, egyébként is nehézség lehet ősszel betelepíteni mindent, ám a természetes fény hiánya még ennél is jobban megviselheti a növényeket. A növénynevelő LED lámpa azonban segíthet ezen a problémán!  

Mi az a növénynevelő LED lámpa?

A növénynevelő lámpák olyan fényforrások, amelyekkel helyettesíthetjük a természetes fényt, ezzel segítve a növények fejlődését, növekedését. Az általános lámpafény ugyanis közel sem elegendő – sokszor sajnos a növények életben tartásához sem.

A LED technológia segítségével azonban kiküszöbölhető ez a probléma is. A LED-es növénynevelő lámpák ajánlott távolsága 30-120 cm, hiszen ebből a távból hasznosul legjobban a fényük. A rendkívüli közelség mellett sem égetik ki a növények leveleit, ráadásul akár a teljes nappali napszakban is biztonságosan használhatók. A LED kiemelkedően hosszú élettartama miatt így az ajánlott napi használati idő 12-16 óra.

Külön színek, külön előnyök

A legjobb minőségű növénynevelő LED lámpák három színbeállítással rendelkeznek, amelyek mindegyike külön-külön előnyöket biztosít.

  • Vörös: A vörös fény az, amely minden esetben – az alsóbb kategóriák eszközöknél is – alkalmazható. Ez ugyanis serkenti a csírázást, a szár növekedését, a levélfejlődést, a virágzást és a gyümölcsképződést.
  • Kék: A kék fény szintén segíti a szár növekedését, emellett azonban ennek köszönhetően vastagabbá válnak a levelek és növekszik a növény tömege.
  • Lila: Alapvető színelmélettel is egyértelművé válik, hogy a lila fény a két előző előnyeit egyesíti. Ennek megfelelően tehát a növény növekedése mellett a megerősödést is segíti.