Információk, érdekességek

Eséllyel a rák ellen

2006. október 21.

A daganatos megbetegedések közül a nõk közel felét érinti az emlõrák és a méhnyak rák. Ha az elváltozást idõben diagnosztizálják, a kezelések segítségével legyõzhetõ napjaink népbetegsége: a rák.


Méhnyak ráknak nevezzük a méhnyak hámeredetû rosszindulatú daganatát. A kockázati tényezõk közül a legjelentõsebb a humán (emberi) papilloma vírussal (HPV) való fertõzöttség. A betegség gyakoriságára jellemzõ, hogy 100 000 nõbõl évente 30-40 betegszik meg, az esetek többsége 30-40 éves korban jelentkezik. A méhnyak rák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki (az újszülött leánygyermekek 2,3%-a számíthat arra, hogy élete folyamán méhnyak rákos lesz). A tünetek leginkább akkor jelennek meg, ha a rák beszûri a méhnyak izomállományát, illetve ráterjed a környezõ szövetekre. Ilyenkor gyakori a szemölcsök megjelenése, az abnormális vérzés a menstruációs idõszakok között vagy közösülés után, valamint a szokatlan hüvelyfolyás.


Inkontinencia

2006. szeptember 30.

Az inkontinencia akarattól független vizeletvesztés vagy vizelettartási elégtelenség. Meglepõen sok embernek, fõleg nõknek okoz problémát, megkeserítve az életüket.

 

Több oka lehet. Állhat strukturális, szerkezeti eltérés a háttérben. Ilyenkor stresszinkontinenciáról beszélünk. Ez esetben a panaszt a gátizomzat meggyengülése és ennek következtében a hólyagalap megsüllyedése okozza; ilyenkor a húgycsõ záróizma nem mûködik megfelelõen. Hasûri nyomásfokozódás (köhögés, tüsszentés, nevetés stb.) esetén néhány csepp vizelet akaratlanul eltávozik. Ez az elváltozás általában együtt jár a hüvelyfal süllyedésével. Kiváltó ok lehet több, általában nagyobb súlyú gyermek szülése, kötõszöveti gyengeség; de 50 éves kor felett gyakran elõfordulhat mindezek nélkül is.


Ha gyengül a "sugár"

2006. szeptember 29.

A férfiak tabutémái közé tartozik a prosztata, még inkább annak vizsgálata, ellenõrzése. Ám a férfiasságát az ilyen jellegû "titkolózással" az erõsebbik nem nem tudja megvédeni, sõt... Épp a komolyabb, és nehezebben is gyógyítható problémák elkerülése miatt fontos, hogy a férfiak beszéljenek - ha másnak nem is, az orvosnak, de neki mielõbb - a tünnetekrõl, illetve hogy negyven éves kor felett rendszeresen vegyenek részt szûrõvizsgálaton.


A szûrés sok késõbbi betegséget képes megelõzni. Felismerhetõvé teszi a prosztata-megnagyobbodást már a kezdeti stádiumban, illetve segítségével lehetõség adódik az ennél sokkal veszélyesebb prosztatarák korai stádiumának kiszûrésére is.


Metabolikus szindróma

2006. szeptember 28.

Magyarországon közel kétmillió elhízott és négymillió túlsúlyos ember él. A hastáji elhízás nemcsak esztétikai problémát jelent. Az elhízottak között igen jelentõs mértékben fordul elõ magas vérnyomás, jellemzõ a kóros vérzsírszint, a magas vércukorszint vagy a cukorbetegség. Ezt az anyagcsere tünetegyüttest, illetve ezek együttes elõfordulását nevezik metabolikus szindrómának. 
Elõfordulási gyakorisága a felnõtt lakosság körében kb. 21 százalék, gyakorisága az életkor elõrehaladtával tovább növekszik. "Halálos négyes"-ként is emlegetik, mert ezen rizikófaktorok megléte a szívinfarktusra már 4-8 szoros kockázatot jelent, de megnöveli az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség, a trombózis, a stroke, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Magyarországon pedig a halálozási statisztikákat a szív- és érrendszeri betegségek vezetik. A metabolikus szindróma tényezõi nem véletlenül társulnak egymással, ugyanis egymásra is hajlamosítanak, éppen ezért bármelyik fennállása esetén a többit is keresni kell. A kockázati tényezõk többnyire helytelen táplálkozásra és a testmozgás hiányára vezethetõk vissza.

Gyakorlatilag gyógyíthatatlan, pusztító baktérium közelít!

2006. szeptember 10.

A tuberkulózis (TBC) egy gyakorlatilag gyógyíthatatlan baktériuma terjed a világban - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A baktérium elsõsorban az Egyesült Államokban, Afrikában és Európa keleti részén (közte a Balkánon) támad. A védekezés majdnem lehetetlen, ráadásul rendkívül költséges.
 
"Gyakorlatilag gyógyíthatatlan" - minõsítették a tuberkulózis (TBC) új baktériumát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a dél-afrikai Johannesburgban rendezett konferencián.

A TBC jelenleg évente 1,7 millió ember halálát okozza, ám szakemberek aggasztónak tartják, hogy megjelent egy olyan változata, amely ellenáll az ismert gyógyszereknek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...233234235...246