Információk, érdekességek

Pajzsgének és pikkelyek

2009. január 28.

Mégsem az immunrendszer zavara okozza a pikkelysömört,

 

 

A világszerte több mint 100 millió embert sújtó pikkelysömör (pszoriázis) hátterében két "pajzsgén" hiánya áll, amelyek nélkül a bõr képtelen a hámréteg (epidermisz) normális mûködtetésére, megrepedezik és megjelenik a pszoriázis - jelentették be olasz kutatók.


Újra támad a kanyaró Európában

2009. január 10.

2006-2007-ben Európában összesen 12 ezer kanyarómegbetegedés fordult elõ.

 

Európa egyes részein gyorsan nõ a kanyarómegbetegedések száma, ami a kórt hordozó személyek növekvõ mobilitására és a védõoltási programok hiányosságára utal - írja legújabb számában a Lancet címû brit orvosi folyóirat. Fennáll a veszély, hogy a tervekkel ellentétben 2010-re mégsem sikerül felszámolni a kanyarót Európában.


Megelõzhetõ a kórházban kialakuló tüdõgyulladás

2008. december 23.

Új eszköz áll rendelkezésre a VAP megjelenésének megakadályozására. Mi is ez az új technológia?

 

 

A kórházban összeszedett fertõzések hosszas kórházi tartózkodás kockázatát rejtik magukban. A legveszélyesebbek közé tartozik a lélegeztetõgéppel összefüggõ tüdõgyulladás (VAP), ami a géppel lélegeztetett emberek 15 %-ánál jelentkezik. A legyengült immunrendszer és az antibiotikumokkal szemben kialakult rezisztancia miatt a lélegeztetõgépre kapcsolt betegek súlyos fertõzéseket kaphatnak. Amerikában évente 26 000 ember jár így.


Mióma mûtét, érkatéterrel

2008. december 20.

Magyarországon már több helyen katéteres eljárással kisebbítik a miómákat.

 

 

A mióma, a méh jóindulatú daganata a 35 év feletti nõk mintegy 30 százalékánál fordul elõ. Panaszokat többnyire nem okoz, ugyanakkor a méhkivételek jelentõs részét emiatt végzik. Az altatásos mûtétek helyett Magyarországon már több helyen katéteres eljárással kisebbítik a miómákat, olyan módon, hogy az ahhoz vezetõ artériákat elzárják.


Neuropáthia: infarktus és amputáció is lehet a vége

2008. december 14.

Az évente elvégzett ötezer amputáció csaknem fele megelõzhetõ volna a korai felismeréssel és megfelelõ kezeléssel.

 

 

Tíz évvel az elsõ magyar központ, az Országos Neuropáthia Oktató és Szûrõközpont megalapítása után jelentõsen bõvül azoknak a helyeknek a száma, ahol a neuropáthiát diagnosztizálni tudják. Ez is elhangzott a központnak otthont adó Semmelweis Egyetemen tartott sajtóbeszélgetésen, amelyen beszámoltak arról, hogy decemberben Pesten és Budán is megnyílt egy-egy neurológiai szakrendelõ, illetve jövõ év elején Nyugat-Magyarországon Szekszárd, Kelet-Magyarországon pedig Nyíregyháza székhellyel is nyílnak diagnosztikai helyek. Az Észak-Magyarországi központ Budapesten lesz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...239