Információk, érdekességek

Agysérülés és epilepszia

2009. február 24.

Nagy az epilepszia kockázata legalább tíz évig egy súlyosabb agysérülés után.

 

 

Enyhe agysérülésnél vagy koponyacsonttörésnél megkétszerezõdött, komolyabb sérülésnél hétszeresére nõtt a pácienseknél az epilepszia kockázata - állapította meg Jakob Christensen, az aarhusi egyetemi kórház munkatársa és kutatócsoportja. A dán kutatók szerint a traumás agysérülés által okozott nagyobb epilepsziakockázat tíz éven túl is fennmaradt, fõként a 15 év fölöttieknél.


Megtorpant a járvány

2009. február 22.

Az elõzõ héthez viszonyítva nem változott Magyarországon az influenza-aktivitás.

 

 

A 2009. február 9-15. közötti héten az ország lakosságának kb. 0,4%-a, mintegy 40 100 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 7. héten csaknem annyi beteget regisztráltak a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 6. héten – áll az epidemiológiai központ jelentésében.


Presbiópia: bizony, a korral jár

2009. február 19.

Eljön az idõ, amikor úgy érezzük, már rövid a karunk ahhoz, hogy élesen lássuk a kezünkben tartott újság, könyv betûit.

 

 

A kor elõrehaladtával látószervünk is folyamatosan öregszik, 40 éves kor felett egyre kevésbé képes alkalmazkodni a szemünk a közeli tárgyak fókuszálása során, így a normál olvasási távolságban már kevésbé éles a látásunk. Gyenge fénynél nehezebbé válhat az olvasás, problémáink lehetnek a koncentrálással, vagy megfájdul a szemünk, a fejünk, esetleg elfáradunk, ha sokáig közelre nézünk, közelebb kell hajolnunk a számítógép monitorjához, illetve a mobiltelefon kijelzõjéhez.


Az aktív életmód csökkenti a vastagbélrák kockázatát

2009. február 18.

Jóval alacsonyabb a vastagbélrák kialakulásának a veszélye azoknál, akik sokat mozognak, mint azoknál, akik mozgásszegény életet élnek.

 

 

Ezt állapították meg amerikai kutatók a British Journal of Cancer címû folyóiratban megjelent tanulmányukban. A vastagbélrák a bélrákok leggyakoribb formája. Az IARC nemzetközi rákkutató intézet 2007. évi adatai szerint a vastagbélrák vált a rákos megbetegedések leggyakoribb fajtájává a tüdõrák helyett.


A cukrosokat is fenyegeti a májzsugor

2009. február 13.

Hepatológia 2009, a Magyar Májkutatási Társaság 2009 évi kongresszusáról.

 

 

Mint arról a Weborvos korábban beszámolt, a Magyar Májkutatási Társaság, a Májkutatási Alapítvány, és 2009. február 18. - 22. között rendezi meg Bükfürdõn a Hepatológia 2009 konferenciát a Danubius Health Spa Resort Bük Hotelben. A konferenciát megelõzõen Továbbképzõ konferenciát is tartanak gyakorló orvosoknak, asszisztenseknek, nõvéreknek 2009. február 18-án.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...203204205...239