Információk, érdekességek

Szalmonellával a rák ellen

2009. szeptember 08.

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövõben a rákterápiát

 


Az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt. A baktérium elõnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is.


Önnek szokott fájni a sarka vagy a talpa?

2009. augusztus 31.

Igen sokan éreznek ébredéskor vagy elinduláskor kínzó, lüktetõ fájdalmat a talpukban vagy a sarkukban.

 

 

Ez pár perc alatt alábbhagyhat, de változó intenzitással napokig, akár hetekig, hónapokig is fennállhat. Leggyakrabban középkorú, túlsúlyos nõknél figyelhetõ meg.


Egy ritka súlyos kór: a scleroderma

2009. augusztus 22.

Szerencsére nem sok beteget tartanak számon, akik sclerodermától szenvednek.

 

 

Ritka és súlyos. Mindkét jelzõ igaz a görög nyelvû szóösszetétellel jelzett betegségre, amelyet magyarul "kemény bõr"-ként fordítanak, és így terjedt el a köztudatban. Szerencsére nem sok beteget tartanak számon, akik ettõl a kórtól szenvednek. Hazánkban 10 ezer ember közül általában 9 kapja meg, a betegek 90 százaléka nõ. Az idei évtõl már Európai Scleroderma Napot is tartanak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét erre a különös, az orvostudomány számára is rejtélyes betegségre.


Az elbutulás és a koleszterinszint összefüggenek

2009. augusztus 17.

Egy vizsgálat tanulságai szerint aki a szívét védi, az hosszú távon az agyát is védi.

 

 

Az Alzheimer-betegség és a vaszkuláris (érrendszeri hátterû) elbutulás kialakulásának nagyobb a veszélye azoknál a személyeknél, akiknek negyvenes éveikben magasabb a koleszterinszintjük az optimálisnál – állapította meg egy, az Európai Unió által finanszírozott vizsgálat, amelyrõl a Pharmanews.eu honlap számol be. A kutatás egy része az EU Marie Curie kutatási programjának keretében zajlott, eredményeit a Dementia and Geriatric Cognitive Disorders címû szaklapban publikálták.


Veszélyes álmosság: Narkolepszia

2009. augusztus 12.

Látott már olyat, hogy valaki a buszon utazva, vásárlás közben vagy autóvezetéskor elaludt?

 

 

A narkolepszia krónikus neurológiai betegség. Legelõször a XIX sz.-ban diagnosztizálták, de kutatni csak 1970-ben kezdték. Tehát mondhatjuk, hogy még gyerekcipõben jár a tudomány. Tom Gordon, a Flinders Medical Centre team vezetõje szerint autóimmun betegség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...197198199...239