Információk, érdekességek

Roham békeidõben: lappangó epilepszia?

2010. július 23.

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál.

 

Akár harminc évvel a fejsérülés után is kialakulhat epilepszia a katonáknál, állapították meg amerikai orvosok vietnámi veteránok követéses vizsgálatával. A Neurology címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmány szerint igen hosszú idõ elteltével is megjelenhet a poszttraumás epilepszia a harctéren szerzett fejsérüléseket követõen.


Bármikor kialakulhat és nagy bajt okozhat

2010. július 11.

A petefészekciszta növeli a meddõség és az érelmeszesedés kockázatát.

 

A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Elõfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta akár meglepõen nagyra nõ, ilyenkor elkerülhetetlen a mûtéti eltávolítás. A petefészek-tömlõk kialakulásáról, kezelésük lehetõségeirõl dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nõgyógyász szakorvosa beszélt az orvostkeresek.hu portálon.


Hormonok és betegségek

2010. július 01.

A legtöbb, amit hormonrendszerünk kiegyensúlyozott mûködéséért tehetünk, az egészséges életmód.

 

A hormonokról a legtöbb esetben csak akkor veszünk tudomást, ha valami problémát, elváltozást okoznak, legyen az folyamatos testsúlyemelkedés, idegesség, vagy menstruációs zavar, mivel a hormonháztartásban jelentkezõ problémák életminõségünket és egészségünket is jelentõsen befolyásolja. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont professzora sorra vette a fõbb hormontermelõ szerveket és ismerteti az egyes, mûködési zavarukból adódó betegségeiket.


Nyári nyavalya a hasmars

2010. június 24.

Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk.

 

Mitõl alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekorvosa, gasztroenterológus az orvostkeresek.hu portálon.


Mit tudunk a koleszterinrõl?

2010. június 13.

A Magyar Szív Egyesület által még 2007-ben útjára indított szûrõ-megelõzõ-felvilágosító koleszterinkampány részeként két kutatás készült el a hazai lakosság koleszterintudásával kapcsolatban
 
Egy kutatás eredményei

 

Az egyik még a kampány elõtt, a másik pedig utána. Mindkét kutatás ugyanazon kérdéseket tartalmazta, ugyanakkora, azaz 2000 fõs reprezentatív mintát vett alapul, s ugyanazzal a módszerrel, azaz telefonos interjúval készült.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...183184185...239