Információk, érdekességek

A cukorbetegség és a szem - A látás is súlyosan károsodhat!

2011. július 05.

szem, cukorbetegség, diabéteszA cukorbetegség népbetegség. Kezdete, oka, lefolyása szerint több formája ismeretes. A betegség nem csak a cukorháztartás zavarát jelenti, az esetek jelentős részében az érrendszert is érinti.

A társbetegségek – elsősorban magas vérnyomás, zsírháztartási zavarok – a kórképet és annak érrendszeri szövődményeit súlyosbítják. Az érrendszer állapota a szemorvos számára a szemfenék megtekintése során közvetlenül észlelhető. A látott elváltozások a szervezet érállapotának tükreként értékelendők.


Veseelégtelenség: járványban és anélkül

2011. június 14.

Tünetmentes kór, ami egyik pillanatról a másikra az életminõség nagyfokú romlását eredményezi.

A cukorbetegség elõszobájából van visszaút

2011. május 25.

Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban egyes becslések szerint akár 1-1,5 millió ember is érintett lehet a betegségben, és körülbelül ugyanennyien szenvednek az akár évekig lappangó, jellegzetesen tünetmentes diabétesz-elõállapotban is.


A kockázatalapú szûrõvizsgálati módszer segítségével megbízhatóan és hatékonyan azonosítható a diabétesz és kórmegelõzõ állapota olyan emberek esetében is, akiknek érdemi panasza nincs, megteremtve ezáltal a korai terápia lehetõségét. – hangsúlyozta Prof. Dr. Jermendy György diabetológus fõorvos.


A mellrák elleni szer hatékony lehet a tüdõrákra is

2011. január 25.

A tamoxifen segíthet csökkenteni a tüdõrákban való elhalálozást is.


A mellrák kezelésére kifejlesztett generikus szer hatékony lehet a tüdõrák ellen is - vált ismertté a Cancer címû orvosi szaklapban megjelent tanulmányukból.


Limfóma - A sokarcú daganatos betegség

2010. október 01.

Egyre nő a betegek száma, ennek ellenére a limfóma még ma is a kevésbé közismert daganatos betegségek közé tartozik, s bár egyes fajtái időben felismerve teljesen meggyógyíthatók, sokszor késik a diagnózis.

Magyarországon évente csaknem 3000 új limfómás beteget fedeznek fel, a fejlett országokban, így nálunk is egyre többen szenvednek a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedésben – hívta fel a figyelmet Dr. Demeter Judit a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának hematológus professzora. A betegszám növekedésének csak az egyik oka a diagnosztika fejlődése, kutatások azt mutatják, hogy az iparosodás velejárói – így például a levegőszennyezés, a vegyszerhasználat – is növelhetik a betegség kialakulásának veszélyét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...181182183...239