Információk, érdekességek

A gyógyító tea

2006. november 22.

Teának valójában csak azt a fõzetet nevezhetnénk, melyet a teacserje leveleibõl készítenek, de a köznyelv így nevezi a gyümölcsbõl, illetve gyógynövényekbõl fõzött italokat is.


A teának három változatát különböztetjük meg, a fekete, a zöld és oolang teát, melyeket valójában ugyanabból a növénybõl állítanak elõ. Az, hogy a piacra végül is milyen tea kerül, attól függ, hogy a tealevelet fermentálják-e, s ha igen, mennyi ideig. A zöldet egyáltalán nem, a feketét sokáig fermentálják, az oolang pedig a kettõ között helyezkedik el. (A fermentáció egy biológiai eljárás, valójában erjesztést jelent. Hazánkban a szénakészítés során azt a sokszor megénekelt jellegzetes, édes szénaillatot a természetes fermentáció során éri el a lekaszált fû…)


Magas vércukorszint - alábecsült ellenség?

2006. november 20.

A cukorbetegség - amelynek fõ tünete a magas vércukorszint - közismerten veszélyes betegség, amely évente több százezer ember halálát okozza világszerte. A neves The Lancet c. tudományos folyóiratban a Harvard Egyetem kutatóinak tollából megjelent közlemény azonban azt veti fel, hogy a szakemberek alábecsülik a magas vércukorszint okozta halálozást.


Goodarz Danaei és kollégái szerint ugyanis a magas vércukorszint szerepet játszhat a szív- és érrendszeri halálozásban is. A kutatók a világ 52 országából gyûjtöttek adatokat, korábbi tanulmányokra támaszkodva.


A hallójárat tisztításáról

2006. november 19.

A fül tisztítása olyan, mint a futball: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, de csak kevesen vannak, akik valóban jól csinálják. Mindenekelõtt tisztázni kell, hogy egészséges fülben összegyûlõ fülzsírról vagy beteg fülrõl van-e szó? Ennek eldöntése szakorvost igényelhet.

 

Ezután – ha egészséges fül tisztításáról beszélünk –, figyelembe kell venni, hogy zsíros-e vagy száraz-e a bõr: a szárazbõrûeknek a hallójáratával egy életen át nem kell foglalkozni, mert a képzõdõ kevés, száraz, inkább levált hámpikkelyecskének tûnõ fülzsír a hallójáratból a rágómozgások kapcsán spontán kiürül. Ilyen esetben a fül tisztogatása a legkülönbözõbb, egyébként éppen erre a célra forgalmazott fültisztító pálcikákkal (nem szólva a hajcsatról, gyufapálcikáról és társairól) teljesen felesleges.


Ez aztán súlyos! 310 millió elhízott ember van a világon

2006. november 10.

A túlsúlynak a genetikai, biológiai tényezõk mellett egyre inkább az életmód az oka.


Az elhízással összefüggõ betegségek miatt évente Magyarországon annyi ember hal meg mint Nagykanizsa lakossága, vagyis 50 ezer ember. A világban pedig több mint 310 millió ember túlsúlyos. Mindezt Halmy László professzor, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke mondta a Magyar Tudományos Akadémián, a Tudomány napja alkalmából tartott elõadás-sorozaton.

 

A világban még mindig naponta 25 ezer ember hal meg az éhinség miatt, de egyre több az elhízással összefüggõ haláleset is. A túlsúlynak a genetikai, biológiai tényezõk mellett egyre inkább az életmód az oka. Például a gyorsétkezés, de a kevés alvás is gyakran vezet túlsúlyhoz.


Az egészséges vese

2006. november 07.

Nagytekintélyû tudósok állítják, hogy a szakmai publikációk nehézségi fokát meghaladó feladat egy fontos témáról tudományos hitelességgel, s egyben mindenki számára közérthetõen értekezni. Ezért szerkesztõségünk nagy örömmel fogadta a most közölt írást, amelyet olvasóink nevében megköszönünk a szerzõnek.


Az elsõ élõlények a tengervízben fejlõdtek. Azóta az evolúció hosszú utat járt be, testnedveink összetétele azonban mind a mai napig az õstengerek iontartalmát tükrözi. A magasabb rendû szervezetek az édesvízi, majd a szárazföldi körülmények között csak úgy alakulhattak ki és maradhattak fenn, hogy sejtjeik belsõ környezetének állandóságát, az úgynevezett homeosztázist fenntartották. Ennek biztosítása a vesék feladata, ezért a vese életfontosságú szerv.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...152