Információk, érdekességek

A koleszterin Janus-arca

2008. február 19.

- a jó és a rossz koleszterinrõl...

 

A koleszterin Janus-arcaA kutatások egyértelmûen bizonyítják, hogy a szívbetegségek megelõzéséhez, a szív optimális állapotban tartásához a szervezetben lévõ koleszterinszint csökkentése szükséges, de a koleszterinnek pozitív hatásai is lehetnek. Ugyanakkor a szervezet által termelt koleszterin részt vesz a sejthártyaképzõdésben, az idegek "munkájában", a nemi és a stresszhormon kialakulásában, az epe termelõdésében és a D-vitaminképzésben. Óvatosnak kell tehát lenni a koleszterin megítélésében.


A koleszterin nagy részét (70-80 százalékát) a szervezet állítja elõ, és csak a fennmaradó rész képzõdik az elfogyasztott táplálékból.


Vitaminok – tartós csomagolásban

2008. február 09.

Õsszel és télen különösen nagy a jelentõségük azoknak a gyümölcsöknek, amelyek hosszabb idõn keresztül is viszonylag könnyen tárolhatók anélkül, hogy komolyabb mértékben veszítenének táplálkozási értékükbõl. Ezek közé tartozik az alma és a körte.


Valamennyi itt említett gyümölcs szárítva, ill. a birsalma sajtnak elkészítve is értékes téli vitamin- és ásványianyag-forrás, melyek fogyasztása egyéb édességek helyett a jelentõs élelmirost-tartalom miatt is ajánlott.


Préselt arany

2008. február 05.

OlivaAz extra szûz olívaolajat leggyakrabban a mediterrán vidék folyékony aranyaként emlegetik szerte a világon, mert ez a kifejezés találóan jellemzi azt az egyedülálló értéket, melyet az olívabogyó, illetve a belõle sajtolással nyert olaj jelent.


De mitõl ilyen népszerû a mediterrán konyhák királynõje? Nos azért, mert az olívaolaj, egyedülálló módon alig tartalmaz telített zsírsavat (14%), annál több egyszeresen telítetlen (77%), illetve többszörösen telítetlen zsírsav tatalommal (9%) dicsekedhet. Ezek az arányok táplálkozástani szempontból rendkívül kedvezõek, hisz a telített zsírsavakhoz képest –amit fõleg állati eredetû zsírok tartalmaznak- a telítetlen zsírsavak segítenek megõrizni az erek és artériák rugalmasságát.


Szívbemarkoló történet

2008. január 20.

Életünk történetét mi magunk (is) írjuk. Ennek a kijelentésnek legérzékelhetõbb igazsága az, hogy mennyire vagyunk képesek megõrizni egészségünket, a szívünk egyenletes, erõs dobbanását.


Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetõ halálokként szerepelnek, minden második betegségbõl adódó halál erre, illetve a szélütésre vezethetõ vissza. Ezzel messze megelõzzük Nyugat-Európa más országait, de még keleten is kielégítõbb a helyzet, mint nálunk.


Egészségvédõ gyümölcslevek

2008. január 18.

GyümölcsléA gyümölcsöket és a belõlük frissen, cukor hozzáadása nélkül készült gyümölcsleveket kedvezõ tulajdonságaik miatt a természet tökéletes táplálékaként tekinthetjük (ez különösen igaz az organikus termesztésbõl származókra). Kevés zsírt, allergizáló fehérjét és sok élelmi vagy diétás rostot (vízoldékony és vízben nem oldható) tartalmaznak, emellett kalória- és nátriumtartalmuk is alacsony (az itt említett gyümölcsök kalóriaértéke nem éri el a 100 kcal/100 grammot). Fogyasszuk õket rendszeresen!


Az utóbbi néhány évtizedben egyre kedveltebbé váltak a különbözõ gyümölcslevek, amelyek mára szinte teljes mértékben felváltották a korábban fogyasztott szörpöket. Manapság gyakran kerülnek az asztalra a reggelik részeként, de sokan fogyasztják egyéb üdítõitalok helyett más fõétkezésekhez, illetve a nap bármely szakában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...129130131...152