Információk, érdekességek

A nõiség csodája - Gyermeket várok

2006. december 07.

A terhesség, latinul graviditás, szó szerint nehézséget, nehézkességet, terhet jelent, s mint ilyen, elsõsorban a gyermekvárás fizikai tényezõire utal. A köznyelv bölcsessége azonban ezen túllépve a lelki-szellemi tényezõkre fekteti a hangsúlyt, amikor várandósnak, másállapotosnak, sõt áldott állapotban lévõnek nevezi a leendõ édesanyát. A terhesség a testi történéseken túlmenõen valóban a korábbiaktól eltérõ, "más" állapotot jelent, az áldásos várakozás idõszakát.
 

Hosszasan várni valamire és valakire olyan belsõ változások sorozatát indítja el, amely legalább akkora jelentõséggel bír, mint a fizikai folyamatok módosulása. Mágikus, sõt varázslatos állapot ez, hiszen egyidejûleg búcsúzunk valamitõl és köszöntjük az újat. Az élet különleges, spirális jellegû körforgása szinte tapinthatóvá válik a születés és elmúlás találkozásának rejtélyes felszikrázásával. Hol az univerzumhoz igazodó végtelenségig hatoló kitágulást, hol a legbelsõ világba való fordulás mikrokozmoszának egyetlen pontba való zsugorodását éljük meg ilyenkor.


Horkol a gyerek? Sportoljon!

2006. november 25.

Gyakran elõfordul, hogy egy túlsúlyos gyermek horkol. A Georgiai Orvosi Egyetem kutató szerint a probléma egyszerûen kezelhetõ: több testmozgásra kell rávenni a gyermeket.


A Dr. Catherine L. Davis vezette munkacsoport 100, hét és tizenegy év közötti túlsúlyos gyermeket vont be a vizsgálatba. A gyermekek esetleges alvási problémáikról szüleiket kérdezték, ez alapján derült ki, hogy mintegy negyedük horkol vagy alvás közbeni légvétel-kimaradása (apnoe) van. Ezután a gyermekeket véletlenszerûen három csoportba sorolták: az elsõ csoportba tartozó gyermekek napi 40 perc, a második csoportba tartozók napi 20 perc felügyelt testedzésen (pl. foci, kosárlabda) vettek részt a vizsgálat 13 hetén keresztül, míg a harmadik csoport tagjai ilyen testmozgást nem végeztek, bár a kutatók nem gátolták õket az eredeti életvitelüknek megfelelõ aktivitásukban.


Mennyire legyen önálló a gyermek?

2006. október 16.

Gyakran esik szó az önállóságról mint a sikeres nevelés egyik fõ célkitûzésérõl. Nem mellékes kérdés ez ilyenkor az iskolaév kezdetén sem. Ugyanakkor számos szülõ tanácstalanul kérdezi önmagától, mit tegyen, hogy kisgyermekét végre önállóbnak lássa. Mindenesetre tudni kell: ha hatéves kor elõtt még elhagyatottnak is érzi magát a kicsi és fél a szülei nélkül, hét és tíz év között már általában feleszmél. Azaz rájön, hogy igen lassan, fokozatosan egyedül is boldogulnia kell az életkora szabta cselekvési szférában. Mindehhez azonban elengedhetetlenül fontos a helyes szülõi irányítás. 
Mielõtt arra gondolnánk, hogy az eddiginél több szabadságot biztosítunk kisgyermekünknek, tanácsos felmérnünk, mennyire képes az önálló cselekvésre. Számos alapvetõ, fõleg pszichikai tényezõt kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy ez a folyamat nehézségek nélkül menjen végbe.

Anyatej és kolosztrum az immunrendszerért

2006. október 11.

A kutatók egyre korszerûbb gyógyszereket kísérleteznek ki és a gyógyszergyárak hatalmas versenyben vannak egymással a piacok megszerzéséért, mindazonáltal a legkorszerûbb gyógyszerek is számos mellékhatással bírnak. 
Párhuzamosan a gyógyszeripar dinamikus fejlõdésével megfigyelhetõ, hogy az orvosszakma és a betegek is fokozottan fordulnak a természetes gyógymódok felé. Elmondhatjuk, hogy korunkban természetes alapanyagú, az emberi szervezet részére nélkülözhetetlen alkotóelemeket tartalmazó anyagok és ezekbõl készült termékek újrafelfedezése folyik.


Fentiekre is tekintettel különös figyelmet érdemel a kolosztrum, ami a szülést/ellést követõ 24-36 órában keletkezõ elõtej.


Várandósan is fitten

2006. október 07.

Levendula Patika - Hírek képNapjainkban egyre inkább megdõlni látszik a nagyszüleink által még oly bõszen hangoztatott „kettõ helyett kell ennünk” elmélet, s helyét a terhesség alatti egészséges táplálkozás fontossága veszi át.


A várandósság idõszakában felszedett túlsúly mázsás terheket jelent szervezetünk számára. Gondoljuk csak meg, keringésünknek el kell látnia a magzatot, elegendõ tápanyagot kell biztosítania fejlõdéséhez. Mindez már önmagában megterhelõ feladat, különösen, ha még hozzáteszünk 10-15kg plusz súlyt, melyet magunkkal cipelünk. Keringésünk, hátunk, lábaink, ereink, szívünk és nem utolsó sorban maga a magzat látja ennek kárát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...279280281...283