Információk, érdekességek

Nem kell megijedni a tápszerektől

2013. szeptember 13.

Az anyatej teljes hiánya vagy elégtelen mennyisége esetén tápszer adása válik szükségessé a csecsemőknek. A tehéntej nem alkalmas a kicsi táplálására, ezért tápszereket adunk. De mikor, mennyit és milyet? Erre keressük a választ Csősz Katalin védőnővel. 

Mit jelent az, hogy “tápszer” és mire jó?

A tápszerek szigorúan meghatározott minőségi és higiénés követelményeknek megfelelő, állandó összetételű, élelmezésre használt készítmények.

A tápszerek fő alapanyaga a tehéntejből készült tejpor. A tápszerek homogenizáltak és humanizáltak. Tápanyagelosztásuk egyenletes, kazeinjük, zsírjuk könnyen emészthető.


Kezdeti nehézségek az iskolában – Tanuljunk együtt a gyerekkel?

2013. szeptember 12.

Tanuljunk együtt a gyerekkel?Az első napok, hetek és hónapok nagyon meghatározóak az iskolában. Hatással vannak a gyermek tanulási kedvére, a beilleszkedésére, önbizalmára. A család sokat tehet a sikerért, az óvoda és a szülők együttesen érhetik el, hogy ne okozzon gondot az iskola elkezdése a gyermek számára.

A tanulmányok megkezdése sajnos nagyon gyakran nehéz, az esetek többségében nem tekinthető zavartalannak. Tapasztalatok alapján az óvoda szabadabb, kötetlenebb világából kikerülve az általános iskola sok gyermeknek komoly problémát jelent.

Azoknak a családoknak is gondolniuk kell az iskolára, ahol a gyermek még csak nagycsoportos lesz, hiszen érdemes felmérni azt, hogy ez az az év, amikor egy kis odafigyeléssel, tudatossággal könnyebbé tehetjük gyermekünk majdani iskolába lépését.


A terhesség alatti vizesedés okai

2013. szeptember 06.

A terhesség számos kellemetlen tünet jelentkezhet, így például a lábak bedagadása. A vizesedés során a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet. Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak. A terhességi vizesedésre illetve lábdagadásra érdemes figyelni, főleg ha az a visszerek megjelenésével is társul, mert egyes esetekben komolyabb gondokat is előre jelezhet. Szakértőnk, dr. Kósa Éva angiológus elmondja mire is kell figyelni. 

A lábak vizesedése a terhesség alatt természetes lehet
„Terhesség során bizonyos fokú lábdagadás megengedett, mivel ilyenkor a szervezet több vizet tart vissza. Emellett a növekvő anyaméh nyomást gyakorol a kismedence nagyobb visszereire, akadályozva a végtagokból a vér visszaáramlását a hasüreg felé. A vizenyő leggyakrabban a harmadik trimeszterben okoz problémát, ráadásul nyáron mindez fokozódhat, főleg az esti órákra. Ezek a tünetek pihenésre vagy a reggeli órákra jelentősen enyhülnek”


Közel 60 gyermek szenved balesetet naponta

2013. szeptember 02.

Véget ért a szünidő, a gyerekek visszatérnek az óvodákba, iskolákba. Sokan azt gondolják, hogy ebben a környezetben, folyamatos felügyelet alatt kevesebb baleset történhet velük, statisztikák szerint azonban a tanév során is közel annyi sérülést szenvednek el a gyerekek, mint a tanítási szünetekben. Idén július 31-ig közel 12 ezer káresetet jelentettek be a társasághoz - a 0-25 éves korosztályba tartozó biztosítottakra.

Kezdődik az új tanév, szülők és gyerekek egyaránt lázasan készülnek, hogy minden felszerelés meglegyen és gördülékenyen menjen a napi bejárás és hazamenetel. Keveseket foglalkoztat ilyenkor a biztonság kérdése, sőt, sok szülő éppenséggel úgy gondolja, hogy a nevelési, oktatási intézményekben nem érheti baj a gyermekét, hiszen folyamatosan a pedagógusok szeme előtt van. Szakértők szerint azonban ilyenkor sem csökken a balesetek száma. 


Iskolakezdés és stressz - Hogyan segíthetünk gyermekünknek?

2013. szeptember 01.

Itt a becsengetés ideje! Vajon az új kisdiákok, vagy a már rutinos iskolások között milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként mivel csillapíthatjuk ezt a helyzetet? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

Keleti Andrea kisfia, Máté idén már 2. osztályos, így közeli élmény az iskolakezdés a családnak.
Kisfiad, Máté tavaly kezdte az első osztályt egy két tannyelvű általános iskolában. Könnyen ment az iskolakezdés, vagy észlelhető volt rajta bármiféle stressz az új helyzettel kapcsolatban? 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...226227228...280