Információk, érdekességek

A gyerek már megint nem csinálta meg a házi feladatát!

2013. november 25.

Az iskola beindulásával egyre többen szembesülünk olyan kérdésekkel, kinek a felelőssége, ha gyermekünk nem készítette el a házi feladatot, vagy ki tanuljon a gyerekkel otthon? Az apu, aki jobban érti a fizikát, vagy anyu, aki sokkal türelmesebben tudja elmagyarázni. És mi a teendő, ha a gyerek rossz jegyet kapott? És ha jót?

Vekerdy Tamás többször hangoztatta már, hogy a házi feladat és az összes iskolai feladat a gyerek és az iskola ügye.  Gondolom, sokan szívesen azonosulnának ezzel, ha nem aggódnának az év végi bizonyítvány és gyermekük jövője miatt. 

Ha elegünk van a házifeladattal kapcsolatos küzdelmekből – bár nagyon is a szívünkön hordjuk a csemeténk iskolai sikereit –, és nem tudjuk alkalmazni Vekerdy Úr javaslatát, mert úgy gondoljuk, hogy a mi családunkban sajnos nem működtethető, akkor van más út is.Az Erőszakmentes kommunikákcót használva végiggondolhatjuk, mi is az, ami valójában fontos. 


Magyarország pocakos nagyhatalom lehet

2013. november 24.

Magyarország lehet az új pocakos világhatalom, ha sikerül megdönteni az egyszerre egy helyen lévő várandós kismamák számának Guinness-csúcsát. A rekordkísérletnek november 16-án szombaton a Babamama Expo, a legnagyobb hazai baba-mama esemény ad otthont a Papp László Budapest Sportarénában.

„A rekorddöntés ötlete már évekkel ezelőtt felmerült bennünk, és a Babamama Expo 8. születésnapjára végre minden összeállt. Most már csak a várandós kismamákat várjuk, hogy sikerüljön a rekorddöntés. Rendezvényünk sok ezer látogatójával minden évben átéljük a gyermekvárás örömeit, ami az élet egyik legszebb időszaka. Régóta szerettük volna ezt az élményt szélesebb körben megmutatni – mondta Fülöp Judit, az esemény főszervezője.


Mikor kapjon új ételt a baba? Táplálás babatípusok szerint!

2013. november 05.

6 hónap viszonylagos állandóság után, fél éves kora körül a baba felfedezésre indul. Ebben az időszakban a csecsemő már nem csak forog, hanem már aktívan mászik is. A baba általában 8-9 hónaposan már stabilan ül a járókában vagy önállóan eljátszik a szőnyegen, naponta többször körbemássza a lakást, pakol, kommunikál a saját kis nyelvén. Rengeteg energiára van szüksége, táplálkozásában is változásoknak kell bekövetkeznie.

A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni
Minden anyuka izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első kanál friss gyümölcsléhez, a főtt zöldséghez, ugyanakkor aggódunk is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem?


Mennyit kell a baba súlyának növekedni? Vajon elég a tejem? - A legfontosabb kérdések

2013. november 05.

Te is azok közé tartozol, akik aggódnak a szoptatás miatt? Felmerült benned is a kérdés, hogy biztos eleget eszik a baba? Netán naponta vagy hetente méred a súlyát és nem nagyon gyarapszik? Kezdesz aggódni? Vagy már fontolgatod, hogy biztos kevés a tejed és adni kellene tápszert? Ha már kapott, akkor azt tapasztalod, hogy utána édesdeden alszik? Ismerős kérdések, melyekre rengeteg válasz létezik. A szakemberek között sincs sajnos egyetértés ezen a kényes területen, ami pedig rendkívül fontos időszak, mind a gyermek, mind a család életében.

Mennyit hízott? 
Halottad már ezt a kérdést anyaként? Ha igen akkor te is tudod, milyen amikor keresgéled a szavakat ha választ kell adnod, miközben esetleg arra gondolsz, hogy miért is fontos ez ennyire? – hiszen a múlt héten már mondtam mennyit növekedett a súlya. A legutóbbi kutatások, szerint a mamák nagy százaléka aggódik a baba fejlődése miatt, vagy mert a hozzátartozók adnak kelletlen tanácsokat, vagy, mert a védőnő és esetleg az orvos véleményével nem tud egyet érteni. Ez az aggódás pedig kihat a babára is aki nyűgösebb lesz, ezáltal kevesebbet fog szopizni és nyugtalanabbá válik. Így az orvosok azt ajánlják, hogy lehetőleg, minél kevesebbet aggódjon az anyuka.


Fertőzések a várandósság időszakában

2013. szeptember 20.

A terhesség megállapítása után kiegészítő laborvizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet az anya életkora, betegsége, vagy a családban előforduló kórképek alapján. Dr. Kádár János immunológus, infektológus-főorvos segítségével a speciális esetekben alkalmazott vizsgálatokat mutatjuk be.

Toxoplasma
A Toxoplasma vizsgálat elvégzése a toxoplasmosis fertőző betegség kizárása, vagy megállapítása szempontjából fontos. A fertőzés okozója egy parazita, a Toxoplasma gondii, mely a macska bélrendszerében elszaporodva az állat ürülékével a szabadba jutva megfertőzheti a környezetét. Ha várandós anya fertőződik meg a kórokozóval, az áthatolhat a méhlepényen és a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. Mivel a fertőzöttség tünetei rendkívül enyhék, ezért a toxoplasmosis kizárásának legbiztosabb módja az elvégzett vérvizsgálat. Pozitív eredmény esetén, a kórokozó jelenlétét idejében felismerve gyógyszeres kezeléssel a magzat egészséges fejlődése biztosítható.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...224225226...279