Információk, érdekességek

Tea-kvíz

2006. június 16.

Avagy KIMITTUD a teáról. Kipróbálod magad?

 
1. A teában is van koffein.
IGAZ

Amikor teáról beszélünk, gyakrabban említjük a teint. Csakhogy a tein és a koffein ugyanaz a molekula, amely izgatóan, élénkítően hat a szervezetre. Ha ugyanannyi kávét és teát vizsgálunk, a teában fele annyi tein/koffein van, mint a kávéban.


Kínai szerzetesek ajándéka

2006. június 13.

A szecsuáni szerzetesek kertjeiben már 2200 esztendővel ezelőtt is voltak teacserjék. A zöld tea világszerte ebben az évszázadban veszítette el népszerűségét a fekete színűvel szemben: immár minden ötödik csészében ázik csupán zöld tealevél.


A zöld és a fekete tea a feldolgozás módja miatt különbözik. A fekete esetében a leveleket összesajtolják, erjesztik és oxidálják. Az eljárás folyamán a tea csersavtartalma körülbelül 10 százalékkal csökken. A zöld tea leveleit viszont éppen hogy csak gőzölik. A folyamatból kimarad az erjesztés, a fermentáció, amelynek során a tea egyébként elveszíti számos jótékony alkotóelemét.


Tevetej, az egészség újonnan felfedezett forrása

2006. június 12.

Már nem telik el egy hét sem úgy, hogy valahol a világon valaki fel ne fedezne egy új, jótékony hatású ételt. A legújabb őrület a tevetej.

 

Ne csodálkozzunk azon, hogy ha hamarosan a tehéntej mellé egy egyelőre még szokatlannak tűnő tejfajta, a tevetej is felkerül a boltok polcaira.


Laktató italok

2006. június 09.

Nincs kedved almát rágni, szőlőt szemezgetni vagy epret kanalazni? Készíts magadnak gyümölcsturmixokat!

 

Finomak, laktatóak, vitamindúsak és még csak nem is hizlalnak. Díszítsd őket lime-karikákkal, meggyel vagy ananászkockákkal!


A sör mértékkel - egészséges

2006. június 03.

Az antialkoholistáknál akár hat évvel is tovább él, aki mértékkel fogyaszt sört – az amerikai egészségügyi hivatal tanulmánya közli a sörisszáknak szóló jó hírt. A németek maguktól is ismerhetik a hosszú élet receptjét, hiszen náluk évente – a statisztika szerint a csecsemőtől az aggastyánig – 127 litert ereszt le a torkán egy polgár.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...277278279...283