Információk, érdekességek

Az éhség hangjai - aki hallgat az éhség szavára, nem hízik el

2008. április 18.

Az éhség a legjobb barát. Mégis, a krónikus diétázók a legnagyobb ellenségüknek tartják. Senki sem szereti, ha éhes. Rémületet okoz, ha éhség esetén nincs étel a közelben. Ugyanakkor az emberek többsége nem akar hízni. Az is igaz viszont, hogy mindahányszor egy falatot a szájába vesz valaki, és közben fizikailag nem éhes, az a csípõn, combon, hason és más, nemkívánatos helyen hízást eredményez. Meg kell tanulni tehát hallgatni az éhség szavára, és tiszteletben tartani a jelzéseit - ez az elsõ lépés azon az úton, melynek a végén ön barátságban lesz a testével.

 

Az éhség nem más, mint hogy a test jelzi: "üzemanyagra" van szüksége. Tudatja az emberrel, mikor kell ennie vagy innia. Olykor csak "el kell állni az útból", hogy a test ügyelhessen magára. Mégis, ez az "útból való elállás" okozza a nehézséget a legtöbb diétázónak, mert ennél a pontnál elakadnak. A legfontosabb, hogy csak az éhségérzet megszûnéséig szabad enni, utána azonnal meg kell állni.


Miért nem tudunk lefogyni?

2008. április 12.

A napi 1200-1500 kalóriás fogyózás nem elviselhetetlen vágta az önsanyargatás terepén.

Tudósító szerint a fogyókúrás módszerek alapvetõen két csoportba sorolhatók. Az egyikbe tartoznak azok, melyekkel mindenki másnak sikerült leadnia a fölös kilóit, csak nekünk nem, a másikba pedig azok, melyekkel nekik sem. Volna persze egy harmadik út, az orvostudomány valódi eredményire építõ, a tudatos testsúlycsökkentésre irányuló életforma-váltással járó, így hosszú távon is hatékony módszer, ám ez jóval macerásabb, mint az elõzõ kettõ. S tegyük hozzá, cseppet sem trendi, mert nem elég megvásárolni (megenni, beszedni vagy csupán elszenvedni) hozzá az egyébként virágzó fogyókúraipar kínálta termékeket, jóval több tudatosságot és szakmai támogatást igényel.


Van, aki hízni szeretne

2008. április 09.

Mi számít alultápláltságnak, kik a veszélyeztetettek, hogyan ismerhetjük föl és mit tehetünk?

 

Bár a tavasz a próbafülke-pánik és a hisztérikus fogyókúrák idõszaka, ekkor sem árt tisztában lenni azzal, hogy a tápláltsági állapot meghatározó jelentõségû, mivel - bármilyen okú romlása maga után vonja különbözõ betegségek megjelenését, szövõdmények kialakulásához, korábbi halálozáshoz vezethet.


A tavaszi fogyókúracsapda

2008. április 08.

Tavasz van, lassan nyár eleje, ilyenkor indulnak hódító útjukra a - természetesen - gyors fogyást, az egykori (vagy csak vágyálmokban létezõ) modellalak visszanyerését kínáló, "biztos" fogyókúrareceptek. De hogyan lehet elkerülni ezt a csapdát? Mit tehetünk azért, hogy ne váljunk semmilyen szezonális "csodamódszer" áldozatává?

A koleszterin-csökkentés természetes útja

2008. március 20.

Az életmód és a meghatározó attitûdök megváltoztatásának szerepe és értékelése a koleszterinszint csökkentésében.


A lipidprofilt befolyásoló klinikai vizsgálatok többsége gyógyszerek hatását elemzi, a sikeres koleszterinszint-csökkentést így – orvosok és betegek egyaránt – elsõsorban a mesterséges beavatkozás hatásával hozzák összefüggésbe. Ez azonban csak részben igaz, hiszen az ilyen vizsgálatok résztvevõi természetes módon is befolyásolják vérzsírszintjüket: optimális étrendet követnek, és életmódjukat, egészségmutatóikat meghatározó attitûdjeiket is módosítják. A természetes beavatkozás fontosságára utalnak az Európai Unió által „Új élelmiszerként" bejegyzett Flora pro.activ margarin 2007-es tesztprogramjának eredményei is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...246247248...277