Információk, érdekességek

Ha túlsúlyos a gyermek - egyszerû elhízás vagy genetikai probléma?

2011. június 20.

A gyermekkori elhízás legfontosabb okait és kockázatait, valamint a lehetséges megelõzési módokat Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont csecsemõ- és gyermekgyógyász szakorvosa mutatja be.


A mai társadalomra jellemzõ helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód súlyosan rányomja a bélyegét egészségünkre, gyermekeinkre nézve azonban még nagyobb veszélyt jelent. A fejlõdõ szervezet számára kiemelten fontos a – többnyire szülõi minták alapján tanult – megfelelõ táplálkozás és a rendszeres mozgás.


Evészavar: hasznos a csoportterápia

2011. március 04.

Evészavar: hasznos a csoportterápia


Az evés zavarainak két klasszikus formáját ismerjük. Egyikük a kóros lesoványodással járó anorexia nervosa, a másik pedig a túlevési rohamokkal és önhánytatással jellemezhetõ bulimia nervosa. Az evészavar a fiatal felnõtt nõk 1-4%-át érintik.


Az étlapon feltüntetett kalória nem befolyásol

2011. február 16.

Az amerikaiakat nem befolyásolja a menükön feltüntetett kalória


A gyorsételek kalóriatartalma az amerikai vásárlók szeme elõtt van egy ideje, ám úgy tûnik, sem a felnõttek, sem a kamaszok menüválasztását nem befolyásolja - állapította meg egy amerikai felmérés.


Mit egyek, ha akut májgyulladásom van?

2011. január 18.

Le kell szögezni, hogy nem létezik speciális élelmiszer, élelmi anyag vagy diéta, ami megvédené a beteg máját a vírusok, az alkohol, illetve a különbözõ mérgezõ anyagok, így gyógyszerek okozta májromboló hatásoktól.


A máj funkciója összetett és bonyolult, ettõl igen fontos. Májbetegség esetén a különbözõ terápiás lehetõségek mellett fontos a speciális diéta betartása. A máj – funkcionális sokrétûsége miatt – megbetegedése esetén a diétás kezelés is változatos.


Lehet fogyni a makrobiotikus ételektõl?

2011. január 06.

Az étrend õsi buddhista elveken nyugszik, melyet a 20. században George Oshawa és Michio Kushi japán kutatók dolgoztak ki. A keleti filozófia egyik alapelemén, az anyagokat felépítõ jin és jang elméleten alapul.


E szerint minden anyag két fajta energiából áll, ez a jin és a jang típus. Az alapján, hogy milyen problémára alkalmazzák, szigorúan kell válogatni a különbözõ minõségû összetevõk közül.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...224225226...277